SondajRSS Feed

Anul a inceput si se incheie cu proteste impotriva coruptiei

Din nou in strada, impotriva modificarilor la legile Justitiei

8 Decembrie 2017

Cel mai controversat pachet de legi, modificarile la legile Justitiei, au ajuns in dezbatere in Parlament. “ncepute miercuri, dezbaterile au continuat si in cursul zilei de ieri, in aceeasi atmosfera tensionata. “n timp ce parlamentarii coalitiei PSD-ALDE se dau de ceasul mortii sa vada trecut un pachet legislativ considerat favorabil coruptiei, cei din opozitie incearca sa impiedice modificarile legislative.

Modificarile la legile Justitiei
sunt, de fapt, o alta OUG 13

Legile Justitiei, facute acum sub obladuirea ministrului Tudorel Toader, dar cu fostul ministru al Justitiei si “parinte” al OUG 13, Florin Iordache, ca sef al Comisiei speciale privind legile Justitiei, sunt considerate a fi o lovitura grava la adresa democratiei si independentei justitiei. “n plus, servesc interesele celor corupti.
“n linii mari, in baza modificarilor la legile justitiei, politicul va avea un amestec evident in actul de justitie, iar separarea puterilor in stat va deveni doar o poveste.
Cea mai contestata masura a fost cea potrivit careia presedintele nu va mai numi sefii de la DNA, DIICOT si Parchetul General, acest lucru urmand a se face la propunerea ministrului Justitiei de catre Sectia de procurori de la CSM. Conducerea acestor institutii s-a dorit a fi una politica, de catre un ministru, oricare ar fi el, numit politic, la randul sau. E logic care ar fi, intr-un astfel de caz, criteriul primordial pentru numirile procurorilor sefi. Propunerea a mai fost “indulcita” apoi, in sensul ca a fost reintrodus presedintele în procedura numirii procurorilor sefi de parchete, însa seful statului nu mai are atributii în revocarea acestora.
De aemenea, trecerea Inspectiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justitiei face institutia sa devina o unealta în mâna ministrului. Seful Inspectiei judiciare va fi ales prin concurs organizat de ministerul Justitiei. Adica de un ministru numit politic, care pune un om pe placul sau pentru a controla activitatea magistratilor din parchete si instante.
Directia speciala de anchetare a magistratilor, indiferent de infractiunea de care sunt acuzati, ar deposeda DNA de anumite atributii si ar crea un instrument de presiune asupra magistratilor. Ideea e contrara cu modul de organizare a parchetelor în România, care se înfiinteaza pe categorii de infractiuni (cum este DNA pe anticoruptie si DIICOT pe combaterea crimei organizate), si nu pe categorii profesionale.
Se introduce obligativitatea pentru magistrati de a depune anual declaratii pe propria raspundere ca nu sunt agenti acoperiti ai serviciilor secrete, iar rolul verificarii acestor declaratii revine comisiilor parlamentare de control al SRI si SIE.
Cu alte cuvinte, ministrul Justitiei, om pus si sustinut politic, ar primi, practic, puteri aproape nelimitate, postura din care

Din nou in strada, impotriva modificarilor la legile Justitiei
va fi foarte usor sa ajute persoane politice cu probleme penale, mai ales daca sunt din acelasi partid.
OUG 13, adoptata in februarie “noaptea, ca hotii” si abrogata la scurt timp, la presiunea strazii, avea prevederi asemanatoare, cea mai deranjanta fiind considerata cea privind eliminarea abuzului in serviciu.

Strada reactioneaza prompt
la demersul coalitiei PSD - ALDE

Inceputul dezbaterilor din Parlament pe modificarile la legile Justitiei a fost momentul reluarii in forta a manifestatiilor la Bucuresti. Miercuri seara s-a lasat cu interventia cu gaze lacrimogene a jandarmilor impotriva protestatarilor.
2017 e anul in care, de la cap la coada, romanii au protestat in strada impotriva coruptiei, impotriva clasei politice corupte, impotriva politicienilor cu probleme penale in functii publice.
Protestele au inceput in luna ianuarie, atunci cand, prin OUG 13, ministrul Justitiei de atunci, Florin Iordache, a incercat, printre altele, dezincriminarea abuzului in serviciu. I s-ar fi permis, astfel, coruptiei, sa isi intinda tentaculele in voie, iar autorii faptelor sa scape basma curata. La presiunea strazii, guvernul a decis sa o abroge, tot prin ordonanta de urgenta, si sa-l “sacrifice” pe ministrul Florin Iordache. Doar ca acelasi personaj se ocupa acum indeaproape si de modificarile Legilor Justitiei. Nu a fost destul pentru a pune capat protestelor, romanii continuand sa ceara, in strada, demisia guvernului, precum si eliminarea celor cu probleme penale din functii publice de conducere. Mai bine de doua luni au durat protestele.
Protestele au reinviat in luna august, cu aceeasi ardoare din iarna, dupa ce au fost anuntate modificarile la legile Justitiei. De atunci, protestele s-au repetat in mai multe orase din tara, cu amploare mai mica sau mai mare, duminica de duminica. S-a protestat la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Sibiu, Iasi, dar si in orasele mai mici, inclusiv in Zalau, impotriva coruptiei, acesta fiind, de altfel, laitmotivul iesirilor in strada.
“n noiembrie, nemultumirilor legate de incurajarea coruptiei de o parte a clasei politice s-au adaugat si cele iscate de “Revolutia fiscala” a guvernantilor.
Blocul National Sindical (BNS) a decis organizarea unui protest în Capitala pe 12 decembrie, alaturandu-se astfel protestelor societatii civile fata de modificarile la legile justitiei, potrivit anuntului facut de Dumitru Costin, liderul BNS. 

 

Vizualizari 1990
Comentarii articol

>

in 8 Decembrie 2017 0:39

Niste hahalere cei ce demonsteaza, dar nu stiu pentru ce !

0 39. no tu jireado>

in 8 Decembrie 2017 7:40

Iar ai halit cacat si spurci ca mai trezit din somn ca tare rau pute pa bulavard

>

in 8 Decembrie 2017 8:46

dragnea isi da legi ca sa scape cu banii furati. Ce ziceti cei ce l-ati pus in fruntea tarii?

>

in 8 Decembrie 2017 9:12

Au iesit 400 de habarnisti .Bine ca atunci cand Basescu, Boc, Macovei (ciuma portocalie) a confiscat justitia si a puso la picioarele chiorului , nu a iesit nimeni in strada.Nu este nici un articol prin care politicul confisca justitia.E rau ca magistratii sa raspunda daca dau solutii cu dedicatie(ca pe vremea chiorului) sau daca Iohanis, care se antepronunta,nu poate refuza numirea procurorilor(om politic fiind)?Propaganda securisto-sorosista.Si apoi sa ne uitam ce specimene au iesit in strada.Oricum se va merge pana la capat cu aceste legi.

>

in 8 Decembrie 2017 10:41

Nu iese lumea sa nu răspundă magistrații! Dar nu te întrebi dacă ar fi bine sa răspundă si politicieni? Sa răspundă toți de cea ce fac ca doar suntem egali ca cetateni.

>

in 8 Decembrie 2017 10:45

Păi 9:12 ai nerușinarea sa spui specimene? Pai cascadori rasului au fost la mitingurile organizate de Psd. Acolo au fost pupincuristi ca tine si asistati sociali.

>

in 8 Decembrie 2017 12:51

Habar nu au cei care protesteaza ce modificari sunt, de fapt sunt favorabile si celor care protesteaza, dar habar nu au pentru ca instinctul de turma este la zi, din pacate ei nici nu citesc sa cunoasca prevederile noilor modificari

>

in 8 Decembrie 2017 12:57

Pt 8.46 daca spui ce modificari sunt, in 30 de minute am tot respectul, voi face public numele meu, dar cred ca habar nu ai ca este si in favoare ta

12:57>

in 8 Decembrie 2017 13:35

ALTA INTREBARE ?

@ 12:57>

in 8 Decembrie 2017 13:54

Uite cateva dintre modificari, pesedistule. Ele sunt facute pentru subordonarea justitiei in fata politicului, nicidecum pentru oamenii de rand: 1) Au modificat statutul magistratilor. Au scos din lege garantia de independenta acordata procurorului. Procurorul ierarhic superior poate cenzura actele procurorilor si pentru netemeinicie, nu doar pentru nelegalitate. Cuvantul netemeinicie lasa loc de arbitrar si poate sa insemne orice. 2)Se separa cariera judecatorului de cea a procurorului. Procurorul este pus "de facto" sub autoritatea ministrului justitiei, adica sub control politic. 3)Scoaterea Inspectiei Judiciare de sub autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru ce era nevoie de asta? Evident, pentru a crea o institutie controlata de politicieni, care va ancheta magistratii incomozi. \r\nAceste modificari s-au facut desi peste 4000 de magistrati din tara au cerut retragerea proiectelor de modificare a legilor justitiei. Oare toti astia sunt prosti si incompetenti si doar politicienii sunt destepti si curati ca lacrima?

>

in 8 Decembrie 2017 13:55

Singele nu se transforma asa usor!!!acesti protestatari sun urmasi comunistilor adevarati Nu vopsiti ! aveti grija !!!

>

in 8 Decembrie 2017 13:58

Cel de la 13 si 54 ! Nu fi prost, legile justitiei trebuie schimbate URGENT si o data cu ea si magistrate,

>

in 8 Decembrie 2017 14:10

Suntem de tot cacatul ,demonstram dar nu stim pt ce cu cine incet v-a fi o meserie un job nou in romania ,demonstratorul,,:))))

>

in 8 Decembrie 2017 18:49

Bai cacat cu mac ce esti, spunemi ce ne avantajează pe noi in legile astea date?

Ultimii trei postaci pesedei>

in 8 Decembrie 2017 18:51

Activisti neocomunisti ,trantori pusi la buget pe baza de carnet psd si limbi la greu.Mars la groapa de gunoi a istoriei cu fratii vostri portocalii cu tot.Intoxicati si dezinformati continuu dupa metodele securisto staliniste .

18 49 nu>

in 8 Decembrie 2017 18:55

Esti inclus in ultimii 3 postaci ,nu fac referire la tine ci la cei de dinaintea ta.de la 18 51 cu scuzele de rigoare

>

in 8 Decembrie 2017 20:32

ROMANIA=TIGANIA

PSD= TAMPITI>

in 8 Decembrie 2017 21:06

OARE ACESTI ALESI PSD- ISTI TAMPITI NU REALIZEAZA CA AU TREBURI MAI IMPORTANTE CUM AR FI.....ECONOMIA, SANATATEA, INVATAMANTUL, .......

>

in 9 Decembrie 2017 7:15

Pt 13.54 Presedintele nu este om politic si sustinut politic?

7:15>

in 9 Decembrie 2017 8:01

Asa a fost dintotdeauna ,asa este si in alte tari civilizate.Important la presedinte daca are sau nu coloana vertebrala ,ceea ce in cazul lui Iohannis raspunsul este DA.

>

in 9 Decembrie 2017 18:09

Ce-i cu voi oamenilor? Nu va inteleg! Cum sa sustineti niste impostori, niste oameni care nu fac altceva decat sa-si apere propriile interese? Cum sa fiti alaturi de Codrin, Dragnea, Tariceanu etc.! Cum?

>

in 9 Decembrie 2017 18:53

PSD a mărit salariile și pensiile spre deosebire de guvernul Zero .Mie îmi place PSD mi a mărit salariul , părinților mei pensia...chiar pot sa mi strâng bani .Manipulanții sa și deschidă ochii că patronii tot cum vor ei fac.Rasculati va împotriva lor sa va mărească salariile.Una este pe cartea de munca....ei își fac concediul in străinătate ,iar voi nici la Boghiș nu va permiteti

>

in 9 Decembrie 2017 18:55

Felicitări PSD !!! Rezist ...( am) și noi.

>

in 9 Decembrie 2017 18:59

Nu am votat PSD ,dar sun singurii care mi-a au mărit salariul.Sunt as medical și am un salariu de 3000 de lei....dublu față de ce mi a dat Băsescu , CiolosAm colegi care au și mai mare.Succes PSD.O sa te votez. :)

sindicalistii ii avertizeaza pe dragnea si tariceanu>

in 9 Decembrie 2017 19:59

Aceeasi "doamna" inculta care afacut 3 comentarii la articolul mentionat de mine la subiect ,vad ca i a trebuit un timp de "gandire " de 9 min de la 18 44 pana la 18 53 ,continuand cu comentarile de la 18 55 si 18 59.Am crezut la articolul anterior ca sunteti "doamna" pe care am descris o insa dupa perseverenta si prostia de care dati dovada ,nu puteti fi decat raluca gireada muresan sau narcia ,nevasta deputatului liviu balint ,zis como ,comentarile fiindu va "sugerate"din"platoul" cabinetului parlamentar.Apropo ,como si a unit cabinetul cu pop ghe ?dar secretarele?

>

in 9 Decembrie 2017 20:29

Pt19:59 nu sunt nici una nici alta...nici nu știu cine sunt doamnele ...nu am auzit niciodată de ele.Da sunt susținătoare PSD pt că mi au dublat salariul pe bune și dă o duc foarte bine ...ce sa zic că o duc rău .Nu mi place Dragnea dar ce a FC PSD mie îmi convine.Paaaa.

>

in 9 Decembrie 2017 20:32

Ești un ofticos....mare... și un frustrat și mai mare ....

>

in 9 Decembrie 2017 20:33

Ia un xanx .Chiar calmează.

20:29 ;20:32:20:33>

in 10 Decembrie 2017 9:11

D-na asistenta medicala !Clamati va ,bucurati va de salariul marit insa va veni vremea scadentei ,cat de repede ,in care cei care produc plusvaloare si care implicit sustin financiar bugetul statului ,vor intra in recesiune si atinci sa i vad pe cei de la guvernare cam ce masuri nepopulare vor lua.Probabil vor fi mai dure decat cele ale lui Boc.

Degeaba !>

in 10 Decembrie 2017 11:48

Parlamentul a legiferat deja răspunderea reală a magistraţilor. Degeaba au fost vizitele în SUA ale cozilor de topor de tip Kovesi, degeaba comunicate ale Departamentului de Stat, degeaba proteste, gata, s-a legiferat !

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.