Din culisele Zilelor Zalăului

0
3

Trei zile și trei nopți a durat distracția la cea de-a XVIII-a ediție a celui mai mare eveniment din Sălaj, Zilele Zalăului. Spectacolul a fost unul desăvârșit. Organizatorii estimează o prezență de peste 50.000 de persoane. Doar la concertul legendarei trupe Smokie de duminică seara au fost peste 25.000 de oameni.

Cerșetorii au stricat cheful zălăuanilor

Unul dintre cele mai neplăcute aspecte care ne-au stresat pe toată durata festivalului a fost prezența masivă a cerșetorilor. În mare parte au venit din Ortelec, Românași. Nu-i vorbă, avea și Zalăul oricum destui. “n orice caz, și-au unit forțele și e puțin probabil ca vreun participant la Zilele Zalăului să fi scăpat fără să fie luat la rost insistent pentru o “donație”. Cine nu a dat a fost blestemat. Cine a dat, a trebuit să facă față valului, pentru că “colegii” celui care a primit s-au sesizat imediat unde-i o mână largă. Și toată lumea s-a plâns că, din cauza cerșetorilor, nu a putut mânca în tihnă micii și grătarele, pe care deja dăduseră destui bani, pentru că au fost prețuri piperate tare.
Dacă în zilelele obișnuite de muncă cerșetorii strâng pe zi aproximativ 200 – 300 de lei, cine știe câte mii de lei au avut în buzunar după o zi de festival. A fost vad, nu glumă.
Poliția Locală, așa cum deja ne-a obișnuit, nu a putut să facă nimic ca să-i oprească pe cerșetori, o prezență permanentă în decorul din centrul Zalăului.

20 de tone de gunoi adunat numai după concertul Smokie

Un alt aspect neplăcut a fost mizeria și mirosul neplăcut, atât din timpul sărbătorii, cât și după. Toaletele amplasate de ocazie în locuri “strategice” din Zalău nu au făcut față. În ultima zi de festival trebuia să te ții de nas dacă traversai una din zonele cu toalete.
Paul Maghiu, purtătorul de cuvânt al Citadin, ne-a spus că doar duminică noaptea, după concertul Smokie, s-au strâns de pe stradă 20 de tone de gunoi. Estimările arată că alte zeci de tone de gunoi au fost transportate de AVE pentru că fiecare comerciant trebuia să aibă contract cu firma de salubrizare pentru curățarea spațiului ocupat.
În zorii zilei de ieri, 30 de muncitori de la Citadin au curățat platoul de marmură din fața Prefecturii Sălaj și Bulevardul Mihai Viteazu cu apă și detergent ca să elimine mirosu greu impregnat în asfalt.

Vitrine frigorifice “abandonate” pe bulevard

Urmele marii sărbători au rămas vizibile până la amiaza zilei de ier. Câteva vitrine frigorifice păreau abandonate pe bulevard. Comercianții nu au putut căra totul atât de repede, așa că pe parursul zilei de ieri își adunau unul câte unul “frigiderele” de pe trotuarele din centrul orașului. Una dintre vitrine stătea “de pază” la trecerea de pietoni de lângă Ceas. Altele patru erau așezate în șir indian lângă clădirea poștei de pe platou. Alte vitrine au fost strânse și duse mai apoi în parcarea de pe bulevard, unde au fost din nou uitate, spre necazul șoferilor care se chinuiau să găsească un loc de parcare, pe lângă “bolizii” cu nume de apă minerală pe ei. stop_coloana

Smokie a făcut spectacol pentru 25.000 de fani

Concertul Smokie a fost unul desăvârșit. 25.000 de iubitori ai muzicii bune au ascultat live celebrele hituri “Alice” sau “Oh Carol”. Au dansat și s-au distrat pe cinste. În deschiderea concertului Smokie au urcat pe scenă Mateo și cei de la Proconsul, care, după ce au concertat preț de o oră, au insistat să se fotografieze cu legendele de la Smokie. Puțin după ora 22.00, a început concertul Smokie. Publicul a fost în extaz de la primul acord al chitărilor și de la prima bătaie de tobă. Au strigat minute în șir numele trupei, până când membrii acesteia au încins atmosfera. Smokie a invitat publicul la dans, iar zălăuanii nu au refuzat. Ba mai mult, vocile unui cor de 25.000 de oameni prezenți la spectacol s-au auzit până departe. La finalul concertului, toboșarul Steve Pennell a fluturat minute în șir steagul României.
Postările membrilor trupei Smokie de pe Facebook despre evenimentul din Zalău au făcut înconjurul lumii. Au primit mii de like-uri și sute de comentarii în toate limbile pământului. Evenimentul oganizat de brandul Spice Events în colaborare cu Primăria Zalău s-a încheiat cu un foc de artificii spectaculos.

Emoții mari în legătură cu sosirea trupei Smokie la Zalău

Organizatorii de la Spice Events au pregătit Zilele Zalăului timp de patru luni. 30 de oameni au muncit în tot acest timp ca evenimentul să iasă așa cum trebuie. Un moment greu a fost joi, când cei de la Smokie au anunțat că aeroportul din Oslo este blocat. Sebastian Hedea, managerul Spice Events, spune că au fost emoții mari în legătură cu sosirea la timp la Zalău. “Smokie au anunțat că nu mai știu cum vor ajunge la Zalău. Apoi a căzut telefonia și netul. Am trăit clipe grele, dar într-un final a ajuns și Smokie la Zalău”, ne spune Hedea.
Cei cinci grei ai formației Smokie au fost aduși la scenă de un microbuz. Au fost păziți de o firmă de pază care i-a ajutat să intre prin spatele Casei de Cultură a Sindicatelor și să ajungă lângă scenă, pentru a evita mulțimea. S-au relaxat înainte de concert la un pahar de vin. Toboșarul Steve Pennell a fost primul care a ieșit lângă scenă pentru a-i asculta pe cei de la Proconsul. Rând pe rând au ieșit toți membrii Smokie lângă scenă. Chitaristul Terry Uttley a spart, din greșeală un pahar de vin chiar înainte de a intra pe scenă.
După concert, membrii Smokie nu au dat niciun autograf. Au băut doar un pahar de bere, au mâncat o pizza de Zalău și au fugit spre hotel. Au motivat spunând că își doresc să doarmă măcar două ore, pentru că la ora 3.00 trebuiau să plece spre Cluj.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here