Din ianuarie cresc din nou alocațiile

0
536


A doua creștere a alocațiilor pentru copii se va aplica de la 1 ianuarie, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, dublarea promisă se va face în trepte de câte 20 la sută, de două ori pe an, următoarea urmând să se aplice din prima zi a anului viitor. Majorarea alocațiilor se va face ținând cont de situația economică și de încasările reale previzionate la bugetul de stat, a explicat premierul.

“Dublăm alocațiile dar ținând cont de situația economică și de încasările reale pe care previzionăm la bugetul de stat, adică o facem în 5 trepte, cu câte 20% fiecare etapă și am și făcut deja prima creștere (în luna august 2020, n.red.), iar a doua majorare urmează de la 1 ianuarie. Nu poți să generezi cheltuieli fără să ai venituri”, a declarat Ludovic Orban la un post na’ional de televiziune.

Prim ministrul a vorbit și despre motivarea Curții Constituționale potrivit căreia această cheltuială bugetară constând în majorarea alocațiilor are stabilită sursa de finanțare.

“Pentru orice cheltuială, când se votează o lege, trebuie să fie prevăzută sursa de bani. Ei trebuiau să spună din bugetul de stat să luăm bani de la investiții și să punem la alocații sau luăm bani de la cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană și dăm bani să creștem alocațiile și nu mai absorbim fonduri europene, că nu mai avem nevoie de ele. Nu poți să-ți bați joc! Dar ce să vorbim, că e o iresponsabilitate la nivelul parlamentarilor PSD și al multor altor parlamnetari care parcă au înnebunit, au dat pe bandă rulantă sporuri, au vrut să dea 6 salarii la angajare, 3 salarii la căsătorie, încă 3 salarii în plus la pensie, a fost un izvor nesecat de populisme care riscă să pună România în genunchi”, consideră șeful Guvernului.

Următoarea etapă de creștere a alocațiilor va fi în august 2021, tot cu un procent de 20%.Creșterea va fi similară și în 2022, respectiv la începutul anului și în luna august, astfel că la finalul lui 2022,alocațiile vor ajunge la 300 de lei pentru copiii între 2-18 ani, respectiv 600 de lei pentru copiii între 0-2 ani și pentru copiii cu dizabilități, între 0-18 ani.

În prezent, valoarea alocației este de 185 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani , respectiv 369 de lei pentru copiii sub 2 ani și cei cu dizabilități.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here