Fostii angajati de la Armatura au protestat ieri pe platoul de marmura pentru a obtine calculul corect al anilor lucrati

SIn jur de 40 de persoane, fosti angajati ai IAIFO, s-au adunat ieri la ora 16.00 pe platoul de marmura din fata Prefecturii Salaj si au protestat pentru a atrage atentia autoritatilor si a cere ajutor pentru rezolvarea problemelor care vizeaza calcularea dreptului la pensie pentru aproximativ 8.000 de fosti muncitori care nu-si pot obtine pensia conform unui calcul corect. 

rn

Pentru ca nu au avut acces la arhivele fostei intreprinderi Armatura, aproximativ 1.000 de fosti angajati nu si-au primit la pensie drepturile cuvenite. Si nu e un caz singular; situatia se regaseste in multe dintre fostele intreprinderi de stat desfiintate sau privatizate si ale caror fonduri arhivistice au fost abandonate sau farâmitate.

rn

Prefectul promite sa-i ajute

rn

Protestatarii au cerut prefectului Salajului, Florin Florian, sa se implice in rezolvarea problemelor lor si sa transmita cauza lor la Guvern, inclusiv ministrului Justitiei, Tudorel Toader.
Prefectul Florin Florian s-a aratat deschis pentru dialog cu cei care protestau, insa din cauza faptului ca programul sau este aglomerat saptamana aceasta, ne-a declarat ca este disponibil sa primeasca reprezentanti ai protestatarilor luni, 26 martie, la ora 12.00.
Prefectul Florin Florian ne-a mai spus ca stie foarte bine problema oamenilor si ca va incerca, printr-un dialog, sa rezolve problemle lor, desi sansele sunt destul de mici.
Dupa vestea ca prefetul Florin Florian ii primeste luni, la ora 12.00, protestatarii au plecat catre casele lor, dupa o ora de stat in frig.

rn

Fostii muncitori au dreptate,
dar nu le este recunoscuta

rn

Unul dintre angajati, Iosif Gaidos, in varsta de 54 de ani, ne-a spus ca a lucrat 16 ani la IAIFO ca strungar, in Sectia Prelucrari Mecanice, si ca acei 16 ani lucrati nu sunt incadrati in nicio grupa de munca. Spune ca cei 16 ani lucrati la IAIFO, daca ar fi incadrati in grupa 2 de munca, dupa calcule, l-ar putea ajuta sa iasa cu patru ani mai repede la pensie, dar si pensia ar fi mai consistenta, pentru ca la punctul de pensie din grupa 2 de munca creste cuantumul pensiei cu 25 la suta. Iosif Gaidos spune ca a incercat sa isi obtina drepturile in instanta, dar degeaba instantele judecatoresti din Salaj ii dau dreptate, pentru ca totul este anulat la Curtea de Apel Cluj.
Cateva sute de oameni si-au angajat un expert judiciar pentru care au platit ficare 300 de lei. Expertul a intocmit o expertiza pe baza careia trebuiau sa dovedeasca faptul ca au facut munci grele si perioada cat au lucrat la IAIFO. La Tribunalul Salaj, litigiile de munca erau solutionate favorabil, insa la Curtea de Apel Cluj, magistratii le respingeau.
Iosif Gaidos ne-a spus ca, cu acelasi expert judiciar, peste 16 fosti muncitori de la IAIFO, inclusiv colegi de sectie cu care a lucrat la acelasi strung si in aceleasi conditii, au castigat la Curtea de Apel, iar astazi beneficiaza de grupa 2 de munca pentru anii lucrati la IAIFO.
Oamenii mai sustin ca situatii ca si in Salaj nu au mai vazut in toata tara si au dat exemple din judetele Bistrita si Cluj, unde muncitorii din fabrici similare ca IAIFO si-au castigat drepturile in instanta fara nici o problema. Protestatarii se considera discriminati. Iosif Gaidos ne mai spune ca a luat legatura cu unii colegi care si-a castigat drepturile si intrebati despre cum au reusit, victoriosii sustin ca au avut noroc ca au fost repartizati la un complet de judecata diferit.

rn

Mii de salajeni au batut la usile
autoritatilor ani de zile, fara folos

rn

În jur de 8.000 de salajeni au batut ani la rând la usile unitatilor economice, la usile institutiilor publice si la cele ale parlamentarilor pentru a obtine adeverintele de care au nevoie pentru a-si demonstra dreptul la pensie pe baza documentelor practice din fostele societati comerciale.
Sunt fosti muncitori de la Armatura, Agromec, Filatura de bumbac, Emailati, Integrata. Aproape 1.000 de fosti angajati ai IAIFO nu au acces la documentele din arhiva, acestea fiind blocate într-un spatiu al Rominserv Valves, companie care a cumparat Armatura din Zalau, dar lichidatorul a omis sa o oblige sa valorifice arhiva pentru fostii angajati.

rn

Tiberiu Marc a promis acum trei ani
ca rezolva problema, dar a fost chiar
in anul dinaintea alegerilor locale

rn

Cei cu jalba-n protap au ajuns si la Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, care a declarat ca vrea sa se implice în rezolvarea problemelor fostelor arhive ale fabricilor din judet.
I-am solicitat ieri presedintelui Consiliului Judetean Tiberiu Marc sa ne spuna daca a reusit, prin demersurile sale, sa ofere acces celor aproximativ 8.000 de oameni la arhivele IAIFO, Filatura de Bumbac si Integrata.
Presedintele Consiliul Judetean Salaj ne-a comunicat ca n-a putut face nimic.
"Aspectele la care faceti referire, fara a intra în mod expres în competenta si atributiile Consiliului Judetean Salaj, au constituit o încercare de mediere si gasire a unor solutii la probleme stringente ale unor cetateni, fosti angajati ai unitatilor economice mentionate – intrate în insolventa si/sau lichidate – care din diverse motive nu reuseau sa îsi valorifice o serie de drepturi suplimentare strâns legate de dreptul la pensie si ridicau aceste probleme inclusiv în cadrul unor audiente sau petitii. (…) Am solicitat sprijin în sensul amendarii Ordonantei Guvernului nr. 71/2002 (…) Din pacate, pâna la aceasta data, acest demers legislativ, care ar fi permis Consiliului Judetean sau oricarei alte autoritati publice locale sa înfiinteze un asemenea operator economic, autorizat cu scopul de a presta un astfel de serviciu public, nu a fost finalizat. Mentionam ca pe actualul cadru juridic interventia nu este posibila", este raspunsul presedintelui Consiliului Judetean.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *