Cu ce se ocupa \'ONG\' -ul \'Salaj Plus\'?

2
3309

 

Cu ce se ocupa \'ONG\' -ul \'Salaj Plus\'?

Daca intri pe site-ul "Salaj Plus" la sectiunea "Despre noi", descoperi ca este vorba de o Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (A.D.I.), cu personalitate juridica de drept privat si de utilitate publica si nici decum nu este vorba de un ONG. In cadrul ultimei sedinte de Consiliul Judetean, consilierul PNL, Paul Maghiu a ridicat problema acestui "ONG", cand a vorbit despre lipsa panourilor de informare cu ocazia "Porolissum-lui Fest". Atunci consilierul a cerut mai multe explicatii cu privire la Salaj Plus, deoarce sustinea el, din septembrie anul trecut nu mai exista manager si lumea nu stie cu ce se ocupa, desi acest "ONG are finantare publica". Daca intrati pe site-ul asociatiei, o sa vedeti ca din 2016 nu a mai fost publicat nici un proiect propriu realizat, ci doar diverse evenimente organizate in parteneriat cu alte institutii. In sedinta de la CJS intrebarile lui Maghiu, au fost pasate de presedintele Tiberiu Marc, secretarului judetului Vlaicu Cosmin-Radu, deoarce Vlaicu conduce consiliul de administratie al acestei A.D.I.. Cu aceasta ocazie secretarul a spus ca la "Salaj Plus", mai exista un singur om si a anuntat ca in data de 13 august, va fi un concurs pentru ocuparea a doua posturi in cadrul acestei asociatii. Secretarul a mai afirmat atunci ca, ei cauta un ghid, dar nu stie daca va fi usor, deoarece persoanele care fac ghidaj pe interes national sunt foarte putine, iar acest curs se organizeaza doar la Bucuresti, care dureaza un an si ca spera ca totusi vor avea candidati.

Da si noi speram ca vor avea candidati, mai ales ca vrem sa vedem, cine a urmat cursul de la Bucuresti pe o perioada de un an si este pregatit sa participe la acest concurs.

"Salaj Plus" isi are sediul in cladirea Centrului de Cultura Salaj si la cele cinci birouri amenjate, nu am gasit nicio persoana, nici macar la magazinul de suveniruri, care nu se intelege de ce trebuia ascuns in acest loc, unde nici vorba de turisti. La numarul publicat pe site, am dat de singura persoana care mai lucreaza acolo din 2014, Florin Opris. El ne-a spus, ca a inceput cu 4 ore si a trecut la 8 ore de lucru ca expert in cadrul administratiei si tehnologia informatiei in cadrul asociatiei.

Referitor la angajati, Opris ne-a declarat, ca la inceput erau vreo 6 persoane, dar ca acestia au plecat din cauza salariilor. "Angajati au plecat, deoarece salariile lor nu erau la nivel de institutii publice, deci noi ne supunem legilor institutilor publice, avand in vedere ca lucram cu bani de la buget, dar salariile nu sunt la nivelul celor care sunt la ora actuala in institutile publice.

Tot de la el, am aflat ca asociatia este formata din Consiliul Judetean si inca 5 comune (Mirsid, Bocsa, Crasna, Balan, Plopis). Consiliul Judetean dar si aceste comune platesc o cotizatia in functie de numarul de locuitorii "undeva la 1800" pe an. Partea de cotizatie a CJS este 150 de mii de lei.

Daca la inceput in aceasta asociatie era doar comuna Balan, comuna Crasna si comuna Mirsid, "pentru ca ele aveau cele mai importante obiective turistice. Gradina Zmeilor de la Balan care e la Galgau, Mirsid-castru de la Porolissum si comuna Crasna, care are mai multe obiective turistice", pe urma a intrat comuna Plopis, ca si membru asociat care avea nevoie de promovare si necesita sa fie ajutata pe tot ceea ce inseamna partea de turism. Bocsa a fost ultima comuna care a intrat" ne-a declarat Opris.

La intrebarea care este utilitatea acestei asociatii, Orpis ne-a spus "Cand aveam un colectiv, aveam mai multe proiecte, in ultimul timp avem parteneriate, ne avand un buget alocat, decat de functionare". (festivlul Cireselor, Porolissum Fest, Ecouri Mesesene). Noi tinem legatura cu partea de producatori si de mestesugari, de obicei ii ducem la targuri, iar membrii asociatiei ii ajutam cu tot ce au nevoie, tinem legatura cu toate centrele de informare turistica."

Conform singurului angajat de la "SalajPlus", Presedintele de asociatie si nici membri din adunarea generala a asociatilor sau cei din consiliul director, numiti dintre membri asociatiei (reprezentanti primarilor) nu primesc vreo renumeratie pentru activitatea lor in cadrul acestui ONG, iar legat de achizitii, "orice cheltuieala se face cu referat, cu aprobare de la Presedinte, totul se face doar prin SICAP".

 

 

COMENTARII

  1. ...6 angajați, dar au plecat din cauza salariilor. Dar că nu lucrau nimic toată ziua acest Opriş nu spune nimic. Nici ca el sta pe la birou folosind calculatorul asociatiei , fara sa faca nimic, dar vrea salar. Este plină țara de tot felul de ONG finantate de la stat, dar nu lucrează nimic. Binențeles angajatii sunt fopii, nepotii, finii, amantele politicienilor.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.