Drepturile persoanelor cu handicap capata noi valente: credit pentru locuinta, transport gratuit, tratament balnear gratuit si altele

4
1117
Drepturile persoanelor cu handicap capata noi valente: credit pentru locuinta, transport gratuit, tratament balnear gratuit si altele

Parlamentarii vor sa acorde o serie de beneficii suplimentare persoanelor cu dizabilitati. Proiectul prevede noi drepturi pentru acestea – credit pentru locuinte, tratament balnear gratuit o data pe an, accesul la transportul in comun sau la infrastructura, la cladirile si spatiile publice, norme europene existente deja in alte tari si pe care tara noastra va fi obligata sa le puna in practica.
Proiectul de lege prevede modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Acesta nu este inca in vigoare, se afla in dezbatere in Senat. Va trebuie sa fie votata de Parlament, sa fie apoi promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.
“Prima casa” pentru persoanele cu handicap.
Persoanele adulte cu orice grad de handicap vor putea beneficia de credit de la stat, in limita a 60.000 de euro, in cadrul unui program derulat prin Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap, conform unui proiect legislativ initiat la Senat.
Pragul valorii creditelor acordate vor fi limitate la suma de 60.000 de euro pentru achizitionarea unei locuinte, 10.000 de euro pentru amenajarea locuintei in functiile de nevoile necesare si suma de 10.000 de euro pentru achizitionarea unui autovehicul. in cazul achizitionarii de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu dizabilitate, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depasi 20.000 de euro.
Perioada de rambursare pentru aceste credite va fi de 30 de ani pentru locuinta, 15 ani pentru autovehicul si 10 ani pentru creditul pentru amenajarea locuintei.
Transport gratuit
De aceste drepturi vor beneficia atat persoanele cu handicap, cat si insotitorii si asistentii personali ai acestora.
Persoanele cu orice tip de handicap beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele, cu navele pentru transport fluvial si cu avionul pentru transportul aerian, pentru 12 calatorii dus-’ntors pe anul calendaristic.
Accesibilizarea spatiului public pentru persoanele cu dizabilitati.
Pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap in cladirile si spatiile publice, autoritatile, furnizorii de servicii sociale, precum si reprezentantii societatii civile vor avea obligatia sa promoveze si sa respecte si sa garanteze toate drepturile persoanelor cu handicap, conform conventiilor internationale. Astfel, fiecare cladire publica va fi prevazuta inca din faza de constructie cu accesul persoanelor cu dizabilitati.
Taxi 24 ore din 24 pentru persoane cu handicap.
In privinta transportului si a infrastructurii, toti operatorii de taxi vor fi obligati sa detina macar o singura masina cu scaun cu rotile, adaptat nevoilor persoanelor cu handicap.
Bilet gratuit de tratament balnear.
Nu in ultimul rand, persoanele cu dizabilitati vor beneficia de un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, sau un tichet valoric echivalent cu cel decontat de Casa de Pensii pentru un sejur balnear privat, pe teritoriul tarii.

COMENTARII

  1. Anul trecut am facut o cerere pt un bilet la tratament.Fiind persoana cu handicap am sperat sa primesc un bi;et gratuit .Nu am avut norocul nici pe bani dar gratis.Asta e, am renuntat sa mai depun cerere.Sa mearga cine poate!

  2. Frumoase toate, dar cu siguranta nu se va intampla nimic. Ar fi bine daca ar beneficia de pampersuri gratuite. Nici nu va puteti imagina cat consuma o persoana cu dizabilitati pe aceste lucruri indispensabile. Cat de scumpe pot fi aceste lucruri de unica folosinta si cata nevoie este de ele. Bilete balneare....transport...mai bine ar infiinta un magazin cu produse subventionate pentru persoanele imobilizate. Ar fi de un real ajutor pentru acesti semeni atat de loviti de soarta.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.