SondajRSS Feed

Cultura selectiva si mai ales subiectiva platita din banii nostri prin Consiliul Judetean Salaj

7 Noiembrie 2017

Centrul Judetean de Cultura si Arta Salaj, finantat consistent de Consiliul Judetean Salaj, refuza de doi ani sa publice creatiile si culegerile de folclor ale scriitorului si publicistului salajean Stefan Goanta, care a lucrat timp de 40 de ani in institutiile de cultura salajene. Valoarea lucrarilor lui este recunoscuta in schimb dincolo de hotarele judetului.

Centrul Judetean de Cultura are in subordine revista de cultura a Salajului "Caiete Silvane" si editura cu acelasi nume, ambele finantate din bugetul judetului. Sa spunem si ca Centrul de Cultura Salaj a avut anul acesta la dispozitie un buget de aproape trei milioane de lei din banii publici. Bani in care ar incapea multa cultura.
Vaduva lui Stefan Goanta, Irina Goanta, i-a prezentat directorului Centrului de Cultura si Arta Salaj, Daniel Sauca, o varianta reeditata a editiei din 1973 a colectiei de folclor salajean "Du-te Dor si Vina Dor", scrisa de Stefan Goanta si profesorul Ion Pitoiu. Doamna Goanta spune ca a fost refuzata de Daniel Sauca cu argumentul ca Goanta "Nu e pe val".
"Am publicat in revista Caiete Silvane pana in 2015, dupa care domnul Daniel Sauca a spus ca e prea mult. Nu putem nega trecutul. De ce sa fie cultura tinuta dupa gratii in continuare? Dupa o intalnire la Zalau, doamna director de la Biblioteca Judeteana a spus ca e foarte des cerut volumul "Du-te dor si vina dor", colectia de folclor, si a spus ca va trebui reeditat. Eu am pregatit o noua editie pentru editare. Domnul Daniel Sauca nu a mai publicat nimic. Nu prea a argumentat. La un moment dat si-a pus problema ca nu e Stefan Goanta pe val. Nu a dat un raspuns categoric, dar volumul nu a mai aparut, a fost tot amanat", ne-a declarat vaduva lui Stefan Goanta.

Goanta - 40 de ani in slujba culturii
si folclorului salajean si nici o carte
publicata de editura Consiliului Judetean

Pentru ca nu a primit un raspuns favorabil de la editura Consiliului Judetean, Irina Goanta a reusit sa scoata la lumina colectia "Du-te Dor si Vina Dor" cu sprijinul unei edituri din Timisoara.
Vaduva lui Stefan Goanta nu s-a suparat pe Centrul de Cultura Judetean Salaj si a facut din nou apel la directorul Daniel Sauca, sa aprobe finantarea si publicarea unei alte lucrari a regretatului Stefan Goanta, o culegere de folclor si datini din Salaj, transpuse scenic, intitulata "Memoria Salajului". Solicitarea a ramas fara raspuns de doi ani.
"Am considerat ca ar fi o carte emblema pentru Salaj, pentru ca e vorba despre foclor, obiceiuri, datini transpuse scenic. Sunt scenarii pentru spectacole folclorice cu care Salajul a excelat inainte. I-am trimis tot materialul, cu ilustratii, dar nimic. Ei (Caiete Silvane - n.r.) au activitatile lor, sunt oamenii care s-au manifestat mai puternic dupa Revolutie. Ei se publica intre ei. E cerc inchis la Caiete Silvane. Eu i-am scris o scrisoare lui Daniel Sauca, dar impasibil a zis "Nu comentez" si atat. Stefan Goanta, care a lucrat 40 de ani in cultura Salajului, nu a beneficiat de nici o editare din partea Salajului. Ne-am refugiat in Timisoare si facem ce putem", a incheiat Irina Goanta.

Cultura timisoreana l-a publicat pe Goanta,
dar nu poate publica "Memoria Salajului"

Vaduva lui Stefan Goanta a apelat la institutia de cultura a judetului Timis pentru a publica volumul Memoria Salajului. Timisorenii au editat "Du-te Dor si Vina Dor", dar las noua solicitare raspunsul a fost mai mult decat pertinent, ca Salajul ar trebui sa publice Salajul o carte despre Salaj. "Centrul de Cultura din Timisoara a publicat mai multe carti, mi-au spus ca ar publica daca ar fi titlul altul decat Memoria Salajului", spune Irina Goanta.

Omul de cultura Stefan Goanta

Dupa trasarea granitelor noului Salaj, in 1968 s-a format Comitetul Judetean pentru Cultura si Arta, ce avea in subordine Casa Creatiei Populare (actualul Centru de Cultura si Arta Salaj), Muzeul de Istorie si Arta, Centrul de Librarii, Biblioteca Oraseneasca, Întreprinderea Cinematografica, si, mai târziu, Scoala Populara de Arta.
Stefan Goanta (n. 1933 – d. 2010) este numit primul director al Casei Judetene a Creatiei Populare Salaj. Ca director, pana in 1971, apoi ca metodist al Casei Creatiei Populare, Stefan Goanta se ocupa de cercetarea etnofolclorica si transpunerea scenica a diferitelor legende, precum si a momentelor importante din viata satului de la acea vreme: nasterea, nunta, moartea. A facut cercetare folclorica luand la pas tot judetul, culegand cele mai pretioase piese folclorice, din gura unor rapsozi.
Stefan Goanta a avut o importanta contributie la lansarea unor tineri solisti de muzica populara, dintre care Ileana Domuta Mastan, care a participat in 1969 la prima editie a Fes

Cultura selectiva si mai ales  subiectiva platita din banii nostri  prin Consiliul Judetean Salaj
tivalului national "Maria Tanase".
In perioada 1971-1973, Stefan Goanta a publicat trei carti de folclor salajean, culese din popor: "De dor si omenie", "Du-te dor si Vina Dor " si "Memoria Salajului".
Goanta a devenit ulterior primul director al Casei de Cultura a Sindicatelor Zalau, functie ocupata in perioada 1973 - 1976.
In 1993 scoate primul roman, "Altarul de nisip", aparut la Editura Universalia din Craiova, închinat anilor de detentie ai tatalui sau.
La 28 februarie 2001, Stefan Goanta devine membru al Uniunii Scriitorilor din România.
In 2003 se stabileste în localitatea Liebling, judetul Timis, unde va începe sa lucreze la un nou roman, "Zodia Fedelesului".
Din 2010 scrie in continuare si trimite la tipar "Miorita", "Domnul de Roua", eseu, scris în colaborare cu sotia sa, Irina Goanta.

Editura Caiete Silvane a scos 11 carti ale sefului Daniel Sauca

Nu este prima data cand institutia de cultura pastorita de managerul Daniel Sauca refuza sa publice un salajean, dupa criterii numai de el stiute.
Relatam luna trecuta despre o poeta din Lozna, Mariana Petrache, devenita cunoscuta si apreciata de criticii din tara, dar care nu a gasit loc pentru poezia in unica revista de cultura a Salajului, finantata de Consiliul Judetean, "Caiete Silvane.
In schimb, Daniel Sauca, redactor sef al revistei Caiete Silvane din 2005 si director al Centrului de Cultura si Arta Salaj din 2010, si-a scos la editura Caiete Silvane cele trei volume de poezie "Gândacul cu cinci pene roz" (1999) ; "Cartierul vestic al iadului" (2009); "Clopotele raiului" (2012) si cele 8 (opt) volume de publicistica "Transee & santiere" (2012); "Romania mea nu mai exista" (2011); "Secera si pixul. Propaganda în presa scrisa din judetul Salaj înainte si dupa decembrie 1989" (2010), "Voi chiar vorbiti si în numele meu?" ( 2010); "Rotisorul politic" (2010); "Homo Silagenssis" (2006, 2007, 2008), mare parte cuprinzand transcrieri ale unor interviuri de presa ale lui Sauca.
"Acest centru ar trebui sa se ocupe in primul rand de folclor, de traditii, sa faca cercetari in judet", este de parere Irina Goanta.
Si Camera de Conturi a avut o "parere" anul trecut, cand a constatat ca Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj a finantat mai multe activitati care nu s-au desfasurat în judetul Salaj, fiind astfel încalcat „Ghidul solicitantilor pentru acordarea de finantari nerambursabile pentru programe/proiecte si actiuni cultural de interes judetean”.

Daniel Sauca spune ca refuzul n-a fost niciodata un refuz adevarat

Daniel Sauca, managerul Centrului de Cultura si Arta Salaj, neaga faptul ca ar fi refuzat tiparirea celor doua carti ale lui Goanta. O scalda si spune ca se pregatea tiparirea lor, dar nu-s bani... doamna Goanta umbla cu reprosuri... nu-i multumita desi ea a scris in Caiete Silvane... a obtinut acordul lui Pitoiu?... "Nu a fost refuzata niciodata. Am sustinut doar ca mai avem nevoie de sprijin financiar, pe lânga cel oferit de institutia noastra. De altfel, cele doua carti semnalate de dvs. au stat mai multi ani în planul editorial al editurii Caiete Silvane. Cum am refuzat, daca cele doua carti, oficial, au stat în atentia noastra? Nu este prima data când d-na Goanta ne reproseaza una, alta. Ne-am obisnuit. Si în conditiile în care în revista Caiete Silvane a aparut un lung serial, semnat de d-na Goanta, dedicat memoriei sotului d-sale. Si tot nu a fost suficient. Nici textele publicate, tot în revista, de d-na Goanta pe alte teme. De asemenea, am publicat, în Caiete Silvane, destule scrieri ale regretatului Stefan Goanta. Celor interesati, le recomandam sa consulte colectia revistei. Ca un amanunt interesant: cartea "Du-te dor si vino dor" era în pregatire la Editura Caiete Silvane si ne-am trezit ca a fost tiparita, fara stirea noastra, la o editura din Timisoara. O curiozitate: oare d-na Goanta a cerut acceptul pentru reeditare din partea d-lui Ion Pitoiu - Dragomir, coautor al cartii mentionate? Deocamdata, ne oprim aici. Corespondenta noastra cu d-na Goanta oricum este foarte bogata...", ne spune Daniel Sauca.

 

Vizualizari 2751
Comentarii articol

>

in 7 Noiembrie 2017 5:35

O curiozitate si din partea noastra : in ce fel o carte se afla in atentia unei edituri si e chiar in pregatire pentru editare intr-o editura care are ea insasi o "curiozitate"? Editura cica nu stie daca exista acceptul coautorului. Pe de alta parte "s-a trezit" ca o alta editura a facut ceea ce deja editura salajeana era sa faca peste capul si voia d-lui Pitoiu. E scaldara bine explicatia balbaitului.

>

in 7 Noiembrie 2017 8:22

doar como poate rezolva situatia

>

in 7 Noiembrie 2017 8:39

Babilon Mihai:Stefan Goanta s-a identificat cu Salajul.A fost un om de cultur? devotat acestor meleaguri.La vremea lui a fost cunoscut ?i apreciat in tot judetul.Repubicarea culegerii sale de de folclor e o necesitate.

>

in 7 Noiembrie 2017 9:04

TREBUIE VORBIT CU TATA LOR A SALAJENILOR tibi marc SI SE VA REZOLVA TOTUL.....

>

in 7 Noiembrie 2017 9:16

Poate sa spuna cineva ce face sauca pe acolo pt salariu de 4000 lei pe luna .

Adica daca nu e din gasca lui Sauca>

in 7 Noiembrie 2017 9:23

nu e pe val... Imi amintesc de profesorul Goanta, un om de o mare sensibilitate spirituala. Dar la noi, daca nu esti "politically correct" (adicatelea pro-PSD), se cheama ca "nu esti pe val"...

9:16>

in 7 Noiembrie 2017 9:37

Banii aia nu-i ajung pt. sprituri .Oare chiar nu a gasit C.J. la conducerea acestei institutii un om mai competent si cu coloana vertebrala decat pe acest ciudat Sauca?

>

in 7 Noiembrie 2017 9:55

Domnul Sauca a fost mereu propulsat de o grupare pe care nici azi nu reusim sa o identificam!Imi amintesc cand au aparut in Cenaclul Silvania cam prin Ianuarie 1990, un grup de ciudatei toti fugiti de la facultate unde nu rezistasera nici un an,desigur Facultatea de veterinari,nu am fi banuit ce cariera publicistica "mareata " vor avea!Domnul Virgil Magureanu i-a asigurat ca si pe copilul lui Bordas cu suprematia in Salaj!Eu am publicat in Tribuna ,Luceafarul, Transilvania, Silvania, etc,dar in Caiete Silvane de 25 de ani numai groful Sauca hotareste ,decinu am putut avea niciun grupaj sau povestire!Probabil ca va mai "presta" si de aici incolo pentru cine hotareste discretionar care suntem scriitori si care nu in Salaj!Desigur nu pe criterii de valoare!

>

in 7 Noiembrie 2017 10:11

PE ASTA IL CAM MANCA BARBA .

>

in 7 Noiembrie 2017 13:29

Acesta e un articol cu tem?. Se mai practic? ?i acum?

Daniel Sauca ? :)))>

in 7 Noiembrie 2017 17:25

Ce va trebuie si voua acuma sa va luati de Sauca ? E cel mai cel dintre cei ce stiu a scrie. Va recomand sa nu ziceti de rau de el ca se supara foarte tare indiferent daca o ziceti in gluma, sau light sau agresiv si se va uita urat urat la voi ani de zile !

>

in 7 Noiembrie 2017 18:41

Cine citeste cartile lui Sauca?

>

in 8 Noiembrie 2017 15:49

Da, Goanta St. s-a incasat salarul la vremea lui si a mancat o paine calda ca doar slujea patria si partidul.In "Soparla" din 1990 figura alaturi de alti "truditori" ce au supt la tata PCR-ului, era intrebat :"Cine duduia in sala casei de cultura si bubuia pe stadioane", a refuzat sa faca asta, de ce nu s-a retras, n-a fost un dizident, a fost un oportunist, asa ca dreptatea are d-nul S. nu mai e pe val!Cum a vandu o parete din cartile publicate? e de-a dreptul rusinos!

8 noiembrie 2017>

in 8 Noiembrie 2017 19:14

Eu nu il cunosc pe Sauca. L-am cunoscut bine pe Goanta. Cred ca nu e bine deloc ce se intampla. De ce va dusmaniti atata? Fiecare este cu talentul si preocuparile sale. Atunci au fost niste vremuri, acum sint altele. Pacat ca nu a fost libertatea asta atunci. Goant? nu ar fi ajuns in Salaj, precis ar fi ramas la facultatea de unde a fost exmatriculat sau, oricum, in Bucuresti ?i nu mai aveati pe cine condamna ca a trait

>

in 8 Noiembrie 2017 19:46

Si eu l-am cunoscut pe domnul Goanta. Brav om. Venea des pe teren si stateam mult de povesti. Nu pot sa spun decat ca ce n-a facut DREPTATEA a indreptat RABDAREA, pentru ca toate vin odata cu TIMPUL ?i A?TEPTAREA.

>

in 8 Noiembrie 2017 21:01

Goanta ca Goanta. A fost si s-a dus. Generatiile care vor veni, daca vor mai face cultura, vro cerceta si vor da verdicte. Problema e cu boierul de Sauca. Nu prea straluceste pe cerul culturii, nu stiu pe ce criterii a ajuns acolo. Macar Goanta a stiut si a facut multe pentru cultura Salajului si a fost cunoscut in tot judetul si in tara, dar asta ce stie sa faca? Sa cheltuiasca banii nostri pe ce vrea el si cum vrea.Halal cultur? in Salaj!

>

in 9 Noiembrie 2017 17:44

Mananca cacat mult ca sa-l lase Marc pe post!

>

in 14 Noiembrie 2017 19:34

NU VA MIRATI UITATI VA LA MINISTRUL INVATAMINTULUITOT PSD ist MAI BUN ERA MINISRU NEGRUL ALA DIN CONGO VICTOR MULT MAI CULT

>

in 16 Noiembrie 2017 7:44

Mizerabili sunteti si extrem de incorecti. Pai daca COautorul nu vrea sa i se publice cartea de ce dracu mancati cacat? Nesimtitilor faceri presa de ras!

>

in 21 Noiembrie 2017 13:25

sint probleme mari cu vocabularul limbii romane. ce fel de oameni sinteti cei care folositi astfel de cuvinte. acelasi lucru il poti spune decent, fara sa fii la limita cu vocabularul tau. dar depinde cat te duce mintea. ce daca se spun lucruri adevarate? asta e viata cu bune, cu rele. nu trebuie sa se supere nimeni. sa fim sanatosi si s? facem cat mai multe pentru judet! sa aratam ce au facut si inaintasii. nu stiu, dar parca nu poti s? spui ca nu au fost inaintasi care au facut ceva pentru judet.

cultura, vai de ea>

in 3 Decembrie 2017 18:17

Nu ma omor dupa citate. Un mare scriitor spunea ca prezentul este sarbatoarea care trebuie traita prin invatamintele din trecut si visurile de viitor. Oare nu trecutul ne salveaza de prezentul asta infect? De ce sa ignoram contributia celor care au trait si au muncit in epoca trecuta? Munca lor este baza ridicarii noastre.\r\n

referitor la 7 noiembrie 2017>

in 14 Decembrie 2017 0:11

Aveti dreptate: „Domnul Sauca a fost mereu propulsat de o grupare pe care nici azi nu reusim sa o identificam!” A aparut in Cenaclul Silvania cam prin Ianuarie 1990 un grup de ciudatei. Atunci era prea devreme sa banuiti ce cariera publicistica „mareata " vor avea!Acum vedeti. Ați publicat in reviste mari, Tribuna ,Luceafarul, Transilvania, Silvania, etc,„dar in Caiete Silvane de 25 de ani numai groful Sauca hotareste ,deci nu am putut avea niciun grupaj sau povestire!” Cine stie ce criterii valorice are D.Sauca?Nu va faceti griji, valoarea va învinge.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.