Direcția de Sănătate Publică Sălaj a prezentat situația epidemiologică pe localități

0
4484

Pentru 6 localități din județ , unde incidența bolii trece de un caz la mia de locuitori, e recomandat scenariul 2

Luni, 7 septembrie, toate Direcțiile de Sănătate Publică au avut obligația de a informa Inspectoratele Școlare Județene și comitetele Județene pentru Situații de Urgență cu privire la situația epidemiologică de la nivelul fiecărei localități, iar până joi, 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliile de administrație ale școlilor și grădinițelor vor propune Inspectoratului Școlar aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea respectivă.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

Criteriul epidemiologic în baza căruia se alege unul din cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la o mie de locuitori.

Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3 presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități și lecții online.

„Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, Inspectoratelor Școlare Judeţene şi Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă”, explică Ministerul Sănătății.

Analiza situației epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile, realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică din data de 7 septembrie, ora 10.00, este prezentată pe pagina web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro, secțiunea „Analiza epidemologică pe județe pentru începerea anului școlar”.

Agrij, Boghiș, Lozna și Mirșid depășesc pragul de 1,5 bolnavi la mia de locuitori

Deși numărul de cazuri confirmate în unele localități este mic, raportat la numărul total al locuitorilor, se depășește pragul de 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori.

Astfel, la Agrij Direcția de Sănătate Publică Sălaj a raportat o incidență a bolii de 2,11 cazuri la o mie de locuitori. Concret, la Agrij sunt 4 cazuri de coronavirus, la o populație de 1.420 de persoane.

La Boghiș, DSP anunță o incidență a bolii de 1,54 la mia de locuitori. Mai exact, sunt 3 cazuri la o populație de 1.942 de persoane.

La Lozna, sunt doar două cazuri, la o populație de 918 persoane, iar asta înseamnă o incidență de 2,18 la mia de locuitori.

La Mirșid, sunt 5 cazuri și o populație de 2.411 persoane. Potrivt DSP, incidența este de 1,66 îmbolnăviri la mia de locuitori.

La limită sunt, am putea spune, Românași, cu 1,24 cazuri la mia de locuitori, și Năpradea, cu 1,3 cazuri la mia de locuitori.

În orașe, Zalăul are o incidență a bolii de 0,80 la mia de locuitori, La Cehu Silvaniei este 0, aici neexistând cazuri în ultimele 14 zile, la Șimleu Silvaniei este de 0,23 la mia de locuitori, iar la Jibou 0,09.

Autoritățile recomandă Scenariul 2 pentru șase localități din Sălaj

Potrivit unei simulări oficiale, realizată luni, 7 septembrie, pe baza datelor firnizate de DSP-uri, șase localități din Sălaj (Lozna, Agrij, Mirșid, Boghiș, Românași, Năpradea) apar pe lista celor cu cod galben, pentru care se recomandă scenariul 2, adică participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială, prin rotație, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.