Creşterea TVA şi a cotei unice ar fi o catastrofă pentru economie

0
22

Creşterea TVA şi a cotei unice de impozitare ar conduce la majorarea preţurilor in toate domeniile economiei, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului, au declarat agenţiei MEDIAFAX oamenii de afaceri şi reprezentanţii patronatelor.

*
Economic
o Dealerii auto vorbesc despre faliment dacă se majorează TVA şi cota unică 16:17
o Oamenii de afaceri şi patronatele: Creşterea TVA şi a cotei unice ar fi o catastrofă pentru economie 15:59
o Moody’s:Ratingul Romaniei va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va incadra in ţinta cu FMI 15:51
o Croitoru: Creşterea taxelor nu va limita deficitul; tăierile de salarii şi personal vor fi operate 15:44
o Avtovaz va lansa din 2012 cinci modele noi bazate pe platforma Logan 15:20

Oamenii de afaceri şi patronatele: Creşterea TVA şi a cotei unice ar fi o catastrofă pentru economie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

“Toate cotele şi taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte, dacă nu consumatorul final? Creşterea TVA şi a cotei unice va avea ca efect majorarea preţurilor şi, implicit, la scăderea vanzărilor, astfel că va creşte şomajul”, spune Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks.

Premierul Emil Boc a declarat vineri că Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care il discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, evitand să precizeze dacă acest pachet include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Executivul vrea să adopte o OUG de creştere a taxelor, variantele fiind o majorare a TVA-ului de la 19 la 24% sau o creştere a cotei unice de pană la 20%-22%.

Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, crede că majorarea TVA şi a cotei unice va face ca “toată lumea” să aibă de suferit.

“Puterea de cumpărare va scădea şi economia nu se va mai revigora niciodată. Mai degrabă s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, şi nu prin majorarea lor. Dacă s-ar mări acum, ar fi o catastrofă pentru economie. Ar fi o frană pentru incercarea de relansare şi o nouă lovitură dată economiei”, a adăugat Anastasiu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), Dragoş Frumosu, consideră că aceste măsuri ar putea diminua piaţa produselor alimentare cu pană la 40%.

El a adăugat că efectele vor fi inchiderea unei părţi importante din societăţile de profil, care va determina creşterea ratei şomajului.

De asemenea, preşedintele Patronatului Roman al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede că majorarea cotei unice şi a TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu să se inchidă şi să crească preţurile.

“Efectul este simplu. Cu toate aceste măsuri, oamenii nu vor mai avea bani să cumpere, 25% dintre firme vor ceda şi şomajul şi preţurile vor creşte. Nu se va reuşi decat distrugerea firmelor care au reuşit să supravieţuiască pană acum şi reducerea sumelor incasate la bugetul de stat”, a afirmat Caruz.

El crede că, in contextul crizei economice, statul ar fi trebuit să vină cu măsuri care să incurajeze exporturile de produse alimentare.

Şi Romulus Dascălu, preşedintele federaţiei din domeniul băuturilor spirtoase, Garant, apreciază că majorarea taxelor va determina la o explozie a preţurilor.

“Va fi o inflaţie de circa 10% şi vor creşte preţurile la toate alimentele şi toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales in randul firmelor mici şi mijlocii”, a spus Dascălu.

Preşedintele companiei de consultanţă hotelieră Peacock Hotels, Paul Mărşoiu, apreciază că şi in turism efectul va fi dramatic, dacă va creşte cota unică şi TVA.

“Mi-e teamă că vom asista la un regres şi mai dramatic decat am inregistrat pană acum, in perioada crizei. Dacă va creşte fiscalitatea, cu siguranţă vor scădea salariile angajaţilor din domeniul hotelier. Totodată, preţurile vor creşte considerabil. In opinia mea, măsura propusă iniţial, de reducere a pensiilor şi a salariilor, ar fi avut efecte negative mai reduse şi pe durată mai scurtă decat creşterea fiscalităţii, care acoperă doar golurile şi nu dă posibilitatea unor dezvoltări in perspectivă”, a adăugat Mărăşoiu.

El crede că un nivel mai ridicat al fiscalităţii nu va incuraja reluarea unor investiţii in turism in Romania, care oricum erau ingheţate din cauza crizei, şi va scădea interesul investitorilor străini in acest domeniu.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea in faţa Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Decizia Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here