De Ziua Drapelului National al Romaniei la Zalau sa defilat si cam atat

0
2

Institutia Prefectului Judetului Salaj, Primaria Zalau, Consiliul Judetean Salaj, in colaborare cu institutiile abilitate, au organizat miercuri ceremonialul ocazionat de Ziua Drapelului National. Evenimentul a avut loc miercuri, 26 iunie, de la ora 9.30, pe platoul din fata Prefecturii.

rn

Dupa ce cu o zi in urma, tricolorul a fost coborat de pe catarg si depus intr-o biserica, miercuri dimineata s-a oficiata slujba de sfintire a Drapelului, iar dupa aceasta a fost adus de catre militari pe platoul de marmura, unde s-a organizat Ceremonia publica de înaltare si ridicare pe catarg. Ceremonia a început pe acordurile Fanfarei "Promenada" a Casei Municipale de Cultura Zalau, care a executat cateva cantece patriotice pentru publicul format cu precadere din garnizoanele Jandarmeriei, Unitatii Militare, a Pompierilor si prin prezenta Autoritatilor Locale. Participarea cetatenilor s-a rezumat doar la cativa, prezenti initial pe platou, carora le-au fost impartite mici drapeluri tricolore.

rn

In cadrul ceremoniei acordarea onorului militar si salutul Drapelului de Lupta a fost efecutat de catre Prefectul Florin Florian, care a fost insotit de catre locotenentul colonel Liviu Mihai Soric, comandantul Batalionului 317 Sprijin Logistic “Voievodul Gelu” din Zalau. Cu prilejul acestei sarbatori Prefectul Florin Florian, inainte de a transmite mesajul din partea Ministrului de Interne, Carmen Dan a dorit sa faca cateva precizari cu privire la istoricul si cromatica Drapelului National, spunand ca:" acesta este sarbatorit în fiecare an în 26 iunie în amintirea zilei când, în timpul Revolutiei de la 1848, tricolorul rosu-galben-albastru, cu deviza "Dreptate, Fratie" înscrisa pe el, a fost adoptat ca simbol al natiunii române"

rn

Dupa discursul Prefectului, in cadrul Ceremoniei de Inatare, a urmat binecuvantarea facuta doar de un preot ortodox (nefiind prezent nici un preot greco-catolic) si sarutarea drapelului.

rn

Sarutarea Drapelului National a fost facuta de catre primarul Municipiului Zalau Ionel Ciunt, Presedintele Consiliului Judetean Salaj Tiberiu Marc, Prefectul Judetului Salaj Florin Florian si comandantul Unitatii Militare, Loc. Col Liviu Mihai Soric. Primarul si Prefectul au fost mai religiosi si si-au facut si cruce, dupa ce au sarutat culorile patriei de pe drapeul sustinut de catre oficiali ai Armatei.

rn

Minunatul nostru Drapel a fost inaltat pe catarg, pe acordurile Imnului National, iar dupa aceea a urmat defilarea garzilor de onoare pe strada din fata Prefecturii. Defilarea a incheiat Ceremonia publica de inaltare si ridicare pe catarg a Drapelului National fiind singurul eveniment mai deosebit organizat la Zalau care sa dea ton de sarbatoare Zilei Nationale a Drapelui National. Nici un elicopter Puma Socat sau MIG nu a survolat cerul senin dupa atata ploaie la Zalau, ca la Cluj…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here