Curiozitati din istoria centurii Zalaului

19
1822

 

Curiozitati din istoria centurii Zalaului
Votul electronic ii da de gol pe deputatii salajeni

In 23 iunie 2010, deputatii din fostul legislativ au avut pe ordinea de zi un proiect legislativ initiat de deputatul UDMR Seres Denes prin care cerea trecerea poligonului de la Aghires din administrarea Ministerului Apararii Nationale in admi-nistrarea Consiliului Local al municipiului Zalau, in vederea construirii celui de-al doilea tronson al so-selei de centura a municipiului. Proiectul lui Seres Denes a fost inclus pe ordinea de zi cu recomandarea de respingere. Votul electronic arata ca trei din cei patru deputati salajeni au fost de acord cu res-pingerea proiectului, doar initiatorul - Seres Denes, votand impotriva respingerii. O situatie curioasa, care ridica semne de intrebare asupra felului in care deputatii salajeni au votat. „Inainte de a se vota proiectul am discutat cu colegii parla- mentari din Salaj si stiau ca pro-pun proiectul. Dar nu-mi explic de ce nu l-au sustinut. Probabil nu au fost atenti, alta explicatie n-am. Pentru ca a fost singurul proiect de lege cu aceasta tema de la Camera Deputatilor”, spune deputatul Seres Denes.

La sedinta din 23 iunie 2010 au fost prezenti 237 de deputati. Dintre acestia, au votat pentru respingerea proiectului un numar de 203 deputati, printre care si Lucian Bode - PDL, Iuliu Nosa - PSD si Mirel Talos - PNL.

Intrebat de ce a votat impotriva la acel moment, desi ulterior a dus o campanie asidua pentru cedarea poligonului catre municipalitate, Mirel Talos motiveaza cu procedura. „Nu se poate face o lege speciala pentru un singur obiectiv. Poligonul trebuia transferat de la Ministerul Apararii la Consiliul Local printr-o Hotarare de Guvern, cu aprobarea prealabila a Consiliului Superior de Aparare a Tarii”, spune deputatul liberal. Pe de alta parte, deputatul social-democrat Iuliu Nosa spune ca nu-si mai aminteste de votul dat la acel moment. „Nu exclud faptul ca am votat pentru respingere. Este un subiect pe care il consider nascut artificial si nesolutionat corespunzator. In 2010 a venit la Zalau ministrul Apararii de atunci, Gabriel Oprea, si am avut intalniri cu cei implicati, care au spus ca rezolva ei problema poligonului. Daca n-au vrut sa stea la discutii, i-am lasat sa se descurce”, arata deputatul PSD.

Mutarea poligonului si tronsonul II raman probleme nerezolvate

Un studiu de prefezabilitate pentru soseaua de centura s-a facut inca de pe vremea in care deputatul Iuliu Nosa era primar al municipiului Zalau. Potrivit acestuia, proiectarea soselei de centura nu era legata la acel moment de poligonul militar de la Aghires. Primarul Radu Capilnasiu spune ca nici acum proiectul nu prevede trecerea drumului respectiv prin poligon, insa este in vecinatatea acestuia. „Ce puteam sa facem daca ramanea poligonul acolo? Cand erau trageri in poligon trebuia sa oprim traficul?”, se intreaba primarul Capilnasiu. Intre timp, cei de la Gospodarirea Apelor au facut un pro-iect pentru un bazin de retentie a viiturilor de pe Meses, care ar urma sa fie amplasat tot in zona poligonului de la Aghires. Soseaua de centura, tronsonul I, a fost finalizata in anul 2010, primii zece kilometri, care deviaza traficul dinspre Hereclean spre Aghires, fiind dati in folosinta in luna octombrie a anului respectiv. Insa nu rezolva devierea traficului greu din municipiu. Pentru acest lucru ar trebui facut tronsonul II, care ar face legatura cu E81 de pe Meses, cu ocolire spre Aghires. In urma cu o saptamana, primarul municipiului Zalau declara pentru Graiul Salajului ca nu sunt sanse ca mutarea poligonului de la Aghires la Crasna sa se realizeze pana la finalul acestui an. Cat despre finantarea lucrarilor la tronsonul II al soselei de centura, nu este sigur ca se vor gasi bani in curand. Cel putin bugetul de stat din acest an nu are prevazut niciun ban pentru soseaua de centura din Zalau.

COMENTARII

  1. Bai sa va fie rusine a propus si UDMR ul ceva folositor si voi nu ati votat:))!! Eu cred ca cine nu a votat probabil astepta sa puna mana pe pamantul ala sau poate nu s-au inteles inca cu potrovitza cat si cum iau dupa ce voteaza.

  2. POLIGONUL este teroristul nr 1 al Zalaului. Oricand se pote intampla o nenorocire Cine va raspunde daca se intampla o drama in familiile care traiesc in bataia pusti? Poligonul,nu indeplineste conditiile minime de funcionare. A FOST O AMPLASRE ABUZIVA A POLIGONULUI si ABUZUL SE PASTREAZA

  3. " nu-si mai aminteste de votul dat la acel moment."Dupa asemenea declaratii, ce poti spune? Tare si-a pus umarul ptr. interesele Salajului !! Poate a dormit cand s-a discutat problema aceasta...merita salariul !!! vai de noi !!!!

  4. Bode nu a fost in stare nici sa faca drumul din Valcau pana la Nusfalau, bine ca si-a gata el vila si a pus panouri ca afacut drumul judetean pe banii nostri. A intrat de pe locul 2 in parlament ca un culdus. Rusine!

  5. Daca nici in aceasta legislatura nu se termina Centura Zalaului, toti demnitarii judeteni si parlamentarii care ne reprezinta ar trebui sa ajunga la MITITICA, in frunte cu Prefectul, Pres. Cons. Jud., Primarul si cei carte-i insotesc pe statele de plata. Atata incompetenta si impotenta politica si administrativa n-am crezut ca exista. Ce fac toata ziua ? Fac sedinte de partid?, se implica in viata economica?, in agricultura?,..., in ce ? Dorm toata ziua pe OUA si b. pe ei. Treziti-va fratilor si faceti ceva pentru acest judet. Lasati lucrurile marunte si bateti-va cu mai marii din guvern pentru problemele judetului, a celor carte v-au ales !Chiar nu va prinde un pic de rusine ?

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.