Din 17 august, primariile pot cere bani de la Guvern pentru introducerea gazului metan

1
502

Doar jumatate dintre salajeni, majoritatea de la oras, au gaze naturale in locuinte.

Primele 235 de milioane de euro din necesarul de un miliard prevazut de Guvern pentru dezvoltarea retelelor de distributie a gazelor naturale pot fi accesate de catre primarii sau Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara din 17 august, au anuntat autoritatile.

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, a lansat in consultare publica ghidul solicitantului „Dezvoltarea retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale in vederea cresterii nivelului de flexibilitate, siguranta, eficienta in operare, precum si de integrare a activitatilor de transport, distributie si consum final”.

Apelul in valoare de 235 milioane de euro, prevazut a fi lansat pe 17 august, permite dezvoltarea retelei de gaze naturale inca din aceasta perioada de programare, urmand ca procesul sa continue si in viitorul exercitiu financiar multianual 2021-2027, pana la un cuantum total de un miliard de euro.

Conditia este ca primariile, singure sau in asociere cu mai multe autoritati publice locale, sa asigure racordarea la reteaua de gaze a cel putin 1.000 de gospodarii pentru fiecare proiect si sa modernizeze infrastructura existenta acolo unde aceasta exista. Eligibile sunt si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publica de alimentare cu gaze naturale a populatiei.

Gaz metan exista doar in 15 localitati din Salaj

Potrivit celor mai recente date de la Directia Judeteana de Statistica Salaj, la finele anului 2019 doar 15 localitati din judet beneficiau de gaze naturale.

Lungimea conductelor de distribuţie a gazelor naturale nu are nici macar 500 de kilometri. Vorbim, mai exact, de o retea de 497,3 kilometri, ‘n secolul XXI, ‘n Salaj.

Localitatile racordate la gaze naturale sunt municipiul Zalau, Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei, Jibou, Benesat, Crasna, Criseni, Galgau, Ileanda, Letca, Mirsid, Pericei, Somes Odorhei, Surduc si Varsolt.

Salajul are o populatie totala de 243.525 de locuitori, potrivit statisticilor oficiale. Dintre acestia, doar jumatate au locuintele racordate la reteaua de gaze naturale, marea lor majoritate din mediul urban. Aproximativ 105 mii de salajeni care locuiesc la oras beneficiaza de gaze si circa 32 de mii de salajeni din mediul rural se bucura de confortul pe care-l aduc gazele naturale ‘n locuinta. Restul fac foc cu lemne sau schimba butelii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.