SondajRSS Feed

Primaria spune ca avem motive serioase sa nu respectam legea

Deszapezire cu nisip la Zalau, desi nu mai e voie, pentru ca drumurile sunt pline de gropi si denivelari

6 Decembrie 2017

La ce canalizare avem, ce mai conteaza niste nisip in gurile de scurgere a apei...

Cu toate ca, inca din 2015, curatarea drumurilor cu sare sau nisip este interzisa in Romania, cele doua materiale conduc detasat in topul celor mai folosite produse pe timp de iarna.

La fel stau lucrurile si la Zalau, unde anul trecut s-au folosit in principal sare si nisip, iar anul acesta stocurile municipalitatii contin, din nou, aceiasi antiderapanti.
“Utilizarea clorurii de sodiu numai în amestec cu inhibitori de coroziune se utilizeaza în cazul în care temperatura nu scade sub – 10 grade Celsius. Pentru temperaturi mai scazute se va utiliza clorura de calciu sau alte substante chimice care au un grad de coroziune redusa. Utilizarea clorurii de sodiu fara ca aceasta sa fie amestecata cu inhibitori de coroziune sau împreuna cu nisip sau alte materiale care prin actiunea de împrastiere pot produce deteriorari prin actiunea abraziva ori prin lovire si/sau înfundare a canalizarii stradale este interzisa”, scrie in Ordinul de ministru nr. 82 din 9 martie 2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localitatilor.
Pornind de la acest act normativ, senatorul salajean PMP Cristian Lungu a cerut, de la Primaria Zalau, lamuriri cu privire la folosirea, in sezonul rece 2016 - 2017, a unui amestec ce continea nisip ca material antiderapant.
Aflam, din raspunsul muncipipalitatii, ca strazile sunt intr-o stare proasta, de aceea se curata cu nisip. Iar despre infundarea canalizarilor, sa nu ne facem griji, pentru ca, ulterior folosirii nisipului, “reteaua de canalizare pluviala a fost spalata si curatata”.
“(...) s-au implementat intocmai prevederile Ordinului 82/2015 cu privire la activitatea de curatare si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea in functiune a aestora pe timp de polei sau inghet. (…) s-a permis utilizarea nisipului, avand in devere ca o parte importanta din reteaua stradala din Municipiul Zalau este din pamant sau piatra (circa 42 la suta), si o parte semnificativa (circa 87 la suta din strazile asfaltate/betonate) prezinta declivitati, riscurile de accidente fiind mai mari; la sfarsitul sezonului de deszapezire reteaua de canalizare pluviala a fost spalata si curatata, iar strazile au fost curatate. “n prezent Municipiul Zalau impreuna cu operatorul SC Citadin Zalau SRL cauta solutii pentru reducerea utilizarii nisipului in cadrul acestei activitati de salubrizare”, scrie in raspunsul trimis de primarie senatorului, semnat de directorul executiv Danut Curea si de primarul Ionel Ciunt.

Doar sare si nisip pentru carosabilul din oras,
clorura se va folosi numai pentru trotuare

La finele lunii noiembrie, primarul Ionel Ciunt a anuntat ca administratia locala este pregatita sa intervina in orice moment, in caz ca ninge, pentru deszapezirea carosabilului si a cailor de acces.
Se vor folosi si in aceasta iarna sare si nisip.
“Am verificat stocurile de material antiderapant. Sunt 180 tone de sare, 200 metri cubi de nisip, 155 metri cubi de nisip cu sare, 8 tone de clorura de magneziu si 1.675 kg de clorura de calciu

Deszapezire cu nisip la Zalau, desi nu mai e voie,  pentru ca drumurile sunt pline de gropi si denivelari
. Ultimele doua se folosesc pentru zonele cu pavaj si trotuare, iar sarea cu nisip pentru carosabil”, spunea, in 26 noiembrie, Ionel Ciunt.

 Orasele civilizate au renuntat demult la sare si nisip, pentru a proteja masinile si carosabilul

Senatorul Cristian Lungu spune ca ideea de a verifica ce materiale antiderapante se folosesc i-a venit in contextul in care, in multe orase ale lumii, cu ierni grele si troiene mult mai mari, cand s-a topit zapada, strazile raman curate bec, iar la noi raman murdare si noroioase. Explicatia e tocmai folosirea clorurii de calciu (o substanta care isi face treaba, apoi se dizolva complet in apa si se scurge in canalizare) in alte tari, si folosirea nisipului, nici macar unul spalat (pietris), ci amestecat cu mal, pe drumurile din Romania.
Cristian Lungu a vorbit despre modul in care se curata strazile si impactul nisipului utilizat asupra canalizarilor in campania pentru fotoliul de primar al Zalaului, in 2012. Nu a castigat atunci alegerile, dar acum noua postura i-a permis sa aprofundeze problema, spune senatorul. Asa a aflat ca avem legislatie care interzice folosirea sarii si a nisipului pentru curatarea drumurilor inca din 2015, cand in legislatia nationala a fost transpusa o directiva europeana, doar ca nu este respectata.
Sunt, in tara, si primarii care au ales sa curete drumurile folosind materiale care nu distrug carosabilul. La Brasov exista o hotarare de Consiliu local care interzice folosirea nispiului, de exemplu, iar la Floresti, judetul Cluj, a fost introdusa, in caietul de sarcini, obligativitatea celor care se ocupa cu deszapezirea de a nu folosi nisip ca material antiderapant.

La cum se inunda Zalaul la orice ploaie,
greu de crezut ca avem canalizari curatate

De multi ani de zile, istoria se repeta la Zalau ori de cate ori se abate asupra noastra o ploaie, nu neaparat una de speriat. Municipiul devine aproape instantaneu o mica Venetie, doar ca fara farmecul celei din Italia. Centrul urbei devine o balta, unde, nu odata, apa a depasit jumatate de metru pe strazi si trotuare.
E dovedit deja ca reteaua de canalizare e vulnerabila in caz de ploi abundente, incapabila sa faca fata unui debit insemnat de apa. Acest lucru ne face sa punem sub semnul indoielii curatarea la care e supusa reteaua de canalizare pluviala a orasului.
Primaria Zalau spune, in raspunsul trimis senatorului, ca la sfarsitul sezonului de deszapezire (iarna trecuta) reteaua de canalizare pluviala a fost spalata si curatata. Doar ca in aceasta primavara, apoi in aceasta vara, am vazut din nou cum se inunda Zalaul. Pe langa ca reteaua de canalizare e veche si proasta, tot ce-i mai lipseste e nisipul aruncat iarna pe drumuri, de unde doar putin ii ia sa ajunga fix in canalizare.

Vizualizari 2826
Comentarii articol

>

in 6 Decembrie 2017 1:02

Daca e INTERZIS de ce se procedeaza neconform cu legea? Cine va fi tras la raspundere?

>

in 6 Decembrie 2017 8:42

Legea trebuie respectata doar de cetateni ? ...autoritatile pot sa nu respecte legea ?

>

in 6 Decembrie 2017 9:44

Ca cetateni avem nevoie de un avocat capabil si sa dam primaria,consiliul judetean etc. in judecata.Pentru mai multe fapte care nu sunt conforme cu legea.Asa cum reprezentantii statului ne amendeaza daca depasim viteza,daca fumam in loc nepermis,daca aruncam mizerii pe jos,daca...daca...daca...,asa sa fie si ei amendati

>

in 6 Decembrie 2017 10:01

Din pacate legea e lege doar pentru popor

>

in 6 Decembrie 2017 12:14

Psd .. cand respecta legea? Niciodata o schimba.posibil nosa cu pop schimba legea sa se revina la nisip cu sare

>

in 6 Decembrie 2017 15:51

Din 1947 statul comunist si neocomunist după 1989 nu a respectat legile tarii niciodată si nu s _a întâmplat nimic.Noi tot asa am comentat si am răbdat mizeria si nesimtirea.

Alegerea cea mai bun? pentru tine!>

in 6 Decembrie 2017 23:55

Selectam acum moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email:pacurarucostica1963@gmail com

>

in 7 Decembrie 2017 10:20

Bravooooooooooooooooo! Traiasca cenzura psdista!!,,,

CONSIDER YOURSELF FREE FROM BROKENNESS ALREADY >

in 13 Decembrie 2017 1:44

DO NOT KEEP YOUR FINANCIAL BURDEN TO YOURSELF CONTACT US NOW FOR ANY KIND OF LOAN AT A LOW INTEREST OF 2%.( prosperloanfirm@yahoo.com )\r\n\r\nOur loans are well insured for maximum security is our priority, Our leading goal is to help you get the service you deserve, Our Loan program is the quickest. We give out loan in any currency of your choice { Dollar, pounds, Euro, Dinar, etc} and duration of 1 to 50 years to pay back the loan (secure and unsecured). \r\n\r\nDo you need any kind of loan and have low credit score, Have you find it difficult to get loans\r\nfrom local banks and other financial institutions? solution to your financial problem is PROSPER LOAN FIRM. The terms and conditions are very reasonable and considerate.\r\n\r\nWe offer a wide range of financial services which includes: Business Loan, Debt Consolidation Loans, Personal Loans, Car loans, Hotel loans, Student loans, Home Refinancing Loans with low interest rate @2% per annul for individuals, companies and corporate bodies.\r\n\r\nInterested applicants should Contact us via email: prosperloanfirm@yahoo.com OR prosperloanfirm@hotmail.com. Apply and be free from financial bondage.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.