COVID-19 a răpus 40 de sălăjeni

1
1219

Decesul cu numărul 40 cauzat de coronavirus în Sălaj a fost anunțat joi, 15 octombrie, de autorități. Este vorba despre un bărbat de 76 ani, confirmat pozitiv în 28 septembrie , decedat în 12 octombrie. Bărbatul suferea de pancreatită cronică, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială.

In ultimele 24 de ore, în Sălaj au fost confirmate 35 de cazuri noi, numărul total ajungand la 1.259 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei.

653 pacienți au fost declarați vindecați de la începutul pandemiei. 566 de cazuri sunt pozitive în prezent, din care 141 de persoane persoane spitalizate, iar 425 persoane cu test pozitiv se află la domiciliu, izolate, monitorizate de medicul de familie.

1.036 de persoane se află în carantină la domiciliu.

UAT-urile din județul Sălaj în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, au depășit pragul de 3 sunt:

– Zalău – 4,21;

– Bănișor – 3,66;

– Carastelec – 6,75;

– Hereclean – 4,08.

In aceste UAT-uri se aplică restricțiile stabilite în 12 octombrie de CJSU Sălaj.

Activitatea barurilor, restaurantelor și sălilor de jocuri de noroc pe raza municipiului Zalău și a comunelor Bănișor, Carastelec și Hereclean este suspendată, după ce rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile a depășit valoarea de 3/1000 locuitori.

Totuși, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, iar activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în aceste spații, în localitățile menționate.

În același timp, sunt permise prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cum sunt: terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, cu asigurarea unei distanțe de minimum doi metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Măsurile se vor menține până când rata incidenței cumulate a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile va ajunge sub valoarea de 1,5/1000 locuitori, de regulă 7 zile consecutiv.

Începând de luni e obligatorie purtarea măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ preuniversitar precum și a unităților sanitare (spitale, cabinete medicale și alte asemenea) din județul Sălaj.

CJSU Sălaj a decis să permită organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea cel mult a unui număr de 50 de persoane în interior si de maximum 100 persoane în exterior și cu respectarea regulilor de distanțare fizică, a principiilor și măsurilor generale prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.228 din 3 iulie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 care trebuie implementate de către cei care organizează cursuri de perfecționare, formare, instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și unele activități specifice organizate de către instituțiile cu atribuții în domeniul apărării naționale, ordinii și siguranței publice și cele din domeniul diplomatic.

1 COMMENT

  1. Cei care mor in zalau….sau cei care provin din banisor(exemplu)?????nascuti ,crescuti…in alte sate….ori ne luam dupa adresele din cartea de identitate ?….au murit in clinicile din comunelor sau in spitalul judetean?intreb numai….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here