SondajRSS Feed

"Conflictul de interese" al medicilor care isi racoleaza din sistemul public clienti pentru cabinetul particular

18 Aprilie 2018

Sugestia facuta zilele trecute de secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, ca medicii ar trebui sa aleaga daca muncesc la stat sau la privat, exprima tarele unui sistem de sanatate. Un sistem care se vrea bivalent, dar care in realitate nu este decat intruchiparea unei vaci de muls ce nu da un lapte destul de gras cat sa tina sanatatea nationala in picioare.
Raed Arafat spunea ca, odata ce medicilor le-au fost majorate consistent salariile de la 1 martie, ar cam fi venit vremea ca medicii sa se decida unde vor sa munceasca, la stat sau in privat.
Secretarul de stat cu origini palestiniene, de altfel omul care se bucura de cea mai incredere din partea romanilor, conform sondajelor, a pus "pe piata" ideea conflictului de interese in care s-ar afla, sa zicem, un medic care lucreaza la stat, intr-un spital cel mai adesea, si in mediul privat ca angajat ori colaborator intr-o clinica particulara, sau ca sef al propriului cabinet particular.
Salajenii sunt familiarizati cu fenomenul la care se refera Arafat. Se duc, ca tot asiguratul, la spital, sunt tratati cu echipamentul si medicamentele spitalului, dar sunt invitati de medicul in bratele caruia au picat si sa faca o vizita la cabinetul particular al acestuia. Asta se intampla atat de demult incat parca asa au functionat lucrurile dintotdeauna. Oamenii s-au plimbat de-a lungul anilor intre nevolnicele spitale publice si cabinetele private, unde si-au dat si ultimul banut ca sa aiba parte de o atentie mai mare si, implicit, de un tratament salvator.
Arafat sug

"Conflictul de interese" al medicilor  care isi racoleaza din sistemul public  clienti pentru cabinetul particular
ereaza, logic, ca acum un medic castiga destul de mult si la stat ca sa nu mai fie nevoit sa-si deschida si cabinet particular. Pentru ca acum, noi, contribuabilii asigurati la sistemul national de sanatate, suportam niste cheltuieli ca doctorul sa fie la program, la spital, de garda, ori la policlinica, nu la cabinetul lui, oferind consultatii la preturi prohibitive. Nu avem nimic impotriva sistemului privat, acolo acolo unde e sanatos si sustenabil ca pregatire si infrastructura. Dar parca sunt prea multe si prea putin timp au medicii pentru spitalele publice, unde sunt angajati. Sistemul de stat prea a devenit locul de recrutare a pacientilor.
Moral, ideea lui Arafat e corecta. Practic, insa, vom vedea daca nu cumva modul actual de "operare" are o traditie prea mare pentru a fi dezradacinat.
Liliana Neaga, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, aduce si un argument, de altfel pertinent, care ne cam darama sperantele. "Daca ar fi medici suficienti, ar fi o conditie buna sa activezi numai la stat sau numai la privat, dar daca avem o atat de mare lipsa de medici, ideea nu mi se pare sustenabila".

Vizualizari 2462
Comentarii articol

S? fim serio?i!>

in 18 Aprilie 2018 0:16

Să fim serioși! Doar nu credeți că vor renunța la meteahna asta chiar dacă ar avea salariu de 10 000 euro lunar cum.nu vor renunța la renumita "atentie" din partea bolnavilor! Grea "boala" asta a lor....

>

in 18 Aprilie 2018 0:20

Se utilizeaza de catre medici infrastructura si aparatura spitalului public si taxarea se face la propriul cabinet privat .MADE IN ROMANIA .

>

in 18 Aprilie 2018 0:21

Boala grea asta la medici...se vindeca numai cu LOPATIN si GROPATIN .

>

in 18 Aprilie 2018 4:36

Șpagă si mita numele tau : ROMANIA

>

in 18 Aprilie 2018 7:10

vai de noi...iti faci programare la ora 11 ,te duci si tu sa fii acolo..dar doctorita nu vine. apare dupa ora 12,iar atunci asistenta stiga:urmatorul,repede......dermato. se cunoaste???

>

in 18 Aprilie 2018 8:37

Toti doctorii astia mai vechi din zalau au cabinete private si salarii destul de bune da nu se satura de spaga trazni-iar Dumnezo.

>

in 18 Aprilie 2018 8:55

Prezența medicului la spital la orele 9 sau 10. Plecarea de la spital la orele 12. In ambulatoriu nici un cabinet nu începe programul cu cel afişat.

>

in 18 Aprilie 2018 9:07

Sa aleaga medicii. La stat sau in privat.

>

in 18 Aprilie 2018 9:30

avem nevoie de medici dar nu sunt umani , dezinteresati numai banul primeaza , nici nu mai sunt asa de buni ca mai cauti o alta parere ,te trateaza cu indiferenta etc...

>

in 18 Aprilie 2018 10:02

Le mai prescrie Dumnezeu cate o reteta de LOPATIN si GROPATIN si asta îi vindeca pe veci de boala asta de care sufera majoritatea medicilor .

>

in 18 Aprilie 2018 10:27

Ia sa se faca o statistica a "domnilor doctori" care a o vila, masina (bineanteles bengoasa)si cate o cabanuta la munte sau la mare si atunci o sa vedem adevarta fata a discipolilor lui Hipocrat.

>

in 18 Aprilie 2018 11:10

Nici UN medic nu poate sa-si justifice averea numai din leafa pe care a luato de la spital si din chitantele emise la cabinetul privat !!!!!!!!!!!!!!!

>

in 18 Aprilie 2018 15:21

ambulatoriul trebuie sa asigure servicii de specialitate si dupa-amiaza, altfel suntem obligati sa mergem la cabinetele private cu servicii nedecontate de cassa.astfel ca sa ajungi la medicul X, mergi in privat dupa care la nevoie se fac internarea si celelalte servicii in spital.asadar filtrarea pacientilor se face in privat,filiera este privat-spital si mai putin spital-privat, asta pentru cei care se multumesc cu seviciile medicale din Zalau.

>

in 18 Aprilie 2018 15:44

din experienta personala, internare dupa servicii de urgenta.dupa ce am ajuns pe sectie asistenta ma intreaba ce medic aleg(am ramas placut surprins...) dintre X,Y si Z.am raspuns ca-l aleg pe X, eu ne mai trecand pe la acesta, nici in privat desi chiar aveam de gand s-o fac.am zis ca la ceilalti doi am fost si ca as fi interesat de o alta parere.asistenta s-a intors in scurt timp si a spus, va rog sa alegeti intre Y si Z.....

>

in 18 Aprilie 2018 16:07

NU MAI DATI SPAGA SI ATUNCI NICI EI NU MAI IAU SPAGA !!!

>

in 18 Aprilie 2018 16:35

SI CA LE DAI SPAGA NU SE POARTA CUM TREBUIE ..DACA NU LE DAI NIMIC...VAI VAI

>

in 18 Aprilie 2018 17:17

nu va mai satura Dumnezeu si va bateti joc de oameni.sa-si bata si Dumnezeu joc de voi asa dupa cum faceti.Amin.

>

in 18 Aprilie 2018 18:41

lEGEA MARTIALA PENTRU TOTII SPAGARI ASTEA SA INBOGATIT PE SPATELE BOLNAVILOR AMARITI NE MERITAM SOARTA UN POPOR INDIFERENTI SI DE PROSTII

>

in 18 Aprilie 2018 18:54

chitanta de la privat am primit acum cativa ani de la decedatul de la ORL[Papp],atat,cu toate ca am mai fost si la alte cabinete aici in Zalau de mai multe ori[cabinet privat]

>

in 18 Aprilie 2018 21:07

Adevarata problema este ca toti cei care avem servicii platim taxele de sanatate, o gramada de bani, de pe urma carora nu beneficiem de mai nimic. Nu sunt pentru prim data in situatia asta, am mers prin urgenta cu o problema, necesita operatie dai spaga ca e viata ta la mijloc si ei parca sunt dumnezei (nu dai spaga, iti e frica pentru viata si sanatatea ta), dupa care esti chemat la privat sa ti se scoata firele, iti cumperi pe banii tai toate materialele pentru pansare, mergi sa ti se scoata firele primesti regulamentar chitanta, apoi te trezesti cu operatia desfacuta, mergi iar la spital sa te coasa din nou, apoi iar la cabinetul privat sa ti se scoata firele. Servicii de proasta calitate, spaga regulamentara, care o detestam cu totii dar cand esti in situatie nu stai pe ganduri pentru ca e vorba despre sanatatea ta, plimbari spital-cabinete private, iti cumperi singur materialele de pansat(doar alea au fost 120 de lei), si atunci pentru ce mai platim la stat toate taxele? mie mi-ar conveni sa-mi platesc singur toate serviciile de sanatate si sa nu mai dau nimic statului, pentru ca si pentru operatii se dau o gramada de bani la medici in spitalele de stat, iar cat platesti la stat taxe o viata intreaga nu apuci sa beneficiezi de servicii de acea valoare.

Sunt medici dar se vor cei f?r? experienta>

in 19 Aprilie 2018 13:15

Doamna Liliana Neaga, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj și când a avut medici în Spitalul județean ia obligat să se pensioneze ,tocmai la oncologie unde se știe că pacienții sunt tot mai mulți și sunt nevoiți să apeleze la medicii tineri fără experiență în domeniu.

>

in 20 Aprilie 2018 11:37

Domnul Arafat are dreptate,numai sa se puna in practica ce a spus ca unii medici din policlinica te consuLTA superficial,asa\r\nca esti nevoit sa mergi la cabinet privat daca vrei sa te tratezi sau sa te internezi,ma refer la medicii care lucreaza si in spital,sunt unii iresponsabili,numai banii ii intereseaza

>

in 24 Aprilie 2018 8:42

Nu toti medicii sunt la fel.Anul trecut am fost operat la genunchi.Trebuia apoi sa fac infiltratii.Medicul mi-a comunicat ca mai bine sa vin la particular sa nu pierd timpul prin policlinica.Cand am terminat cele trei sedinte, am vrut sa-i platesc dar DOMNUL DOCTOR mi-a spus ca nu e nevoie(mai pe scurt:ia-ti banii si du-te).BTW: nici la spital nu au vrut nici anestezistul, nici ortopedul ceva 'ATENTII'.Deci va rog nu generalizati.

>

in 24 Aprilie 2018 18:50

Sa plece in plm toti doctorii,poate primesc slaba si in Franta sau Italia, si oricum sunt de rahat 80% dintre ei !

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.