Depuneri de coroane si moment artistic in cinstea marelui om politic salajean

28
1469

 

Depuneri de coroane si moment artistic in cinstea marelui om politic salajean

Iuliu Maniu va fi comemorat duminica, 3 februarie, la Badacin, marcându-se astfel 66 de ani de la trecerea sa in eternitate, in 5 februarie 1953.

Este vorba despre un moment omagial organizat de Parohia Greco Catolica Badacin, cu titlul „Salvati Istoria Nationala! Redati Casa Maniu Românilor!”.
Evenimentele vor debuta la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie, la biserica Greco Catolica Badacin, si vor continua cu depuneri de coroane si jerbe la bustul lui Iuliu Maniu din Dealul tarinei.
La caminul cultural vor avea alocutiuni sustinute de istoricul Marin Pop - „incercari de comemorare si reabilitare a memoriei lui Iuliu Maniu, sub lupa Securitatii”; de Ioan Andrei Gherasim - „Anul 1919 - Iuliu Maniu si Consiliul Dirigent, Ilie Lazar si Garzile Nationale”.
Cei prezenti vor avea parte si de un moment artistic, realizat de Corul „Dealul tarinii” si Grupul „Urmasii lui Iuliu Maniu” din Badacin.
Iuliu Maniu, unul dintre cei mai importanti oameni politici care au faurit România Mare, a incetat din viata in 1953, in inchisoarea din Sighetu Marmatiei, printre cele mai sinistre inchisori politice din timpul comunismului. Alaturi de oamenii politici, acolo au fost inchisi episcopi greco-catolici si romano-catolici, oameni de cultura si oameni care au luptat impotriva bolsevismului.

 

 

COMENTARII

 1. Saptamanal, se publica un articol mincinos despre condamnarea lui Maniu. E bineca tinerii sa stie caSfinxul din Badacin a fost condamnat de justitia regala si, nu intimplator.Maniu a sfidat casa regala refuzand sa participe LA incoronarea lui ferdinand de LA Alba. Avea motivele lui legate de noul statut all bisericii greco-catolice din regat. Prilejul a fost gasit cu fuga de LA Tamadau cand, in numele regelui, Maniu a fost condamnat LA inchisoare pe viata !

 2. 5.09 Poate ne spui si despre apartenenta la masoneria si oculta mondiala ,de serviciile secrete britanice,de fuga din capitala cand maresalul chemat liderii partidelor la formarea unui nou guvern inainte de armistitiului,de Capsa,M.Braia,tanarul sef de la tineret,de ce nu este inapoiata piatra luata de pe frontispiciul portii castrului de la Porolissum si care este in zidul de pe pridvorul casei cu pricina ,de ce nu s-au accesat fonduri guvernamentale pentru renovarea casei si se cauta bani din donatii,chete...\r\n

 3. mincinosul ori este foarte tanar ...ori este incult...pentru asemenea fapte nu este condamnat la inchisoare pe viata nimeni...la tamadau a fost o provocare...totusi parca se repeta istoria,in anii de dupa razboi comunistii erau la putere si au maturat pe toti opozantii din drumul lor...ACUM SUNT LA PUTERE URMASII LOR ,SI SA VEZI CUM SE REPETA ISTORIA

 4. Da asa am citit si eu despre Maniu,nu a vrut sa participe la formarea unui guvern cu Antonescu pentru a salva tara.Nu l mai ridicati in slavi nici pe el nici pe regele Mihai.Nu au facut nici un bine poporului roman,ba din contra vedeti urmasii regelul cum huzuresc pe banii amaratilor de romani.

 5. Istoria trebuie adusă la cunoştința românilor, cu orice ocazie, aşa cum s-a desfăşurat. Nu vedeți jidanii cât de activi sunt. Mereu găsesc motiv pentru a comemora ceva, chiar dacă, uneori , acele comemorări sunt false.

 6. Ce viitor poate avea tara și poporul asta cu asemenea postaci,reduși, rudimentari,cu minte plina de fisuri,dar obraznici peste măsură?Când veți învăța sa va spălați,mai consumatori de pita și aer, pe care nu-l meritați?Ușurați tara asta de prezenta voastră! Nici tara n-o meritați!

 7. Măi 0:31, când scrii „tara” te referi la „Greutate a ambalajului, a vasului (sau a altui mijloc de transport) în care se află o marfă”? Că așa scrie în dicționare la cuvântul „tara”. Și nu te mai excita, să nu te aprinzi!

 8. 5.44, 10.20 Adevarul o fi la tine în titlu'de proprietate!Voi va pisați pe adevăr, pe istorie,pe tara,pe eroi, pe memoria și pe mormintele lor.Ma,da "deștept" fecior,10.20.Doar ca ambalajul de deasupra gatului tău,nu conține nici o marfa!

 9. 10:50. Mai întâi învață să scrii corect în limba română! Cu diacritice, după virgulă se lasă blanc, iar virgula nu se pune între subiect și predicat. Espèce d'imbécile.

 10. E bine ca tinerii să cunoască adevărata istorie, nu cea prezentatată truncheat. Maniu, ca orice om, a avut şi minusuriel sale. Atunci când regele a devansat arestarea lui antonescu şi a chemat la palat partidele istorice, ţărăniştii şi liberalii s-au dat la fund, inclusiv Maniu. Aşa se face că actul istoric de la 23 august 1944 a fost înfăptuit de rege în colaborare cu comuniştii. Maniu a ratat ocazia de a deveni prim-ministru, comuniştii l-au propus pe el pentru această funcţie !

 11. 13:32. ÎhÎ! Și tot comuniștii l-au propus pentru „funcția” de condamnat la închisoare pe viață! Te pomenești că pentru că n-o fi vrut să fie prim ministru comunist!

 12. @14:51. NU trebuie lăsați să mintă, să dezinformeze, să manipuleze, nici măcar să se facă de râs sau să fie penibili fără replică! Peste mână, peste cap, peste ochi, peste bot, mai câte un picior în cur. Trebuie puși la locul lor, NU trebuie lăsată prostia și răutatea să se-nstăpânească!

 13. Maniu e mort si comunisti sunt inca vii, acesta e adevarul, si noi suntem vii asa doar biologic, dar ca spirit? vorbind ca romani, privindu-ne in oglinda, ce am facut ca individivizi mai bun pentru Tara? asa ca sa revendicam a avea dreptul a judeca faptele strabunilor nostri.

 14. Lasa ne si cu Maniu,ca daca dorea binele tarii era alaturi de Antonescu sa formeze un guvern de salvare a tarii,dar el ca si altii s au dat in laturi.Nu l mai proslaviti pe acest individ,cine stie de ce a facut inchisoare.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.