Salariile se schimba in functie de studii. Proiectul care reintroduce coeficientii de salarizare a trecut tacit de Senat

Nivelul de educatie al angajatilor, obligatoriu pentru anumite functii, va constitui un coeficient minimal de ierarhizare de pana la 2,80% la studiile superioare.
Un proiect care ar putea reintroduce coeficientii de salarizare in legislatie este considerat adoptat tacit de Senat, deoarece n-a fost dezbatut in plen saptamana aceasta si termenul legal pentru vot va fi depasit.
Pe langa salariul minim stabilit de Guvern, se vor introduce o serie de coeficienti minimali de ierharhizare. Acesti coeficienti ar urma sa se inmulteasca cu salariul minim si sa rezulte mai multe niveluri de salarizare, unde cel mai mic corespunde muncitorilor necalificati si cel mai mare sa fie pentru cei cu studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate.
"In vederea asigurarii echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienti minimali de ierarhizare salariala", spun initiatorii noii reglementari.
La ora actuala exista mai multe tipuri de salarii minime: valoarea general aplicabila, de 2.080 de lei, salariul minim brut diferentiat pentru cei care ocupa functii ce necesita studii superioare, daca au o vechime in munca de cel putin un an in domeniul acelor studii, de 2.350 de lei, precum si un salariu minim in sectorul constructiilor, in valoare de 3.000 de lei.
In cazul in care acest proiect va deveni lege, atunci angajatorii vor trebui sa asigure salarii minime diferite, in functie de pregatirea profesionala.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *