SondajRSS Feed

Cand membrii de partid inlocuiesc inginerii

Documentatia de milioane pentru continuarea centurii Zalaului este o bataie de joc

7 Ianuarie 2019

In documente se vorbeste la un moment dat despre Centura Arad si Râul Mures (!?), semn ca s-au copiat fragmente întregi din alte documentatii

Soseaua este gandita pentru viteze de doar 50 – 60 de kilometri pe ora si nu sunt prevazute nici macar benzi suplimentare dedicate traficului greu pe directia de urcare, in conditiile in care panta va fi abrupta pe lungimi semnificative

Asociatia Pro Infrastructura a facut dezvaluiri socante in 3 ianuarie, pe facebook, subliniind ca Guvenrul Dancila si-a batut joc de documentatiile intocmite pentru centura Zalaului.
"Pe 12.12.2018 a avut loc dezbaterea privind Raportul de Impact asupra Mediului (RIM) al Variantei de Ocolire Zalau. Contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate si realizarea proiectului tehnic a început în martie 2018, fiind câstigat de Search Corporation cu suma de 3,4 milioane de lei.
Ne bucuram ca în 9 luni s-a ajuns la ultima etapa în obtinerea Acordului de Mediu (AM), semn ca tot studiul de fezabilitate este într-un stadiu avansat. Însa, la o privire mai atenta, progresul rapid tine mai degraba de o abordare superficiala si mai putin de profesionalism.
În RIM se vorbeste la un moment dat despre Centura Arad si Râul Mures (!?), semn ca s-au copiat fragmente întregi din alte documentatii, fara corectarea denumirilor.
În plus, în urma analizei celor trei alternative de traseu, locul 1 a fost descalificat pe motiv ca trecea prin mijlocul unui poligon de tragere al armatei. Locul 3 era nefezabil deoarece era extrem de lung, traversa viitoarea Autostrada A3 de doua ori si prevedea si un tunel. Probabil ca varianta de traseu era prestabilita, mimându-se o analiza comparativa.
Este explicabil de ce expertii Comisiei Europene de la JASPERS nu au fost cooptati, ei nefiind de acord în alte cazuri cu astfel de practici.
Este extrem de grav ca avem prevazuta o viteza de proiectare de doar 50 - 60 km/h, în 2019, pentru o centura rutiera noua pe o zona de relief rezonabila într-o tara a Uniunii Europene. Nu avem gândite nici macar benzi suplimentare dedicate traficului greu pe directia de urcare, mai ales ca panta va fi abrupta pe lungimi semnificative.
Am spus de zeci de ori ca numeroase blocaje în executia lucrarilor sunt generate de pregatirea deficitara a proiectului. Mai pe româneste, din cauza vestitelor "maculaturi" si "linii colorate pe harta".
Solicitam oficialilor din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa includa expertii JASPERS în derularea acestui contract si sa monitorizeze cu mult mai multa atentie elaborarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic", este denuntul celor de la Pro Infrastructura.

Deputatul Lucian Bode subliniaza
ca Studiul de Fezabilitate s-a facut
fara pic

Documentatia de milioane pentru continuarea centurii Zalaului este o bataie de joc
de profesionalism

Deputatul salajean Lucian Bode, presedintele Comisiei de transport din Camera Deputatilor, subliniaza si el ca Studiul de Fezabilitate pentru Centura Zalaului s-a facut fara pic de profesionalism.
"Din informatiile pe care eu le detin in acest moment, situatia in ceea ce priveste centura Zalaului tronson 2 este una la care nici eu, nici Primaria Zalau nu ne-am fi asteptat. Neoficial, am informatii ca Studiul de Fezabilitate revizuit a fost predat initial fara studiile geo aferente.
Daca si informatiile prezentate public de catre cei de la Pro Infrastructura se confirma, pot spune ca asistam la o bataie de joc pe bani publici la adresa zalauanilor. Din pacate beneficiarul - Primaria Zalau, prin primarul Ionel Ciunt, respectiv Ministerul Transporturilor, prin CNAIR - si-au demonstrat inca odata incompetenta.
Personal, am incercat prin toate mijloacele pe care le am la indemana in calitate de presedinte al Comisiei de transport din Camera Deputatilor sa sprijin realizarea acestui obiectiv vital pentru dezvoltarea economica a municipiului Zala si a judetului Salaj, toate aceste demersuri urmand sa le fac publice in perioada urmatoare. Cu toate acestea, am constat ca Primaria Zalau a preferat sa organizeze mai multe sezatori la care au fost invitati tot felul de personaje a caror legatura unul cu celalalt era carnetul de membru PSD, asta in detrimentul unei discutii institutionale in care sa fie implicati toti actorii cu acces la anumite parghii, care, puse impreuna, ar fi dus la realizarea acestui obiectiv in termenele si conditiile asumate initial", spune deputatul salajean Lucian Bode.

Infrastructura nu se face cu copy-paste,
ci cu specialisti în domeniu, atrage atentia
vicepresedintele USR Zalau

Vicepresedintele USR Zalau, Nicolae Olar, de profesie inginer la Tenaris Silcotub, se arata si el surprins de "gafele" din documentatiile pentru centura Zalaului si distribuie pe facebook denuntul celor de la Pro Infrastructura.
"(...) se vorbeste de centura Arad si râul Mures. Asta arata cât de serios a fost facuta documentatia. Viteze de 50 - 60 de kilometri pe ora, în anul 2019, pentru o lucrare noua, într-o tara europeana. Altfel spus, amatorism, lipsa de profesionalism. Ministerul si institutiile din domeniu, au nevoie de profesionisti. Infrastructura nu se face cu copy-paste, ci cu specialisti în domeniu", atrage atentia Nicolae Olar, viceliderul USR Zalau.

Vizualizari 3531
Comentarii articol

>

in 7 Ianuarie 2019 0:09

De zece ani așteptăm o centura d-lor care ați condus orașul și Ministerul Transporturilor, și după 10 ani veniți cu o documentație in care se vorbește despre Arad și Raul Mureș????????????\r\nRUȘINE!!! VA BATETI JOC DE NOI PE BANII NOSTRI!!!

Sa va fie rusine>

in 7 Ianuarie 2019 0:31

Am spus-o si o repet din nou, de data asta se dovedeste ca de fapt studiile de fezabilitate nu isi au nici un rost, este pur si simplu un tertip de a fura banii publici! Mai grav este faptul ca de multe ori aceste studii, facute copy paste ajungeau sa coste mai mult decat executia lucrarii!

>

in 7 Ianuarie 2019 2:07

Primăria poate apela la Poliția Sălaj pentru ca acolo sunt angajați cei mai mulți si totodata cei mai competenti ingineri...e păcat sa fie irosit atât talent și profesionalism in detrimentul altor domenii... Nu?

>

in 7 Ianuarie 2019 6:40

Pt. 0,31 ai dreptate în mare. La noi astfel de studii de fac doar sa se ia bani frumoși și asta cu acordul celor din primărie, minister etc.\r\nUn astfel de studiu de impact asupra mediului este necesar. Dar nu ce au făcut Adrian cu centura Zalăului. Chiar nu a observat nimeni din Primăria Zalău??? Ciunt, când îi trezești pe adormiții din Primărie? Hai că vin alegerile și îți iau alții fața. \r\nViteze de 50 la ora? Voi sunteți prosti sau va bateți joc de noi? \r\nAștept părerea primăriei vis a vis de aceasta risipa de bani pe banii noștri.

>

in 7 Ianuarie 2019 6:47

Bine ca nu au apărut și fragmente în limba rusa în acest genial studiu!!! 7

>

in 7 Ianuarie 2019 6:53

profesionistii si mai ales inginerii au cam plecat de multisor din PSD.... de ce? au avut coloana vertebrala.... singurul nevertebrat ramas fiind Nosa ........ lipsa totala de interes fata de cetatean la primaria Zalau

>

in 7 Ianuarie 2019 7:21

Este clar că a fost cu dedicație contractul pentru acest studiu, dar ce procurori să probeze asta? Cei care kenevesc în birouri pe salarii de zeci de mii de lei și apoi prezintă in comunicat de presă cazuri de evaziune fiscală că nu știu ce babă a eludat taxele.

>

in 7 Ianuarie 2019 7:31

Proclamatia de la Timisoara punctul 8. spunea ... propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere ....

>

in 7 Ianuarie 2019 8:21

Felicitari 7,31;ca dovada ca in toate partidele s-au infiltrat fosti activisti si securisti care chiar domina viata politica este imposibil sa sustina o asemenea initiativa si ca sa fiu mai pe inteles hai sa analizam cazul pensiilor speciale care este rezultatul unui blat politic pentru care nici un partid politic nu-si asuma raspunderea !!!

>

in 7 Ianuarie 2019 8:27

A arunca acum vina in curtea primariei pentru sf este ca si cum ti-ai da cu stingu in dreptu,ca la fotbal,domnule bode,nu cumva persoana cu care te afisezi si care sta in dreapta ta,capilnasiu,a comandat acel sf?

>

in 7 Ianuarie 2019 8:34

cum poti numi o Primarie care are drumuri mai proaste ca la sate? Parca am fi in lumea a 4-a... Am fost in weekend la Oradea, au aia o centura cu 4 benzi , viaducte , poduri adevarate... Zalaul nu e doar orasul fara apa, dar acum e si orasul cu cele mai proaste drumuri din tot judetul... si in catune sunt mai bune drumurile decat la noi... parca mergi pe aratura oriunde mergi... RUSINE!

>

in 7 Ianuarie 2019 8:56

Dar sa vede-ti ce copy pest fac procurorii in dosarele pe care le intocmesc,8o la suta le copiaza din primul dosar care la randul lui este copiat din ce o mai studiat prin scoli,apoi se lauda cu numarul enorm de file scrise,dar copiate la calculator si apoi betul judecator de frica procurorului spune ca le=-a citit,lucru imposibil de realizat si apoi ne miram de hotararile luate,dar de aceste fapte ptr care se incaseaza bani buni din taxe si impzite patite de restulpopulatiei nu scrieti,va este frica cumva

>

in 7 Ianuarie 2019 9:09

Comentați comentați daca vreti sa platiti ca Mocanu....ce contează că nu ați greșit cu nimic?cine va crede?

>

in 7 Ianuarie 2019 9:18

Bravo psd si gasca! Traiti bine pe spatele platitorilor de taxe. Rusine bolsevicilor, Salajul e rusinea Transilvaniei!

>

in 7 Ianuarie 2019 9:26

Ha,ha,ha ! Iar pe terenurile private au prevăzut clădiri pentru interes public !!!

>

in 7 Ianuarie 2019 9:28

Mandrii romani! Miciuri si bere la flacon, fluturi steage !

>

in 7 Ianuarie 2019 9:29

Parcă sunt bătuți în cap, "de la vlădica la opincă" ! Le-a luat mințile Ceaușescu, cu el în groapă !:)))))))))

>

in 7 Ianuarie 2019 9:41

Ce-i aia „revizuirea studiului de fezabilitate”? Nu-i cam prea mult 3,4 milioane pentru niște copy-paste? Cine este în spatele firmei Search Corp.?

>

in 7 Ianuarie 2019 10:08

Unde-s marii parlamentari ai Salajului pe care i-ati ales cu bunastiinta? Unde-i senatorul Pop Gheorghe Agramatul? Se lauda ca face, ca a facut!Unde-i Nosa cu trompeta lui de doi bani? Ciuntule, complexatule, ce mai faci?

>

in 7 Ianuarie 2019 10:22

Beneficiarulul SF-ului este CNAIR SA Bucuresti , nu Primaria Zalau .Incurcati lucrurile cu comentari deplasate.

>

in 7 Ianuarie 2019 10:30

Si parlamentarii nu pot sa se implice numai sa vina sa minta si sa-i prosteasca pe oameni??? Ne lasi, functionarule!

>

in 7 Ianuarie 2019 10:32

Avind in vedere ca ma simt confortabil si dragut, HA HA HA vreau sa merg mai departe Ghinion cred !!! in Romania nu se face ordine si trai bun numai la venirea a doua a lui Ceausescu!!! care va inlatura toate gunoaile ce conduc la ora actuala!!!

a>

in 7 Ianuarie 2019 12:48

Din pacate noi romanii ne lasam influentati de oricine si orice, fara sa cerem dovezi cu privie la ceva sau ... cineva ... \r\nStim cu toti ca Domnul Artur scrie articole la comanda cuiva fara a dovedi ca cea ce scrie este realitatea . Stim cu toti ca mass media din Salaj ( mai ales Graiul Sj. ) si nu numai din Salaj , este la cheremul unor politicieni care dicteaza ce si cum sa se scrie, dar totusi ne lasam influentati ! Cand o sa ne trezim si o sa vedem realitatile o sa avem o alta tara si o alta mass media. ! Deci d- le Artur unde sunt dovezile pentru ceea ce scrieti ???

Pt 12.48>

in 7 Ianuarie 2019 12:51

Pai dovezile sunt in studiul de fezabilitate :)))

>

in 7 Ianuarie 2019 13:20

Am mai scris. Centura va fi gata în 2028. Dacă toate lucrurile merg bine.

12:48>

in 7 Ianuarie 2019 13:28

Asa-i ca nu-ti vine sa crezi ?!

>

in 7 Ianuarie 2019 13:30

Amatorii sunt pasionati si iubesc ceea ce fac. Astia sunt habarnisti si indiferenti.

>

in 7 Ianuarie 2019 14:53

Inca de la inceperea discutiilor depre posibilitatea de a se construi o autostrada est-vest, am propus in sris , spre a fi luata in considerare o varianta:-De la intrarea autostrazi pe valea Agrijului sa se continuepe la capatul muntelui Meses, pe langa Moigrad/Porolisum- Deal Guruslau -Suplacul de Barcau>>>!Prin construire autostrazii pe acest traseu, se rezolva mai multe probleme deosebit de importante: 1. Nu ar mai fi necesara centura de ocolire a municipiului Zalau! 2.Nu ar mai fi necesara construirea de tuneluri pe sub Meses! 3.Automat toate judetete din nordvestul Romaniei( Satu mare, Maramures) ar avea acces direct la autostrada! 4. Toate orasele judetului Salaj ar fi cuplate la aceasta! si inca multe alte avantaje economice, sociale,etc...Asta cu o deviere/ocolire de vreo 10-15 kilometri, cu mult mai mica decat ocolirea Arad- Timisoara facuta de autostrda cealalta!!!

>

in 7 Ianuarie 2019 15:15

Procurorii cunosc procedura de "autisesizare" ? Mai ales că avem un şef nou la parchet, foarte caoabil şi profesionist, după cum titra presa.

>

in 7 Ianuarie 2019 15:36

Zi PSD si spui tot

>

in 7 Ianuarie 2019 22:21

dmn Bode fa dta un SF profesionist pentru autostrada A3 prin Nusfalau-Valcauri-Stirciu-Mihaiesti .++++++++++++++++++++++ \r\n Nu mai trebuie tunele pentru ursi, centuri pt kve; Zalaul isi pastreaza centura de aur Loatzi koshuth(KO in secunda 2), si poate intra linistit in Aliantza Nordului "calitatea aierului = calitatea fraierului" \r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.