Divorț ieftin la Primărie

0
907

 

Divorț ieftin la Primărie

22 de familii din municipiu și-au pus capăt căsniciei pe parcursul anului trecut în fața ofițerului stării civile din cadrul Primăriei Zalău, la preț redus. Normele legale dau această posibilitate cuplurilor de a putea scăpa de certificatul de căsătorie care le leagă oficial destinele și la primărie și la notar, nu doar la judecătorie. Condițiile sunt să nu aibă în întreținere copii minori și să se pună de acord cu separarea bunurilor. Divorțul la primărie sau la notar este mai ieftin, circa 500 de lei, în timp ce la judecătorie ta-xele sunt mai mari, pentru că sunt taxate o sumă de demersuri, începând de la cerererea de divorț, taxele de timbru judiciar și alte cereri, taxa pentru expertiza valorii bunurilor și partaj, onorariul avocatului, etc. Cu cât procesul este mai complicat, cu cât sumele cheltuite cresc. 

Proiectul noului Cod Fiscal pe care îl pregătește acum guvernul prevede că primăriile pot majora taxa de divorț cu pănă la 50 la sută. Taxa rămâne la bugetul local. Primăria Zalău percepe acum o taxă de divorț de 525 de lei, cu doar 5 la sută mai mare decât taxa standard, având în prezent libertatea de a percepe până la 20 la sută peste taxa de 500 de lei.
Manuela Ghiuruțan, purtător de cuvânt al Primăriei Zalău, informează că cuplurile care doresc să divorțeze la primărie trebuie să îndeplinească mai multe condiții: ambii soți să-și dea acordul, să nu aibă copii minori în stop_coloana întreținere - fie că provin din căsăstorie sau din afara ei -, să nu fie puși sub interdicție, să nu fi solicitat în altă parte desfacerea căsătoriei, să convină asupra numelui de familie al fiecăruia după divorț. Cererea de divorț se depune la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza căreia se află ultima locuință comună a soților. Cererea trebuie însoțită de actele de stare civilă ale celor doi și certificatul de căsătorie, în original și copii.
După depunerea cererii, se acordă un termen de 30 de zile calendaristice, timp în care soții au timp să se răzgândească. "La expirarea acestui termen, dacă soții stăruie să divorțeze, vor da o declaratie în acest sens, iar ofițerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei și eliberează certificatul de divorț într-un termen de 5 zile lucrătoare", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău. Procedura eșuează în cazul în care ambii soți nu se prezintă la termenul de 30 de zile, dacă unul dintre soți se răzgândește în privința divorțului sau condițiilor separării, dacă soția naște înainte de finalizarea procedurii.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.