Deputatul salajean Liviu Balint propune o lege prin care 15 mai sa devina Ziua Ardealului

32
10360

 

Deputatul salajean Liviu Balint propune o lege prin care 15 mai sa devina Ziua Ardealului

Liderul PMP Salaj, deputatul Liviu Balint, a depus ieri, 24 mai, un proiect de lege in Camera Deputatilor pentru declararea zilei de 15 mai drept "Ziua Ardelenilor". Initiativa este semnata ca initiator doar de deputatul PMP Salaj, insa este sustinuta si de alti deputati si va fi introdusa pe ordinea de zi a Comisiei pentru Cultura in Camera Deputatilor, iar daca va primi aviz pozitiv va trece la vot in plen.
Este a doua initiativa depusa de parlamentari pentru stabilirea unei zile a regiunilor istorice din Romania in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce, in martie, parlamentarii au votat Ziua Olteniei.
În initiativa legislativa se arata ca Ziua Ardelenilor va trebui marcata prin ceremoniale oficiale de catre autoritatile publice locale.
"Ziua de 15 mai are o însemnatate istorica deosebita pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care si-au expus revendicarile nationale, politice, religioase si sociale, pentru ca natiunea româna din Ardeal sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si celelalte natiuni care locuiau în aceasta provincie. Proclamatia adoptata la Blaj, formulata în 16 puncte, cerea împaratului Ferdinand I al Austriei desfiintarea iobagiei, independenta nationala, independenta religioasa, libertatea cuvântului, garda nationala, schimbarea Constitutiei principatului transilvanean, respingerea uniunii fortate a Ardealului la Ungaria. Era un program de maxima concentrare revolutionara, care pretindea, în esenta, un statut cu totul autonom pentru natiunea româna, stop_coloana ce trebuia sa aiba ca rezultat transformarea Ardealului într-o adevarata tara româneasca", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative depuse de deputatul Liviu Balint.
"Am depus aceasta initiativa legislativa pentru ca pana acum fiecare regiune istorica are o zi aparte, exceptand Ardealul si ardelenii. Am votat anul acesta si instaurarea Zilei Olteniei, de aceea am considerat ca trebuie si Ardealul sa aiba o zi reprezentativa, celebrata ca atare. Ziua de 15 mai este a doua zi ca importanta nationala din istoria Ardealului, dupa data de 1 Decembrie. Un aport important in miscarea revolutionara de la 1848 l-a avut si salajeanul Simion Barnutiu, nascut la Bocsa. De aceea, consider ca trebuie sa ne cunoastem istoria locala si sa ne cinstim inaintasii", ne-a declarat Liviu Balint. "n aceasta sesiune parlamentara, deptuatul Balint a mai semnat ca initiator alte sapte propuneri legislative. (A.I.)

COMENTARII

 1. Felicitari Liviu-Balint am stiut ca vei ridica steagul Salajului la Bucuresti si te vei lupta pentru Salajeni si Ardeleni. Bravo, felicitari si ciocu mic invidiosilor

 2. Lebenitarul, cum ii ziceti, iese la tribuna dupa putin timp de la alegeri, pe cand, pe Pop Gheorghe, politistul, nimeni nu l-a vazut pe acolo!?!

 3. In ASTRAL denumirea de Ardeal este o denumire data de unguri si anume Erdely. Tinutul aflar in D_eul carpatic se numeste TRANSILVANIA,IAR FORMA MUNTILOR CARE SE AFLA PE ACESTE LOCURI ESTE IN FORMA DE D. DE LA DENUMIREA DE DUMNEZEU,CARE DE FAPT ESTE O PROTECTIE ASTRALA P ENTRU TARA ALEASA INAINTE MERGATOARE A ULTIMELOR 973 de ani care au mai ramas ,pentru existenta acestei lumi. Oltenia este cunoscuta ca VALAHIA.

 4. Deputat de Salaj - Liviu Balint - zis si Como sau dupa altii care l-au vazut la treaba "lebenitarul de la bariera din Jibou" a votat PENTRU adoptarea legii padurilor in varianta PSD ceea ce da liber la furtul si distrugerea padurilor. A votat pentru alaturi de prietenii sai (dusmani doar din vorbe) deputatii PSD si UDMR.

 5. Articolul asta nu are redactor? Numai initiale? Asa se semneaza mai nou un articol platit si scris la comanda. Eduard Farcas tu l-ai scris si te ascunzi dupa doua initiale? A.I. ? Ai c...e si semneaza cu numele tau adevarat!

 6. Liviu balint le da clasa celorlalti parlamentari din salaj, prin aceasta initiativa. Ardealul este fruntea! Sa nu ne lasam condusi de sudisti

 7. aceeasi doi frustrati(unu si una) care or crapa de oftica pe como.scrieti mai frustratilor pana vi se inrosesc buricele degetelor ca doar invidia si prostia voastra ramane scrisa pe aici.

 8. Alo, unde iese in fata? Poza este de la depunerea juramantului :)))) voi credeti ca Balint urca la tribuna cand vrea el? Acolo e Basescu si cu Turcescu. Ca doar nu l-or lasa pe balint cu liceul si facultatea facute deodata sa-i faca de minune. Aia crezi ca nu stiu ce au in ograda?

 9. ia citeste si apoi scuipa :"Deputat de Salaj - Liviu Balint - zis si Como sau dupa altii care l-au vazut la treaba "lebenitarul de la bariera din Jibou" a votat PENTRU adoptarea legii padurilor in varianta PSD ceea ce da liber la furtul si distrugerea padurilor. A votat pentru alaturi de prietenii sai (dusmani doar din vorbe) deputatii PSD si UDMR. ".Ei ,ce explicatii are lebenitarul tau?are cumva vreun interes in defrisarea padurilor?

 10. Ziua ardelenilor, aia nationalisti. Ardelenii nu is doar romani, avem mai multe natii, iar ziua de 15 mai nu are absolut nicio legatura cu TOTI ARDELENII. Trebuia aleasa o zi care sa reprezinte Transilvania si toate etniile conlocuitoare, altfel, nu e decat o rasuflata parada nationalista...

 11. Cu siguranta in bogata istorie a Transilvaniei exista multe alte evenimente consemnate, unele chiar in premiera mondiala care sa o reprezinte ca o entitate multietnica, sa nu fie un mesaj care sa incite la ura.De ce politicianul roman de ocazie trebuie sa-si dea mereu cu stangu-n dreptu doar sa se afle in treaba?

 12. Ce tot ii dati inainte cu Como jibouanul . El este din Garcei si nici nu-i sigur ca e roman neaos. Ia mai verificati in biografia lui. Domiciliul il poate avea oriunde. Casa parinteasca o are in Garcei. Jibouanii l-au respins la vot. Ia vedeti cate voturi a luat la alegerile de primar la Jibou.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.