SondajRSS Feed

Din dedesubturile campaniilor de uratire a orasului

Cum sunt macelariti copacii din Zalau sub ochii indulgenti ai Garzii de Mediu si sub ochii critici ai cetatenilor

10 Mai 2018

Zalauanii sunt revoltati an de an cand firma Citadin Zalau face toaletarea copacilor de pe domeniul public. Desi legea spune clar cum trebuie tunsa coroana, in asa fel incat sa se numeasca coroana si sa serveasca scopului, de a infrumuseta si a asigura verdeata in oras, copacii din Zalau sunt ciuntiti aproape de tulpina sau de-a dreptul tulpina le este retezata. Astfel ca multi din copacii din Zalau se usca si dispar.

Foarte multi zalauani depun sesizari in fiecare an la Primaria Zalau, la Garda de Mediu Salaj sa reclame macelarirea copacilor.
Culmea este ca niciodata comisarii Garzii de Mediu Salaj nu au intervenit ferm in aceasta problema, sa aplice legea, sa determine firma Citadin Zalau sa respecte si cetatenii si copacii.
Noul comisar sef al Garzii de Mediu Salaj, Adeluta Riza, ne-a spus ca problema este cunoscuta foarte bine de multi ani, iar Garda de Mediu a sanctioant in mai multe randuri firma Citadin Zalau, insa nu cu amenda, ci cu avertisment. Anul acesta, Garda de Mediu Salaj si-a schimbat conducerea, dupa ce Razvan Fazacas a plecat sef la ANAP. Locul lasat liber la sefia Garzii de Mediu Salaj este ocupat de comisarul Adeluta Riza.
“n aceasta primavara, Citadin Zalau a inceput din nou ciuntirea copacilor, fapt constat si reclamat de mai multi cetateni, care au depus sesizari la Garda de Mediu. Inspectorii au mers in teren si au constat exact ce reclama cetatenii, au fost aplicate sanctiuni de avertisment. Dupa controalele facute de comisarii Garzii de Mediu, Citadin Zalau a decis doar sa nu mai intervina din oficiu pentru toaletarea copacilor, ci doar cand sunt sesizati direct de catre cetateni.

Citadin neaga implicarea in masacrul din Dumbrava

Garda de Mediu Salaj a descoperit la controlul din 3 mai facut in cartierul Dumbrava Nord, intre blocurile din apropierea scolii Corneliu Coposu, ca opt copaci au fost taiati din tulpina, adica retezati, copaci care nu mai au nici o sansa; se vor usca.
La vizita din teren a participat si directorul de productie al Citadin Zalau, Viorel Fagarasan, pentru a inlatura suspiciunile ca muncitorii de la Citadin ar fi cei care ar fi facut "masacrul".
La fata locului, Fagarasan s-a jurat ca nu Citadin a taiat copacii si a fost chemat la fata locului si inginerul silvic al Citadin, care a spus si el ca nu Citadin este de vina pentru taierea celor opt copaci.
Mai mult, cateva persoane care locuiesc in blocurile din zona, au declarat si ei comisarilor de mediu ca un barbat care locuieste la parterul blocului din apropiere este cel care a taiat copacii, pentru ca era suparat ca-i luau soarele.
Comisarii de mediu au intocmit o adresa catre Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, au atasat si poze, prin care solicita ca politistii sa cerceteze si sa afle cine este persoana care a taiat cei opt copaci, iar dupa identificarea

Cum sunt macelariti copacii din Zalau  sub ochii indulgenti ai Garzii de Mediu  si sub ochii critici ai cetatenilor
exacta a persoanei vinovate, Garda de Mediu Salaj il va sanctiona conform legii.
Purtatorul de cuvant al IPJ Salaj ne-a confirmat ca a primit o dresa de la Garda de Mediu Salaj, adresa care va fi data in lucru Politiei Municipiului Zalau in vederea identificarii persoanei care a taiat ilegal cei opt copaci.

Directorul Citadin isi asuma know-how-ul toaletarii
copacilor si recunoaste "o crima", langa Bank Post


Directorul de productie al Citadin Zalau, Viorel Fagarasan, explica situatia copacilor toaletati pana mor.
"Responsabil pentru toaletarea copacilor este tehnicianul Hendea Sandu, care are un curs de calificare facut la ASCOR. Eu sunt horticultor, specializat in dendrologie peisagistica. Eu i-am invatat practic pe muncitorii de la Citadin cum trebuie toaletati copacii. Unii probabil ca nu respecta legea si fac exces de zel. “n zona scolii Corneliu Coposu copacii au fost taiati la ras, decapitati. Nu se face asa ceva. Sunt persoane care acolo au taiat exagerat. Daca copacii erau taiati de Citadin, eu imi prezentam demisia, dar nu Citadin a taiat. Citadin a fost sanctionata de Garda de Mediu Salaj cu avertisment pentru ca am taiat un copac fara autorizatie de taiere, in cartierul Simion Barnutiu, zona Bank Post, pe strada Armoniei. Legea se interpreteaza in functie de situatiile diferite din teren. Noi vom face in continuare ce ne spune Primaria Zalau. Sunt zeci de sesizari din partea cetatenilor pentru toaletarea copacilor", spune Fagarasan.

Viceprimarul Teodor Balajel promite sa reanalizeze
modul in care se toaleteaza arborii din Zalau

Viceprimarul Zalaului, Teodor Balajel, responsabil de activitatea firmei Citadin Zalau, ne-a declarat ca ia in considerare reanalizarea modului in care se face toaletarea arborilor de pe domeniul public din municipiu
"Avem specialisti la Citadin care sunt de meserie, care stiu ce inseamna o toaletare de arbori. Noi luam decizia unde se impune toaletarea, pentru ca sunt pe deoparte cetateni care solicita toaletarea arborilor, iar pe de alta parte de cetateni care reclama. Spre exemplu, in zona blocurilor S19, S21, unde vrem sa facem o parcare de 15-20 de locuri, avem proiect, dar trebuie sa taiem 5 sau 7 copaci, pini imbatraniti. Analizam problema si incercam sa luam cea mai buna decizie", ne-a declarat vicele Balajel.

Vizualizari 3748
Comentarii articol

>

in 10 Mai 2018 0:21

da ce credeti voi ca cei de la garda de mediu se pricepe la taiat copacii,? demonsteez cu acte ca ei nu stiu nici macar ce reprezinta in aval sau in amonte, DEMONSTREZ CU ACTE! sunt niste incapabili angajati pe pile palinca si nepotism ca acel Opris batut cu lopata in curtea bisericii ca voia sa deranjeze prea devreme pe doamne doamne sa se inchine sa fie iertat de prea multa prostie sau abuz ce l-a facut cand facea controale pe vai si paraie

>

in 10 Mai 2018 1:22

rusine sa le fie,asta denota ca sunt lenesi sa i curete in fiecare an!ipocritii dracului ,si ne mai miram ca natura e ca un bumerang ...cuza si efect ,se revarsa asupra noastra ca un bumerang si bine face!!!

>

in 10 Mai 2018 7:00

In fiecare primavara se intampla asta....Si in fiecare primavara,cei care ne conduc spun ca vor "reanaliza modul in care se toaleteaza copacii"....Hai serios???

>

in 10 Mai 2018 7:04

Balajel este un .......In spate la magazinul Europan din Bradet au tăiat un cireș din care a rămas doar tulpina.Pacat ca primarul nu face nimic si ne ascundem în spatele unui viceprimar slab.

>

in 10 Mai 2018 8:17

ii fi tu SZEKELY ,ungur, dar nu se scrie in ungureste "BANK POST". banc prost esti tu. mai invata.se scrie bancpost,tarane...n-ai cu cine...

>

in 10 Mai 2018 8:29

Mai bine ii taia de totul,un copac ocupa un loc de parcare.

>

in 10 Mai 2018 9:22

Bălăjel tot analizează dar nu vede nici buruienile de lângă blocul lui, care o sa-i intunece ferestrele cât de repede. Şi ca la el la bloc este în tot oraşul, adică mai rău ca la țigani. Bine că au la Citadin, birourile pline de funcționari, bine plătiți, în fruntea cu d-na.Maria.

>

in 10 Mai 2018 9:33

Balajel si analiza... ha ha

>

in 10 Mai 2018 9:42

Copacii trebuie toaletati, altfel ne trezim ca se prabusesc peste blocuri. In plus mai aduc si unele neajunsuri. Personal locuiesc la parter de bloc, din cauza copacilor si acum imi functioneaza centrala desi afara sunt 32 de grade. Cei de la etaju 4 ar dori sa aiba copaci deasupra, dar nu pe banii mei!

>

in 10 Mai 2018 9:43

Am vazut destui copaci toaletati barbar (cu coroana taiata) . Acum sunt frumosi si au coroana mai deasa decat inainte.

>

in 10 Mai 2018 9:45

Toaletarea copacilor este un mijloc de intinerire a copacilor!!! Personal am taiat coroana la prunii din gradina , de la tara. iar acum au crengi sanatoase si viguroase pline de fructe, altfel , fara toaletare , se uscau pana acum !\r\n

>

in 10 Mai 2018 9:45

Mergeți in D-va Nord, pe Pretorian sa vedeti ce 'toaletare'au făcut.

>

in 10 Mai 2018 9:47

As dori sa sesizez faptul ca Citadin nu isi face treaba si nu a toaltat copacii din Bradet unde sunt gata sa iti sparga geamurile!

>

in 10 Mai 2018 9:52

dai 5 lei taie tot aia de la citadin la mine in dumbrava au taiat un tei de zici ca a fost expus exploziei de la Hiroshima, in timp ce in spatele blocurilor au lasat un mesteacan care este la etajul 5 deja, dupa ce reguli fac toaletizare , pai daca este primar unul cu numele Ciunt au ciuntat copacii nu i-au toaletizat

>

in 10 Mai 2018 10:36

E scump lemnu'toarasi.d-aia se taie asa.voi n-ati observatca bucatile groase dispar imediat in timp ce crengile subtiri raman zile intregi pana vin sa le duca.De ce oare?

>

in 10 Mai 2018 10:47

Trebuie toaletati si gata! De unde si pana unde au ajuns copacii sa invadeze haotic spatiul locuibil. Trebuie sa lamurim faptul ca DERANJEAZA prezenta masiva a copaciilor imensi in jurul blocurilor.

>

in 10 Mai 2018 10:57

DA A VAZUT CINEVA UN LUCRU FACUT CA LUMEA DE CITADIN ?????

>

in 10 Mai 2018 13:57

Uraaaaaaaaaa! La ora asta la blocul lui Bălăjel au intrat cosaşii.

>

in 10 Mai 2018 14:13

Nene,dk te deranjaza copacii cre'ca esti si matale deranjat.

pt:8.29>

in 10 Mai 2018 14:46

Hai sa taiem toti copacii!!Apoi o se respiram gazele de la masinile pe care o sa le parcam in locul lor !!!

>

in 10 Mai 2018 17:26

Bine ca macelaresc copacii peste tot, dar in Pacii nu vin, unde ar trebui!! Depunem cereri dupa cereri, ca sa vina sa taie cateva crengi care stau sa se prabuseasca peste garajele noastre.

>

in 10 Mai 2018 17:49

D-l de la 9:42:muta-tedaca nu-ti convine la parter!A mai fost un nemernic undeva in oras,care la fel ca 'matale,statea la parter,iar langa blocul in care locuia era un nuc,nu foarte mare.D-le,timp de un an de zile,in fiecare noapte ii turna motorina la radacina!Pana la urma,a reusit sa-l usuce!Concluzia:in alte tari si orase DEZVOLTATE,se protejeaza natura,se ingrijesc spatiile verzi!Nu zice nimeni sa nu toaleteze,dar s-o faca responsabil,cu cap,nu haotic,fir-ar sa fie!!

>

in 10 Mai 2018 19:00

Mergeți , pe Sfanta Vineri ion zona la A 1 sa vedeti ce 'toaletare'au făcut.Daca patroana ABC -ului a dorit a si taiat un copac ca de ea poate

>

in 10 Mai 2018 22:12

Stau in blocul tci si am vazut cum in curtea liceului de chimie sau taiet cativva plopi grosi care ne mai faceau umbra !ce educatie se da la copii care au vazut cum tae copaci mari!???mai bine ar ave grija de copii care in pauze fumeaza in curtea liceuli si nu ii deranjaza nime! Ce spune acea garda de mediu domnule primarsi de ce inspectorii primariei nu au vazut copacii taiati dar pe mine nu mau lasat sa repar masina in parcare !care a gresit mai tare ???

>

in 10 Mai 2018 22:21

acolo unde nu ar trebui isi bat joc de copaci s unde nu ar fi nevoie ai ciuntesc de raman doar niste pari! nenorociti fara nici o pregatire in domeniu!

Part time>

in 12 Mai 2018 15:07

Nu cumparati si nu platiti nimic, ci castigati bani! Cautam urgent oameni care vor sa castige SIGUR bani, intr-o activitate simpla, lansata in martie 2018. Trimiteti mesajul VREAU MAI MULTE INFORMATII, la adresa de email:  doina16u@gmail.com

>

in 14 Mai 2018 10:43

Dl. de la 10 Mai 2018 17:49 , ce preferi: copaci toaletati sau copaci uscati cu : ierbicid , motorina sau sare ? Ce aleg fraiere?

>

in 14 Mai 2018 10:45

crezi ca te muti asa cum ai chef? Ia de te muta matala la parter si vezi cume sa stai cu lumina aprinsa ziua in amiaza mare!

>

in 14 Mai 2018 10:51

Foarte civilizat mai esti daca habar nu ai sa respecti pe ceilalti! Practic trebuie sa intelegi ca un copac trebuie sa tina umbra daca constructia este expusa la soare si plantat mai departe daca locuinta este deja la umbra. In plus distanta intre nuci trebuie minim 8m , unde stau eu, sunt la 12 copaci pe 1 ar de teren cat e in fata blocului, din care 5 sunt de talie mare ... unii au aparut din nuci aruncate pe geam de vecini...

CURIOZITATE>

in 14 Mai 2018 22:13

Tu esti seful tau! Un nou proiect: superior si garantat! Lucrezi comod, acasa la tine!\r\nScopul nostru fierbinte este: bani multi pentru tine! Asiguram instruire gratuita,asistenta pe parcursul activitatii!\r\nSolicita detalii la adresa de email cu subiectul INFO : cita_ct69@yahoo .com\r\n

Dragoste >

in 15 Mai 2018 19:47

Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a abandonat e-mailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail ogagakunta@gmail.com sau WhatsApp +2348069032895

VREA?I UN UN ÎMPRUMUT?>

in 16 Mai 2018 1:38

VREAȚI UN UN ÎMPRUMUT?\r\nNU PĂSTRAȚI SĂ VĂ ACȚIUNI FINANCIARE PENTRU DVS. VĂ CUMPĂRĂ ACUM PENTRU ORICE FEL DE ÎMPRUMUT PENTRU DOBÂNZI DE 2%. (Stephenswillsloan@gmail.com)\r\n\r\nCreditele noastre sunt bine asigurate pentru ca securitatea maxima este prioritatea noastra. Obiectivul nostru principal este de a va ajuta sa obtineti serviciul pe care il meritati, programul nostru de imprumut este cel mai rapid. Oferim împrumut în orice monedă la alegerea dvs. {Noi Dolar, Lire, Euro, Dinar, etc) și durata de 1 până la 30 de ani pentru a rambursa împrumutul (sigur și negarantat).\r\n\r\nAveți nevoie de orice fel de împrumut și aveți un scor de credit scăzut, Ați fost dificil să obțineți împrumuturi\r\nde la băncile locale și alte instituții financiare? soluția la problema dvs. financiară este STEPHEN WILLIAMS LOAN FIRM. Termenii și condițiile sunt foarte rezonabili și atenți.\r\n\r\nOferim o gamă largă de servicii financiare care includ: împrumuturi Xmas, împrumuturi de afaceri, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi personale, împrumuturi auto, împrumuturi pentru hoteluri, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de origine pentru împrumuturi cu rată scăzută a dobânzii la 2% juridice.\r\n\r\nSolicitanții interesați ar trebui să ne contacteze prin e-mail: stephenswillsloan@gmail.com. Aplicați și eliberați-vă de robia financiară.

>

in 18 Mai 2018 16:48

Cum sa iți bați joC de acești copaci in halul ăsta??? Da mata i-a pus mah nenorocitule ?? Chiar stricam tot ce este frumos în acest oraș?? M..I.. PSD

>

in 21 Mai 2018 23:11

treaba aceasta e valabila in toata Romania......alte tari se lupta cat mai mult sa aiba multa verdeata si ozon.....noi ne taiem singuri craca......am vzt la tv si alte judete dar ce zic eu se intamplka si in Maramures intr.un oras

Locatari fara minte!>

in 22 Mai 2018 20:03

Peste tot in orasewle din europa nu se taie crengile copacilor doar se aranjeaza putin unde este cazul!.Copaci urbani sunt de un beneficiu imens sanatatii populatiei . in 10 Mai 2018 10:47 persoanele ca tine le-as dori sa locuiasca in sudul tari in orasele care sau taiat copaci langa un drum plin de praf , zgomot si poluare cat in cape sa nu ai pic de umbra si nici oxigen poate atunci ai stii pretui adevarata valoare a unui copac!

Mafie si prostie.>

in 22 Mai 2018 20:18

in 10 Mai 2018 17:26 Sunt mai importante niste garaje decat copaci care ofera oxigen si sanatate!?. Vi se pare normal daca 1 persoana dintr-un bl face cerere de toaletare si i se aproba iar din acelasi bl vin 3-4 vecini si depun cerere de stopare a toaletari facute de persoana respectiva si nu sunt luati in seama si li se spune ca trebuie sa fie peste 50% din bl ca cererea sa fie aprobata ! Vi se pare normal?, nu ar trebui sa fie valabila aceasi regula si pentru cei ce doresc sa li se taie copaci din jurul blocului?.\r\n

Zgarcit sau prost!>

in 22 Mai 2018 20:33

in 14 Mai 2018 10:45\r\ncrezi ca te muti asa cum ai chef? Ia de te muta matala la parter si vezi cume sa stai cu lumina aprinsa ziua in amiaza mare! Ar trebui sa te muti la et 3 sau 4 poate atunci ai stii aprecia umbra unui copac vara si oxigenul oferit de acesta! Cumparati becuri economice care consuma doar 15W si ofera 100W si poti lasa lumina aprinsa continu daca nu ti se vede ziua in casa din cauza copacilor! ( Eu stau la et 1 si am copaci mari si ii prefer pe acestia decat praful , mizeria, dioxidul de carbon si lipsa de oxigen , racoarea care o ofera vara si frumusetea lor.( Iarna nu te deranjeaza umbra acestora deoarece le cad frunzele daca ai observat !!!) Te poti bucura de lumina praf si poluare si faci economie la curent prost informatule . Din pacat sunt multi care gandesc ca tine de aceea tara asta e stearpa din multe pct de vd.\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.