Sondaj



RSS Feed

Invitatie la traditie si distractie, pe 26 ianuarie

Concursul de taiere a porcilor de la Nusfalau, la a V-a editie

11 Ianuarie 2019

Pana acum s-au inscris noua echipe, iar organizatorii asteapta concurenti pana in 24 ianuarie

Comuna Nusfalau va gazdui luna aceasta un nou concurs de taiere a porcului. Cei care doresc sa se inscrie o pot face pana pe data de 24 ianuarie, la organizatorul evenimentului, Mihaly Varga. 

Evenimentul a ajuns deja la a 5-a editie si va avea loc in data de 26 ianuarie, in curtea Caminului Cultural din Nusfalau. Acolo, echipele participante isi vor demonstra talentul in sacrificarea porcilor, dar si la prepararea mancarurilor traditionale din carne de porc.
Potrivit viceprimarului din Nusfalau, Torkos Csaba, pana ieri s-au inscris 9 echipe. Vicele spune ca la eveniment vor participa si invitati din strainatate, reprezentanti ai comunitatilor infratite din Slovacia si Ungaria. Anul acesta, ca la fiecare editie de altfel, participantii la eveniment au posibilitatea sa guste din toate bunatatile culinare, vor putea asista la pomana porcului preparat in mod traditional si sa asculte muzica lautareasca, totul gratis.
Startul manifestarii se va da dis de dimineata, la ora 7.30, pentru ca o jumatate de ora mai tarziu, concurentii sa treaca la munca propriu zisa, sacrificarea porcilor.
Pe tot parcursul evenimentului, un juriu de specialitatea va urmari indeaproape interventiile fiecarei echipe, acesta urmand sa puncteze fiecare etapa „a ritualului”, in functie de indemanarea si rapiditatea cu care este executata.
O alta proba a competitiei vizeaza pregatirea de preparate specifice, de la friptura macelarului, la mancarurile traditionale cu varza murata, caltabos si carnati.
Ideea organizarii concursului apartine p

Concursul de taiere a porcilor  de la Nusfalau, la a V-a editie
rimarului comunei Nusfalau, Radu Mate, din dorinta de a arata tinerelor generatii felul in care inaintasii lor taiau porcul si preparau carnea intr-un mod sanatos.

„Taierea si prelucrarea porcului in mod traditional, cu caltabos si carnati, cu degustari, cu chef si voie buna asigurat de muzicanti! Va asteptam cu drag sa luati parte la experiente gastronomice
cu familia dumneavoastra!”, este mesajul organizatorilor.
Ultima zi de inscriere este 24 ianuarie, iar cei interesati sunt rugati sa sune pentru informatii suplimentare la Varga Mihály, telefon 0742.085.838.

Programul evenimentului

7:30 - Deschiderea, ocuparea locului
8:00 - injunghierea porcului
8:30 - Prezentarea echipelor
8:30 - 9:00 Parlirea porcului, curatare, transare, degustarea unui vin cald
10:30 - Prezentarea fripturii de macelar, jurizare, mancaruri traditionale cu varza murata
11:30 - Calificare macelar dupa modul de transare si preparare a carnii
13:00 - Degustarea preparatelor cu varza murata, pregatirea caltabosului si carnatului
13:30 - Vizite la echipe vecine
14:30 - Degustarea caltabosului si a carnatului
15:30- Prezentarea calificativelor obtinute

Vizualizari 2103
Comentarii articol

>

in 11 Ianuarie 2019 7:43

pe bietii porci i-ati intrebat daca vor sa participe.Barbarilor!!!

>

in 11 Ianuarie 2019 8:46

Nu vad unde e distractia in a injunghia si transa un biet animal.... parca era legea in care nu mai aveai voie sa injunghii animalele?????!!

>

in 11 Ianuarie 2019 8:59

Inainte de Craciun am citit si am auzit peste tot numai despre taiarea TRADITIONALA a porcului. Inclusiv ministerul agriculturii s-a laudat cu aceasta traditie !Iar acuma daca intr-un sat cu populatie majoritara maghiara si un fost viceprimar maghiar organizeaza un eveniment TRADITIONAL este un act strigaror la cer.

>

in 11 Ianuarie 2019 10:00

Vai de capul celui care nu a reusit sa taie un porc de ajunul craciunului ! Vegetarienii nu au "obligatie" sa participe la evenimantul TRADITIONAL de "sacrificarea" porcului.

.>

in 11 Ianuarie 2019 11:38

N- am inteles bine : trebuie sa vin si cu porcul, sau este asigurat de catre Primarie ?

.>

in 11 Ianuarie 2019 11:38

N- am inteles bine : trebuie sa vin si cu porcul, sau este asigurat de catre Primarie ?

>

in 11 Ianuarie 2019 12:17

Acest concurs nu sar putea muta la Bucuresti? sa se desfosoare in fiecare zi !!! sa scapam cit de iute de porci! Din partea mea si mai sunt citiva si vor fi pe zi ce trece ca: GUSA seful Realitati sa prostit de tot ! avind asemenea si tinindui pe uni care nu merita nici apa dupa ce discurs au si cit de analfabeti sunt si cit de inraiti sunt E T C si mai vrea si partid !

>

in 11 Ianuarie 2019 13:24

Primar de Evul Mediu, năravuri de Evul Mediu!

>

in 11 Ianuarie 2019 14:41

uita mai cati animalogi care comenteza barbarilor voi de craciun nu porc ati mancat? vai demama vastra ,,,ca destepti santeti

>

in 11 Ianuarie 2019 14:56

da nu poti cumpar kaldabos su singeretik

>

in 11 Ianuarie 2019 19:16

Mie îmi este mai milă de varza sacrificată :)

>

in 11 Ianuarie 2019 20:26

Voi astia care contestati taierea porcilor si considerati ca un act de barbarism,ce ati zice daca numai pentru o saptamana ar disparea carnea de porc din macelariile din Zalau?.De altfel nimeni nu va obliga sa participati la acest eveniment si nici nu va opreste sa va taiati sulele in loc de porc,iar pentru o masa bogata,taiatile cand sunt sculate.

>

in 12 Ianuarie 2019 12:32

Ce concurs!Și cați rămân!(porci)Concurs de tăiat rate,găini,nu faceți? Sau de tăiat frunza la câini?

>

in 12 Ianuarie 2019 13:00

@20:26. SÚLĂ, sule, s. f. 1. Unealtă (folosită de cizmari și de cojocari) formată dintr-un ac lung și gros de oțel, drept sau curb, fixat într-un mâner, cu care se găurește pielea, talpa etc. spre a putea petrece acul sau ața prin ele. 2. (Reg.) Pește mic cu corpul foarte subțire și alungit (Syngnatus nigrolineatus). – Lat. subula. [DEX 2009]

>

in 12 Ianuarie 2019 16:57

Televiziunile anuntau in preajma sarbatorilor ca,intr-o localitate din Italia,niste romani ar putea fi condamnati tocmai pt ca au sacrificat porcul, .Gestul lor, se pare ca a indignat populatia din peninsula,tocmai datorita cruzimii la care a fost supus animalul.Dupa cum se vede,Nu peste tot oamenii au obiceiuri similare.In cazul de fata,cea ce in Italia se sanctioneaza, in Nusfalau se premiaza .

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.