SondajRSS Feed

 

Consiliul Judetean a incheiat un an 2018 catastrofal in ce priveste dezvoltarea Salajului

14 Ianuarie 2019

Consilierul Adrian Margin a facut o critica-spectacol in ultima sedinta, din decembrie. Stai sa vezi, explica Tiberiu Marc, ca nu e chiar asa rau, dar au fost intarzieri la achizitii si se pot face lucruri si la anul

Procesul verbal al ultimei sedinte din 2019 a Consiliului Judetean Salaj, din data de 21 decembrie, scoate in evidenta pagubosul managment al conducerii judetului
Consilierul judetean Adrian Margin, de la PNL, i-a adresat o avalansa de reprosuri sefului Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, presedinte al PSD Salaj, pe care l-a acuzat de incompetenta si ca tine Salajul in subdezvoltare.
Tiberiu Marc - dupa ce a anuntat primul punct de pe ordinea de zi, proiectul de hotarare privind adoptarea executiei bugetului judetului pe perioada 1 ianuarie - 14 decembrie 2018 - a invitat consilierii la discutii. Iar consilierul Adrian Margin atat a asteptat.
"Domnule presedinte, stimati colegi. Bugetul de venituri si cheltuieli este de regula un instrument de management al oricarei institutii, de coordonare si control. In executia bugetara pe care o avem in fata, este oglinda si indicatorii de performanta ai institutiei noastre si mie mi se pare ca este de plans. As vrea sa va pun o singura intrebare si apoi sa intru in cateva comentarii de detaliu.
Puteti sa ne spuneti, domnule presedinte, pentru ca aveti vechime, cea mai mare dintre noi cei de aici, daca a existat vreodata un alt an cu asemenea executie bugetara catastrofala? Eu nu-mi amintesc de cand stiu eu sa fi vazut realizari de 5%", a inceput Adrian Margin furtuna.
Presedintele Tiberiu Marc a dat un raspuns ca un discurs politic, cu explicatii pe margine, cu referiri la cheltuielile de functionare si asistenta sociala, fara sa ajunga la obiect.
"Acuma, in decursul anului ati luat tot felul de cifre, din diverse locuri si ati facut o interpretare a bugetului asa cu ati crezut de cuviinta. Vreau sa va spun ca spre deosebire de bugetele societatilor comerciale, bugetul autoritatii publice are doua componente, cea de functionare si cea de dezvoltare, care sunt ca si structura exact reglementate. Daca vorbim numai de componenta de dezvoltare, la inceputul anului am introdus proiecte la valoarea lor nominala, sigur incercand sa acoperim cu resursa toata valoarea proiectelor. In decursul anului, o parte dintre ele au intrat in executie, o parte din cauza intarzierilor in achizitii s-au derulat mai incet decat am prognozat si prin urmare exista in acest moment o acoperire sau o realizare a executiei pe partea de dezvoltare mai slaba, decat cea pe care am prognozat-o la inceputul anului. Daca luati lucrurile secvential, atunci puteti sa luati de ici de colo, cate o cifra si sa o speculati. De ce am facut aceasta propunere de proiect pe partea de dezvoltare, sau de alocari pe partea de dezvoltare, pe considerentul ca este preferabil sa-ti propui sa faci mai mult chiar cu riscul de a realiza, intr-o proportie mai scazuta, decat sa-ti propui sa faci puin si sa realizezi acel putin. Nu intotdeauna componenta de dezvoltare a fost acoperita cu resurse la Consiliul judetean. Deci, eu nu as aprecia aceasta realizare ca fiind una catastrofala, este mai putin decat ne-am propus, dar sunt create totodata premise ca proiectele care au fost in diverse faze de evaluare si care au fost in sfarsit finalizate cu contracte de executie, sa se poata realiza in anul viitor. Nu stiu cat de atenti ati fost la structura bugetului, pe partea de functionare, dar vreau sa va uitati macar la o cifra. Din totalul cheltuielilor pe partea de functionare, aparatul propriu are un procent sub 9%. Cea mai mare parte o reprezinta cheltuielile care sunt aferente asistentei sociale si protectiei copilului, aproape 66%, al institutiilor descentralizate sau subordonate ale Consiliului judetean, a compara sectiunea de functionare cu sectiunea de dezvoltare pe un buget public, este doar o comparatie intre doua cifre, pentru ca ele nu sunt comparabile asa cum v-am spus, pentru ca sunt elemente diferite in cele doua sectiuni", a fost raspunsul pe mai multe carari dat de Tiberiu Marc.

Si totusi, Margin insista, fara sa tina cont de "greutati",
ca o executie bugetara mai proasta nu se poate

Adrian Marg

Consiliul Judetean a incheiat un an 2018 catastrofal in ce priveste dezvoltarea Salajului
in a tinut-o insa intr-una mortis, sa-i scoata ochii lui Tiberiu Marc, subliniind ca grupul consilierilor judeteni PNL nu a votat aprobarea bugetului, nici a rectificarilor de pe parcursul anului.
"Acuma, daca ne uitam la sectiunea de dezvoltare si eu nu inteleg aici, discutam aici de un plan bugetar initial, cu rectificari pe parcursul anului si la sectiunea de dezvoltare, fata de 88 milioane cat ne-am bugetat initial in ianuarie, am ajuns in 14 decembrie sa ne bugetam la 16 milioane lei si sa ne raportam realizari de 9 milioane lei. Daca ne raportam la planul initial pe care l-am propus, realizarea nu se socoteste asa, o sa vedem ca din ce ne-am propus s-a facut 10%.
Iar Tiberiu Marc a insistat si el ca Margin nu pricepe, ca au fost greutati cu achizitiile.
"Eu v-am explicat inainte ca fata de alocarea initiala, la aprobarea bugetului, cand am trecut valorile de referinta pentru fiecare contract in parte, care erau valorile maxime ale contractului in cursul anului, am facut rectificari si am diminuat aceste valori in functie de posibilitatea de realizare efectiva care in majoritatea situatiilor nu a depins de executivul Consiliului judetean, ci de greutatea cu care o serie de achizitii publice s-au derulat, din motive pe care vi le pot explica. Majoritatea contestatiilor au succes datorita calitatii proaste a ofertelor. Deci, oferta de calitate proasta este motiv pentru contestatii, pentru ca contestatiile se fac intre competitori, nu se fac intre autoritatea contractanta si ofertanti", a fost explicatia lui Marc.

Consiliul Judetean a functionat de 171 de milioane
si a dezvoltat Salajul de numai 9 milioane in 2018

Oricare ar fi explicatia, consilierul judetean Adrian Margin a pus punctul pe "i", subliniind nefirescul situatiei in care Consiliul Judetean cheltuie pentru functionare 171 de milioane de lei, iar judetul se dezvolta de doar 9 milioane de lei.
(…) haideti sa schimbam un pic structura bugetului Consiliului Judetean Salaj, in interesul dezvoltarii judetului, pentru ca daca ne-am planificat, in 2018, 161 milioane lei cu cheltuieli de functionare, care sunt 65% dintr-un total buget de 250 milioane, avem doar 35%, deci 88 milioane lei, planificate pentru dezvoltare. In schimb, la realizari suntem asa: 172 milioane lei cheltuieli de functionare, 9 milioane lei cheltuieli de dezvoltare, dintr-un total de 181 realizari, rezulta ca pentru cheltuieli de dezvoltare avem 5% realizari, iar pentru functionare 95% din total cheltuieli ale judetului. Consider ca raportul ar trebui sa fie invers", a punctat Margin de unde a pornit cu expunerea necazului lui.

Angajatii Consiliului Judetean inghit cu 2,5 milioane
de lei mai mult decat cheltuiala pentru dezvoltare

"Vi se pare suficient 9 milioane realizari investitii, in judetul Salaj intr-un an de zile, comparat numai cu cheltuielile de personal din sectiunea de functionare care sunt 11,5 milioane lei? Deci, am avut cheltuieli de personal de 11,5 milioane lei si investiile 9 milioane lei, ca sa nu mai comparam sectiunea de functionare cu cea de investitii, ci vreau sa ma refer doar la investitii. Nu o sa ne dezvoltam niciodata, nu o sa avem infrastructura niciodata, pentru ca infrastructura genereaza locuri de munca, in principal, daca noi nici nu ne propunem sa facem ceva. In sensul acesta am spus, sa ne propunem in 2019 sa ne planificam un obiectiv ca ceea ce ne propunem sa si facem", a scos in evidenta consilierul judetean Adrian Margin o hiba strigatoare la cer in Consiliul Judetean, care a platit angajatii cu 11,5 milioane ca acestia sa investeasca in dezvoltarea judetului 9 milioane. Altfel spus, il platim pe un oarecare cutare cu 11,5 lei sa administreze cu folos noua lei.

Vizualizari 3259
Comentarii articol (40)

Cam a?a>

in 14 Ianuarie 2019 0:26

Altfel spus avem 20 lei si ii dam la PSD sa ii gestioneze din care 11 își bagă la buzunar si de 9 cumpăra bomboane second

>

in 14 Ianuarie 2019 1:12

Imi imaginez ce tristi sunt cei din consiliul judetean.Ca sa le atenueze tristetea li se vor mari salariile cu cateva procente.

>

in 14 Ianuarie 2019 1:26

li se iertau toate pacatele daca terminau centura zalau2.\r\nRamane marea realizare: marc sa dat pe el in judecata, fiindca cineva ia facut salar de 300 milioane fara sporuri, si foarte derutant pentru ins; softu nu accepta asa suma

>

in 14 Ianuarie 2019 1:45

Oare cati pensionati lucreaza in consiliu judetean de ce nu vin l tenaris si michelin acolo este munca

>

in 14 Ianuarie 2019 2:41

Singura realizare a acestui securisto-comunist este mărirea proprie lefe. Rușine!

>

in 14 Ianuarie 2019 6:55

Una dintre realizări, crearea postului de administrator județ. In persoană Pop Emeric sluga UDMR care a păpat 1.000.000 lei în anul 2018 cu tot biroul creat. Realizări zero barat.

>

in 14 Ianuarie 2019 7:33

Domnule Tiberiu Marc oare chiar crezi ca nu mai exista oameni sa gestioneze bani judetului mai bine.Nu e destul?

>

in 14 Ianuarie 2019 8:50

Toar'șu Marc să trăiască/ Că-i capu la județu nostru!

>

in 14 Ianuarie 2019 9:10

Nu a avut personal cu care sa lucreze. De aceia angajaza acuma - sa aiba realizari la sfarsitu anului.

>

in 14 Ianuarie 2019 9:33

Domul Margin s-a trezit si el?

>

in 14 Ianuarie 2019 9:56

eh..important e ca marc s a dat pe sine in judecata si a castigat pro0cesul, prin care si a marit salariul...ca nu e usor sa stai sa freci menta pe banii statului, destui, motiv pt care tre sa ti maresti leafa...

Marc asta = o nulitate dovedita>

in 14 Ianuarie 2019 9:58

Daca dupa atatea mandate de presedinte de CJ inca nu te-ai dumirit cum stau lucrurile ca sa le misti in directia buna, ori esti prost, ori esti rau intentionat. Indiferent de cauza, NU mai ai ce cauta acolo.

>

in 14 Ianuarie 2019 10:02

Securistul asta merita soarta ceausistilor, impuscat in cap!

>

in 14 Ianuarie 2019 10:04

Beneficii multe iar de realizari ce sa mai borbim.Toti specialistii si sefii din prefectura ar merita zero salar.

>

in 14 Ianuarie 2019 10:22

asta parca e lipit de scaun.... acum il critica toti iar la alegeri il voteaza majoritatea din cei ce participa....... sa vedeti in anul urmator cum va fi la fel , mai ales ca legea actuala prevede in singur tur...... iar o sa ne "rada" astia in "nas"

pt com 0 26>

in 14 Ianuarie 2019 10:31

nu ai facut calculul bine. Din aia 20 de lei ei au nevoie de 18 lei pt functionare si 2 lei pt judet......incredibil

nnn>

in 14 Ianuarie 2019 10:35

salarii nerusinate pentru echipa bine legate de saracu Marc care incaseaza dupa lauda ziaristilor cel putin 24000 ron pe luna cat pensia pentru cel putin 35 de muncitori cu vechime de peste 40 de ani de munca; frumos pot sa te pozezi cu tot cu echipa de consilieri,,, bravo este doar din dragoste fata de neam nu///////

>

in 14 Ianuarie 2019 10:54

Întrebările pe Marc citi consilieri personali are,care sunt pensionari cu pensii babane.

>

in 14 Ianuarie 2019 11:01

Consiliile judetene din toata tara ar trebui desfiintate. Aceste structuri comuniste consuma mai multi bani pentru ele decat pentru dezvoltarea judetelor, ceea ce este o anomalie. Banii pentru proiecte de dezvoltare ar trebui sa mearga direct la primariile de la orase si comune care oricum cunosc mai bine nevoile comunitatilor locale.

>

in 14 Ianuarie 2019 11:01

Consiliile judetene din toata tara ar trebui desfiintate. Aceste structuri comuniste consuma mai multi bani pentru ele decat pentru dezvoltarea judetelor, ceea ce este o anomalie. Banii pentru proiecte de dezvoltare ar trebui sa mearga direct la primariile de la orase si comune care oricum cunosc mai bine nevoile comunitatilor locale.

>

in 14 Ianuarie 2019 12:11

NU-I RAU CA NE EXPRIMAM LIBER OPINIILE DAR SURPRINZATOR ESTE FAPTUL CA NIMENI NU VINE CU SOLUTII PENTRU STOPAREA ACESTUI DEZASTRU CARE ESTE DE FAPT REZULTATUL BLATULUI POLITIC PSD -UDMR DE PESTE 20 DE ANI CARE ADUCE MARI DESERVICII INTREGULUI JUDET FARA CA NOI SA REACTIONAM PE MASURA MACAR ODATA LA 4 ANI,LA ALEGERILE LOCALE.

12:11, Solutia?!>

in 14 Ianuarie 2019 13:28

La cat e de mare si de inradacinat raul in toata societatea romaneasca, cu o clasa politica instrainata de popor, cu categorii minoritare favorizate (salarii si pensii speciale), cu atatea si atatea nereguli departe de ce s-a urmarit prin 1989, doar o noua revolutie ne mai salveaza.

>

in 14 Ianuarie 2019 13:48

Jigodie comunista, Salajul este pe ultimul loc in tara, o rusine in regiune din cauza acestui bolsevic comunist. Un gunoi de om, taratura a societatii!

>

in 14 Ianuarie 2019 14:52

TOVARASE MARC DAT TU NU MERGI IN PENSIE ?????????....

>

in 14 Ianuarie 2019 14:52

TOVARASE MARC DAT TU NU MERGI IN PENSIE ?????????....

>

in 14 Ianuarie 2019 15:05

Toti romanii sa iasa la vot si atunci remorca PSD care este UDMR nu mai intra in parlament.Daca se intampla asta scapam de securistu judetului.Dupa asta apare speranta pentru judetul Salaj.\r\n

>

in 14 Ianuarie 2019 15:16

Pt 8:50 AI DRES-O BINE DIN CONDEI! "Ca-i capu la judetul nostru" FELICITARI!

>

in 14 Ianuarie 2019 16:00

@15:16. Mersi! Am citit-o și eu pe undeva, e din folclorul nou și merge și cu șeful său Dragnea, că-i capu la țara noastră.

>

in 14 Ianuarie 2019 16:21

Remorca e alde la o adica dar in fine....udmr-ul e roata de rezerva dar tot un dra(g) e,intr-un articol scria despre salariul lui tibi marc ca e in jur de 27000 ron si sigur alte beneficii..deci la fiecare jumate de an isi poate cumpara cate un apartament!!!si ca el is toti din lumea politica dar ma refer la salaj nu ma duc mai departe si daca primesti o banca d3 bani lunar de ce nu te lupti sa scoti judetul din topul judetelor sarace mai ales ca esti inconjurat doar de judete calificate drept judete(orase)infloritoare atat economic cat si aspect ,nici nu vreau sa ma compar cu cluju,ca e foarte departe de noi :-))rusine si rusine si rusine...pensii speciale????pt ce???ca intr-o luna faci cat 3u intr-un an un si ceva poate...munceste pt banii aia arde-tear focu!!!

>

in 14 Ianuarie 2019 16:50

Domnul margin are dreptate un om de calitate

>

in 14 Ianuarie 2019 17:11

Marc asta e înconjurat numai de blonde ,consiliere,secretare,asistent managerul,oare cat le da salarii daca el e cel mai boss din Salaj?

>

in 14 Ianuarie 2019 17:41

vai de el judet

>

in 14 Ianuarie 2019 19:36

La pensie merge cănd iese securistul cu picioarele înainte pe ușa consiliului județean

>

in 14 Ianuarie 2019 19:37

La pensie merge cănd iese securistul cu picioarele înainte pe ușa consiliului județean

>

in 14 Ianuarie 2019 20:24

Scapati-ne de pesedistii din conducerea judetului si orasului!!!

>

in 14 Ianuarie 2019 20:53

Cica romanului mediu ii revin 1500 lei/luna. Cati romani medii cheltuie un salariu de 30000 ? 20. Romanul mediu e sarac lipit, dar macar are repere :)))

>

in 14 Ianuarie 2019 21:26

Tibike, nu rusine la tine? N-ai obraz, numai piele tabacita, Tibike draga! Vine randu' si la tine, si la Pop Gheorghe cu nevasta-sa, inspectoarea de la invatamnat, aia desteapta tare, vine randu' la voi, n-aveti frica la voi!

>

in 16 Ianuarie 2019 16:48

Bravo Margin ! Esti bun de primar !\r\n

>

in 17 Ianuarie 2019 19:18

Domnule Marc când organizați concurs pentru postul de director la spital altă blondă ați pus-o acolo tot dumneavoastră sunteți cap tu l răutăților

Spital>

in 18 Ianuarie 2019 5:46

Exista si a treia varianta la spitalul judetean zalau de a ocupa o functie de conducere?ti-ai terminat doua interimate,nu se organizeaza concurs dar esti tot pe pozitie.Oare se asteapta Ramona Marincas sa-si incheie socotelile si la Satu-Mare,sa vina pe pozitie si apoi sa se anunte concurs formal?

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.