Cum au rămas ţiganii din Zalău fără case

43
3841

 

Cum au rămas ţiganii din Zalău fără case
Comunitatea de ţigani din Zalău a dat cu piciorul şansei de a li se construi gratuit apartamente.

Ioan Budai Deleanu in a sa epopee le prevestea ţiganilor o ţară cu rauri de lapte şi munţi de mămăligă. Mai pragmatic, Guvernul Romaniei, la iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Romi, a lansat proiectul pilot pentru construirea de locuinţe sociale. Şi nu orice fel de locuinţe sociale, ci unele spaţioase, cu parchet şi geamuri termopan. Dacă in alte localităţi ale judeţului, ca de pildă in Boghiş, terenul pentru construirea locuinţelpr sociale a fost cumpărat, la nivel de municipiu primăria a oferit fără nici o răscumpărare terenul.

Primăria a inţeles problemele ţiganilor

Primarul Radu Căpil-naşiu a manifestat inţelegere faţă de situaţia ţiganilor care işi duceau traiul in spaţii precare şi a celor care locuiau in căminul de nefamilişti ai fostului TCI. Aşa că s-a bucurat cand a primit vestea proiectului şi fără prea multă harţogărie a pus la dispoziţie o suprafaţă de teren situată in zona fermelor societăţilor comerciale, in spate la Registul Auto Roman, vecin cu locul numit ^Intre Văi^, atat de ravnit de zălăuani. Zona este intr-o continuă dezvoltare. Aici locuiesc familii de romani, dar şi familii de ţigani in 15 căsuţe de camping şi in spaţii amenajate in fosta fermă a IAIFO. Totodată, primarul Căpilnaşiu s-a angajat să prelungească traseul mijloacelor de transport urban, special pentru cei ce vor locui aici.

"Sanse egale" născătoare de dezastru

Cum proiectul era lansat de Guvernul Romaniei, reprezentantul lui in teritoriu, adică prefectul, avea obligaţia morală de a discuta cu comunitatea de ţigani din municipiu, mai bine zis cu reprezentanţii ei, pentru a pune in practică proiectul. Comunitatea de ţigani din Zalău nu are o organizare solidă şi s-a lăsat invăluită de Asociaţia "Şanse egale". Sub influenţa insistentă a lui Vaszi Robert, preşedintele asociaţiei, ţiganii au dat cu piciorul şansei de a li se construi gratuit apartamente. Prefectul de atunci, Ionel Ciunt, cunoscand năravul bruneţilor, spunea: "Am solicitat acceptul romilor pentru a incepe lucrările de construcţie pe acea locaţie, deşi nu e prevăzut in lege un astfel de acord. Nu am vrut să incepem construcţia, să investim şi apoi ei să refuze să se mute acolo. Sub influenţa lui Vaszi de la "Şanse egale", romii nu şi-au dat acceptul pe motiv că că nu sunt de acord cu amplasarea locuinţelor sociale la marginea oraşului, pentru că asta ar insemna discriminare".

Vai de cap dacă nu-i minte

Ţiganii care acum in prag de iarnă nu au o incăpere unde să-şi dezmorţească oasele, il bleastămă pe preşedintele Asociaţiei "Şanse egale" de mama focului. Lingurar Albert imi spunea că omul care a făcut cel mai mare rău comunităţii de ţigani din Zalău este Vaszi Robert. "Am patru copii şi aveam acum locuinţa mea şi n-ar mai fi trebuit să locuiesc intr-o cameră in blocul Astralis fără lumină, apă şi căldură." Oricum, căruţa a trecut, şansei de a primi gratuit apartamente i-a fost dat cu piciorul. Construcţia de "locuinţe europene" la Zalău a fost sistată. Şi cine ştie cand va mai exista o astfel de oportunitate. Vorba din popor "Vai de cap dacă nu-i minte!"

Un apărător de carton al ţiganilor

Vaszi Robert este un personaj ciudat in pitorescul municipiului de sub Meseş. Pană prin anii 2002 făcea trafic cu valută in faţa hotelului "Porolissum" şi era bine cunoscut sub porecla Michael Jackson. Pentru această indeletnicire a fost luat in vizor şi de oamenii legii.Văzand apoi că se dă multă apă cu bulbuci la moara ţiganilor, sub pretextul că el este un vaşnic apărător al drepturilor lor s-a instalat in fruntea Asociaţiei "Şanse egale". A primit şi un sediu in blocul Astralis. Numai că uşa sediului este mereu inchisă. Tot aici işi are sediul şi Partida romilor, spaţiu in care locuieşte familia lui Vaszi Robert după ce şi-a vandut apartamentul. Proiectele privind scolarizarea ţiganilor iniţiate de Vaszi au fost un eşec total. De pildă, din 368 de absolvenţi bruneţi de gimnaziu din Pustă Vale, nici unul nu a continuat liceul sau şcoala de meserii. Şi s-au cheltuit bani serioşi cu astfel de proiecte. Ba mai mult, pentru a demonstra cat de vaşnic apărător al drepturilor ţiganilor este, Robert al nostru, colaborator al organizaţiei nonguvernamentale "Romani Criss" a intentat procese mai multor reprezentanţi ai mass-media din Sălaj care au avut curajul să infiereze nelegiuirile ţiganilor. Cum s-ar zice a fost in asentimentul fărădelegilor săvarşite de confraţii săi de etnie.

Păsărici ţigăneşti

L-am abordat pe preşedintele Asociaţiei "Şanse egale" pentru a afla mai multe detalii despre refuzul de a li se construi ţiganilor locuinţe sociale. Din capul locului el a recunoscut că i-a influenţat pe ţigani să nu fie de acord cu construirea apartamentelor, pe motiv că nu le convine amplasamentul. "Asta-i discriminare curată, mai mult e ghetorizare. Doar sarmă ghimpată mai trebuia" se revoltă Vaszi Robert. Aducand in discuţie problema copiilor, Vaszi vede o mare nedreptate in faptul că pruncii lui nu se vor putea juca cu pruncii romanilor şi invăţa alături de ei. Ca şi cum cineva i-ar opri. Păsărici ţigăneşti.

COMENTARII

 1. cum plm sa le faceti la astia case gratis? mie mi-a facut cineva ceva gratis? mi-a dat mie cineva vrodata ceva gratuit? va spun eu nimeni nicodata. am muncit toata viata, am doua credite la un apartament, numai eu stiu cum le platesc. cum plm sa le dati case gratis la tigani. asa ceva nu se poate. toata viata mea am platit impozite si taxe, astia nu platesc nimic si tot lor le dati?

 2. "d-nule Varga" incerc sa inteleg frustrarea pe care o aveti de ceva vreme si pe care o manifestati in "calitate"de jurnalist,ma intreb oare de de nu ne spuneti daca va aflati printre acei colegi care au fost aratati cu degetul de catre organizatii din Bucuresti, pentru neprofesionalismul de care dati dovada de ceva ani in articolele pe care le scrieti despre romi.cate despre articolul pe care l-ati publicat azi,nu faceti decat sa creeati situatii conflictuale intre cei care fac cat ceva pt comunitatile dezavantajate,mai ales ca articolul "a scapat"printre randuri si cateva minciuni.RUSINE Rusine!!!!

 3. Ce articol e asta ?? Mai nu ai avut ce scrie ? e aiureala curata ce scrii. De cand decid tiganii sa construiasca sau nu ?? esti nebun de legat Varga ... decizia o ia Primaria si Consiliul Local... Minci nos mai esti ....

 4. tiganilor le e totuna daca locuiesc in casa, apartament sau o vila luxoasa. Peste putin timp reusesc, numai ei stiu cum, sa distuga tot , de nu mai stii daca este locuinta sau cocina.

 5. trebuie sa tineti cont de faptul ca nu toti tiganii sunt la fel. Nici romanii sau maghiarii nu sunt la fel.Noi multi tineri avem prieteni tigani si maghiari si ne intelegem foarte bine ..in criza asta trebuie sa tram uniti sa ducem tara asta spre bine nu spre dezastru

 6. Domnul Varga este un "profesionist" care are "simpatie" fata de concetatenii de etnie roma. (Fata de tiganii.)Cred ca si in cazul articolului de fata nu va scapa fara un proces. Referitor la titlul, se pare ca este adecvata intelepciunea populara in ce priveste alegerea titlului: Sa nu dai vrabia din mana pentru cioara de pe gard.

 7. mai taticule nu mai dati banii pe presa ! n-am vazut nici 1 (una) opinie pertinenta! citim ca prostii si intelegem ce vrem; astora li s-a propus ( bani europeni- de care TU oricum nu aveai parte) si ei au refuzat. Autorul se intreaba( tema: sesizati atitudinea)de ce? io imi bag PULA, nu va mai invat!

 8. ma surprinde sa constat ca tiganii, cu comportamentul lor, au totusi simpatizanti in randul polulatiei din Zalau. nu sunt de acord cu discriminarea, dar cum ai putea sa apreciezi pe cineva care nu face minimum de efort sa se spele, sa se comporte civilizat cand se afla intr-un loc public (magazin, autobus), care nu considera ca trebuie sa isi composteze biletul de autobus, care crede ca e corect sa tot astepte mila cetatenilor, cand , de fapt, stau mult mai bine financiar decat majoritatea acestora. Cum as putea sa fiu ingaduitor cu cineva care vine la mine in curte, pe motiv ca vrea sa imi cerseasca ceva de mancare, dar de fapt, adevaratul motiv e sa vada ce am prin curte, ca sa poata "opera" la lasarea intunericului...sunt si in randul tiganilor cei care vor sa se integreze si nu cred ca zalauanii nu ii accepta. Dar nu insemna ca eu trebuie sa fiu bucuros sa treiesc vecin cu unul care pute, care face scandal noapte de noapte si fata de care trebuie sa fiu vesnic cu ochii in patru ca nu stiu cand se duce cu televizorul meu. Ia sa faca si ei un minim de efort spre civilizatie, asa cum au facut negrii in SUA, si nu cred ca vor mai avea de "suferit". Oricum, asa cum scria "PLM"-istul de mai sus, cine a dat romanilor, chiar si pe bani de la UE, apartamente sociale ultimul confort, pe degeaba???

 9. case gratis,la tigani???pai eu lucrez in strainatate si alti au gratis!!! voi sunteti nebuni rau de tot!!!ajutati copiii orfani cu case dak vreti!!!dar nu tiganii!!!

 10. Va spun ca ce a scris Varga sunt aberatii. Primaria daca vrea sa aplice la un proiect poate sa o faca fara sa se consulte cu niste tigani!! Varga este suparat pe tigani pentru ca a fost dat la CNCD (Consiliul National pt Combaterea Discriminarii), pt articolele cu tenta rasista pe care le-a scris... Oricum eu va spun ca Varga se razbuna pe tigani ..dar si el este tigan este un fel de Hitler /... stiti ca se spune ca Hitler avea si sange de evreu ... eee asta eVArga care are sange de tigan si acuma isi ascunde originile ... Rusine sa-ti fie Varga ... mai bine ajutati neamurile ...

 11. ma suntem de cacao in europa aia ca sunt niste needucati si niste nespalati o duc mai bine ca noi astia mai culti care muncim de dimineata pana seara de ne sar capacele,mi-e mila de ala de care trebuie sa imi fie mila nu de ala care vine si imi cere si cand il trimit la lucru ma blesteama si ma injura de imi sar capacele dati case la copii ,la bolnavi ,la batrani si la tiganii care merita

 12. Am citit numai titlul. CE ESTE ASTA : CONSTRUIREA DE APARTAMENTEPE GRATIS PENTRU TIGANI???!!!! Eu si altii romani (peste95% din populatie), am muncit o viata si nu ne-a dat nimeni pe grais NIMIC. Am platit taxe, impozite am construit sosele, blocuri, fabrici, am produs marfuri in valoare de miliarde de dolari pentru export ca tara sa se dezvolte, ca copii nostri sa duca un trai DECENT, in SIGURANTA. SI VOI VENIT ACUM CU ACESTE GRATUITATI??!!RUSINE DECIDENTII SUNT LA FEL CA TIGANII.POLITIA CE SPUNE DESPRE ACEST TIGAN (din fotografie)???Asta a fost, probabil mai este bisnitar.Ne-a deranjat ani de zile, prezenta acestor PARAZITI in centrul Zalaului, nu puteai sa treci de ei prin fata hotelului Porolisum. SI ACUM LE FACETI APARAMENTE???!!!! UIMITOR, RUSINE P.S.Probabil este o gresala. In loc de apartamente pe gratis, PUSCARII pe gratis. Asta da, sunt 100% de acord

 13. 100% de acord cu pop.Pentru astia trbuie construite gratuit puscarii si ghetouri. La astia poti sa le faci vile de lux, castele etc. si tot "tiganeste" se vor comporta. In ceea ce-l priveste pe specimenul din poza, de ce nu-l aresteaza nimeni? Sau politisti au fost pe statele de plata a bisnitarilor?. Atunci sa-i arestam si pe ei.

 14. Vorbiti aberatii ..nNIMENI nu construieste nimic tiganilor ... sunteti usor de manipulat ....asta e bine ca se apropie 2012 si vin alegerile electorale ... Ce sctie Varga este o manipulare neadevarata ... de unde bani pt case la tigani ??? nu sunt bani pt sanatate si alte domenii dar pt case la tigani ?? stati cuminti ca astia va sucesc mintile ... si inca ceva ..pana nu dovediti ca oamenii sunt vinovati , nu puteti sa-i acuzati .. a furat de la cineva , ceva ??? Varga asta incearca sa destabilizeze ordinea publica .. e nebun de legat ... oricum ... nu tiganii au falimentat tara asta ... stiti voi cine duce tara asta la sapa de lemn ... asa ca fiti atenti la manipulari.....

 15. multi interpretati niste lucruri gresit daca judecam lucrurrile pe fata fiecare natie are ciurucu lui nu este nici o natie mai presus ca tigani iar bani sint hotariti de uniunea europeana pentru a crea pentru ei conditi ca sa poata si ei trai in conditi normale si copii lor sa poata urma o scoala nu este vina lor ca s-au nascut saraci si cred ca nimeni nu-si face pacat daca ii ajuta pe acesti omeni pentru ca multi sint neajutorati intre ei si loviti de soarta vieti ca pina acuma multi s-au inbogatit de pe pielea lor si ei tot saraci au ramas.

 16. Cine masa a condus un Dodge negru azi la amiaza (duminica) in slalom pe bulevar, ii doresc s-o f_ta pe masa, de asemeni si la ceilalti soderi/nuntasi care i-au urmat exemplul. Daca prefera o pot lua o tura si pe mireasa, poate ca-si merita soarta.

 17. mai esti la fel de prost ca si ziarul asta de cacat.... poate ti-o mananca cine te-a fatat ...de ce vb asa in public??? daca esti "tare" zi-o lui personal ... te tine ?? :)))))

 18. De la cat mai multa lume eu vad doar ura de rasa,ii trimite-ti cu cortu,voi ne-romi ati lucrat de v-au sarit capacele ,noi am fost peste 1000 de ani sclavi ...(famiile noastre au murit in al 2-lea razboi mondial) am lucrat cat au lucrat familiile voastre timp de milioane de ani ... iar de ce au nevoie de o casa romi si pe gratis ? pentru ca nu au acele posibilitati pe care le aveti voi si pe care le-ati avut , cum a zis ROBERT VASZI , GHETORIZARE???? asta vreti ?? MAI BINE GANDITI_VA CA ASA A DAT DUMNZEU ROM / EVREU / ROMAN / etc.. dar toti suntem egali in fata Lui . PUNETI_VA IN LOCUL LOR CU TOATA FAMILIA VOASTRA VOI CE FACEATI ???? DACA ERAI IN SITUATIA LOR ??? "Nu judeca inainte sa gandesti " .

 19. Pe parcursul articolului mai apar si alte informatii neverificate cum ar fi : . Lingurar Albert imi spunea că omul care a făcut cel mai mare rău comunităţii de ţigani din Zalău este Vaszi Robert. "Am patru copii şi aveam acum locuinţa mea şi n-ar mai fi trebuit să locuiesc intr-o cameră in blocul Astralis fără lumină, apă şi căldură." In blocul sus mentionat nu locuieste nici o persoana cu acest nume, blocul

 20. Un alt fapt care apare in articol prezinta urmatoarele : Proiectele privind scolarizarea ţiganilor iniţiate de Vaszi au fost un eşec total. De pildă, din 368 de absolvenţi bruneţi de gimnaziu din Pustă Vale, nici unul nu a continuat liceul sau şcoala de meserii. Şi s-au cheltuit bani serioşi cu astfel de proiecte. - Mentinem opinia ferma ca segregarea (fie ea scolara sau rezidentiala) si ghetoizarea nu au decat efecte nocive asurpa dezvoltarii oamenilor. Nu este simpla mea opinie, ci o realitate demonstrata de studii, cercetari ( Open Society Institute, Budapesta) Un exemplu este cel mentionat de autor, de la Pusta Vale, o scoala segregata din care este imposibila continuarea scolarizarii atat timp cat se pune accent pe conditiile materiale in care invata elevii, dar nu si pe calitatea educatiei pe care o primesc. Nici Asociatia Sanse Egale si nici dl. Robert Vaszi nu au desfasurat proiecte educationale in comunitatea Pusta Vale. Proiectul la care face referire dl. Varga Viorel, a fost implementat de Inspectoratul Scolar Judetean, si prin urmare noi nu ne putem asuma rezultatele unei munci pe care nu am realizat-o. Pentru o informare mai exacta, Asociatia Sanse Egale a implementat un proiect similar cu cel invocat de dl. Varga, insa in localitatea Jibou, proiect ce a primit calificativ de

 21. Dupa ca este un om jegos si netrebnic , acest vasi robert tiganul mai este si homoxexual si pretinde ca face parte din etnia tiganeasca si raspunde de tigani , totul este fals si personajul macabru vasi robert trebuie arestat pentru molestarea unui tiganus de 12 ani din localitatea lui.

 22. Da ma sunat prietenul meu si ma rugat sa trimit un comentariu despre murdarul Robert Vasi tiganul homoxexual , da acest bulangiu a nenorocit foarte multi frati tigani de la noi din localitate si acum romii nu au unde sa doarma , va rugam frumos daca ve-ti vedea pe acest homo vasi robert sa il predati politiei

 23. Aveti dreptate dl. Varga in tot ceea ce spuneti despre homoxexualul Vaszi robert , trebuie demontat si exilat in india in provincia jegosilor urat mirositori , va rugam sa continuati si sa scrieti despre acest bisnitar de cacat care si-a vandut casa si acum traieste in ghetou , VASZI DUTE LA PUSCARIE

 24. Aveti dreptate dl. Varga in tot ceea ce spuneti despre homoxexualul Vaszi robert , trebuie demontat si exilat in india in provincia jegosilor urat mirositori , va rugam sa continuati si sa scrieti despre acest bisnitar de cacat care si-a vandut casa si acum traieste in ghetou , VASZI DUTE LA PUSCARIE

 25. Da ma sunat prietenul meu si ma rugat sa trimit un comentariu despre murdarul Robert Vasi tiganul homoxexual , da acest bulangiu a nenorocit foarte multi frati tigani de la noi din localitate si acum romii nu au unde sa doarma , va rugam frumos daca ve-ti vedea pe acest homo vasi robert sa il predati politiei

 26. Dupa ca este un om jegos si netrebnic , acest vasi robert tiganul mai este si homoxexual si pretinde ca face parte din etnia tiganeasca si raspunde de tigani , totul este fals si personajul macabru vasi robert trebuie arestat pentru molestarea unui tiganus de 12 ani din localitatea lui.

 27. Da sunt prieten cu Robert Vaszi si am vandut prima data fiare vechi si furam mancare din magazine si intr-o zi ma parasit si a gasit un batran chelios care avea bani si sa ducea de doua ori pe saptamana la el acasa si nu stiam de ce avea bani acum si Robert Vaszi nu ma mai baga in seama a spus ca sa nu il mai caut ca nu vrea sa mai faca dragoste cu mine ca si-a gasit un sponsor si acum il penetreaza si se simte bine , ca va primi bani sa deschida o asociatie si va fi bogat.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.