SondajRSS Feed

Cifrele Fiscului dezvaluie dezastrul economic din Salaj

Consiliul Judetean Salaj si Primaria Zalau sunt falimentare si functioneaza degeaba

3 August 2018

Bugetul Salajului si bugetul Zalaului abia daca ajung pentru functionarea celor doua institutii care le administreaza

Zalaul este dependent de bugetul
de stat in proportie de 75,94 la suta

Un document cu indicatorii privind executia bugetara pe anul 2017 a Primariei Zalau, transmis de AJFP Salaj Ministerului Dezvoltarii Regionale pe 12 martie anul acesta, ne dezvaluie dimensiunea ineficientei economice si a saraciei in care traim.
Aflam ca bugetul Primariei Zalau este dependent de bugetul de stat in proportie de 75,94 la suta. Iar gradul de autonomie decizionala a Primariei Zalau este de 53,02 la suta.
Ponderea cheltuielilor pentru sectiunea de functionare reprezinta 88,89 la suta din totalul bugetului Primariei Zalau. Altfel spus, aproape 90 la suta din bugetul orasului se duce pe functionarea administratiei. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj arata ca platile aferente cheltuielilor de personal, adica salariile din administratie, au o pondere de 52.61 la suta din totalul platilor efectuate.
Ramane, prin urmare, ca doar 11,11 la suta din buget sa fie alocat pentru cheltuieli de dezvoltare, din totalul cheltuielilor primariei.
Mai reiese din documentul AJFP Salaj ca zalauanii sunt contribuabili responsabili, deci ineficienta economica nu le poate fi imputata in nicio masura. Primaria Zalau a reusit sa realizeze veniturile totale peste cele programate, in proportie de 102,04 la suta. Gradul de realizare a veniturilor din impozitele pe proprietate a fost de 103,1 la suta, deci peste cele programate. Gradul de realizare a veniturilor proprii a fost depasit fata de cel programat, fiind realizat in proportie de 104.74 la suta.
Zalaul, cu toate taxele incasate, si peste, este insa falimentar in termeni tehnici. Gradul de autofinantare – venituri proprii incasate - a fost de

Consiliul Judetean Salaj si Primaria Zalau  sunt falimentare si functioneaza degeaba
23,96 la suta din totalul veniturilor incasate. Cum spuneam la inceput, Zalaul este dependent de bugetul de stat in proportie de 75,94 la suta.

Salajul depinde de bugetul de stat
in proportie de 96,62 la suta

Indicatorii cu privire la executia bugetului Consiliului Judetean Salaj pe anul 2017 demasca la randul lor saracia judetului.
Gradul de autofinantare a fost de 3,06 la suta din totalul veniturilor incasare. Prin urmare, gradul de dependenta a Consiliului Judetean Salaj fata de bugetul de stat este de 96,62 la suta.
Gradul de autonomie decizionala a Consiliului Judetean este de 32,33 la suta.
Si la Consiliului Judetean, ca si la Primaria Zalau, aproape tot bugetul se duce la sectiunea pentru functionarea administratiei, pentru dezvolatre ramane... praful de pe toba.
Ponderea sectiunii de functionare reprezinta 91,58 la suta din totalul cheltuielilor (cheltuielile de persoanal reprezinta 27,71 la suta din totalul cheltuielilor). Iar ponderea sectiunii de dezvoltare reprezinta doar 8.42 la suta din totalul cheltuielilor.
Salajul este asadar pe minus puternic, cu toate ca gradul de realizare a veniturilor proprii incasate a fost de 99.9 la suta, iar gradul de realizare a impozitelor pe proprietate a fost de 111.09 la suta si a depasit tinta programata.
Datoria publica a Consiliului Judetean Salaj este de zero. Cine ar imprumuta pe cineva care este insolvent?

Vizualizari 5804
Comentarii articol (44)

>

in 3 August 2018 1:40

Nu vorbiti prostii ca pe vremea lui Capalnasiu nu era mai bine.Pt Romania PSD e ca un pahar cu apa dupa gustul sarat lasat de Basescu si clica lui de ordinari.

>

in 3 August 2018 4:19

Artur, iar ai dat pe langa...intotdeauna bugetele locale au fost dependente de bugetul central..

>

in 3 August 2018 6:49

Suntem curiosi cum stau primariile din cele trei orase ale judetului ,ca in unele sunt angajate contabile fara numar,ca sa socoteasca ce?

>

in 3 August 2018 7:32

Ajuta-ne doamne sa ne putem autodizolva,si ne da minte sa nu facem cheltuieli aiurea si nici sa nu ne mai laudam cu prosperitatea pe care ne-o da marele partid.Fa doamne in asa fel sa ne ducem zilele fara minciuna acestei guvernari si ne rugam tie doamne sa ne scapi de acesti necredinciosi si asupritori de neam si batjocuritori de tara.

>

in 3 August 2018 7:33

AMIN !!!

stai linistit>

in 3 August 2018 7:54

stai linistit ca falimentarii o sa plateasca zecile de abonamente la graiul salajului .va ajuta sa supravetuiti ca sa I faceti albie de porci.

>

in 3 August 2018 8:37

Si-o primesc, nu mai dureaza mult!

>

in 3 August 2018 8:41

Artur draghe , cand mai scrii articole despre economie, pe care nu o intelegi , ca sa nu te faci de ras(KKO) fa bine si consulta un economist. Bugetul primariei si al CJ arata asa datorita centralismului promovat de toate guvernele postrevolutionare. descentralizarea s-a produs doar in ce priveste sarcinile. Vezi aici asistenta sociala. Ai auzit tu de cote defalcate din impozitul pe profit? Ai auzit tu de cote defalcate din TVA? No, mai citeste si poate pricepi . Pana atunci , te rog eu, nu mai scrie tampenii numai ca sa multumesti nemultumitii. Nu-i iubesc pe guvernanti dar nu-mi place neadevarul! Spor la citit.

>

in 3 August 2018 8:43

GUNOAIELE PSD-ISTE,AU VENIT LA GUVERNARE SĂ-ȘI SCAPE PENALII DE INCHISOARE ȘI SĂ-ȘI DEA PENSII ȘI SALARII SPECIALE !!!! I-AȚI VOTAT ,ACUM SUPORTAȚI CONSECINȚELE !!!!

>

in 3 August 2018 9:02

Crezi ca suntem prosti? Păi si angajați degeaba sunt peste 50%.

>

in 3 August 2018 9:06

cat timp impozitele de la firme in general multinationalele se centralizaeaza si ajung la centru, e ceva normal sa se redistribuie acestea catre teritoriu, respectiv Zalau. Pe de alta parte structura bugetara a explodat in utlimii ani sa speram ca isi va reveni altfel ne vom trezi cu arabi , indieni, bangladesi si alte natii sa lucreze in locul lor...

>

in 3 August 2018 9:09

oricum nu mai e mult pana la alegeri, sa speram ca un nou Boc/Tepes va ajunge la carma tarii sa inchida din smintiti si din misei...

>

in 3 August 2018 9:34

Ce face PSD de cand e la guvernare este o bataie de joc la adresa poporului roman. RUSINE sa va fie, politicieni nemernici! Istoria va consemna dezastrul pe care l-ati adus asupra tarii. Sper ca dupa ce nu veti mai fi la putere sa fiti judecati si condamnati pentru toate marsaviile pe care le faceti.

>

in 3 August 2018 9:34

Ce face PSD de cand e la guvernare este o bataie de joc la adresa poporului roman. RUSINE sa va fie, politicieni nemernici! Istoria va consemna dezastrul pe care l-ati adus asupra tarii. Sper ca dupa ce nu veti mai fi la putere sa fiti judecati si condamnati pentru toate marsaviile pe care le faceti.

>>

in 3 August 2018 10:16

Date : Martie 2017 - Primaria Berlin 207 angajati - Primaria Zalau 282 angajati \r\n Populatie - Berlin 3,4 milioane - Zalau 53 000\r\n Concluzia sa o traga fiecare!\r\n Din punctul meu de vedere suntem o tara de oameni needucati (si nu ma refer neaparat la educatie din scoala). Pe langa scoala sunt necesari cei 7 ani de acasa, e necesara o bruma de cultura generala, trebuie cultivata o minima atitudine civica si nu in ultimul rand trebuie implicare. Iesiti la vot de fiecare data! Daca nu aveti de unde alege inscrieti-va in partide si schimbati ceva din interior! Altfel o sa stam sa comentam de pe margine si o sa traim in continuare manipulati si condusi de smecheri, fosti securisti sau alt gen de incompetenti.\r\n

8:41>

in 3 August 2018 10:21

Pesedistule draga !Oare nu cei doi care conduc judetul ,respectiv Zalaul ,promiteau in campanie marea cu sarea ?Fonduri europene cu nemiluita ,parc indistrial in Zalau cu atragerea de mari investitori ,super moll cu piscina ,loc de joaca pt copii+cinema ,parcare supraetajata sau subterana la spitalul judetean ,si cate si mai cate .INDRAZNESTE ...sa mai crezi !

>

in 3 August 2018 10:44

Angajații de peste 45 de ani sä plece de acolo cä asta este patriotism și credință,.\\\\Nesätuii într,_o zi o sä crape!

>

in 3 August 2018 10:44

Angajații de peste 45 de ani sä plece de acolo cä asta este patriotism și credință,.\\\\Nesätuii într,_o zi o sä crape!

MUIE DRAGNEA>

in 3 August 2018 11:20

NU stiu cat e de adevarat articolul, dar oricum in toate primariile din judet sunt angajate persoane fara nici un rost, pe salarii mari, si care nu produc nimic !!! Sa nu mai zic ca sunt o gramada de batrani puturosi de pe vremea lui Ceausescu acolo ...\r\nRomania are nevoie urgenta de o schimbare drastica !!!!!

>

in 3 August 2018 11:52

Cat de jalnic sa fii sa sustii,un asa regim politic,si sa nu vezi ca singurul lor scop este sa fure.Acum si-au facut legi sa poate fura legal.Toti care sustin psd,sa primeasca cu stoicism doar ce merita :m.uie PSD !

>

in 3 August 2018 13:23

IN PRIMUL RIND JUDETUL SALAJ TREBUIE DESFINTAT PT. CA ARE APROXIMATIV 220000 DE LOCUITORI CIT UN CARTIER DIN CLUJ.COMUNELE COMASATE CLADIREA CONSILIULUI JUDETEAN TRANSFORMATA IN MOL.INSTITUTILE STATULUI LOCALE TREBUIE REDUSE CU 50% PERSONALUL PT.CA \r\n LAORA ACTUALA PERONALUL CARE LUCREAZA IN ISTITUTILE STATULUI DEPASESTE PE CELE CARE LUCREAZA IN PRIVA.

Comasare>

in 3 August 2018 14:07

Consider ca judetul ar trebui desfiintat in acest caz. Impartit intre judetele Bihor si Cluj, si eventual cateva portiuni la Satu Mare si Maramures.

>

in 3 August 2018 15:19

Ba gunoi de la 1.40 VR sugi tu cu drag ziua si noaptea vomezi pe internet?oare miere de trandafiri rosii putrezi?Vezi ca semeni tot mai mult cu coana cota cu paranoia la purtator fraiere

>

in 3 August 2018 15:25

Poolimea psdista cu 0 neuroni LA creer mic de gaina nu pricepe nicicum ca daca ne da nu e egal cu am primit ci cu am luat m..e

>

in 3 August 2018 16:37

sa schimbat un drac ca tot acelasi comportam,ent urit exista in primaria zalau de iti vine sa o iei la sanatosa.

>

in 4 August 2018 1:50

PSD o sa-si schimbe sigla in MUIEPSD asa o sa apara pe buletinele de vot la urm.alegeri stiind ca lumea va pune stampila cand va vedea MUIEPSD.

>

in 4 August 2018 9:04

Ce fain a fost la zilele zalaului o facut brenciu show hahhaha

>

in 4 August 2018 9:25

Nu ma mir ca suntem in aceasta situatie ......citesc comentariile si ma gandesc cu tristete la ce standard de cultura si civilizatie suntem !!! Mi-e rusine de ce vocabular se foloseste ,chiar nu putem fi decenti ??? Votul e garantia democratiei ...mergeti la vot si votati cu seriozitate .. Toate partidele ne-au tepui si ne-au promis ,, flori de aur in ghiveci ,,....deci toata clasa politica ( cu tare mici exceptii)trebuie sa plece si sa alegem oameni seriosi si destepti...

>

in 4 August 2018 12:29

E plina admistratia de cei care se plictisesc de "sezut".Poate fac bataturi si se ridica.\r\nM-am convins se capacitatea si dispozitia la efort. De multe ori nu stiu ce au de facut!!! "Scutura busuiocul\r\n pe gardul garii!!!"\r\nCand va fi evaluata performanta lor, cum se intampla la privat?\r\nSunt cel putin cu 40% mai multi decat trebuie.\r\nCu salariile ce le incaseaza sunt o masa electorala de loc de neglijat. Intrebati cati dintre ei sunt dispusi sa mearga la privat. Niciunul "ca nu e prosti, cum ar zice ministrul invatamantului sau doamna "vida"\r\n

>

in 4 August 2018 13:39

De ce Primaria Zalau si Consiliul judetean stau si fac nimic pentru a avea mai multi bani la buget ?\r\n 1 . Sa stea la celsit in fiecare colt al strazi\r\n 2 . Sa faca cheta de la cei la care le-a dat pensii s\r\n\r\npecial.\r\n 3. Sa apeleze la justitie , la S R I si SIE unde sunt bani fara numar. \r\n 4 . Sa consulte C C R cum sa procedeze

>

in 4 August 2018 13:43

Opozitia in totalitate alaturi de presedinte mereu cer demisia premierului catalogindul analfabet, agramat, incult E T C ei fiind doctori in stiinta !!! iar acum daca pleaca 5 zile in concediu incep sa plinga !! nefiind cine sa conduca tara !!! ma mi cum de nu le crapa capul de atita stiinta !!!

>

in 4 August 2018 13:46

Ce treaba aveti cu bugetarii ????? Oare unde ati plati impozitele daca nu ar fi casiera la primarie ? Oare unde ati plange de calitatea drumurilor, de calitatea terenurilor de joaca ???? Lasati in pace functionarii/bugetarii de primarii/consiliu judetean.

>

in 4 August 2018 23:09

psDrak nea SUMA MIZERIILOR din actuala ROMANIKA fivar deajuns

Contribuabil cu taxe la zi, sa piata ei huzurii..>

in 5 August 2018 8:41

Maxim 40-45% din personalul primariei s i CJ ar fi suficient, daca ar munci ( nu simula...) 5-6 ore la serviciu. Asta este adevarul adevarat ! Restul tinuti doar pentru voturi? in frunte ci Citadinul. Dar dontotdeauna NU numai acum!Sunt f multi care doar se prezinta la primsrie sau consiliu iar la 10- 11.00 pleaca in oras la cumpataturi ( doar au de unde..) sau prin baruri ori terase ...etc ADEVAR , ADEVARAT !!!! Din pacate !

>

in 5 August 2018 9:10

Personalul primariei redus la 150 de persoane,iar consiliul judetean desfiintat.Ce servicii face consiliul judetean pentru cetatean???Nici unul!!!

>

in 5 August 2018 11:40

si prefectura ? si inspectoratul scolar ? .... si multe alte instituti fara rost

>

in 5 August 2018 15:55

Salariile grase ale putorilor din primãrie au secat bugetul! Majoritatea salariilor sau dublat de la o luna la alta!!

>

in 5 August 2018 17:50

Cind vor circula autobusele cu aer conditionat cei tineri rezista la caldura din autobuse dar cei mai invirsta se pot sufoca vrem sa circulam in condtii cit de cit decente

>

in 5 August 2018 21:58

Nu-s bani de autobuze!! Banii s-au dus pe concediile putorilor!!

PriMARIA>

in 7 August 2018 14:03

Daca mergi la primărie, ești plimbat că la zoo. Boc a redus bugetarii, acu s-au triplat. Lucru valabil la toate instituțiile din județ . Asta este orașul nostru cu bune și rele, așadar dragi concitadini, fundul sus de pe scaun, participați toți la alegeri și atunci aveți drept la înjurături.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.