SondajRSS Feed

Avertismentul analistilor -

Cresterea salariului minim brut, din ianuarie, cu 150 de lei, loveste in intreprinderile mici si mijlocii

1 Octombrie 2018

Din cei 1.300.000 de romani platitti cu salariul minim, doar 2,3 la suta lucreaza la stat

Salariul minim brut va creste, de la 1 ianuarie, cu 150 de lei, a anuntat ministrul Muncii. Va fi a 16-a majorare din ultimii 10 ani a salariului mimin, care este încasat, potrivit datelor oficiale, de peste 1,3 milioane de persoane, majoritatea din mediul privat, mai ales muncitori necalificati.
Din cele 1.300.000 de persoane platite cu salariul minim, doar 30.000 lucrau anul trecut la stat (adica 2,3 la suta), asa ca cel mai mare impact este asupra firmelor private. “n consecinta, spun analistii, masura va afecta în special firmele mici si mijlocii.
Avand in vedere cele 15 majorari ale salariului minim din ultimii 10 ani si majorarea de la 1 ianuarie 2019, Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari, arata ca intreprinderile mici si mijlocii, care reprezinta 94 la suta din totalul firmelor, sunt grav afectate.
“Cel mai mult au fost afectate microîntreprinderile, companiile cu venituri sub un milion de euro, respectiv 94% din companiile active în România, pentru care ponderea salariilor în total venituri a ajuns la 25%. Practic, o majorare cu aproape 10% a salariului minim pe economie pentru aceste companii, începând cu anul viitor, ar putea sa le ia aproape întreg profitul obtinut pe parcusul unui întreg an”, spune analistul.

Firmele nu mai au bani de investitii si nu sunt competitive, inflatia si deprecierea leului vor fi consecinte logice

Comisia Europeana a platit anul trecut un studiu pe care l-a pus la dispozitia Guvernului României, studiu in care specialistii români, majoritatea cercetatori, recomanda majorarea salariului fie cu inflatia, fie cu procentul cresterii salariului mediu, cum e în toate tarile europene. Pâna acum, guvernul nu a tinut cont de el, iar majorarile salariului minim se fac "dupa ureche".
“Scopul nu scuza mijloacele si medicamentul majorarii salariilor în România este necesar, dar doza este administrata prea repede si prea mult. De aceea, companiile sunt sufocate si în loc sa facem un bine oamenilor, pe termen lung vor suferi, pentru ca vor fi din ce în ce mai putine companii capabile sa reziste la acest soc”, spune Iancu Guda, de la Asociatia Analistilor Financiar Bancari.
Anul trecut am avut doar 8 miliarde de lei investitii totale facute de toate companiile active de la noi. E cel mai mic nivel din ultimii 10 ani si de aproape 10 ori mai putin ca în 2016, mai subliniaza analistii financiari.
Costul angajatorilor cu salariatii a crescut anul trecut cu peste 500 de lei. Un angajat din 2017 îl costa pe angajator în medie, 4.008 lei pe luna.
Salariul mediu net din anul trecut a fost de 2.338 lei, cu peste 14% mai mare decât în 2016, iar angajatorii au cheltuit în medie într-o luna 4.008 lei cu un salariat, arata datele Institutului National de Statistica.
În 2016, angajatorii cheltuiau în medie 3.493 lei pe luna/ cu un salariat. Aceste cresteri consistente afecteaza competitivitatea produselor românesti, ele ducând deja la cresterea preturilor productiei industriale cu 3.7% în 2017, iar asemenea evolutii vor putea fi ”stinse” ori prin inflatie, ori prin deprecierea leului.
În Sanatate, de pilda, costul cu salariatii a urcat anul trecut cu peste 30%,

Cresterea salariului minim brut,  din ianuarie, cu 150 de lei, loveste  in intreprinderile mici si mijlocii
în administratie publica cu peste 24%, niveluri greu de sustinut de economia României.

Cei 85 de lei net la salariul minim nu pot
motiva mai mult o persoana sa performeze

Salariul minim brut este acum de 1.900 de lei, iar de la 1 ianuarie ar urma sa creasca pâna la 2.050 de lei. Din cresterea salariului brut cu 150 de lei, angajatul va ramâne în mâna cu doar 85 de lei, 65 de lei fiind luati de stat ca impozit si contributii. Iar analaistii sunt de parere ca cei 85 de lei in plus nu sunt suficienti sa motiveze o persoana sa-si gaseasca un loc de munca stabil si sa performeze.
Profilul românului cu salariul minim, facut într-un studiu al Ministerului Muncii, arata ca acesta este barbat, are între 35 si 44 de ani si a absolvit liceul. Are o vechime în munca de sub un an si lucreaza în firme mici.
Cele mai multe meserii platite cu minimul pe economie sunt cele de soferi, îngrijitori si muncitori necalificati.

Castiguri mari sunt in domeniul bancar,
furnizare de utilitati, sanatate si invatamant

Potrivit celor mai recente date al Institutului NAtional de Statistica (INS), cele mai mari salarii nete, peste media din economie, s-au realizat în informatii si comunicatii (dublu fata de medie), banci si asigurari (+84,3% fata de medie), administratie publica (+64,3%), industria extractiva (+56,8%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+47,0%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+33,9%), sanatate si asistenta sociala (+14,3%), respectiv în învatamânt (+2,1%).

Se castiga prost in constructii si agricultura

La polul opus, salariile aflate la cea mai mare distanta sub media pe economie au fost în hoteluri si restaurante (-39,1% fata de medie), alte activitati de servicii (-33,5%), constructii (-27,5%), agricultura, silvicultura si pescuit (-20,5%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-20,1%), tranzactii imobiliare (-17,2%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-15,9%).

In 37 de judete din totalul de 41
se castiga sub media pe economie

La nivelul judetelor tarii, salariul mediu net a fost anul trecut sub media pe economie în 37 dintre judete. Cele mai scazute câstiguri s-au înregistrat în judetele Harghita (1.796 lei, cu 23,2% mai putin decât media pe economie), Vrancea (1.800 lei, cu 23,0% mai putin decât media pe economie), respectiv Bistrita-Nasaud (1.815 lei, cu 22,4% mai putin decât media pe economie). Salajul este si el in aceasta categorie a codasilor, cu un salariu mediu mai mic cu aproximativ 20 la suta decat cel la nivel national.
La polul opus s-a situat câstigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucuresti (3.272 lei), cu 39,9% peste media pe economie.

 

Vizualizari 2673
Comentarii articol

.....>

in 1 Octombrie 2018 9:22

NE INDREPTAM SPRE DIRECTIA FALIMENT SI CRIZA ECONOMICA

Fals>

in 1 Octombrie 2018 9:34

Taxele nu lovesc in intreprinderi...lovesc salariile amaratilor de romanasi???\r\n

>

in 1 Octombrie 2018 10:09

Nu taxele exagerate lovesc in firme ci salariile amaratilor care primesc 1150 de lei . Cata propaganda in tara asta . De ce nu spun adevarul un Roman care are 3000 de lei brut primeste in mana 1700 si 1300 se sifoneaza la stat . Aici este problema taxele exagerate nu minimul amaratilor .

Ziarez de doi lei>

in 1 Octombrie 2018 10:24

Castiguri mari in sanatate 14,3% si invatamant 2,1% ?! Pai vezi ca ai uitat administratia publica cu 64,3%.

Taxe peste taxe!>

in 1 Octombrie 2018 10:25

Tocmai de la nemernicii de PZD-isti, care s-au laudat cu reducerea sau eliminarea lor.

>

in 1 Octombrie 2018 10:58

Pai da,taxe peste taxe pe caoul privatilor ca sa-si poata satura *pizdeul* armata de slugi bujetaure votante!...

>

in 1 Octombrie 2018 13:56

La uniconf universal bătaie de joc lucrezi ca un sclav pentru salariul minim și se mira ca nu merge nimeni sa se angajeze plus ca lucri cu o jumate de ora în plus cică recuperezi pauza care e de 15 minute!!!

>

in 1 Octombrie 2018 17:56

Am trait sa o vad si pe asta, injurati statul ca va creste salariul minim, chiar voi care sunteti angajati pe salariul minim. Apoi, pentru "busnissmanii" de conjunctura, fratilor, daca nu sunteti in stare sa va platiti angajatii cu un salariu decent, lasati-va de business, nu e musai sa fii "patron", cel mai probabil ati injurat si cand s-au trecut toate contributiile la angajat, pt ca, nu-i asa, va obisnuiserati sa-i retineti banii omului, dar sa nu-i mai vireti la sanitate, pensii, etc. Si inca ceva, statul creste salariul minim pt ca altfel patronatul le-ar mentine sub pragul saraciei. La fel ati propovaduit apocalipsa si acum un an, ca vai vor da faliment afacerile din cauza ca statul le creste amaratilor salariul minim. Daca nu poti oferi un venit decent din alte motive decat ca ai fi lacom sau prost, inseamna ca ai o afacere care nu-i viabila si te chinui si tu si cei cu care lucrezi si-i tii cu un venit de mizerie.

>

in 1 Octombrie 2018 18:15

17.56 ai dreptate, dar problema este alta: crescând salariul minim BRUT, cresc toate prețutile, in timp ce salarul minim NET rãmâne aproape același....adicã 1100 și ceva!!! Iarã scade dramatic puterea de cumpãrare!!!

>

in 1 Octombrie 2018 22:51

Dar salarul minim net când crește??

>

in 2 Octombrie 2018 20:37

Taxele sunt mari impozitul pe salarii e foarte mare

Dragoste>

in 4 Octombrie 2018 12:01

Numele meu este Camila Rodela. Cu doi ani în urmă soțul meu cere divorț și pleacă acasă după 27 de ani de căsătorie. L-am implorat și nu a ascultat, m-am dus la prietenii lui și nu a fost unde să fie găsit. I-am spus prietenei mele despre situație și ea ma sfătuit să văd o vrăjitoare numită OGAGA KUNTA. L-am contactat prin e-mail, mi-a răspuns și mi-a spus ce să fac și am făcut-o și că a fost sfârșitul problemei când o săptămână mai târziu soțul meu sa întors și mi-a cerut să-l iert. puteți ajunge și la acest om prin: ogagakunta@gmail.com

>

in 5 Octombrie 2018 12:13

Camila,sa te iau in pula cu Ocaca ta cu tot pana faci ochii cat cepele!!!...

Dragoste>

in 9 Octombrie 2018 2:26

Numele meu este Camila Rodela. Cu doi ani în urmă soțul meu cere divorț și pleacă acasă după 27 de ani de căsătorie. L-am implorat și nu a ascultat, m-am dus la prietenii lui și nu a fost unde să fie găsit. I-am spus prietenei mele despre situație și ea ma sfătuit să văd o vrăjitoare numită OGAGA KUNTA. L-am contactat prin e-mail, mi-a răspuns și mi-a spus ce să fac și am făcut-o și că a fost sfârșitul problemei când o săptămână mai târziu soțul meu sa întors și mi-a cerut să-l iert. puteți ajunge și la acest om prin: email: ogagakunta@gmail.com sau whatsApp +2348069032895

>

in 15 Octombrie 2018 8:25

Cum sa nu votezi cu PSD cand el iti mareste salariul.Gunoaiele de patroni sa o ia la uie.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.