Condamnat pentru evaziune fiscala comisa in urma cu exact zece ani

7
4108
Condamnat pentru evaziune fiscala  comisa in urma cu exact zece ani

Tribunalul Salaj l-a condamnat pe inculpatul Baidoc Marinel, administrator al firmei SC RolyDan Construcr SRL, pentru evaziune fiscala, dupa 10 ani de la comiterea infractiunii. 

Pe rolul Tribunalului Salaj a fost inregistrat dosarul penal nr. 2285/84/2017 in care au fost condamnate trei persoane. Potrivit sentintei de condamnare din 7 martie, pronuntata de judecatorii Tribunalului Salaj, reiese ca inculpatul B. M. a fost condamnat la doi ani si trei luni inchisoare pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala, fapta din data de 18 martie 2009. B. M. a mai fost condamnat la pedeapsa de doi ani si sase luni inchisoare pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala, fapta din data de 10 ianuarie 2013. Instanta a decis sa contopeasca pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul sa execute in final pedeapsa cea mai grea, de doi ani si sase luni inchisoare. Instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 4 ani si 6 luni.
Instanta a admis in parte actiunea civila formulata de ANAF – Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj si obliga inculpatii la despagubiri catre partea civila (ANAF), in cuantum total de 71.514 lei, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat, la care se vor adauga dobânzi, majorari si penalitati de intârziere aferente, calculate de la data scadentei si pâna la achitarea efectiva a prejudiciului.

Cei doi complici pedepsiti in acelasi dosar

In acelasi dosar au fost condamnati pentru complicitate si cei care au eliberat facturi fiscale fictive. Astfel, administratorul firmei SC Expert Prodimpex SRL, Boita Emil, a fost condamnat la doi ani cu suspendare si patru ani termen de incercare pentru evaziune fiscala pentru ca la data de 18 martie 2009 a intocmit o factura fiscala fictiva reprezentând achizitia unui autoturism in valoare de 80.500 lei, factura pe care a inmânat-o administratorului SC Rolydan Construct SRL.
Al doilea complice este administratorul firmei SC Rus Construct SRL, Rus Gheorghe Ioan, care a fost condamnat si el la doi ani de inchisoare cu suspendare si patru ani termen de incercare pentru ca la data de 10 ianuarie 2013 a intocmit ca si furnizor o factura fiscala fictiva, reprezentând achizitia de catre SC Rolydan Construct SRL de materiale de constructii si instalatii in valoare de 148.274 lei.
Facturile fictive au fost inregistrate in contabilitatea societatii in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale catre stat.
Procurorii au pus sub sechestru mai multe apartamente, un teren si o casa, dar si toate bunurile firmei SC RolyDan Construcr SRL.

Sechestru pe casa, apartament si teren

Instanta a decis sa mentina masura sechestrului asigurator instituit in baza ordonantei din 2017 a Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, in vederea recuperarii pagubei, asupra urmatoarelor bunuri imobile: cladire rezidentiala proprietate privata, situata in localitatea Zalau, in suprafata de 60,28 mp, pâna la concurenta sumei de 71.514 lei; teren in suprafata de 265 mp si apartament compus din 1 camera si dependinte, cu suprafata de 22,78 mp, situat in Satu Mare, pâna la concurenta sumei de 47.837 lei; cladire rezidentiala, proprietate privata, situata in localitatea Zalau, pâna la concurenta sumei de 23.677 lei.
Instanta instituie masura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale persoanei responsabile civilmente in vederea recuperarii pagubei si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare, pâna la concurenta valorii de 76.550 lei.
Inculpatii sunt obligati la plata catre stat a sumei totale de 10.722 lei reprezentând cheltuieli judiciare catre stat.
Decizia Tribunalului Salaj nu este definitiva si se poate ataca in termen de 10 zile la Curtea de Apel Cluj.

COMENTARII

  1. Mai 8,25 nu eşti atent ce citeşti. Judecătorii au început munca în 2017, infracțiunea s-a săvârşit cu 10 ani în urmă. Dosarul s-a mişcat chiar repede.

  2. Trebuia sa fure nu cateva zeci mii lei , ci cateva zeci milioane de euro si , FAPTA ERA PRESCRISA , era salvat, IAR DE RECUPERARAREA PREJUDICIULUI, NICI NU SE PUNEA PROBLEMA , doar ceva comisioane....

  3. 8:46....e vorba tot de 10 ani .Cineva nu si-a facut treaba...politia, procurorii, SRI,ciripitorii,etc.Omul de 10 ani fraudeaza, e clar!Si ma leg de justitie pentru ca intr-un proces, vecinul meu, pentru 19 mp de teren s-a judecat 12 ani, a cheltuit peste 300.000.000 lei vechi si in final s-a impacat cu reclamantul oprind procesul pentru ca si celalalt cheltuise tot cam atat.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.