SondajRSS Feed

Denuntul USR Salaj privind transparenta administratiei publice locale a dat rezultate

16 Mai 2018

Au trecut noua luni de cand Uniunea Salvati Romania (USR) Salaj a realizat un studiu privind transparenta online in judetul nostru. Erau date ingrijoratoare. Autoritatea locala nu informeaza cetateanul despre ce face in numele lui.

Legea care obliga primariile sa-si informeze cetatenii prin intermediul paginilor web ale institutiei este legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Legea exista, numai ca ea nu se respecta.
Ziarul nostru a publicat cercetarile USR Salaj, care arata ca, din 61 de primarii salajene, doar sase aveau minimul cerintelor transparentei cu informatii actualizate periodic. 24 de primarii din Salaj nu comunicau deloc cu cetatenii in mediul online, 22 de primarii care aveau un site nu aveau completate toate informatiile, iar trei comune nu aveau site. Nici Consiliul Judetean nu avea toate informatiile curente pe site-ul sau.

Prefectul a fost cheia pentru repararea situatiei

Reprezentantii USR au trimis o petitie reprezentantului Guvernului in teritoriu, prefectul Florin Florian, despre situatia incalcita si lipsa interesului functionarimii publice fata de cetateni. Imediat dupa ce a primit sesizarea, prefectul declara pentru Graiul Salajului ca sustine transparenta decizionala si ca nu doar primarii sunt responsabili, ci si functionarii care au in fisa postului atributia de a actualiza periodic informatiile pe site-uri. El a trasat sarcini functionarilor din institutii publice sa verifice fiecare situatie in parte.

Denuntul USR Salaj privind transparenta  administratiei publice locale a dat rezultate

Lucrurile s-au indreptat, dar nu-s nici grozave;
mai este de lucru, mai este de pus presiune

Rezultatele n-au intarziat sa apara. Desi nu toate primariile s-au conformat in intregime, situatia s-a schimbat foarte mult.
Din informatiile grafice publicate de USR rezuta ca 40 la suta dintre primarii aveau in 2017 site-urile nefunctionale, iar in luna mai 2018 aceasta situatie este rezolvata in intregime.
Informatii complete aveau anul trecut pe pagina de web 10 la suta dintre primarii, iar in prezent 41 la suta.
In ceea ce priveste procentul privind site-uri ale primariilor cu informatii incomplete, aici lucrurile stau insa invers. Daca in 2017 erau 50 la suta dintre primarii in aceasta situatie, la ora actuala 58 dintre comune au pagina a primariilor cu informatii incomplete.
USR Salaj precizeaza prin presedintele sau, prof. Gabriela Carmen Olar, ca va continua mediatizarea mediului online in cazul administratiilor locale. Nu de alta, dar trebuie sa fie transparenta, iar cetatenul trebuie sa fie informat la timp.

Vizualizari 1429
Comentarii articol

>

in 16 Mai 2018 7:12

Nu vorbeste bine romaneste dar vrea sa va bage sclavi la credit. Bagati-va in jug la IFN cu dobanda de 100%.

>

in 16 Mai 2018 9:26

C-on drum poate ne spune si noua primaria ce face pe bulevard.Umbla vorba ca se fac piste de biciclete,altii spun ca au scos bordurile si pun altele etc.E chiar asa greu sa convocati o conferinta de presa si sa ne spuneti ce aveti de gand.Ca sa nu mai zic cand?...

>

in 16 Mai 2018 9:31

La LETCA PRIMARUL BUBILA IMPREUNA CU SECRETARA SI CONTABILA fac ce vor si nu dau socoteala nimanui!!! A fost sesizat PREFECTUL si nu a luat nici o masura! VENITI LA PRIMARIA LETCA, DOMNILOR ZIARISTI SI VETI VEDEA "CE N-A VAZUT PARISUL"!!!!!!!

>

in 16 Mai 2018 10:05

E bine ca se face bulevardul. Nu e ok sa criticam orice. Dar sa inlocuiesti borduri din piatra bruta care tin 1000 de ani, cu unele facute la vibropresa, cu termen de garantie 3-5-7 ani, poate ca nu e cea mai inteleapta solutie. Sau va pregatiti sponsorii pt campaniile ce vor veni?

>

in 16 Mai 2018 10:12

reabilitarea unor strazi nu e treaba primarului, e a viceprimarilor. Primarul ar trebui sa atraga investitori, sa promoveze orasul in anumite medii de afaceri din care se pot intoarce bani. Sa aiba ajute Dedeman sa deschida magazinul, nu sa se judece cu ei (la solicitarea colegilor din Rotary). Sa bata usile Camerei de Comert din fiecare judet sa vada de unde mai poate sari unul care vrea sa faca bani in Zalau. Suntem aproape de granita, ajungi in Oradea in 2 ore pe drum reabilitat (Alesd), avem teren de concesionat, avem primar PSD (la fel ca si guvernul). Atunci... ce lipseste?

>

in 16 Mai 2018 10:14

Salajul este ca o insula. Drumul de Cluj e pustiu, spre Baia MAre tre sa nimeresti drumul, ca nici macar indicatoare nu sunt. Cum ajungi pe E60, plin de masini, E58 (Baia Mare CLU), la fel, Oradea -Satu Mare - la fel, acolo lumea se misca, banii se invart. Salajul sta de ani de zile, poate e mai bine asa, nu faci, nu gresesti.

>

in 16 Mai 2018 23:04

ia mereti numa pe Closca sa vedeti ce drumuri fac au dat 2 randuri de nisip a dat cu cilindru amu deja au inceput sa fac bordurile si o sa fie in curand asflat peste nisip ! Asa se munceset la noi marca Dorel

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.