Condamnatilor pentru coruptie li se face loc pe lista gratiatilor

8
754
Condamnatilor pentru coruptie li se face loc pe lista gratiatilor

Comisia juridica din Senat a votat ieri un amendament la Legea gratierii, potrivit caruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mita si trafic sau cumparare de influenta vor fi gratiate. Reprezentantul PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat ca liberalii nu vor sustine un amendament privind gratierea niciunei fapte de coruptie, iar o pozitie similara a avut si reprezentantul USR, George Dirca. Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu cinci voturi ”pentru” (PSD si ALDE) si trei ”împotriva”, cei care s-au opus fiind reprezentantii PNL, USR si UDMR.

George Dirca de la USR sustinea ieri ca "este foarte important ca toata lumea sa înteleaga ca daca ce ai ajuns într-o functie publica nu trebuie sa faci abuz de acea functie, nu trebuie sa iei mita, nu trebuie sa soliciti mita pentru a îndeplini sau nu un act si trebuie sa întelegem ca societatea româna trebuie sa devina mai responsabila, iar cineva care ajunge într-o functie publica trebuie sa-si exercite acele atrubutii cu buna credinta, nu în interesul de a acumula averi personale”.

Basescu este "pentru", ca toata clasa politica e manjita

In favoarea adoptarii amendamentului s-a pronuntat in schimb senatorul PMP Traian Basescu, fostul sef de stat, care cu aceasta ocazie face si un denunt interesant, afirmand ca in toate campaniile electorale pana la cea de anul trecut coruptia a fost la ea acasa.
”Am propus-o (luarea de mita - n.r.) pentru gratiere, având în vedere ca se face eventuala gratiere cu plata prejudiciului si având în vedere ca nu discutam de recidivisti. E usor de înteles ce ma mobilizeaza. Pâna la ultima lege a finantarii campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, asa cum s-a si întâmplat cu foarte multi oameni, si de luare de mita si de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord sa fie pedepsiti cei care au dus banii acasa. si trebuie pedepsiti. Banii astia s-au dus în geci, în umbrele, pentru ca asa au functionat lucrurile în realitate. Daca ne facem acum ca au venit Fecioarele Maria, neprihanite si Parchetele noastre pleaca pe aceasta linie, asta a creat o atmosfera de supunere a clasei politice”, a spus Traian Basescu.

Protest în Piata Victoriei imediat dupa anunt

Sute de oameni au iesit ieri la proteste în fata Guvernului, in Piata Victoriei, fata de amendamentul adoptat în Comisia Juridica din Senat, care prevede gratierea persoanelor condamnate pentru luare sau dare de mita si trafic sau cumparare de influenta. Manifestantii au scandat in general aceleasi sloganuri ca laprotestele de la inceputul anului impotriva Ordonantei 13 dataa de guvernul Grindeanu. "Hotii" si "PSD – ciuma rosie" au strigat participantii la protestul care a fost anuntat pe paginile de socializare.

Specialistii in drept spun ca ar fi o mare greseala

Reprezentantii Ministerului Public si ai Uniunii Nationale a Barourilor din România (UNBR) s-au proonuntat împotriva introducerii condamnatilor pentru fapte de coruptie în prevederile legii gratierii.
Reprezentantul Ministerului Public, Irina Kuglai, a spus ieri ca la nivelul Ministerului Public se va considera ca gratierea faptelor de coruptie ”este un semnal contrar venit din partea unei instutii a statului, contrar politicii pe care Parchetul este obligat sa o aduca la îndeplinire”, întrucât este asumata la nivel statal. ”Infractiunile de coruptie si cele asociate lor nu trebuie sa beneficieze de gratiere”, a conchis Kuglai.
La rândul sau, reprezentantul Uniunii Barourilor, Ion Ilie Iordachescu, a catalogat gratierea acestor fapte drept ”o mare greseala”. ”Tocmai acest aspect a fost avut în vedere de spatiul public, iar când spun spatiul public, ma refer la toti reprezentantii din mass-media, la toti cetatenii acestei tari (…) Aceasta infractiune de coruptie, cum ar fi dare de mita, sau cealalta – luare de mita, sau traficul de influenta nu se raporteaza neaparat la oamenii politici, se raporteaza la toti cetatenii acestei tari (…) Veti sesiza ca aceste infractiuni de coruptie apar si sunt sanctionate de catre Uniunea Europeana”, a spus Iordachescu.

Premierul Grindeanu spune ca nu e mana guvernului

Premierul Sorin Grindeanu a scris pe pagina de Facebook ca Executivul sustine legea gratierii în forma propusa, iar amendamentele de ieri privind gratierea faptelor de coruptie, nu au sustinerea Guvernului. ”Am mai spus-o si o repet: Guvernul sustine legea gratierii în forma propusa initial. Amendamentele adoptate astazi de Comisia Juridica a Senatului, referitor la gratierea faptelor de coruptie, nu au sustinerea Executivului”, a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.

Presedintele Iohannis se declara neplacut surprins

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ieri ca este neplacut surprins de decizia din Comisia Juridica. "Deocamdata, fiind în comisie, nu o sa ma exprim, dar sunt neplacut surprins, ca sa zic totusi ceva despre evolutia din comisie", a declarat Klaus Iohannis.

 

COMENTARII

  1. SPUNETI CEI DREPTATEA. CEI TARI SE INGRAMADIRA, CU AVEREA SI MARIREA IN CERCUL LOR DE LEGI. Sa ajunga un popor sa stea paznic la cei pe care iau ales sa conduca aceasta tara,este inadmisibil.

  2. Din pacate nu sta paznic un popor,stau doar unii,ceilalti,destul de multi stau cu mana intinsa si spun:si ce daca fura,bine ca ne dau si noua.Sigur ca nu stiu,nu-i duce capul ca-i vorba de caciula lor.Halal neam,halal popor !

  3. postacilor pesedei .Unde esti "Varga Bacsi" cu comentariile tale idioate??Va doare-n cot ca HOTII pe care i-ati votat vor sa institutionalizeze HOTIA .

  4. Oriunde in lume singele APA nu se face !!!Cred ca stie tot poporul roman ca la Bucuresti a fost sediul P C R unde au fost reprezentanti P CR -ului! astia au facut copii, copii au facut la rindul lor alti ! si asa a ajuns acesti copii sa strige in gura mare tot ce la vine, numai sa nu munceasca !!! si conducerea tari sai laude si sa le multumesca,

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.