Conducatorilor auto le este interzis sa tina telefonul in mana la volan: amenda maxima este de 1.160 lei

9
2042
 
Conducatorilor auto le este interzis sa tina telefonul in mana la volan: amenda maxima este de 1.160 lei

Proiectul care prevede ca soferii nu mai au dreptul sa tina telefonul in mana in timpul mersului a fost adoptat luni, 12 august 2019, ceea ce le va permite politistilor sa aplice 4 puncte de penalizare si amenzi de pana la 1.160 de lei.

Autoritatile au decis sa ia masuri dure impotriva persoanelor care utilizeaza telefoanele mobile in timp ce se afla in mers.
In urma numeroaselor accidente care au avut loc in ultima perioada din cauza neatentiei la volan, guvernul a adoptat in cele din urma un proiect initiat de Ministerul Afacerilor Interne inca din luna ianuarie.
Astfel, proiectul prevede explicit ca soferii nu au dreptul sa tina telefonul in mana in timpul mersului, in timp ce legislatia actuala prevede doar ca soferii nu au dreptul sa utilizeze telefonul in timpul mersului. Incalcarea acestei reguli se sanctioneaza cu 4 puncte de penalizare pe permis, in timp ce amenda este intre 6 si 8 puncte de amenda, adica intre 870 lei si 1.160 lei. stop_coloana De asemenea, proiectul mentioneaza ca aceeasi amenda o vor primi si persoanele care tin telefonul in mana in timp ce conduc un vehicul pentru care nu este necesar permisul de conducere.
In plus, o situatie noua in Codul Rutier este legata de scenariul in care soferul incalca o regula de circulatie ca urmare a faptului ca tine un telefon in mana. Intr-o astfel de situatie, soferul va avea permisul suspendat timp de 30 de zile, insa amenda va fi mai mica decat in situatia in care nu are loc o incalcare a regulilor: 4 sau 5 puncte de amenda, adica 580 lei sau 725 lei.
Proiectul de lege urmeaza sa fie adoptat de presedintele Romaniei si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

COMENTARII

  1. Si cine va monitoriza cetatenii? In Zalau fiecare al 3-a sofer vorbeste la tekefon si politia, scuze Militia (amendati-ma) DOARME. Militia nu e in stare sa-i amendeze pe cei care vorvesc, cum sa-i anendeze pe cei care butoneaza?

  2. Eu am impresia ca inca n-am scapat de fala de a avea telefon mobil.Altfel nu-mi explic infantilismul unora care continua sa-t tina la ureche,desi dk te uiti la ei si la ce masini conduc iti spui:chiar n-au auzit de hands-free?\r\n Cat despre aia care scriu sau filmeaza aia-s criminali.\r\nSi oricum legea n-o sa tina.Politia este o institutie absolut degeaba,ca mai toate institutiile bugetare.Solutia pentru romani este una a la Ceausescu:Interzicerea utilizarii telefoanelor inteligente de tot.Or asta nu va fi niciodata,asa ca vom vedea in continuare grozavii care mai de care. p.s.acum 10 min am coborat sa-mi iau pita,trecu masina militiei cu-n mandru politist care ghiciti ce facea?....

  3. No, sa-i vedem pe ai nostrii politisti amendand soferi care vorbesc la telefon in timp ce conduc, ca nu sunt in stare sa amendeze pietonii ce trec strada/bulevardul pe unde-i apuca, ca la ei in sat.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.