În An Centenar, 100 de copii planteaza 100 de brazi, la Badacin

Eforturile participantilor vor fi rasplatite cu placinte

rn

„Vrei un copac pentru copilul tau?”, este mesajul adresat salajenilor, dar nu numai lor, de initiatorii unui proiect cu totul inedit care se va desfasura în localitatea Badacin, satul de bastina al marelui om politic salajean, Iuliu Maniu. La sfârsitul actiunii de plantare a copacilor, se va face o harta a padurii, cu numele fiecarui copac plantat, harta care va fi afisata si expusa în curtea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Badacin.
Parohia Greco Catolica Badacin si RO100 Zalau, prin partenerii lor, Directia Silvica Salaj, Campania „Salvati Istoria Nationala, Salvati Casa Iuliu Maniu”, Grupul Vocal „Dealul tarinei”, Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare Locala AGAPIS vor organiza, sâmbata, 20 octombrie 2018, începând cu ora 10.00, în satul Badacin, la Casa Memoriala „Iuliu Maniu” si pe Dealul tarinei, o actiune de plantare de brazi.
„Copiii sunt viitorul unui neam. Sunt sursa de energie si continuitate. Educatia si grija pentru ei ar trebui sa fie prioritatea oricarei comunitati, indiferent ca este locala sau nationala!
Pentru copiii nostri, împreuna cu care sarbatorim anul acesta 100 de ani de Românie moderna, am pregatit o actiune speciala, centenara! Plantam 100 de copaci pe Dealul tarinei, la Badacin, acasa la Iuliu Maniu, unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri! Cel care si-a dorit ca locul sau de bastina, casa parinteasca si împrejurimile acesteia, sa fie transformate în centru de instruire a tinerilor!
Am pregatit 100 de brazi pentru 100 de copii si tineri! Plantam o mica padure centenara, în care fiecare copac va purta, pentru înca 100 de ani, un nume! Printre aceste nume poate fi si numele copilului tau, pe care îl putem lega, iata, împreuna, cu radacina buna, de pamânturile natale.
Actiunea va avea loc sâmbata, 20 octombrie 2018, începând cu ora 10, în satul Badacin, la Casa Memoriala Iuliu Maniu si pe Dealul tarinei. Dupa plantare, în muzeul dedicat marelui om politic, vor fi proiectate cel mai recet film al Luciei Hossu-Longin, dedicat lui Iuliu Maniu, în cadrul celebrei serii Memorialul Durerii si „Oamenii din Dealul tarinei”, regizat de Claudia simon.
Comunitatea locala din Badacin ne va rasplati gestul si implicarea cu celebrele placinte specifice locului!
Pentru ca actiunea sa se desfasoare în bune conditii, vom pregati materiale speciale de marcat si cartat, astfel încât este foarte important sa avem o lista clara cu cei care doresc sa faca parte din povestea noastra centenara!”, au declarat initiatorii acestei actiuni.
De mentionat faptul ca proiectul este realizat de Parohia Greco Catolica Badacin si în colaborare cu RO100 Zalau, iar parteneri sunt Directia Silvica Salaj, Campania „Salvati Istoria Nationala, Salvati Casa „Iuliu Maniu” , Grupul Vocal „Dealul tarinei”, Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare Locala AGAPIS.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *