SondajRSS Feed

Dezamagire totala pentru pensionarii salajeni care au muncit in conditii grele si au sperat in recalcularea pensiilor

30 August 2017

Pensionarii salajeni care au muncit in conditii grele de munca, in grupa I sau grupa a II-a, asteapta, din luna mai, vesti bune de la Casa de Pensii. A fost aprobata atunci o hotarare de Guvern care avea ca scop aplicarea unitara si echitabila a legislatiei din domeniul pensiilor. 

Concret, era vorba despre pensionarii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati în locuri de munca încadrate în grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, adica activitati în conditii deosebite si/sau conditii speciale, si care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.
Era vorba ca punctajele anuale realizate în aceste perioade vor creste cu 50 la suta pentru perioadele de munca în grupa I si cu 25 la suta pentru perioadele de munca încadrate în grupa a II-a.
Erau eligibili doar pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 si pentru care, la deschiderea drepturilor initiale de pensie, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decât cel utilizat pentru restul pensionarilor.

Prin sita cu care cerne legea apar putini norocosi,
iar pentru multi pensionari salajeni da cu minus

Pe masura analizarii dosarelor si recalcularii drepturilor de pensie la Casa Judeteana de Pensii, entuziasmul celor care spera la pensii mai mari scade.
Teoretic, in judetul Salaj se incadrau, pentru a le fi recalculate pensiile, aproximativ 2.000 de pensionari. Termenul in care trebuie recalculate toate pensiile este de 24 de luni. Pentru prima transa, la nivelul judetului Salaj au fost supuse recalcularii 685 de dosare si au fost emise 539 decizii. Dintre acestea, doar 23 de decizii au fost de crestere a punctajului. „n restul cazurilor, fie a rezultat suma aflata in plata, fie sume chiar mai mici.
În situatia în care, în urma aplicarii algoritmului de calcul prevazut de lege pentru aceasta recalculare rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat în plata sau cuvenit la data recalcularii.
Altfel spus, daca dupa recalculare rezulta o pensie mai mica, pensionarului nu i se vor lua din bani, el urmand sa primeasca, in continuare, pensia pe care o are.

Casa Judeteana de Pensii explica algoritmul

Am vrut sa aflam de la Casa Judeteana de Pensii de ce o posibila majorare de 50 la suta sau de 25 la suta a punctajelor anuale se traduce, in practica, printr-un numar

Dezamagire totala pentru pensionarii  salajeni care au muncit in conditii grele si au sperat in recalcularea pensiilor
atat de redus de beneficiari.
Directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj ne-a explicat ca aceasta recalculare a pensiilor in baza Legii 192/2015 vizeaza doar anumite persoane. La stabilirea pensiei in sistemul de stat se iau in calcul doi factori principali: valoarea punctului de pensie (1.000 de lei in momentul de fata) si totalul de puncte adunate de o persoana, raportat la stagiul de cotizare (vechime).
Sa luam, ca exemplu, un miner si un muncitor la Armatura, in conditii grele. Minerul, in baza legii, s-a bucurat de la inceput atat de beneficiul reducerii varstei de pensionare (se putea pensiona la 45 de ani), cat si de beneficiul financiar, pentru ca, in cazul sau, totalul de puncte s-a impartit la un numar mai mic de ani lucrati, rezultand un punctaj mediu anual mai mare. „n cazul muncitorului de la Armatura, nascut in 1950, de exemplu, stagiul complet de cotizare a fost 35 de ani. Cand s-a pensionat, totalul de puncte s-a impartit la 35, rezultand o valoare mai mica a punctajului mediu anual. Rezulta, astfel, ca muncitorul de la Armatura s-a bucurat doar de beneficiul pensionarii mai devreme, nu si de avantajul financiar al minerului. Pentru cei aflati in astfel de situatii s-a adoptat hotararea din luna mai a acestui an.
Sa presupunem ca atat minerul, cat si muncitorul au acumulat fiecare, in parte, 60 de puncte. „n cazul minerului, impartim cele 60 de puncte la 20 de ani lucrati, apoi rezultatul il inmultim cu valoarea punctului de pensie (60:20X1.000). Rezulta o pensie de 3.000 de lei.
„n cazul muncitorului, impartim acelasi numar de puncte la 35, apoi inmultim cu valoarea punctului de pensie (60:35X1.000). Rezulta o pensie de 1.714 lei.
Aceasta diferenta majora incearca legea sa o corecteze, prin majorarea de 50 la suta a punctajului anual pentru grupa I sau de 25 la suta pentru grupa a II-a. Cu aceasta majorare, pensia muncitorului va fi de 2.571 lei.
De mentionat insa ca prevederile acestei legi se aplica doar celor care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale in baza altor acte normative. Actele normative anterioare care au prevazut astfel de majorari au fost OUG nr.100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78 din Legea nr. 19/2000.

Vizualizari 3718
Comentarii articol

>

in 30 August 2017 1:08

Bine ca ,"bietii" politisti au muncit si muncesc in conditii extrem de grele ? Si alte categorii din astea care "freaca menta" pe bani multi.

>

in 30 August 2017 7:16

Atata au imbarligat legea pensiilor ,pana acnd specialii s-au ales cu pensii babane ,iar restul , m...ie. asta ati votat , asta ati primit . Sa va fie de bine !

>

in 30 August 2017 8:52

Muriti sa scapam odata de voi putori psd-iste!

>

in 30 August 2017 9:40

Doamne ce neam prost santem,

>

in 30 August 2017 10:08

Degeaba va tot plangeti! Daca mergeati la vot in numar mare (ca in Franta sau Olanda unde merg la vot 80% dintre alegatori) PSD nu obtinea asa scor si nu isi permitea sa aiba tupeul pe care il are acum. Ati stat acasa, acum taceti si inghititi rahatul pe care vi-l furnizeaza, zi de zi, ciumetii rosii.

>

in 30 August 2017 10:59

Asta-i rolul opozitiei, sa manance cacat deocamdata!!!

>

in 30 August 2017 11:09

Ha ha.Savedeti cand din"cauza situaiei financiare dezastruoase lasata de greaua mostenire",nu s or mai da pensii de lo.atunci a fi plansul si scrasnirea dintilor.Nu mai e mult.deja atacurile la pilonul doi spun multe.a propos ati vazut ce l doare pe tudose:cpmisioanele bancare din pilon.hai sictir.

recalcurare pensii>

in 30 August 2017 12:03

De ce are minerul pensionat inainte de 2011 stagiul de cotizare 20 fara 50% marire conf. legii 19 iar un miner identic dar pensionat dupa 2011 conf.legii nr.155/2016 cu stagiul de cotizare 20 SI CU 50% marire?Unde-i echitatea?

LUCRU LA DOMICILIU>

in 30 August 2017 15:53

Oferim urgent lucru la domiciliu indata: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 30 August 2017 17:14

Primiti ce a ti votat.Minciuni si kkt

>

in 30 August 2017 18:36

Ziceti de pensionarii din minerit daca ati sti cit beneficiaza de pensi de mineri si poate au fost in cel mai bun caz odata pana la gura minei

>

in 12 Septembrie 2017 9:28

E foarte bine ca se maresc pensiile la 2500-3000lei... dar te minunezi cand te gandesti ca un angajat mediu castiga mai putin si mai are si acasa cateva guri de hranit, ai zice ca e tara lui Papura Voda in care nemunca se plateste cel mai bine...

FACULTATEA LA PENSIE>

in 29 Septembrie 2017 12:49

Domnilor face-ti o lege sa se ia in considerare la calculul pensiei anii de facultate facuti la zi si celui care a luccrat (a cotizat la sistemul de pensii)in timp ce a facut facultatea.Ma refer la facultatea facuta la zi,orele de munca fiind recuperate cand nu mergeam la scoala, deci o munca in plus.Va rog corectati aceasta nedreptate facuta din necunoastere. Va multumesc pentru intelegere.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.