SondajRSS Feed

A fost eliminat pragul de reprezentare de 20 la suta pentru utilizarea limbii maghiare in administratia locala

Consiliile locale din Salaj pot decide de acum asupra folosirii limbii maghiare in administratie

13 Iulie 2018

In Zalau, maghiarii reprezinta 18 la suta din populatie

Modificarile la Codul administrativ au fost adoptate de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, iar dupa votul de luni al deputatilor mai urmeaza doar promulgarea.

Una dintre cele mai importante modificari este prevederea potrivit careia consiliile locale pot aproba printr-un proiect de hotarare introducerea limbii materne in administratie in comunitatile in care reprezentarea minoritatilor este de sub 20 la suta.
In Zalau, de exemplu, etnicii maghiarii reprezinta 18 la suta din populatie.
"Analizam oportunitatea folosirii limbii maghiare in comunitatile unde avem sub 20 la suta", ne spune presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, avand in vedere ca, prin adoptarea noului Cod Administrativ, amendamentul privind pragul de 20 la suta obligatoriu pentru folosirea limbii minoritatii in administratia publica locala a disparut.
La nivel judetean, maghiarii reprezinta peste 23 la suta din totalul populatiei, ceea ce le da dreptul sa foloseasca limba maghiara in cadrul Consiliului Judetean si in institutiile publice de la nivel judetean.
"Noi am obtinut deja solutii la nivel judetean si sunt tablite explicative in limba maghiara pe toate institutiile la nivel judetean, pe monumentele istorice. La nivel de municipiu avem montate la fiecare iesire si intrare in oras tablite multilingve, inclusiv in limba maghiara", spune Seres Denes.

Seres Denes explica de ce a votat
modificarile la Codul Administrativ

Consiliile locale din Salaj pot decide de acum asupra folosirii limbii maghiare in administratie

L-am intrebat pe liderul UDMR Salaj, Seres Denes, de ce sustine modificarile aduse Codului administrativ, care prevad ptrintre altele si acordarea de pensii speciale tuturor alesilor locali de dupa 1992.
"Am votat. S-a schimbat mult rolul autoritatii publice. De cele mai multe ori dezvoltarea comunitatilor locale tine foarte mult de capacitatea conducatorului acestor unitati. O data cu descentralizarea, competentele si atributiile se vor mari ca numar. Autonomia locala presupune o administrare financiara competenta. Nivelul serviciilor la nivel local s-au dezvoltat foarte mult si trebuie sa functioneze in beneficiul cetateanului. “n conditiile in care dezvoltarea comunitatilor locale se realizeaza cu bani prin accesarea de programe nationale si europene, UAT-urile administreaza zeci si sute de milioane de lei si euro. Ca atare, functiile acestora presupun oameni de calitate si bine pregatiti profesional. “n aceste conditii, cei care acced la functii publice isi abandoneaza meseria de baza la nivelul ei. Prin acest Cod administrativ, statul ofera un ajutor si regleaza anumite probleme", spune Seres Denes.

Vizualizari 3601
Comentarii articol

>

in 13 Iulie 2018 0:11

In schimbul voturilor din parlament, PSD a satisfacut toate poftele UDMR. Rusine sa va fie, tradatorilor de neam si tara!

>

in 13 Iulie 2018 6:19

In 1940, la intrarea ungurilor în țară, românii au fost obligați să invețe şi vorbească ungureşte, inclusiv în localitățile cu100% locuitori români. Dar parlamentarii noştrii nemernici nu cunosc istoria țării, pe care o vând, pentru voturi, ungurilor şi țiganilor.Aceşti parlamentari trebuie puşi la zid şi aruncat cu pietre în ei.

>

in 13 Iulie 2018 7:59

Asta a fost un ligau comunist si acum vine cu revendicari aberante care de fapt lovesc in minoritatea maghiara.Sa va fie clar si pentru toteauna ,in institutii publice din Romania daca nu cunosti limba romana te priveste direct si personal...vii cu translator ca sa-ti poti rezolva problemele altfel stai acasa.\r\n

>

in 13 Iulie 2018 8:01

SA VA FIE DE AMAR CA NU AVETI PIC DE RUSINE SI RESPECT FATA DE CEI CE NU INTELEG CEEA CE VORBITI PE DESUPRA SE SI MAI ATRAG CA NISTE ALBINE

>

in 13 Iulie 2018 8:06

Eu locuiesc in Franta dar nici intr-o instituție publica ori intrare-ieșire din localitate nu exista inscripționări cu o a doua limba. E aberant ce se întâmpla la noi!!!

>

in 13 Iulie 2018 8:12

DE CE CEI DIN UE NU SE CHINUIE SA INVETE ALTA LIMBA DECAT ENGLEZA DACA NU STII TE PRIVESTE DOAR LA NOI IN ROMANIA AU ATATEA PRETENTII MAGHIARII NU AU DECAT SA IA LECTII C

>

in 13 Iulie 2018 8:24

Miticii din Regat pentru a ramane la putere i-au vindut inca o data pe ardeleni UDMR-ului. Lor li se adauga cozile de topor din Ardeal , romani care pentru un blid de linte vind orice ,demnitate, sacrificii istorice respectiv acesti politicieni locali gen Nosa ,Pop ,Balint.Mai au inca tupeul sa apara in public si sa fie onorati de prostimea valaha.

>

in 13 Iulie 2018 8:27

Romani fraieri!!! Bravo!

>

in 13 Iulie 2018 8:27

la CENTENAR asa ceva RUSINE!!!!!\r\n

CIOCOII VECHI SI NOI>

in 13 Iulie 2018 10:19

Primarii si viceprimarii sunt platiti mai bine ca orice salariat.De ce sa le mai dea pensie speciala ca nu-i obliga nimeni sa intre in politica??Acest furt pe fata din banii contribuabililor este o sfidare la adresa cetateanului de rand.

>

in 13 Iulie 2018 10:26

In 74 de ani de domnie ramana trebuie sa cunoasca limba romana

>

in 13 Iulie 2018 12:13

Salajenii prosti i-au ales sa-i reprezinte niste oameni de nimic: Pop Gheorghe, Nosa si gastle lor! Rusine! Un om ca Pop Gheorghe n-are cunostinte elementare de istorie, adica nu stie nimic militianul!

>

in 13 Iulie 2018 13:29

eu sunt ungur si va spun sincer mi e scarba de UDMR ..un partid fara coloana...sunt ca pielea pe p..la cand jos cind sus.\r\n

>

in 13 Iulie 2018 16:39

PLIN DE IDIOTI SOVINI AICI.cE PIZDA MAMII VOASTRE PIERDETI VOI DACA SE POATE VORBI SI IN ALTA LIMBA IN INSTITUTIILE PUBLICE.sI INAINTE DE A SPUNE CA UNGURII NU VORBESC SI SCRIU IN LIMBA ROMANA,IA VEDETI VOI CUM SCRIU RUMUNASII SI CUM VORBESC RUMUNASII NEAOSI LIMBA MATERNA.mI-E SCARBA DE ATATA EXTREMISM SI NESIMTIRE SOVINO-NATIONALISTA.

>

in 13 Iulie 2018 22:01

16,39 pleaca in ungaria daca nu iti place sa vorbesti romaneste bai viitura, da de ce sa plateasca un taraie pula la primarie si din impozitu meu ca tu nu stii sau nu vrei sa vorbesti romaneste in romania??? Jet in ungaria fututi mortii matii bozgor imputit, ce la voi in ungaria se vorbeste romaneste in institutii??? Ce, daca e cate un salahor ca tine din toate tarile pamantului pentru fiecare tre angajat cate un taraie pula la primarie judecatorie si altele ??? Gunoiu dreq.

>

in 13 Iulie 2018 22:54

22,01 Sa te fut in gura jeg ce esti.Cand eram eu copil,cacati ca tine nu erau in Zalau.V-a adus ceasca pe toti taranii sa va da-ti mucii de pamant si sa bagati flegme din 5 in 5 min ute pe asfalt.Sa-mi bag pula-n neamu tau de tarani adusi de ceasca.Animal sovin ce esti.

>

in 13 Iulie 2018 22:55

Si inca ceva,impozite platesc si eu,asa ca am dreptul sa am ce ai si tu.Jeg ordinar si taranoi nesimtit.Sunt curios stramosii tai unde sunt inmormantat,ca la Zalau sigur nu.

>

in 14 Iulie 2018 1:20

sI INCA ODATA.cE PIERZI TU,DACA EU VORBESC IN MAGHIARA?

>

in 14 Iulie 2018 8:40

Frate frustrare pe aici cred ca s au adunat pe aici frustratii de viata de zi cu zi sa injure pe unguri hahahaha,marea majoritate a populatiei a acceptat aceasta lege sau il doare in cot de el,altfel ieseau pe strazi cu zecile de mii si protestau sau poate au baut prea multa bere la pet si sunt ametiti ,ce ziceti?

>

in 14 Iulie 2018 9:08

8,40 Asta este si speranta mea,ca sunt pe cale de disparitie animalele ca cel de la22,01,

>

in 14 Iulie 2018 10:13

Ia, uitati-va la acesti zalauani care scriu, ce necivilizati sunt, ce mojici, ce prost crescuti, ce limbaj pentru mileniu trei! Nu ma mir ca Zalaul este plin de pesedisti ce-si aleg oamenii ce sa-i reprezinte(pe Pop, Balajel cu gastile)!

>

in 14 Iulie 2018 10:47

Ia uite la bozgoru cum isi raspunde si isi da replica singur :)))

>

in 14 Iulie 2018 11:14

Bozgor este muma-ta si tot neamul tau de retarzi ciobani,scuipatori de flegme si mancatoru de cacat.

>

in 14 Iulie 2018 11:23

Bozgor este muma-ta si tot neamul tau de retarzi ciobani,scuipatori de flegme si mancatoru de cacat.

>

in 14 Iulie 2018 11:31

Bozgor este muma-ta si tot neamul tau de retarzi ciobani,scuipatori de flegme si mancatoru de cacat.

>

in 14 Iulie 2018 12:14

10,13 unii doar asa inteleg.Cu ei nu se poate altfel

existentialism simioncapras>

in 14 Iulie 2018 16:41

avand in vedere evolutia etniei hungariene in ceea ce priveste drepturile anticonstitutionale pe care le negociaza cu un condamnat penal , va aduc la cunostinta ca santeti pe cale sa pierdeti toate privilegiile anticonsticonstitutionale pe care leati obtinut.

>

in 14 Iulie 2018 19:39

Bozgore de la 12,14 hai sa-ti dau 5 lei si iti ia un pet de bere sa ai ce suge ca nu-s comentariile la ziar pentru tine :)))

>

in 14 Iulie 2018 22:59

Da viniturilor,ati ocupat Transilvania si va credeti staőani.Ia spuneti o realizare din ulti,ii 100 de ani benefica populatiei.

>

in 15 Iulie 2018 15:49

In zalau sunt si cativa chinezi,asa ca cei din primarie sa invete cat de repede chineza

>

in 18 Iulie 2018 10:59

Va certati ca prostii romanii cu ungurii, lasa ca se inmultesc tiganii si copiii nostri vor vorbi tiganeste in 30 de ani.

>

in 18 Iulie 2018 22:10

DRAGNEA iar te-au prins prietenii cu usa ,de ce nu vezi ca atunci cand le ceri votul intotdeauna se sxchiveaza si lasa la latitudinea oamenilor sa voteze : fiecare dupa constiinta lui" chiar nu vezi in ce ape te scalzi? SI uite asa vei pierde sustinerea politica in salaj asa va trebuie idiotilor.

>

in 18 Iulie 2018 22:12

asa veti primi pedeapsa de la istorie pe care nu o cunoasteti inca : LA LADA DE GUNOI e locul vostru.\r\n

>

in 19 Iulie 2018 6:09

...e bine sa stii mai mult si mai multe in conditia in care-ti folosesc la ceva,dar imaginati va maghiarii care merg la medici romani si nu stiu spune care li baiul,merg la farmacie si nu stiu spune ce le trebuie...ca si tiganii sarmanii...maghiarii nu stiu ca nu vreu,tiganii ca nu pot si nici nu vreu...si tara pierde cu atatia incompleti!

>

in 19 Iulie 2018 6:12

Denes,dar tu ce ai perdut ca ai invatat sa scrii si vorbesti fluent romaneste? Cat erai elev in pedegogic,nici nu stiam ca esti ungur?...ce ti nazare acum la apus de faci valuri?

Despre nesp?latii din Zal?u>

in 23 Iulie 2018 22:28

Acuma 100 de ani erau 3 romani in zalau acuma sa unflat mamaliga in voi dar urmeaza sa explodeze!nespalatilor mi e silā de voi...

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.