SondajRSS Feed

Pentru patru soferi zalauani din cinci, parcarea e interzisa

De luna viitoare se vor ridica la greu masini prin Zalau

27 Decembrie 2016

Din a doua jumatate a lunii ianuarie, SC Doralex SRL, firma care a ridicat masinile zalauanilor pana in 2015, isi reia activitatea in colaborare cu Primaria Zalau. Si multi soferi zalauani vor fi prinsi in of-side, vor avea de umblat sa-si recupereze masina si vor fi usurati de bani buni. Pentru ca in Zalau pur si simplu nu ai unde parca, din moment ce avem in oras peste 20.000 de autovehicule si numai 4.500 de locrui de parcare amenajate. Ba mai mult, nici parcarea pe salvatorul trotuar nu va mai fi permisa.
Autoritatile asteapta doar ca Hotararea de Guvern adoptata acum o saptamana care da liber la ridicarea autovehiculelor sa intre in vigoare. Acest lucru se va intampla, cel mai probabil, din 20 ianuarie.
Daca la nivel national mai multe primarii trebuie sa isi infiinteze servicii speciale in acest sens sau sa concesioneze serviciul unui operator privat, motiv pentru care au si cerut o amanare la aplicarea noilor reglementari, la Zalau treaba e rezolvata. Autoritatile locale vor "reinvia" contractul cu SC Doralex SRL, compania care remorca masinile zalauanilor pana in 2015. Mai trebuie stabilite doar sumele platite de soferii ale caror masini vor fi ridicate.
"Primaria Municipiului Zalau a avut asigurat serviciul de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Zalau, printr-un contract încheiat în urma unei licitatii publice cu firma SC Doralex SRL. Acest serviciu a functionat în conditii bune pâna în iulie 2015, când a fost suspendata activitatea în urma unei Hotarâri de Guvern, urmând ca activitatea sa fie reluata dupa adoptarea unei noi Hotarâri de Guvern. Primaria Municipiului Zalau este pregatita pentru a relua activitatea de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar, dupa intrarea în vigoare a noii Hotarâri de Guvern si a Normelor Metodologice de Aplicare”, spune purtatorul de cuvant al Primariei Zalau.

Daca-ti lasi hamsterul in masina,
Doralex SRL nu ti-o poate ridica

Guvernul a adoptat in 15 decembrie Hotararea care da unda verde ridicarii masinilor parcate neregulamentar. Hotararea a fost publicata deja in Monitorul Oficial si ar urma sa intre in vigoare din 20 ianuarie. Ridicarea masinilor va fi dispusa de Politia Rutiera si Politia Locala, care vor solicita interventia serviciului de ridicare a autovehiculelor atunci cand vor considera ca e cazul. Masinile nu vor putea fi ridicate daca în interiorul acestora se afla persoane sau animale de companie sau daca proprietarul vine la masina inainte de inceperea procedurii.

Politistii sunt cu ochii pe zonele aglomerate

Politistii salajeni spun ca asteapta si ei ca Hotararea de Guvern sa intre in vigoare pentru a o pune in practica. Primii vizati vor fi, spun politistii, zalauanii care isi lasa masinile in zonele unde oprirea sau stationarea sunt interzise. Si cei care opresc pe trecerile de pietoni sau in imediata apropiere a acestora vor ramane fara masina. Oprirea sau stationarea in sensurile giratorii sau in intersectii, dar si in orice alt loc, daca fapta soferului are ca si consecinta blocarea sau ingreunarea traficului in zona vor duce la ridicarea autovehiculului. In vizorul politistilor vor fi, de luna viitoare, si soferii care blocheaza traficul in zona unitatilor de invatamant din oras, in special la orele la care copiii intra sau ies de la cursuri. Intre orele sapte si jumatate si opt dimineata, traficul in apropierea tuturor gradinitelor sau a scolilor din municipiu este un adevarat cosmar din cauza masinilor parcate neregulamentar de parintii care isi aduc copiii la cursuri. 

De luna viitoare se vor ridica la greu masini prin Zalau

Pe nici un trotuar nu vor mai fi masini daca
primaria nu "deseneaza" locuri de parcare

Hotararea de Guvern care permite ridicarea masinilor parcate neregulamentar aduce noutati si in privinta parcarii pe trotuar. Acest lucru va fi posibil doar daca trotuarul respectiv va fi amenajat in acest sens de autoritatile locale, deci de primarii, prin marcaje si semnalizare corespunzatoare. Nu se pot amenaja parcari pentru autovehicule la mai putin de 10 metri de intersectii, statii ale mijloacelor de transport in comun sau treceri de pietoni. Pe de alta parte, trebuie pastrat un spatiu suficient pentru pietoni, cu latimea de cel putin un metru. Cum la Zalau pe trotuare sunt acum mai multe masini decat in parcari, daca sunt date jos va fi haos deplin.

La Zalau nu ai unde parca regulamentar

Si sa vrei sa parchezi regulamentar, la Zalau nu prea ai unde. Municipiul are amenajate aproximativ 4.500 de locuri de parcare, din care 2.618 sunt parcari de resedinta si alte 1.900 sunt parcari publice. Numarul de autovehicule trece de 20.000 la nivelul municipiului, ceea ce înseamna ca patru vehicule se bat pe un loc de parcare. Cine apuca, parcheaza, cine nu, risca sa nu-si mai gaseasca masina.
Dincolo de faptul ca va aduce bani la bugetul local, masura ridicarii masinilor nu rezolva in niciun fel traficul aglomerat din oras sau criza locurilor de parcare. Pentru cele doua probleme zalauanii asteapta in continuare masuri concrete din partea autoritatilor. Demolarea garajelor care functioneaza ca depozite de muraturi este o solutie care si-a demonstrat utilitatea, acolo unde a fost aplicata, de exemplu in cartierul Porolissum. Prin demolarea a o suta de garaje tip dugheana s-ar putea realiza 200 de locuri de parcare. Dar nici daca s-ar darama toate cele 3.500 de garaje-dugheana din Zalau, problema parcarilor nu ar putea fi considerata rezolvata.

Zone cu mari probleme din Zalau

Sunt multe zonele unde, indiferent de ora, nu ai unde parca. Daca raportam numarul de locuri de parcare la numarul de masini, reiese clar ca din cinci soferi doar unul e norocos. Restul de patru au toate sansele sa fie amendati si sa li se ridice masinile de la anul.
In zona Spitalului Judetean de Urgenta Zalau e dezastru la orice ora. Vii cu omul bolnav la spital si esti nevoit sa parchezi la sute de metri distanta, apoi sa iti duci bolnavul in brate. La fel e si in preajma Spitalului de boli infectioase, in Porolissum. Nu poti arunca un ac, daramite sa parchezi o masina pe strada Unirii, in centru. Iar sirul locurilor problematice poate continua.

Primarul care tine cu oamenii... e in Suceava

Desi Hotararea de Guvern care da liber la ridicarea de masini s-a publicat deja in Monitorul Oficial, un primar care s-a declarat deja de partea cetatenilor si ar putea fi un exemplu si pentru altii este cel din Suceava, Ion Lungu, care a anuntat ca el nu o va pune in practica deocamdata. Spune ca nu intentioneaza sa infiinteze un Serviciu care sa se ocupe de ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil, prioritatea lui fiind sa faca locuri de parcare. Scopul nu este sa fie amendati soferii, ci sa existe locuri unde acestia sa poata parca regulamentar, considera primarul sucevean.

Vizualizari 4450
Comentarii articol

>

in 27 Decembrie 2016 6:56

ciuntu s-a mutat la suceava? ce bine!

>

in 27 Decembrie 2016 8:12

Iara incepeti cu garajele?Nu se ridica masinile din zonele rezidentiale.Masinile se ridica din zona centrala mai ales,unde nu garajele-s problema.Problema-i nesimtirea unora care vor musai cu masina hapt pana in usa institutiei ce care au treaba.Vezi parcarea de handicapati de la Kaufland care-i vesnic plina de masinile puturosilor.Si ca tot veni vorba de Spital.De ce nu amenajati Dom Primar de la intersectie pana la poarta unitatii militare si inapoi parcari cu plata pe benzile de langa bordura ca oricum sant cam ocupate?Si mai putini taximetristi.Ajung 5-6 locuri rezervate pentru ei.

>

in 27 Decembrie 2016 8:26

da chiar asa,ce pizda mami voaste aveti cu garajele,in toate orasele sant

Daca-ti lasi hamsterul in masina,>

in 27 Decembrie 2016 8:35

esti sigura? daca nu se vede "animalul" ?sau daca ai lsat cumva COPILUL vin cei de la ISU-SMURD si iti rup masina in doua sa salveze COPILUL lasat singur si nesupravegheat in masina ! si e mai scum !!

>

in 27 Decembrie 2016 8:35

DĂRAMATI GARAJELE!!!

>

in 27 Decembrie 2016 8:38

Cand iesiti cu antiderapant pt polei?

>

in 27 Decembrie 2016 8:39

Zmaul de ciunt inca nu s-a trezit. Fagarasan dorme iar Balajel isi scrie memoriile.

>

in 27 Decembrie 2016 8:41

Banii care se aduc la bugetul local sunt f.putini,

Nu se pot amenaja parcari pentru autovehicule la mai putin de 10 metri de intersectii, statii ale mijloacelor de transport in comun sau treceri de pietoni.>

in 27 Decembrie 2016 9:32

si politia o sa amendeze primaria daca nu respecta aceste minime cerinte?

>

in 27 Decembrie 2016 9:32

nu e altfel

>

in 27 Decembrie 2016 9:33

stati ca vine cota si darima chioscurile care ii fac concurenta ,,traiasca psd si gunoaiele de votanti la cit mai multe umilinte romani

Vezi parcarea de handicapati de la Kaufland care-i vesnic plina de masinile puturosilor>

in 27 Decembrie 2016 9:36

cine / ce institutie ar trebuisa se ocupe si de aceste parcari PRIVATE de utilitate publica, in care nu sunt respectate nici o regula si toate locurile celor cu handicap sau "mama si copilul" sunt ocupate de toti smecherii si nesimtitii?

pt PRIMARIE si PRIMARUL Ciunt !!>

in 27 Decembrie 2016 9:39

creati posibilitatea de a primi poze pe pagina de internet a primariei cu toti nesimtitii care parcheaza in ciuda p_lii !!

Kaufland , LIDL, PENNY MARKET, Multicom, etc>

in 27 Decembrie 2016 9:45

toate parcarile marilor magazine au obligatia de a avea locuri "special", dar nimeni nu verifica daca si regimul lor este respectat? Cei de la Handicapari=(asistenta sociala) nu8 ar trebui sa verifica ca doar cei care au dreptul sa ocupe acele parcari isi pot parca masinile pe acele locuri? Cum se face ca intodeauna pe acele locrui sunt parcte masinile tiganilor (Kaufland) si a nesimtitilor/smecherilor? De ce nu sunt amendate aceste magazine pentru c nu iau nici o masura in acest sens?

zona centrala, dar "ocrotita">

in 27 Decembrie 2016 9:58

cine circula pe strada Parcului intersectia cu str. Simion Oros sau cu str. Decebal si nu in ultimul ran la intersectia cu stra. 22 Decembrie (Crasnei) !! La coltul APM tot timpul sunt parcate masini sub semnul de interzis , desi toata parcarea de la primarie este libera. De asemeni si in zona Tip Top de pe 22 Decembrie(Crasnei) sunt parcate masinile pe ambele sensuri, chiar pe trecerea de pietoni si nimeni nu vede nimic ! Totul la o distanta de 100 metri de primarie !!!

>

in 27 Decembrie 2016 13:20

Sa cumpere Primaria masina de ridicari..sa o de a in administratia ADP Citadin sau Politia Locala..sa angajeze un sofer si doar cand sunt chemati sa mearga sa ridice nu sa umble toata ziua la Vanatoare de masini prin Zalau..

>

in 27 Decembrie 2016 13:43

Daramati garajele!mai ales din spatele blocurilor:GD11.12.9si 8.de pe str meteo.pt ca sunt construite ilegal.functioneaza un garaj ca si auto-service a lui Cristi.care repara masini lovite din alte judete neavand nici un act sau nici nu il intereseaza dc a fost implicati in accidente.are ceva cunostinte la politia locala(fosti gardieni) care nu il amendeaza pt galagia insuportabila de dimineata buna pana seara orele22-23.neinterasand pe nimeni ca functioneaza fara autorizatie.plus pe la alte garaje de langa el sunt plini de contrabandisti si oameni care tin alimente si alte intreb.decat pt garaj.

eu sunt como>

in 27 Decembrie 2016 13:55

No bine Como ca ai rezolvat si problema asta! Bravo Como! Viitorul presedinte a tarii de cacat! Hai como du-te la cotroceni ca esti asteptat de popor!!!!!!!!!!!! Bravo como!

>

in 27 Decembrie 2016 14:49

pt in 27 Decembrie 2016 13:43 - Daca esti tare faci denunt , daca esti fleasca taci. Esti fleasca?

>

in 27 Decembrie 2016 14:50

In curand ramane Zalaul gol, se poate merge in Canada!

>

in 27 Decembrie 2016 17:39

Cat mai are DORALEX contract? Licitatia o asteptam!!!

>

in 27 Decembrie 2016 17:41

Pt. Cel de la 13.43. O sesizare nu ar strica... atelier neautorizat ..

>

in 27 Decembrie 2016 17:42

pt 14.49 au facut multi locatari plangeri dar nu sa rezolvat nimic.ai inteles dl.fleasca?

>

in 27 Decembrie 2016 20:47

unde s-au facut plangeri la ziar? cand vrei sa faci o treaba te tii de ea nu faci o plangere si gata, ca nu o avea pile pana la presedinte. Corect?

>

in 27 Decembrie 2016 22:00

au sunat oameni la politia locala.cand veneau dadea un telefon si nici macar o amenda nu a luat.si a fost pol locala de vreo 4 ori la el.

>

in 28 Decembrie 2016 22:04

Ajuta-ti D-le primar si mai scutiti-ne un timp,ca v- am votat sa ne sprijiniti la greu

demolarea garajelor un vis, cat timp viceprimarul Zalaului, Balajel, are chiar el un garaj care risca sa fie demolat>

in 29 Decembrie 2016 9:08

cat timp interesele personale a conducerii primariei sunt afectate de asemenea decizii, ele nu o sa fie luate in veci pururi ! pai voi credeti ca Balajel e chiar asa de prost (prost e , o recunosc toti care il cunos) incat sa propuna/voteze sa-i fie daramat garajul din spatele blocului ? desi mai nou il vedem ca circula toata ziua cu un DUSTER alb, SJ 06 MUN (parca asa apare in poze cand isi dadea jos bagajele din ea in fata blocului)

>

in 29 Decembrie 2016 19:55

voi nu santeti normali.DE UNDE ATITA PROSTIME

>

in 30 Decembrie 2016 8:40

Balajel nu o sa mai fie mult timp viceprimar ! cei din PSD s-au saturat de el ! nu e in stare sa resolve nici o mica problema, doar agita si ameninta pe toata lumea ! si asta se poate observa foarte usor dupa cum vorbesc mai nou, colegii lui de partid cu el, dar mai ales sefii lui, cei care, in euphoria rezultatelor de la locale, l-au propus pentru aceea functie, multumita faptului ca a fost cel mai mare "Lipitor de afise " in Campania electorala

>

in 10 Ianuarie 2017 19:24

asigurati parcari si dupa aceea incepeti din nou ilegalitatile

>

in 10 Ianuarie 2017 19:26

sper sa nu mai doarma DNA -ul si sa va vada excrocariile pe care le ati facut si banii spalati din ridicarea masinilor in mod ilegal...

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.