SondajRSS Feed

Bugetul judetului a fost rectificat pentru a face fata lefurilor si altor nevoi curente

Consiliul Judetean Salaj a majorat cheltuielile de personal si a imputinat banii pentru investitii

4 Decembrie 2017

Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Judetean de miercuri, 29 noiembrie, s-a aflat un proiect de hotarare privind rectificarea bugetului propriu al judetului si al institutiilor si serviciilor subordonate Consiliului Judetean. Ca la orice rectificare, s-au luat bani dintr-o parte si s-a completat in alta parte. Vaduvite au fost investitiile.

Suplimentare serioasa pentru salariile angajatilor din biserici

Aruncand o privire la partea de cheltuieli, observam o majorare cu suma de 18.685.360 de lei a acestui capitol.
Din acesti bani, 40.000 de lei vor fi folositi pentru sarbatorirea Craciunului si a Anului Nou. Cu 7.036.140 de lei se majoreaza fondul de rezerva aflat la dispozitia Consiliului Judetean. Cu 108.000 lei se vor suplimenta banii alocati initial pentru Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Salaj. 373.100 de lei se duc pentru cheltuieli de personal, iar 95.500 de lei sunt cheltuieli cu bunuri si servicii, intre altele. 10.000 de lei merg la Sindicatul Publicus, pentru actiunile ce se vor desfasura cu ocazia sarbatorilor de iarna pentru salariatii judetului Salaj, fara a se preciza concret despre care anume e vorba.
Un paragraf care a dus si la discutii aprinse in cadrul sedintei a fost cel care prevede suplimentarea cu 905.060 de lei a sumelor alocate initial pentru plata contributiilor personalului neclerical angajat in unitatile de cult din judet.

Sunt sacrificati banii pentru spital si pentru drumuri

Tot la capitolul cheltuieli, apare o diminuare cu suma de 6.392.400 de lei. Din acesti bani, 1.170,00 lei provin de la “Finantarea drepturilor privind acordarea de produse lactate si de panificatie, precum si implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli”.
82.000 de lei s-au luat din bugetele locale pentru finatarea unitatilor de asistenta sociala si medico-sociale, mai exact s-au diminuat sumele alocate initial din subventii din bugetul de stat.
Cu 530.000 de lei s-au diminuat sumele alocate initial pentru finantarea investitiilor la spitale.
1.426.400 de lei s-au luat de la reabilitari de drumuri si poduri judetene. S-au retras, practic, sumele alocate din venituri proprii, pentru finantarea urmatoarelor obiective de investitii: reabilitare si modernizare DJ 191D Valcau – Fizes - Sig (1.195.220 lei), reabilitare si modernizare DJ 109 E limita judetului Cluj – Fodora – Chizeni - Rus (231.180 lei), la care se adauga 3.184.000 lei, suma alocata din venituri proprii catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, retrasa la aceasta rectificare bugetara.

Banii pentru personalul din biserici
au iscat dispute in sedinta de consiliu

Redirectionarea banilor de la unele subcapitole, intre care si cel privind “Finantarea drepturilor privind acordarea de produse lactate si de panificatie, precum si implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli” catre plata contributiilor personalului neclerical angajat in unitatile de cult din judet a incins spiritele la sedinta.
Cel care s-a opus a fost consilierul judetean PNL Ioan Iepure. “Eu nu vo

Consiliul Judetean Salaj a majorat cheltuielile  de personal si a imputinat banii pentru investitii
i vota la acest proiect de hotarare. Va dau un mic detaliu. Am observat ca se taie bani de la scoli si se suplimenteaza sumele pentru personalul neclerical. Acum, eu va intreb: acesta este un buget de dezvoltare sau e un nou curent de iluminism, de nationalism?”, a spus consilierul.
Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, a venit cu o explicatie.
”Dupa cum stiti, probabil, pentru programul programul de suplimente alimentare pentru elevi s-a alocat o anumita suma, la licitatie s-a ofertat o suma inferioara celei alocate. Reglementarile prevad ca sumele economisite pot fi indreptate in acoperirea unor cheltuieli pentru domenii care se finanteaza din aceeasi sursa. Acesta e motivul, deci nu luam de la scoli si dam in alta parte, e vorba de utilizarea unor sume care, prin constructia bugetara, se finanteaza toate din aceeasi sursa”, a afirmat Tiberiu Marc.
A tinut sa intervina, vehement, consilierul judetean UDMR Tiberiu Csoka.
“Domnule presedinte, o clarificare. Aceste sume sunt sume din TVA, repartizate din bugetul de stat pentru cheltuieli descentralizate de Guvern catre consiliile judetene”.
“Sume din TVA? Adica din banii contribuabililor”, a punctat consilierul Ioan Iepure.
“Au fost banii contribuabililor, pana au platit! Pe urma au intrat in bugetul de stat (…) Trebuie sa dam inapoi la bugetul de stat, neclericalii nu au bani suficienti pentru a plati (contributiile - n.red.)”, a replicat imediat Tiberiu Csoka.
“Evident ca nu au”, a continuat, ironic, Ioan Iepure.
Nu s-a lasat nici consilierul UDMR, al carui ton a fost, in permanenta, mai rastit decat al interlocutorului sau.
“Ne-a permis ultima rectificare. Daca ai surplus la unul din subcapitolele finantate din TVA, sa folosesti acolo unde trebuie. Despre asta este vorba, sa nu dezinformam”, a sustinut Tiberiu Csoka.
“Este vorba despre un concept de viziune asupra viitorului si dezvoltarii”, a adaugat liberalul.
“Cand intrati in Parlament, sa spuneti acolo sa schimbati Legea bugetului si atunci, probabil, o sa fie altfel”, a replicat, iritat, Tiberiu Csoka.
“Si acesta este un Parlament local”, a adaugat, calm, Ioan Iepure. Pentru a potoli sipiritele, a intervenit presedintele Consiliului Judetean.
“Reglementarile spun ca aceste economii pot fi utilizate la alte cheltuieli, e optiunea dumneavoastra sa votati sau nu”, a declarat Tiberiu Marc.
A urmat supunerea proiectului la vot. Singurii care s-au abtinut au fost consilierii judeteni PNL Ioan Iepure, Radu Capilnasiu si Paul Maghiu. Restul consilierilor liberali au votat in favoarea rectificarii bugetare, la fel ca si consilierii din celelalte partide.

Vizualizari 2631
Comentarii articol

>

in 3 Decembrie 2017 20:37

ce sa astepti de la un securist

>

in 4 Decembrie 2017 1:40

salariile ni sunt asa mari la CJ\r\nacum mai putem avea un trai decent...\r\ndupa munca si rasplata

>

in 4 Decembrie 2017 7:14

RESPECT domnu' Tibi Marc pentru tot ceea ce faceti pentru tara si oameni. O dovada ca mai sunt oameni adevarati. Sunteti o flacara in cerul pustiu numit Salaj. Sunteti focul viu ce ne da speranta. Sunteti sangele datator de viata al judetului. Amin.

>

in 4 Decembrie 2017 8:43

Asta de mai sus e un beneficiar al pomenii date de consiliul judetean. Dati pomeni la toata lumea daca tot dati nu numai la biserici. Aia chiar nu produc nimic decat fraieresc pe altii pe bani grei.

8:43>

in 4 Decembrie 2017 8:53

cel de la 7:14 pur si simplu l-a ironizat pe marele sef de judet.Salajul = locul unde intorc vulturii =Sarac Judet =Teleormanul de Transilvania =judetul fara perspective pentru tineri= vai si amar de el.

>

in 4 Decembrie 2017 9:19

Sunt tiberiu marc si va multumesc ca m-ati votat ...sunt aici sa impart banii dupa bunul meu plac !

>

in 4 Decembrie 2017 9:34

Oare omul acesta Tibike Mark când citește aceste comentarii nu-i roșește obrazul ca si așa. E cam palid.Mie mi-ar fi Rușine de n-as ieși din casa

PSDisti infiltrati in UDMR>

in 4 Decembrie 2017 9:50

Ce sa astepti de la CSOKA TIBERIU,este profitorul UDMRist de functii bugetare,s-a bagat si la ATOP de unde ia o gramada de bani,nu i-a ajuns consiliul judetean.Este sluga perfecta pentru Tibi Marc si PSD,mai bine ar merge la ei in partid impreuna cu SERES,VEGH,SILAGHI,sa lase UDMRul oamenilor de bun simt.

>

in 4 Decembrie 2017 10:07

Sub conducerea PSD, Salajul a ajuns printre cele mai sarace judete din tara. Asta este politica ciumetilor rosii la nivel national. Veti vedea ca in orasele conduse de pesedisti, saracia este la ea acasa. Dintotdeauna PSD a incercat sa controleze anumite categorii sociale, pentru a-si crea o masa de votanti fideli. Oamenii saraci sunt cel mai usor de manipulat si cumparat cu diverse pomeni (sacose cu alimente, ajutoare sociale, mariri de pensii etc.). PSD este votat de oameni cu venituri mici, cu educatie putina si fara prea mult discernamant (oameni naivi). Niciodata PSD nu a dorit sa dezvolte aceasta tara, pentru ca atunci ar fi pierdut multe voturi.

>

in 4 Decembrie 2017 10:08

Securistul asta nu intelege nimic din ce se intampla in jurul sau. Stiti de ce? Pentru ca face parte din statul paralel si in consecinta este paralel cu realitatea.

Teleormanul TRANSILVANIEI>

in 4 Decembrie 2017 10:14

Cum sa nu ia bani de la drumuri si de la dezvoltare si sa dea la toti bugetarii cu salarii,sporuri,bonusuri tot mai mari?Cum sa nu dea bani popilor si celorlalti slujitori cand la fiecare alegeri indeamna oamenii sa voteze PSD?Un comportament normal pentru un om de bun simt,nu e la fel pentru un PSDist.Ati votat mereu PSD in SARAC JUDET,am ramas rusinea TRANSILVANIEI,copii destepti si talentati au plecat ,am ramas cu mediocrii care sa conduca asistatii social.Iar in fruntea tuturor se afla PSD,MARC,NOSA,POP GHE si acolitii lor UDMRistii,care le-au aruncat ungurilor praf in ochi,placutele multilingve.

>

in 4 Decembrie 2017 11:31

Cel de la 7:14\r\nSangele de care vorbesti este tare diluat.\r\nAr trebui sa se investigheze cate cazuri de nereguli exista in sistemul de salarizare bisericesc. Sunt trecuti pe statul de plata unle persoane care nu vad nici un ban si rudele distinsilor preoti ridica banii ani de zile fara nici o rusine. \r\nTot inainte cu cresterile salariale, sa putem revigora sangele asta curat!

>

in 4 Decembrie 2017 12:29

Acum, la drept vorbind, cata vreme au fost la putere la nivel de Zalau, au facut ceva bun liberalii? Mi se pare ca este gargara pentru prosti, gargara de campanie electorala, ceea ce fac ei acum. La fel de fatarnici ca PSD-istii. Oricum n-or sa mai fie ce au fost. Si sa nu uitam, votul pro PSD a fost de fapt, un vot anti PNL, cel putin la nivel de Zalau.

>

in 4 Decembrie 2017 13:20

V-as amaneta pe toti, si nu m-ati prinde!

@12:29>

in 4 Decembrie 2017 13:26

PNL a facut in Zalau mai mult decat va face PSD vreodata. Numai cei rai intentionati si postacii platiti de PSD nu vor sa vada asta.

12:29>

in 4 Decembrie 2017 14:02

sa nu uitam ca mister marc a fost tot timpul gica contra PNL ,neajutand cu nimic la nivel de judet ,nu vorbim de Zalau ca si aici prin proiecte comune putea pune un pic "ümarul" cel putin in ceea ce priveste centura si strada Crasnei.Dar nu a vrut iar de acum si pana in 2020 la viitoarele alegeri ,"realizarile" psd la nivel de oras si judet vor tinde spre zero .

>

in 4 Decembrie 2017 14:44

MARK=o rima o molusca o tiritoare o gretosenie rosie cu iz de fecale

>

in 4 Decembrie 2017 18:43

Pop Emeric Imre a reușit să falimenteze primăria crasna. Acuma face exact acelasi lucru si la județ. Nu sunt bani pentru asistenți sociali iar bani pentru prietenul de inserco este. Oare ce legătură are inserco Imre si marc tiberiu.

LUCRU LA DOMICILIU>

in 4 Decembrie 2017 21:48

Oferta speciala munca pe net imediat: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 9 Decembrie 2017 17:49

Un escroc legal!

>

in 8 Februarie 2018 13:01

dragnea salajului\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.