SondajRSS Feed

Consiliul Judetean a anuntat ca visul apei aduse de la Cluj se va implini peste cinci ani, la un sfert de secol de cand a fost promis

5 Decembrie 2018

Consiliul Judetean Salaj a organiat ieri o conferinta de presa pentru a anunta recenta semnare a contractului de finantare pentru uriasul proiect de aductiune de apa si canalizare de care va beneficia si Salajul, pe langa judetul Cluj.
Marele castig pentru judetul nostru este ca in cele patru orase si in 40 din cele 56 de comune va veni apa din lacul Tarnita, din Cluj. Zalauanii, de exemplu, vor scapa de apa salcie si rea din lacul Virsolt care le curge acum la robinete si despre care autoritatile spun permanent ca e buna de baut, desi mirosul o tradeaza de la o posta, iar gustul iti da fiori. Va fi mai bine, dar nu chiar imediat, ci peste cinci ani, pentru ca data de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, în perioada 2014 – 2020 are ca parti in contract Ministerul Fondurilor Europene - în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare - si Compania de Apa Somes S.A., în calitate de beneficiar.
Valoarea totala a investitiilor se ridica la suma de 421 de milioane euro, din care lucrarile in Salaj vor fi de 69,5 milioane de euro. Din valoarea eligibila a proiectului, 85 la suta este contributia Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune, 13 la suta este contributia de la Bugetul de Stat, iar 2 la suta este contributia autoritatilor locale din aria proiectului.
Obiectivul general al proiectului vizeaza îmbunatatirea infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, prin extinderea si dezvoltarea serviciului de alimentare cu apa potabila, controlata microbiologic, în conditii de siguranta si protectie a sanatatii si asigurarea colectarii si epurarii apelor uzate.

O promisiune sin 2001 devine realitate in 2023
pentru salajenii care au avut zile sa o apuce

La conferinta de presa de ieri au participat directorul general al Companiei de Apa Somes SA, Calin Neamtu, directorul Asociatiei Regionala pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes - Tisa, Vasile Daraban, directorul sucursalei Salaj a Companiei de Apa, Marcel Zaharia. si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc.
Tiberiu Marc s-a declarat bucuros ca acest proiect are asigurata finantarea, in contextul in care a inceput sa vorbeasca despre el inca din anul 2001. Va fi gata in 2023, deci va fi o promisiune implinita pentru salajeni dupa aproape un sfert de secol
Termenul cel mai optimist vehiculat de directorul Companiei de Apa pentru semnarea primelor contracte de executare a lucrarilor.a fost trimestrul a doilea din 2019.
Tiberiu Marc a declarat ieri ca majoritatea populatiei din cele doua judete, Cluj si Salaj, vor avea acces la apa si canalizare si ca cismelele din Zalau vor deveni istorie. Dar si ca investitia pe cap de locuitor este de 700 de euro. Marc a inchis declaratiile spunand ca proiectul este unul spectaculos, iar dupa implementarea proiectului Salajul va fi

Consiliul Judetean a anuntat ca visul apei  aduse de la Cluj se va implini peste cinci ani,  la un sfert de secol de cand a fost promis
la nivelul celor mai dezvoltate zone din Europa.

Tiberiu Marc spune ca apa din Virsolt este de trei
ori mai proasta decat cea care va veni din Cluj

Marc a mai sustinut ieri ca in aceast moment apa din Virsolt este de trei ori mai proasta calitativ ca si apa care va ajunge in Salaj prin acest proiect si ca apa va avea aceeasi calitate si la Cluj si la cea mai indepartata localitate racordata la aductiunea de apa cuprinsa in acest proiect.
"Prin acest proiect, populatia conectata la servicii de alimentare cu apa din judetul Salaj va creste de la 65% în prezent la cca. 95%, adica aproape 70.000 de beneficiari în plus, iar aria de acoperire cu servicii de apa uzata va creste de la 87% la 99%, ceea ce pentru judetul Salaj înseamna un plus de cca. 22.000 de locuitori echivalenti. Este, ca valoare, cel mai mare proiect de infrastructura derulat în judet, iar contributia judetului va fi de 2% din valoarea eligibila", a spus Tiberiu Marc.

Cum va ajunge apa din Tarnita in cele
patru orase si in 40 de comune din Salaj

Apa din lacul Tarnita, judetul Cluj, va ajunge in 98 de localitati de pe raza judetului Salaj prin trei conducte principale.
1 – aductiune principala in localitatile Ugrutiu, Dragu, Voivodeni, Hida, Trestia, Chendrea-Balan, Creaca, Mirsid, Moigrad, Zalau - lungimea conductei va fi de 62,5 kilometri.
2 - aductiune principala in localitatile Zalau, Virsolt, Pericei, Simleu Silvaniei – lungimea conductei va fi de 27,3 km.
3 - aductiune principala in localitatile Balan, Surduc, Tihau, Somes Guruslau, Napradea, Jibou; Salatig; Notig, Cehu Silvaniei – lungimea conductei va fi de 41,1 km.
Din aceste trei conducte principale, apa ajunge prin alte conducte secundare in cele patru orase (Zalau, Jibou, Simleu, Cehu Silvaniei) si in 40 de comune: Ugrutiu; Sâncraiu Almasului; Zimbor; Sînmihaiu Almasului; Bercea; Romita; Stâna; Românasi; Ciumarna; Agrij; Rastoltu Desert; Buciumi; Bogdana; Sângeorgiu de Meses; Balan; Surduc; Tihau; Cristolt; Cristoltel; Ciocmani; Babeni; Cuciulat; Letca; Lozna; Toplita; Somes-Odorhei; Napradea; Husia; Somes Guruslau; Vârsolt; Crasna; Ban; Banisor; Peceiu; Horoatu Crasnei; Stârciu; Cizer; Crasna; Ratin; Huseni; Nusfalau; Valcau de Jos; Boghis; Aleius; Zauan; Cosnicu de Sus; Marca; Port; Simleul Silvaniei; Maeriste; Cristelec; Doh; Giurtelecu Simleului; Uileacu Simleului; Maladia; Sarmasag; Bobota; Dersida; Zalnoc; Camar; Carastelec; Panic; Hereclean.

Vizualizari 2528
Comentarii articol

Apa>

in 5 Decembrie 2018 1:05

Fratii Grimm,Petre Ispirescu erau mici copii

>

in 5 Decembrie 2018 2:20

Asta cu "peste 5 ani" am mai auzit-o de multe ori in ultimi 25 de ani .

>

in 5 Decembrie 2018 2:22

Consiliul judetean in frunte cu securistul marc tiberiu " spun lucruri trasnite "

>

in 5 Decembrie 2018 2:23

Ieri a venit un berbecuț ,parcă Fot, si a spus ,vom avea centura. Astia încă nu au proiectul!. Azi vin alți berbecuți, si vorbesc de apa cristalina. Ambele subiecte din acest județ PSD-izat, sunt de 25 de ani!. Oriunde in lume, asemenea proiecte , de asemenea amploare , nu durează mai mult de 2-3 ani , cu totul (fezabilitate , execuție , etc.) Paine si circ. "Pâinea" să dat (pensii, salarii administratie , etc), acum urmează ,zilnic , Marele Circ (promisiuni) PSD-iste. Romani, trezitiva!

>

in 5 Decembrie 2018 7:26

Plecați dracului sa nu vai vadă nimeni.NERUSINTI!!!!!

>

in 5 Decembrie 2018 7:54

Va dati seama, ca daca promit ca va fi peste 5 ani, se va intampla doar peste 100 ani. Cand va avea Romania 200 ani. PSD vor vor fi tot la butoane.

>

in 5 Decembrie 2018 8:30

Va fi mai buna pe dracu. Apa din varsolt este buna; credeti ca dupa ce trece apa de la tarnita printr-o conducta de 65 km o sa mai fie de 3 ori mai buna decat cea de la varsolt??? ar fi trebuit sa aduca apa doar in localitatile care nu beneficiaza de servicii de apa potabila....

>

in 5 Decembrie 2018 8:53

Asa ceva numa in romania se poate...auzi tu 5 ani, dupa alti 25 de ani, bla, bla, bla...astia daca ar fi spanzurati de limba ar fi prea putin...

>

in 5 Decembrie 2018 9:07

poate peste 50 nu vedeti cit de bine s-au blindat si-au acoperit spatele,domnesc intrun mediu de pub nemtesc iar noi le platim distractiile ,toate rebuturile psd si-au gasit adapost la societatea de distributie a apei,dar oricum nu avem la ce sa speram siacolo se spala pe cur mii de oameni de mizeria de pe lacul tarnita ce sa mai spunem

>

in 5 Decembrie 2018 9:17

daca se poate fura faceti,daca nu mai amanati pana se poate fura\r\n\r\n

>

in 5 Decembrie 2018 9:31

... Bugetul biroului de administrator al județului ocupat de udemeristul Pop Emeric oare cat este???? ....Este mai mult decat inchipui. calcule modeste ajung undeva la 50.000 lei lunar. la aceasta cifra se mai adauga achizitia de masina, mobilier, deplasari etc ... Deci o cifra foarte mare, care de exemplu s-a fi putut da si la alte investitii, sau nevoiasi. calcule , ajunge undeva la 1.000.000 lei pe anul 2018. multumim udemere.

P$D vã promite!>

in 5 Decembrie 2018 9:35

Eu, P$D, vã promit un AIEROPORT în satul Zãlau.

>

in 5 Decembrie 2018 9:42

Mandrii romanasi ! Gunoaiele Europei.

>

in 5 Decembrie 2018 9:51

da* in com. pericei, badacin, ... nu v-a ajunge apa?\r\n40 de comune?? ( avem atatea in judet?), satele insirate mai sus, sunt tot comune?

>

in 5 Decembrie 2018 10:22

ati uitat de proiectul metroului din zalau

>

in 5 Decembrie 2018 10:23

ati uitat de proiectul metroului din zalau

>

in 5 Decembrie 2018 11:55

9:42 tu unde traiesti. Asa-i ca ne zambim pe unde ne vedem ? Si asta pentru ca esti tu ipocrit si nu spui ce ai de zis cu voce tare, in vazul lumii. Poti trai o viata ascuns ? Europeanule.

>

in 5 Decembrie 2018 12:42

gunoi si mincinos, ar vrea sa ne mai duca cu vrajala. RUSINE de voi CANIBALI.

>

in 5 Decembrie 2018 12:50

Cu certitudine este cel mai valoros proiect de investitii din regiune de care se vor bucura in special salajenii care pina in prezent n-au beneficiat de o apa buna precum clujenii iar multumirile pentru interesul si efortul depus in realizarea acestui mare proiect trebuie sa se indrepte catre adevaratii ctitori respectiv Consiliul Judetean Cluj si conducerea Companiei de Apa din Cluj si nimic mai mult iar restul sunt povesti si garagara

12:50>

in 5 Decembrie 2018 12:59

Asta cam asa e cu ctitorii iar meritul CJ Salaj la acest proiect =zero .

>

in 5 Decembrie 2018 13:35

nu stiu ce cauta acolo asazisul director al Asociatiei Regionala pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes - Tisa, Vasile Daraban , \r\nun personaj controversat de trista amintire care n-are nimic in comun cu acest proiect

enormitati marca tibi marc>

in 5 Decembrie 2018 13:37

Grava afirmatie Zalaul a avut apa nepotabila pina acum ? si sanepidul ce a facut .auzi de trei ori mai buna apa ....nu sinteti documentat tibi m

>

in 5 Decembrie 2018 13:46

Apa ca si in comuna Meseseni? Si acolo este apa de 10 ani:)) Toti se caca in vale de la consilier la primar si nu ia nimeni atitudine, asta e vraja magicului PSD.....\r\nROMANIA, TREZESTE-TE!

>

in 5 Decembrie 2018 15:04

13:46 asa este și în comuna Creaca. Apa nu, canalizare probabil peste 50 de ani dar pana atunci ne " ca*am" în parau și - n vale. \r\n

>

in 5 Decembrie 2018 17:25

D-le Marc vrem si aeroport in secolul viitor daca e posibil

>

in 5 Decembrie 2018 17:28

Astia au programe umoristice.Contractele trebuiau semnate si de extrateresti ca sa fie totul credibil.Ne mai ramane totusi o speranta,ca securistul sa dispara din fruntea consiliului judetean,odata cu tot p.s.d.-ul

>

in 5 Decembrie 2018 20:18

Aici e o confuzie interesanta: \r\nmarc a lucrat la ferma partidului comunist, a trecut la securitate, apoi a revenit in pcrul lui iliescu-nasztase. \r\nDeci pana la urma ce este dominat : securist odata sau comunist de 2 ori ?! \r\nFaptele arata ce este ! poligam meshter \r\n\r\nUriasul proiect e centura 2 si A3 3B; managementul apei a fost rezolvat de daci si nu e cazul sa aducem apa de la Sulina la pret mai mare decit benzina... Apa prin cadere libera nu de la robinetu ParteneruluiPublicoPrivat pesedist: .

>

in 5 Decembrie 2018 21:31

"apa din Virsolt este de trei ori mai proasta calitativ ca si apa care va ajunge in Salaj"-o fi apa cristalina dupa ce pleaca din tarnita pina ajunge in toate localitatile din Salaj.La ce indicatori? Apa din Virsolt e trata in statia companiei de apa,nu o bem direct din lac,de ce nu o tratati sa fie de calitate mai buna?

>

in 5 Decembrie 2018 21:37

Au apatut peste noapte noi comune?\r\nUgrutiu; Sâncraiu Almasului;Bercea; Romita; Stâna;Ciumarna; Rastoltu Desert; Buciumi; Bogdana; Sângeorgiu de Meses;..Husia; Somes Guruslau;Ratin; Huseni; Aleius; Zauan; Cosnicu de Sus; Port; Cristelec; Doh; Giurtelecu Simleului; Uileacu Simleului; Maladia; Dersida; Zalnoc; Panic.

>

in 11 Decembrie 2018 19:13

In articol-''printr-o regretabile eroare'' s-a strecurat o greseala-in loc de 5 ani se va citi 50 (CINCIZECI) de ani. Nu ne cerem scuze!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.