Darnici doar cu unii

0
182

 

Darnici doar cu unii
In marinimia sa, Guvernul si-a propus, prin vocea ministrului administratiei si internelor, Dan Nica, sa stearga datoriile a 35 de centrale electrotermice aflate in subordinea primariilor si sa compenseze arieratele unor firme de transport local cu sume neacordate din buget. Adunand si tragand linie, vorbim despre mai mult de 1,3 miliarde de lei, gaura pe care firmele in cauza au facut-o in bugetul statului.

Pentru ca aceste datorii sa dispara, este nevoie de acordul Comisiei Europene.

Nu este pentru prima data cand asistam la astfel de gesturi darnice, ale caror beneficiari sa fie companiile de stat. Totusi, aceasta ultima initiativa a guvernantilor este total neinspirata daca luam in calcul conjunctura in care se produce. Criza loveste in fiecare agent economic, fara a tine cont ca e privat sau nu. Cu toate acestea, masurile luate de Executiv favorizeaza, de departe, firmele de sub aripa statului. Amintim aici impozitul forfetar, amanarea neimpozitarii profitului reinvestit etc.

Incompetenta celor care s-au perindat la putere de-a lungul anilor, precum si managementul defectuos al sefilor de CET-uri au adus sistemul centralizat de incalzire intr-o situatie dramatica. Astfel, populatia inca racordata la sistem - 1,64 milioane de apartamente in intreaga tara - risca sa petreaca iarna 2009-2010 in frig.

In prag de campanie electorala, Guvernul lanseaza promisiuni pompoase si greu de pus in practica. Nu de alta, dar Comisia Europeana i-a permis cu greu Romaniei sa acorde subventii pentru combustibili pana in 2010. Sa zicem, totusi, ca planul anuntat de ministrul Nica se va materializa, iar in trei luni se evapora datorii de peste un miliard de lei. Masura nu doar ca va fi discriminatorie, dar, cu siguranta, va fi si ineficienta. Nu de alta, dar ce garantii are Guvernul ca CET-urile favorizate vor reusi, peste noapte, sa devina rentabile? Ar fi strigator la cer ca statul sa intervina de fiecare data cand unul dintre "puii" sai are probleme, intorcand, in acelasi timp, spatele privatilor.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.