Dell surprinde în sfârșit în 2020 printr-o schimbare de look

1
130

Dell surprinde în sfârșit în 2020 printr-o schimbare de look, după ce câțiva ani modificările de design au fost minime. După ce și modelul inferior – XPS 13 – a beneficiat de un upgrade de aspect la începutul anului, Dell XPS 15 este cu siguranță un pas înainte din toate punctele de vedere.

Versiunea de bază începe de la 1299 Euro, vine cu Windows 10 Home preinstalat și include un procesor Intel Core i5 și 8GB de RAM, 256GB SSD, placă grafică Intel UHD și un ecran de rezoluție 1900×1200. Evident că modelul de bază se va dovedi total insuficient pentru oricine dorește să facă mai mult decât să navigheze pe internet și să scrie documente Word. Pentru ceilalți există modele cu procesor Intel Core i7, până la 64GB de RAM, un ecran tactil de rezoluție 3840×2400 și un SSD de 2TB. Prețul este unul pe măsură, de aproape 3000 de euro. Dell a anunțat și versiuni cu procesor i9 pentru viitor, dar probabil vor fi extrem de scumpe, iar un procesor atât de puternic nu va funcționa cum trebuie într-o carcasă atât de subțire ca a lui Dell XPS 15, supraîncălzindu-se rapid.

Liniile elegante și șasiul ultra-subțire din aluminiu fac din Dell XPS 15 unul din cele mai frumoase laptop-uri moderne. Modelul din 2020 beneficiază de un touchpad mult mai mare, taste puțin mai mari și difuzoare subțiri, dar schimbarea cea mai ușor de observat este noul ecran Infinity Display cu margini extrem de subțiri (inclusiv cea de jos). Marginile par de-a dreptul inexistente, așa că experiența oferită în cazul vizionării unui film, de exemplu, este extrem de imersivă. În același timp, având margini atât de mici, dimensiunile totale ale Dell XPS 15 sunt considerabil mai reduse față de ale altor laptop-uri cu ecran de 15 inch.

Ecranul de rezoluție 3840 x 2400 și format 16:10 (față de 16:9 cum era până acum, mai puțin înalt) este unul excelent, oferind o paletă de culori extrem de bogată, care acoperă 132.2% din sRGB și 100% AdobeRGB. Așadar, deși nu este un ecran OLED, ca în versiunile anterioare, el oferă culori extrem de saturate cu un contrast excelent. De asemenea, pentru acest ecran există și opțiunea tactilă, iar luminozitatea este extrem de puternică, ajungând la 435 nits – vizibil și în condiții de lumină ambiantă serioasă. Display-ul este probabil atuul cel mai important al noii versiuni și cel care va face diferența în decizia de cumpărare sau upgrade, și probabil că trebuie văzut pentru a fi apreciat cu adevărat.

Fiind un calculator atât de puternic, e de așteptat ca Dell XPS 15 să aibă specificatii de top plus un sistem de ventilare eficient, din păcate destul de zgomotos, iar partea inferioară se va încălzi considerabil, nedevenind însă insuportabilă.

Sunetul este unul din cele mai bune auzite pe un laptop, desigur, fără bas profund care nu poate fi reprodus de difuzoare atât de mici, dar la un volum surprinzător de ridicat.

Variantele mai scumpe ale Dell XPS 15 includ o placă video dedicată destul de puternică, Nvidia GeForce 1650 Ti, perfect utilizabilă pentru jocuri în rezoluție FullHD. Deși nu este vorba despre un laptop de gaming, amatorii de jocuri care pot accepta să nu aibă toate opțiunile grafice la maximum se vor bucura să afle că se pot juca pe XPS 15.

Tastatura, de calitate, cum ne-a obișnuit Dell, e cu aproape 10% mai mare față de modelul anterior, dar marea diferență se simte la touchpad-ul enorm de sticlă de 15x9cm care vă va da un controlextraordinar și gesturi care chiar funcționează. Soclul tastaturii și touchpadului a rămas tot din fibră de carbon texturată, ca la modelul anterior.

Dell XPS 15 include chiar și un webcam minuscul, dar de calitate medie, pe care au reușit să-l înghesuie în marginea de sus, oricât de îngustă ar fi ea.

Conectica devine minimalistă, ca la MacBook, incluzând trei porturi USB-C (dintre care două Thunderbolt 3), un binevenit cititor de carduri SD și un jack audio. Nu (mai) există porturi HDMI sau DisplayPort, dar în cutie se află și adaptoare USB-C – USB-A și USB-C – HDMI pentru toate perifericele mai vechi.

Bateria nu va dura la fel de mult ca la un MacBook Pro, de exemplu, însă vorbim de un ecran tactil de rezoluție 4k ultraluminos, care consumă considerabil mai mult. Ca o idee generală, cu Dell XPS 15 se poate face browsing de internet pe wi-fi cam 8 ore.

În concluzie, Dell XPS 15 este unul din cele mai bune și elegante laptop-uri din clasa lui pe care le puteți cumpăra în 2020, ceva mai puțin puternic decât varianta de 17 inch, dar cu siguranță mult mai portabil, deși nu foarte ușor (aproximativ 2 kg). O suită de site-uri și reviste serioase de specialitate sunt unanime în aprecierea acestui model, așa că se pare că Dell are un nou câștigător pe piața laptopurilor de 15 inch: Dell XPS 15 varianta 2020.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here