SondajRSS Feed

Balbaiala cumplita a administratiei locale pe o problema cat se poate de grava

Conducerea Primariei Zalau a intors-o ieri ca la Ploiesti cu impozitul majorat substantial pentru firmele din zona industriala

16 Februarie 2018

Au fost dezbateri ieri in Consiliul Local dupa plangerea inainta marti de oamenii de afaceri din Zalau primarului Ionel Ciunt pentru faptul ca terenurile intreprinderilor din zona industriala sunt impozitate de la 1 ianuarie si cu de doua ori si jumatate mai mult decat anul trecut. Asta pentru ca bulevardul Mihai Viteazu a fost inclus in intregime in zona de impozitare A, cea mai scumpa, iar pana anul trecut de la Astralis pana la iesirea spre Hereclean erau zone de impozitare B si C. Diferenta este ca hectarul este impozitat cu 7.900 de lei in zona A si cu numai 3.500 de lei in zona C.

Desi "afacerea" Primariei este evidenta, viceprimarul Teodor Balajel a spus ca modificarea zonarii nu s-a realizat pentru venituri in plus. Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, a intervenit si a spus ca nu a fost cat putea fi de rau, conform legislatiei, aratand ca noul Cod Fiscal ii da posibilitatea ca tot orasul sa fie o singura zona, dar el a decis sa pastreze patru categorii de zonare si s-a decis marirea clasei unor zone pentru ca s-au facut asfaltari si pentru ca s-a introdus linie de autobuz. Proiectul de hotarare il contrazice insa, pentru ca spune clar ca doar s-au marit punctajele pentru existenta asfaltului si a utilitatilor, astfel ca zone de categorie inferioara au devenit zone de categorie superioara fara sa li se aduca imbunatatiri.
A vrut sa "ajute" unul dintre specialistii Directiei Economice din cadrul Primariei Zalau, care a explicat ca de la persoanele fizice se va realiza un venit in plus de 270.000 de lei anul acesta si se vor inregistra plusuri la buget si in impozitarea terenurile persoanelor juridice.
Povestea s-a incalcit si mai rau cand primarul Ciunt a spus ca "din cele 14 societati comerciale care sunt amintite in acea petitie primita, 10 platesc mai putin catre primarie, in timp ce alte patru platesc mai mult pentru ca au cumparat teren in plus, nu pentru ca a crescut impozitul datorita zonarii".
Consilierul local Otto Haller a fost cel care a pus punctul pe "i", remarcand lipsa de coerenta in dezbatere si a spus ca este ilogic sa schimbi zona de impozitare, de la una inferioara la una superioara ca pret, dar tu sa primesti taxe mai mici. "Ceva nu bate oricum. Cum s-a redus (incasare – n.r.), daca zona A e mai scumpa decat zona C?", s-a aratat nedumerit Haller.
Consilierul local PNL Claudiu Birsan a adus in discutie un element grav, ca tabloul sa fie si mai incarcat, spunand ca a discutat cu semnatari plangerii, care reclama nu doar cresterea impozitului, ci si lipsa de interes a autoritatilor locale fata de problemele pe care le au. "Antrenprenorii sustin ca le luati impozite, dar nu le oferiti facilitati", a spus Birsan.

Firmele din Zalau ameninta
ca dau Primaria in judecata

Oamenii de afaceri din Zalau au inaintat marti primarului Ionel Ciunt plangere in care denunta vehement modul in c

Conducerea Primariei Zalau a intors-o ieri ca la Ploiesti cu impozitul majorat substantial pentru firmele din zona industriala
are Primaria a modificat zonarea orasului pentru a aduce mai multi bani la buget, impovarand nejustificat toate intreprinderile din zona industriala.
Plangerea formulata de Clubul oamenilor de afaceri din Zalau este pusa si in atentia Prefecturii, constituind un demers prealabil unei actiuni in contencios administrativ impotriva Primariei Zalau. Cu alte cuvinte, oamenii de afaceri sunt gata sa dea in judecata Primaria Zalau, sa demonstreze in instanta ca este vorba de un abuz.
Bazele masurii luate de Primarie pentru re-zonarea Zalaului sunt considerate ilegale de oamenii de afaceri, care cer revocarea Hot?rârii Consiliului Local nr. 375 din 21 decembrie 2017 cu privire la noua zonare a intravilanului Municipiului Zal?u în scopul încadr?rii pe zone de impozitare a imobilelor.

Prosteala pe fata - zonele Zalaului au fost ridicate in rang doar din pix

 Discursul de ieri al conducerii Primariei Zalau ca modificarea zonarii in Zalau nu a fost facuta pentru majorarea impozitelor si ca s-au facut imbunatatiri in oras nu sta in picioare. Proiectul de hotarare pentru re-zonarea oasului spune negru pe alb ca trecerea unei zone intr-o clasa superioara de impozitare s-a facut pur si simplu din pix.

“n intravilanul municipiului exista 4 zone: A, B, C si D, impozitate diferit, in functie de mai multi factori: distanta fata de centru, retele edilitare, imbracamintea stradala, riscurile naturale din perimetrul respectiv. Pentru fiecare se acorda un punctaj, iar in functie de punctaj suntem incadrati in zonele de impozitare. 
Daca totalul rezultat este intre 8 si 10 puncte, inseamna zona A. “ntre 6,5 si 7,9 puncte inseamna zona B. “ntre 5,0 si 6,4 puncte inseamna zona C. Iar sub 4,9 puncte inseamna zona de impozitare D. Cu cat e mai buna zona, cu atat e mai mare impozitul platit pentru terenuri si cladiri. 
Numai ca, in noua varianta de zonare, facilitati precum apa, curentul sau asfaltul sunt cotate cu punctaj mai mare decat pana anul trecut
Daca dupa vechea grila existenta asfaltului sau a betonului pe strada era notata cu 1,5 puncte, acum municipalitatea pune 2 puncte pentru acest aspect. Pentru o strada pietruita, punctajul urca de la 0,3 puncte la 1 punct. Pentru apa si canalizare, de asemenea, punctajul urca de la 0,5 la 1 punct. Pentru curent, de la 0,1 puncte se urca la 0,7 puncte, pentru gaz de la 0,1 puncte la 0,5 puncte, iar pentru transport in comun de la 0,1 la 0,3 puncte.

 

Vizualizari 2494
Comentarii articol

LUCRU LA DOMICILIU>

in 16 Februarie 2018 0:05

Oferim urgent munca pe net fara risc: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 16 Februarie 2018 8:48

Ciunt, un mincinos si un talhar. Asta ati votat asta aveti. Fara investitii dar taxe ridicate. Fura toti banii cu gasca de militieni, securisti, comunisti. Rusine gunoaielor psd.

>

in 16 Februarie 2018 9:15

Prost sfatuitor o avut dl Ciunt... Nu era mai simplu sa indexeze toate taxele... Pe ce baza treci un teren din zona a in zona b... nu ai nici un nmotiv... daca le facea si la aia niste conditii mai bune de ce or avut acum 1 an, avaea o justificare, dar asa ca i-a venit lui e mai mult decat o ciudatenie...

>

in 16 Februarie 2018 9:25

NEMERNICIIIII!!!!!!

>

in 16 Februarie 2018 9:45

ticalosii!

>

in 16 Februarie 2018 9:46

ticalosii!

>

in 16 Februarie 2018 12:10

Asa mai pesedistilor pe ei si mama lor,dale in cap Ciuntule,cum indraznesc ei sa faca productie,sa faca bani,tara asta trebuie sa fie doar a bugetarilor si a asistatilor social,hai treaca si pensionarii.Dar dupa ce-i omorati de unde mai faceti rost de bani,va dati in cap unii la altii ?

s-or manca intre ei>

in 16 Februarie 2018 12:27

ca si canibalii.

>

in 16 Februarie 2018 14:48

pOLITICA psd = POLITICA CIUNTIRII FARA SCRUPULE

>

in 16 Februarie 2018 14:54

Primaria, in acest caz, actioneaza corect. Legislatia ii da dreprul sa instituie si sa perceapa taxe si impozite locale, in concordanta cu Codul Fiscal. Oamenii de afaceri fac ce stiu ei mai bine - afaceri. Isi apara interesele si negociaza. Primaria si C.L. nu ar trebui sa cedeze. Patronii au mult si vor sa aiba si mai mult, pt ei totul se reduce la asta. Responsabilitatiel autoritatilor administratiei publice locale sunt mult mai vaste. Povara fiscala trebuie suportata, in primul rand, de firme si persoane juridice. Pentru ca, sa fim realistii, ii vedem in Q7, Porsche Cayenne, Ml, Range Rover etc, si acum se plang ca nu pot plati o indexare a impozitului pe teren? Ce arata asta despre ei?... Sper ca Primaria sa nu cedeze presiunilor, si sa se lupte pt pastrarea clasei de mijloc, atat cat a mai ramas ea..

>

in 16 Februarie 2018 15:02

Legislatia ne da si noua, cetatenilor Zalaului, dreptul sa beneficiem de servicii publice pentru taxele platite. Dar cand iti rupi masina in gropile de pe bulevard, cand str. C. Coposu se rupe pur si simplu, cand nu exista o persoana in administratia locala care nu stie aduce la nivel canalele si asfaltul de pe str. Gh. Doja, cand primarul spune ca s-au reincadrat terenurile pentru ca s-au facut asfaltari(?!) nu ti se pare ca platesti degeaba pentru servicii de care nu beneficiezi? Si, in plus, mai esti si luat de fraier tot de catre cei care ar trebui sa administreze orasul?

>

in 16 Februarie 2018 15:19

Nu te lasa ciuntule, ridica taxele de 10 ori, sa-ti iei si tu masina ca tot cu masina primariei umbli. Plus iti mai iei o turma de oi, in Criseni.

>

in 16 Februarie 2018 15:22

Trebuie sa scoata de undeva banii pt salariile nabane din primarie .

>

in 16 Februarie 2018 19:28

14:54 daca va trebuie bani mai multi in primarie ca sa va mai dublati o data salariile la munca nu la intins mana . Ce spui ca patronii au bani multi si masini scumpe . Asa si . Tre sa va dea si voua nu ca voi sunteti statul belitorii de pula . Povara fiscala trbuie suportata de firme si persoane juridice . De mediul privat. Adica voi creati povara prin mariri de salarii pensii specale de sute de milioane dupa care spui . Aooleoo sa ne plateasca cineva salariile pe care ni le-am votat singuri ca noi nu producem 1 leu dar ne credem importanti si vrem sa traim bine pe spinarea voastra. Ati taiat in carne vie cand in mediul privat ati impozitat un salar brut de 3000 cu 1400 ati marit taxe pe masini si locuinte furati prin scumpirea carburantiilor alimentelor ,a curentului si a gazului . Si tot nu va ajung banii . Odata si odata cineva tot tre sa spuna STOP.

>

in 16 Februarie 2018 20:43

14.54 tu la 7.10 dimineata cauti aparatul de facut cafeaua pînă la ora 9 aveti bisericuță,la 11 esti prin piata după plăcintă iar la trei fără un sfert rupi usa că se pleaca acasă. Lucra si tu ca un patron de la 7 pînă la 7- 8 seara fara pauza de masa si o sa te plimbi si tu cu Q7,ML X6.....frustratule!!!

>>

in 16 Februarie 2018 20:59

Sa ne spună primăria pe ce străzii a băgat apa,gazul,canalizarea etc din banii publici nici măcar nu pietruiesc străzile pt minimul necesar accesului la case.super idee sa lasii oamenii sa plătească din buzunar toate utilitățile dupa care sa ii impozitezi dupa bunul plac....\r\nRUȘINE !!!

>

in 16 Februarie 2018 21:44

Daca ii pui pe frustratii istia de bugetari o luna la conducerea unei firme sa munceasca ca un muncitor 8 - 10 - 12 ore pe zi sau sa ieie locul unui inginer , unui director sau patron ca sa faca productie , sa vanda produsul respectiv, sa dea salarii ,sa plateasca taxe +sa mituieasca ISU ITM GARDA DE MEDIU ect.sa poata functiona ori ar baga firma in faliment ori sar spanzura . Ei sunt obijnuiti sa voteze atata stiu . Voteaza cat sa aiba salar pe langa salar de 10.000 sa primeasca pentru o sedinta in consiliu inca 2 000 si alte grozavii cu ce pot capusa bugetul local. Nu conteaza ca un om pentru 2 000 de lei tre sa munceasca o luna la Silcotub pe 3 schimburi sambata duminica . Dupa care ne spun noua sa tacem din gura si sa platim taxe cat vor ei ca povara fiscala e mare . Daca indraznesti sa ii intrebi unde se duc banii nostri ca drumuri spitale nu avem cheama politia jandarmeria sub pretextul ca esti schandalagiu si ii deranjezi din furat

>

in 16 Februarie 2018 22:05

unde a bagat primaria gaz apa sau unde a pietruit un drum ? Nu stiu unde ce a facut dar stiu ca atunci cand iti construesti o casa te obliga sa cedezi o gramada de teren pentru drum public dupa care te lasa cu ochii in soare ca nu fac nimic cu drumu respectiv . Daca se face ceva se face doar in cazul in care pe zona respectiva isi construeste o vila un sef din primarie politie jandarmerie judecator procuror . Atunci repede se asfalteaza in interesul lor . Sunt zone in zalau in care sunt case veci de 100 de ani si nici acum nu sa asfaltat dar in scimb unde s-ia facut viloc fostul primar cu acolitii lui sa asfaltat sa tras gaz apa curent canalizare si s-au pus stalpi de iluminat mai ceva ca in centru in doar 2 , 3 ani

>

in 17 Februarie 2018 13:34

Pentru cei ce critica patroni firmelor voi dece nu deschideti o firma sa vedeti ce inseamna statul nu ajuta firmele cu nimic ei stiz doar ATRAGEREA RASPUNDERI ADMINISTRATORULUI

>

in 18 Februarie 2018 7:12

Pe Stefan cel Mare se baga gazele din banii locatarilor ca primaria a uitat ca mai trebuie si incalzire in case. Muie.

>

in 18 Februarie 2018 17:35

7,12.. să nu predați lucrarea gata făcută spre firma de gaz şi sa-i pretindeți chirie pentru folosirea ei.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.