SondajRSS Feed

Conferinta de Sterilizare organizata la Zalau de Spitalul Judetean pune pacientul pe primul loc

19 Mai 2017

Cea de a VIII-a editie a Conferintei de Sterilizare organizate de Consiliul Judetean Salaj si Spitalul Judetean de Urgenta a inceput ieri la Zalau, la Hotelul Brilliant. Tema conferintei din acest an este "Pacientul pe primul loc. Cele mai bune practici de prevenire a infectiilor asociate activitatii medicale". 

Potrivit lui Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgente Zalau, la editia din acest an participa 350 de invitati din tara si din strainatate (Marea Britanie, Germania, Malta) medici, asistenti medicali, specialisti in domeniul prevenirii infectiilor.
La ora actuala, Spitalul de Urgenta din Zalau dispune de cea mai moderna componenta de sterilizare din tara, de altfel unica in Romania, si aceasta a VIII-a editie a inclus pe agenda cunostinte de ultima ora din domeniul:curateniei, dezinfectiei, sterilizarii, ingrijirii pacientului si prevenirii infectiilor intraspitalicesti. Statia de sterilizare de la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a fost finalizata in anul 2009, realizata cu sprijinul major al Fundatiei britanice "Medical Support Romania". Sufletul actiunii a fost Patrick Colquhoum, care a facut peste 75 de vizite la Zalau incepand din anul 2001. De altfel, la fiecare editie a Conferintei de Sterilizare englezii si-au facut prezenta. Anul acesta au poposit la Zalau 11 medici si specialisti britanici. Cum era firesc, lucrarile Conferintei de sterilizare au fost deschise de managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, care a accentuat ca pacientul se afla pe primul loc in lumea medicala, iar conceptele de curatenie intr-o unitate spitaliceasca trebuie sa fie in folosul lui.
Invitatul de onoare al evenimentului, prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a precizat ca lucrarile prezentate de domnia sa se vor axa pe controlul infectiilor. Prezentarea invitatului de onoare a trezit rumoare in sala. "O rugam pe doamna Alexandru Rafila sa ia cuvantul", a spus prezentatorul. La microfon a venit un barbat zdravan, ditamai profesor, dr. Alexandru Rafila, care a glumit transmitand multumiri pentru schimbarea de sex facuta pe loc la Zalau, taxand posibilitatea ca organizatorii sa nu fi stiut prea bine pe cine au invitat, dupa care si-a continuat speech-ul.
Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, a tinut sa aprecieze ca siguranta pacientului este o responsabilitate importanta in procesul de ingrijire pentru intreg personalul medical.
Au fost solicitati sa ia cuvantul si prefectul judetului, Florin Florian, si primarul Zalaului, Ionel Ciunt, dar domniile lo

Conferinta de Sterilizare organizata la Zalau  de Spitalul Judetean pune pacientul pe primul loc
r nu au fost prezente la eveniment.
Din partea Consiliului Judetean Salaj, care are Spitalul Judetean de Urgenta in administrare, a fost prezent la eveniment presedintele Tiberiu Marc, care a spus ca oricate investitii s-ar face intr-un spital, nu sunt suficiente.

Englezii aduc la Zalau campania
"Buna ziua, ma numesc...", pentru
"a umaniza" relatiile cu pacientii

Un moment aparte in debutul conferintei a fost "iesirea la rampa" a britanicei Carole Hallam – Senior Nurse Clinical Governance. Carole Hallam este alaturi de Ramona Marincas, director de ingrijiri medicale la Spitalul Judetean de Urgenta Salaj, coordonatoarea cartii "Primum non nocere – “n primul rand sa nu faci rau". Este o carte pentru profesionsti din domeniul sanatatii, care reuneste recomandari practice si orientari internationale pentru prevenirea si controlul infectiilor. Carole Hallam viziteaza din anul 2005 Romania. De data aceasta, ea a venit ca initiatoare a campaniei "Buna ziua, ma numesc...". Campania este raspandita in Anglia si intentia britanicei este de a o promova si in Romania, punctul de pornire fiind Zalaul. Scopul campaniei este de a "umaniza" relatiile dintre cadrele medicale si pacienti. Atunci cand un medic sau un asistent medical intra intr-o relatie profesionala cu un pacient, obligatia morala a acestora ar fi sa se prezinte si sa dea mana cu pacientul. "Buna ziua, ma numesc..." se vrea o campanie de apropiere intre cadrul medical si pacient si Carole a cerut tuturor celor prezenti sa o mediatizeze prin toate mijloacele, inclusiv prin retelele de socializare. “n acest sens, intr-un colt al unei sali din cladirea in care se tine conferinta a fost amenajat un stand cu un pat de spital si un manechin-medic, iar cei ce doreau sa promoveze campania isi puteau scrie numele pe un carton foliat.
Conferinta de sterilizare a continuat cu sustinerea lucrarilor stiintifice in cele sase sesiuni. Astazi, participantii la conferinta au posibilitatea sa viziteze Statia centrala de sterilizare din cadrul Spitalului Judetean de Urgente Zalau.

Vizualizari 998
Comentarii articol

>

in 19 Mai 2017 8:27

"Pacientul pe primul loc" dar din spital se iese cu infectii nosocomiale. Despre asta nimeni nimic.

conferinta sau politica???>

in 19 Mai 2017 8:39

chiar nu gaseati alta poza???cand ve ti scapa de boala comunista- "oda conducatorului iubit"-cred ca niciodata...

>

in 19 Mai 2017 8:58

a grait si securistul marc

>

in 19 Mai 2017 9:05

PACIENTUL PE PRIMUL LOC,DACA AI BANI,ALTFEL....PACIENTUL MORT !!!! DACA ESTI BOLNAV,TOATE INVESTIGATIILE SI TRATAMENTELE TREBUIE PLATITE,SAU ASTEPTI SA MORI !!! RUSINE SA VA FIE TICALOSILOR CARE A-TI CONTRIBUIT LA DISTRUGEREA ACESTEI TARI !!!!!

>

in 19 Mai 2017 21:27

POLITICIENII TREBUIE STERILIZATI, PT. A NUMAI AVEA URMASI DEOARECE AU GENE PERICULOASE, PRINTRE CARE GENA HOTIEI. VLAD TEPES A STARPIT DIN HOTI, DAR DUPA CUM SE VEDE CEI CARE AU SCAPAT AU INTRAT IN POLITICA.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.