Descentraliare, investitii si politica sub semnul crizei

Primul lucru pe care trebuia sa-l faca actualul guvern era un program anticriza. Dupa trei luni, acest program nu exista, in schimb, s-a decis contractarea unui imprumut de la FMI. “Sunt motivele care ne indreptatesc sa ne intrebam daca Romania are nevoie de acest imprumut, care va fi suma si pentru ce va fi folosita”, a afirmat vineri, 13 martie, deputatul UDMR Seres Denes, intr-o conferinta de presa. Seres Denes a vorbit si despre lipsa de transparenta si a subliniat ca va fi foarte rau daca banii imprumutati nu vor fi investiti pentru dezvoltarea societatii. Pe de alta parte, imprumutul va impiedica realizarea masurilor sociale. “Sindicatele au ajuns sa ceara mentinerea salariilor actuale si nu cresterea lor”, a spus Seres Denes, concluzionand: “nu spunem ca nu ne trebuie imprumutul, dar nu avem motivatia clara a lui”.
Deputatul UDMR a criticat si graba actualului executiv de a incepe descentralizarea. “Noi am spus intotdeauna ca e nevoie de o descentralizare reala, dar nu e de-ajuns sa descentralizezi competentele, trebuie asigurate si resursele financiare”. In privinta schimbarii sefilor de institutii deconcentrate, UDMR considera ca “este o actiune daunatoare pentru societate”. Seres Denes a spus ca, pentru schimbarea functionarilor publici din conducerea institutiilor se apeleaza la schimbarea legilor si “UDMR isi manifesta dezacordul, pentru ca oamenii numiti de UDMR au rezultate foarte bune in institutiile pe care le conduc”. In Salaj, cinci institutii deconcentrate sunt conduse de reprezentanti ai UDMR: APIA, Oficiul de Cadastru, Garda de Mediu, Consultanta Agricola si Directia de Munca si Protectie Sociala.
Pentru alegerile europarlamentare, “maghiarii vor merge in aceeasi directie”, a declarat Seres Denes, subliniind ca UDMR s-a inteles, in acest sens, cu Consiliul National al Maghiarilor si Laszlo Tokes va fi primul pe lista candidatilor pentru Parlamentul European. Prezent la conferinta de presa, vicepresedintele Consiliului Judetean, Csoka Tiberiu, s-a referit la imprumutul FMI, suspectand guvernul ca “doreste sa scoata castanele din foc cu mana FMI”. In lipsa masurilor anticriza, guvernul ar putea invoca lipsa masurilor sociale prin restrictiile pe care le impune un imprumut extern, spune Csoka Tiberiu.
In schimb, a apreciat modificarea legii achizitiilor publice, care va debloca licitatiile si, prin ele, investitiile. Iar referitor la investitii, Tiberiu Csoka a spus ca acestea se vor face din economiile din ultimii doi ani ale Consiliului Judetean, in valoare de 190 miliarde lei vechi, din care o parte va merge si pentru drumurile judetene.
Fata de 2008, pentru drumuri s-au primit de la bugetul de stat 112 miliarde de lei vechi, adica, mai putin de jumatate din suma primita in 2008. Cat despre prioritati, vicepresedintele CJ a precizat ca acestea vor fi “altele decat drumurile adiacente autostrazii si se stie de ce”. (Se distrug cu transportul greu). Csoka a mai anuntat ca programul “lapte, corn si miere” pentru copii va intra in competenta consiliilor locale si vor putea fi ajutate, astfel, si firmele mici din comune. “Noi vom finanta programul, dar primariile isi vor alege furnizorii”, a spus Tiberiu Csoka.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *