SondajRSS Feed

Contributia noastra la Unire - infratim salajenii cu romanii de peste Prut

9 Martie 2018

La 100 de ani de la Unirea din 1918, cand toti cei care au simtit romaneste s-au unit sub tricolor, Graiul Salajului reediteaza in epoca contemporana evenimentele istorice. Cu sprijinul Prefecturii Salaj si al prefectului Florin Florian, cu implicarea primariei Pericei si a celei din comuna Razeni, de peste Prut, la 27 martie se infratesc localitatile in care s-au nascut Iuliu Maniu si Ion Inculet, artizanii Unirii din Transilvania si din Basarabia

Pericei si Razeni isi dau azi mana pentru a-i infrati pe cetatenii celor doua comune, urmasii marilor inaintasi politici Maniu si Inculet.

Pe 27 martie 2018, la exact o suta de ani de la marele eveniment istoric, Graiul Salajului va organiza un ceremonial in care primarii celor doua comune, Boncidai Csaba din Pericei si Ion Cretu din Razeni, vor parafa la Badacin ACORDUL DEINFRATIRE.

Basarabia s-a unit pentru totdeauna cu Romania la 27 martie 1918

Unirea s-a infaptuit cu ajutorul Armatei Romane,
prin Declaratia de Unire semnata de Ion Inculet

Republica Moldova facea parte pana in 1917 din Imperiul Rus, fiind angrenata in Primul Razboi Mondial de partea Antantei (Franta, Imperiul Britanic, Romania, Italia, Japonia). Rusia este insa zguduita de Revolutia Bolsevica si inceteaza ostilitatile la inceputul anului 1917 fata de Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman).
Dupa inceperea Revolutiei Rusesti, prin care comunistii au pus mana pe putere, in Basarabia au fost convocate mai multe adunari si congrese ale tuturor reprezentantilor claselor sociale pentru a se discuta viitorul tarii. Pe 7 februarie, congresul locuitorilor de la sate a votat o motiune prin care se cere autonomia Basarabiei.
Pe 16 iulie 1917, comitetul central ostasesc din Chisinau a hotarât crearea unui consiliu al provinciei, dupa modelul sovietelor, care avea sa emita o Propunere de lege pentru autonomie nationala si teritoriala. În perioada 23–27 octombrie 1917, consiliul ostasesc a proclamat autonomia Basarabiei si formarea Sfatului Tarii ca organ legislativ.
Prima sedinta a Sfatului Tarii a avut loc la data de 21 noiembrie 1917 cand a fost ales ca presedinte Ion Inculet. Deputatii moldoveni majoritari în Sfatul Tarii au proclamat înfiintarea unei Republici Democratice Federative Moldovene, între Prut si Nistru.
În contextul prabusirii Imperiului Rus, anarhia si violenta trupelor rusesti în debandada a determinat Sfatul Tarii sa cheme, în 13 ianuarie 1918 Armata Româna în Basarabia, pentru a pune capat jafului.
Sovietul bolsevic din Chisinau, aflând despre chemarea trupelor romane, a declarat ca nu se va mai supune Sfatului Tarii si a anuntat o prima in bani pentru cei care ii vor ucide pe conducatorii guvernului de la Chisinau si ii vor duce capetele acestora. Pâna la urma, bolsevicii au fost nevoiti sa paraseasca Basarabia, iar la 24 ianuarie 1918, Sfatul tarii a declarat independenta Republicii Moldova.
La începutul lunii martie 1918, o delegatie a Sfatului Tarii, compusa din Ion Inculet, Pantelimon Halippa si Daniel Ciugureanu a mers la Iasi, având o discutie cu prim-ministrul Regatului Romaniei, Alexandru Marghiloman. În 26 martie 1918, premierul Marghiloman s-a deplasat la Chisinau, însotit de generalul Constantin Harjeu, ministru de razboi, si de alti demnitari, unde a fost primit cu onoruri militare.
Pe 27 martie, Sfatul Tarii a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declaratia Sfatului Tarii. "Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi înainte si pentru totdeauna SE UNESTE CU MAMA SA, ROMÂNIA". În numele Sfatului Tarii, Declaratia Unirii a fost semnata de Ion Inculet.

Basarabia a fost prima care s-a intors acasa

Unirea tuturor romanilor intr-un singur stat national, independent si unitar a fost realizata in urma cu o suta de ani, in 1918, cand s-au unit cu Romania, rand pe rand, Basarabia, Bucovina, Transilvania.

Primul pas ce a dus la infaptuirea Romaniei Mari in urma cu o suta de ani a fost unirea Basarabiei cu Romania, pe 27 martie 1918.
Inainte de unirea deplina din 27 martie 1918, Basarabia se proclama autonoma in cadrul Republicii Ruse, care era marcata de revolutie. Noua denumire a Basarabiei, primita in 1917, in cadrul Republicii Ruse, era Republica Democrata Moldoveneasca.
In timpul revolutiei din Rusia din toamna anului 1917, Republica Democrata Moldoveneasca isi declara independenta fata de Rusia, iar pe 27 martie 1918, Basarabia se uneste cu Romania. Unirea a durat 22 de ani, pana in 1940, cand dupa pactul secret dintre Ribentrop si Molotov, guvernul sovietic a cerut alipirea Basarabiei la Uniunea Sovietica, iar in 48 de ore Romania a cedat Moldova, aceasta fiind invadata de Armata Rosie, armata si administratia din Romania retragandu-se de peste Prut.

Pericei

Satul in care s-a nascut Iuliu Maniu, Badacin, este in comuna Pericei, condusa din 1996 de catre primarul Boncidai Csaba (UDMR). Comuna are in componenta satele Pericei, Sici si Badacin.
Atestata documentar inca din anul 1259, comuna a dat personalitati hotaratoare in istoria Unirii de la 1918.
Alaturi de Iuliu Maniu, in Pericei a vazut lumina zilei si Victor Deleu, personalitate salajeana care a sprijinit Moldova in timpul Primului Razboi Mondial. Victor Deleu a dezertat din armata Austro-Ungariei si a fost luat prizonier in Rusia, unde a reusit sa formeze o armata de voluntari transilvaneni, cu care marsaluieste prin Republica Moldova pana la Iasi. Ajuns in vara anului 1917 in Iasi, Victor Deleu a sprijinit numerosi romani si moldoveni deportati in Moldova.
Pericei a jucat un rol hotarator in istoria Unirii din urma cu o suta de ani. Pe langa personalitatile de seama pe care le-a dat Romaniei, la Pericei a avut loc si o batalie decisiva pentru eliberarea Transilvaniei. In timpul rzboiului maghiaro-roman din 1919, lupte grele au loc in aprilie 1919 intre armata romana si trupele bolsevice conduse de Bela Kun langa Pericei. Batalia de la Pericei a fost hotaratoare. Romanii ies invingatori.
Astazi, la Pericei traiesc in armonie atat romani, cat si maghiari. La Badacin, sat din comuna Pericei atestat prima data in anul 1213, se gaseste Casa Memoriala Iuliu Maniu si un bust al acestuia. Un muzeu dedicat lui Maniu a fost realizat la subsolul Bisericii Greco-Catolice, in memoria marelui om politic.

Razeni

Comuna Razeni face parte din Raionul Ialove

Contributia noastra la Unire - infratim salajenii cu romanii de peste Prut
ni din Republica Moldova. Ca si comuna salajeana Pericei, Razeni a fost peste Prut nucleu al Unirii Basabiei cu Romania, dand patru personalitati marcante ale Unirii. 

Acum o suta de ani, in 1918, Ion Inculet din Razeni semneaza actul de Unire al Basarabiei cu Romania in calitate de presedinte al Sfatului {arii.
La Razeni a vazut lumina zilei si Ion Pelivan (1876 – 1954), care a fost o personalitate politica importanta din Moldova ce a dus o activitate intensa impotriva rusificarii Basarabiei, creator al primei grupari nationale din orasul Balti si membru al Sfatului {arii, care a hotarat unirea.
La Razeni s-a nascut si medicul Elena Alistar, care a facut parte din Sfatul {arii. Tot din Razeni este si Dumitrie Balaur, preot ortodox care a fost victima a regimului comunist pentru ca sustinea unirea.
La Razeni a avut loc si un masacru impotriva romanilor. Pe 12 iulie 1941, in timpul invaziei Germane impotriva Uniunii Sovietice, 10 persoane au fost ucise cu barbarism in Razeni de catre autoritatile sovietice si aruncate intr-o groapa comuna.
Comuna are o istorie aparte si putem aminti aici ca in decembrie 1818, adica in urma cu exact 200 de ani, se construieste biserica ortodoxa cu hramul Sfantul Mihail.
Comuna Razeni, condusa din 2011 de catre primarul Ion Cretu, este una dintre comunele Moldovei care isi doreste Unirea cu Romania. Pe 11 februarie, Consiliul Local al comunei Razeni a decis ca in fata Caminului Cultural din sat sa fie amplasat un bust al marelui inaintas Ion Inculet.

Maniu si Inculet - cei care au hotarat pentru unirea romanilor

Ion Inculet si Iuliu Maniu au fost personalitati marcante care au luptat pentru Unire. 

Ion Inculet a fost presedintele Sfatului Tarii din Moldova, care a semnat Unirea cu Romania la 27 martie 1918, iar Iuliu Maniu a fost organizator al Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si mai apoi presedintele Consiliului Dirigent din Transilvania, care avea rolul sa conduca Ardealul pana la unirea deplina din punct de vedere juridic.
Ambele personalitati au avut un rol hotarator in istoria Unirii din 1918 si mai apoi in desavarsirea Statului Unitar Roman.
Iuliu Maniu a fost prim-ministru al Romaniei in trei mandate, ministru al Apararii Nationale si ministru de Finante, in timp ce Ion Inculet a fost Ministru de Interne.

Iuliu Maniu – o viata dedicata Romaniei

Salajeanul Iuliu Maniu, nascut pe 8 ianuarie 1873 la Badacin, comuna Pericei, a fost unul dintre cei mai de seama politicieni din Romania. A dus o adevarata lupta pentru identitatea romanilor si pentru unirea Transilvaniei cu Romania.
Maniu si-a început cariera politica în cadrul Partidului National Român din Transilvania. În Monarhia Austro-Ungara a fost ales, în 1906, în Parlamentul din Budapesta, ca deputat de Vintu de Jos, comitatul Alba.
În iunie 1915 Maniu a fost încorporat în Armata Comuna austro-ungara si trimis pe frontul italian, de unde a fost demobilizat în 1918, întorcandu-se la Arad.
Împreuna cu personalitati ale Partidul National Român din Ungaria si Transilvania, precum Gheorghe Pop de Basesti si Stefan Cicio-Pop, Iuliu Maniu a participat hotarâtor la pregatirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat.
Imediat dupa întoarcerea din Italia, Maniu a fost trimis la Viena pentru a negocia drepturile minoritatii române din Transilvania, înfiintând, la 30 octombrie 1918, la Viena, Consiliul National al Românilor din Transilvania.
Iuliu Maniu s-a numarat apoi între organizatorii Marii Adunari de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea pe care a tinut-o cu ocazia Adunarii Nationale de la Alba Iulia, Maniu a spus: "Privim în înfaptuirea unitatii noastre nationale ca la un triumf al libetatii românesti".
Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în functia de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator, îndeplinind, totodata, si functia de ministru de interne.
Iuliu Maniu a fost mai apoi prim-ministru al Romaniei
in trei randuri: noiembrie 1928 - iunie 1930; iunie 1930 - octombrie 1930; octombrie 1932 - ianuarie 1933.
Dupa 1947 a fost detinut politic la Sigetu Marmatiei, unde si moare pe 5 februarie 1953. Nici pana astazi nu se stie unde a fost ingropat, osemintele lui fiind cautate inca in gropile comune de la Sighet, unde erau aruncati decedatii care proveneau din randul detinutilor politici.

Ion Inculet - un destin dedicat Unirii

Ion Inculet este cea mai de seama personalitate din istoria Republicii Moldova care a facut posibila unirea Republicii Moldova cu Regatul Romaniei din 27 martie 1918.
S-a nascut pe 5 aprilie 1884 in satul basarabean Razeni. A absolvit scoala primara chiar in Razeni.
In 1917 devine deputat in Sovietul orasului Sankt Petesburg si a fost trimis la Chisinau sa coordoneze miscarea reformatoare din Basarabia. Inculet gaseste la Chisinau o stare de revolta, unde obstile satesti cer autonomie administrativa si economica. La 1 mai 1917, adunarea de la Odessa a 10.000 de soldati romani care au plecat din armata Rusiei imping lucrurile mai departe si cer autonomie politica a Basarabiei. Astfel s-a ajuns la alcatuirea Sfatului Tarii, unde presedinte a fost ales Ion Inculet, fiind considerat un politician consecvent si un negociator abil. Inculet deschide pe 4 decembrie 1917 prima adunare nationala a Sfatului Tarii.
Inculet considera ca singura sansa de supravietuire a Basarabiei este Unirea cu Romania si, alaturi de Consiliul Director al Basarabiei cerea ajutorul Armatei Romane in ianuarie 1918, cand Chisinaul este ocupat de rusi. Dupa restabilirea ordinii in Chisinau cu ajutorul trupelor Regatului Romaniei, Ion Inculet proclama unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei. Imediat dupa acest eveniment istoric, Ion Inculet devine ministru in guvernul Marghiloman al Romaniei.
Inainte sa se stinga din viata, Ion Inculet a coordonat ca ministru evacuarea Basarabiei in urma pactului secret dintre Ribbentrop si Molotov. Moare in 18 noiembrie 1940, imediat dupa ce a aflat vestea ca ceilalti colegi care au infaptuit unirea Romaniei cu Basarabia erau urmaritI de trupele speciale sovietice.

Vizualizari 2796
Comentarii articol

>

in 9 Martie 2018 8:22

Băăă, Eduard, de unde ai scos „perla” „Basarabia s-a unit pentru TOTDEAUNA cu Romania ...”? adica nu stim noi, cei multi, dar Base a reusit sa anuleze retroactiv pactul Ribbentrop-Molotov?\r\nIo zic ca din P.U.T.A. gandirii tale\r\np.s. scuze, as fi scri cu diacritice daca m-ar fi lasat site-ul asta arheologic, sa fie mai pe intelesul tuturor

>

in 9 Martie 2018 8:23

Ia uite, m-a lăsat, a evoluat puțintel site-ul, nu mai e din epoca de piatră

>

in 9 Martie 2018 8:25

hai, citit in stilul Președintelui R., pediagonală, am mai găsit o perlă: „Ion Inculet este cea mai de seama personalitate din istoria Republicii Moldova care a facut posibila unirea REPUBLICII Moldova cu Regatul Romaniei din 27 martie 1918.”\r\nasta da, gubernia Basarabia era în 1918, de fapt, Republică și se și numea Moldova

>

in 9 Martie 2018 11:02

Despre contributia lui Liviu Balint de ce nu se scrie?

>

in 9 Martie 2018 12:38

Da de ce nu se scrie ca a avut si el o contributie de a nu se sarbatori centenarul

>

in 9 Martie 2018 12:39

Sau ca traieste pe bani nostri ca un parazit o lepra si nu face nimik. Parca sloganul lui era Fapte nu vorbe dar vad ca sunt mai multe vorbe ca fapte marca PSD

OFERTA DE IMPRUMUT>

in 9 Martie 2018 17:03

VREAȚI UN CREDIT URGENT DE CREDIT FINANCIAR?\r\nAU FOST DENIAT DE BANCI PENTRU A DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ACTIVITATEA DUMNEAVOASTRĂ, PLĂȚI DE DATORIE ȘI LOCUINȚĂ, NU LUAȚI NICIODATĂ. suntem finanța în cerul încrederii și suntem aici pentru a face împrumutul de împrumut ușor\r\n\r\n* Transfer rapid și rapid în contul dvs. bancar\r\n* Rambursarea începe la opt luni după ce ați primit banii\r\nîn contul dvs. bancar\r\n* Rată scăzută a dobânzii de 2%\r\n* Rambursarea termenului pe termen lung (1-30 de ani)\r\n* Condiții de împrumut flexibil și plăți lunare\r\n* Aplicați - Obțineți aprobarea - Contul este creditat cu suma împrumutului\r\n\r\nvă rugăm să ne contactați cu această corespondență\r\n  (customercare@skytrust.cn.com).

Poza care apare >

in 9 Martie 2018 18:48

Domnilor de la redacție, poza care apare este a mea de ce ați șters și ați modificat-o, o sa va contactez\r\n

>

in 9 Martie 2018 19:29

mai aveti idioti si ipocriti mereti si informati unde istorie reala nu pe care transcrieti dupa fiecare momente ne controlate ne justificate pur si simplu ati luat ardealul ati cedat basarabia nu voi ati hotarat ase era oferta dela marile puteri istoria se scrie nu cu minciuni si cu evenimente reale a unui timpuri adica azi ligem usa ier usssr care e diferenta

Coco>

in 10 Martie 2018 6:35

19:29 calmeaza-te sa nu-ti plezneasca vreo vena !!!

>

in 10 Martie 2018 10:22

pentru cei de mai sus care vati luat de Como vi sa notat IP

>

in 10 Martie 2018 10:54

10:22 mata o luat ip si la como

>

in 10 Martie 2018 16:35

De la cine am luat noi Ardealul , de la ovreiul ungur Bela Kuhn care a infiintat soviete bolsevice in Ungaria.Dupa ala plingeti de 100 de ani , nu puteti digera realitatea istorica si va agitati ca pestele pe uscat.

>

in 11 Martie 2018 12:43

Toate cele 5 continente de pe GLOB a fost a ROMinilor si Isos Cristos afost ROM an\r\n\r\n

>

in 11 Martie 2018 12:46

Felicitari Liviu Balint pentru functia din Biroul Permanent National PSD

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.