Data alegerilor parlamentare e încă neclară

Deputatul independent Adrian Dohotaru,ales pe listele USR acum 4 ani, a depus un proiect de lege în Parlament pentru amânarea organizării alegerilor parlamentare până în data de 14 martie 2021. Inițiativa întâmpină intenția PSD de a amâna alegerile parlamentare, lucru anunțat de către Marcel Ciolacu, liderul partidului.

Marea majoritate a senatorilor din Comisia de Administrație a avizat pozitiv proiectul care propune organizarea parlamentarelor în primăvară, data stabilită în prezent pentru legislative fiind 6 decembrie. Adrian Dohotaru motivează necesitatea amânării alegerilor până în luna martie de contextul epidemiologic, deși actualul mandat al aleșilor se încheie în 21 decembrie.

,,Contextul epidemiologic actual este caracterizat prin creșterea alarmantă a infectărilor cu noul Coronavirus atât în România cât și în alte țări din Europa și din întreaga lume. De asemenea, spitalele destinate Covid-19 și în special secțiile de terapie intensivă care tratează pacienții cu Coronavirus au o capacitate care nu poate fi semnificativ extinsă curând din cauza deficitului de personal medical specializat pentru terapie intensivă”, se arată în expunerea de motive a acestui proiect de lege. De asemenea, deputatul susține că cele mai expuse la virus sunt persoanele din medii defavorizate, iar organizarea alegerilor în decembrie ar reprezenta o discriminare deoarece accesul lor la procesul democratic ar fi limitat.

Au fost și abțineri din partea formațiunii politice UDMR. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, consideră că „deocamdată nu e nici un temei juridic pentru stabilirea datei de către Parlament. Noi avem în Parlament, la reexaminare, o inițiativă retrimisă de președintele țării în ceea ce privește cine stabilește data acestor alegeri.

Biroul Permanent al Senatului ar fi trebuit să trimită comisiilor de dezbatere proiectul de lege cu privire la stabilirea datei alegerilor de către Parlament, retrimis legislativului săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Nu s-a putut lua o decizie concretă privind proiectul de lege deoarece la ședința Biroului Permanent al Senatului nu a fost cvorum, din cauza absenței aleșilor PNL și USR, lipsind totodată un membru și din rândurile PSD.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *