SondajRSS Feed

Administratia judeteana plateste 2,4 milioane de lei sa scape de responsabilitatea deszapezirii drumurilor

Consiliul Judetean a batut palma cu 36 de primarii sa curete la iarna de zapada si drumurile judetene

22 Noiembrie 2017

Primariile aleg daca muncesc de banii primiti sau fac la randul lor contracte cu firme private. 14 primari au ales sa fie gospodari, iar 22 prefera business-ul cu privatii

 Consiliul Judetean Salaj a incheiat acorduri de asociere pentru deszapezirea drumurilor judetene, astfel ca sarcina cade pe umerii primarilor pentru ca acestea sa fie curatate de zapada in aceasta iarna. 

Valorea bugetata de Consiliul Judetean Salaj pentru deszapezirea drumurilor judetene este de 2,4 milioane de lei, din care o prima transa de 1,2 milioane de lei a fost deja alocata, iar a doua trasa de 1,2 milioane de lei va fi alocata la începutul anului 2018.
"Pentru întretinerea drumurilor judetene pe timp de iarna, Consiliul Judetean Salaj a încheiat acorduri de asociere cu 36 de unitati administrativ teritoriale din judet (primarii) care, la rândul lor, asigura întretinerea drumurilor în regie proprie sau cu firme de deszapezire. Data fiind situatia prezentata mai sus, Consiliu Judetean Salaj nu semneaza contracte de deszapezire, acestea fiind în sarcina administratiilor locale cu care s-au încheiat acordurile de asociere. Persoana desemnata din cadrul Consiliului Judetean pentru realatia cu administratiile locale si firmele de deszapezire este Adina Terhesiu, din cadrul Directiei Tehnice. “n cadrul institutiei este asigurat si un serviciu de permanenta, pe perioda sezonului rece la tel. 0260.614128, zilnic între orele 7.00 - 23.00, sâmbata, duminica si sarbatorile legale între orele 10.00 – 18.00", transmite biroul de presa al Consiliului Judetean Salaj.
Din cele 36 de primarii care s-au asociat cu Consiliul Judetean pentru deszapezirea drumurilor judetene, doar 14 au decis sa faca deszapezirea in regie proprie. Majoritatea primariilor aleg sa dea serviciul de deszapezire a drumurilor judetene pe mana firmelor private. Anul acesta, 22 de primarii au incheiat contracte cu firme private pentru deszapezirea drumurilor judetene.

Primaria Nusfalau argumenteaza
pentru deszapezire cu forte proprii

Primarul independent din Nusfalau, Radu Mate, spune ca serviciile de deszapezire vor fi facute in regie proprie, cu argumentul ca astfel da de lucru oamenilor din comunitate si nu da banii altora.
"Noi suntem pregatiti si facem in regie proprie. Avem doua contracte semnate cu Consiliul Judetean Salaj pentru 9 kilometri de drum judetean, spre Plopis si spre Crasna. Chiar acum sunt in Germania de unde am cumparat un imog, acum montam numerele rosii sa putem veni acasa cu el. Primaria Nusfalau are sase utilaje, doua tractoare cu cupa, buldoexavator, salarita, un utilaj cu lama si acum mai cumpar un imog, cu lam

Consiliul Judetean a batut palma  cu 36 de primarii sa curete la iarna  de zapada si drumurile judetene
a, cu salarita, cu perie, cu tot. Mai avem si doua gunoiere. Stocurile de nisip si sare sunt asigurate, mai avem ceva ramas de anul trecut, administratorul se ocupa de aprovizionare. Deszapezirea se face cu Serviciul de Gospodarire din cadrul Primariei, care are 7 angajati, si cu firma NusfalauServ, care este constituita in cadrul Consiliului Local si are 10 angajati. “n total, 17 angajati care se ocupa de deszapezire si intervin in functie de necesitati de situatia meteo. Utilajele le avem cumparate din Olanda si Germania. De ce sa dam banii la altii, cand putem sa facem si noi si sa cream locuri de munca in comunitate? Asa nu putem da vina pe altii ca nu au facut."

Primaria Creaca prefera subcontractarea

Primarul din Creaca, Eugen Terec, spune ca are destula treaba pe drumurile comunale si prefera sa dea unei firme private drumurile judetene.
"Suntem pregatiti pentru anotimpul rece. Am semnat un contract cu firma SC. Dralu SRL din Zalau pentru deszapzirea drumurilor judetene de pe raza comunei Creaca, 191 C si 108 A, in total 28 de kilometri. Cu firma aceasta am deszapezit si anul trecut. Valoarea totala a contractului este de 118.700 lei. Stocurile de material sunt asigurate, in total avem 60 de tone de nisip amestecat cu sare. Firma are doua utilaje, un tractor cu lama si repartizor sare si un buldoescavator. Activitatea de deszapezire este deservita de doi oameni, care intervin atunci cand se impune, in functie de starea meteo. Drumurile comunale sunt deszapezite in regie proprie, avem material antiderapant separat, avem plugul primariei si repartizorul nostru de sare. Nu am avut probleme majore cu firma care deszapezeste drumurile judetene, in sensul ca nu au fost drumuri judetene blocate. Atunci cand a nins in cantitati mai mari, deszapezirea poate ca s-a facut cu putina dificultate. Am ales sa deszapezesc drumurile judetene cu o firma privata si nu in regie proprie pentru ca am in comuna 40 de kilometri de drum comunal si ulite, si nu am timp efectiv ca sa fac si drumurile judetene. Si drumurile judetene au o prioritate, deci nu pot ca sa fiu in ambele locuri cu utilajele primariei. Avem un conmandament de iarna, care este format din primar, viceprimar, secretar si seful de la SVSU, care monitorizeaza si coordoneaza activitatea de deszapezire", spune primarul Terec.

Vizualizari 2200
Comentarii articol

>

in 22 Noiembrie 2017 0:10

como a rezolvat dezapezirea si la jibou ca daca era dupa actualul primar...vai de capu nostru

>

in 22 Noiembrie 2017 0:42

Un "give me 5" extrem de profitabil pt ambele parti.Asa se bate palma in afaceri cu banii de la buget.

>

in 22 Noiembrie 2017 0:44

N-ai somn deputatule? Ca de obicei iti place sa te pomenesti la orice articol.Caraghiosule!

>

in 22 Noiembrie 2017 6:32

Como are o intilnire cu preseditele din togo,v-a exporta zapada de jibou si v-a aduce lebenita africana

>

in 22 Noiembrie 2017 8:02

Pt 0:10. Tie chiar nu ti-e rusine sa postezi la orice articol,aceeasi gogomanie despre acest personaj jalnic?Alo redactia,blocati acest impostor!

>

in 22 Noiembrie 2017 8:11

6:32 Asa este,iar cu banii pe lebenita,cumpara utilaje pt a colecta"vanturile",celui de la 0:10.Atat ii mai ramane de facut,in rest a facut tot ce putra face.

>

in 22 Noiembrie 2017 10:49

Se vede ca nu esti din jibou ca daca erai il respectai pe Balint

>

in 22 Noiembrie 2017 10:50

Sa-i belesti PULA lui Como

>

in 22 Noiembrie 2017 14:24

Minunat idea primarului de ce sa dam bani la alti daca putem rezolva noi si dam de lucru la oameni nostri BRAVO DL PRIMR MATE RADU !

>

in 22 Noiembrie 2017 17:05

securistul stie sa invarte banii, ala nu iese pe minus, fura de rupe

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.