SondajRSS Feed

O treime dintre copiii salajeni care au terminat opt clase nu au luat nici macar nota 5, pentru a merge la liceu

Concluzii alarmante despre Evaluare Nationala, prezentate de profesoara de fizica de la CNS Carmen Gabriela Olar, presedintele USR Salaj

5 Iulie 2018

În Salaj, rata de participare la examen a fost de 91,4 la suta din cei inscrisi, dar este de luat in calcul ca sunt destui elevi care nici macar nu s-au mai inscris la examen

"Educatia încotro? Examenul de capacitate- concluzii îngrijoratoare", liderul USR Salaj, profesoara de fizica de la CNS Carmen Gabriela Olar, prezinta o analiza a rezultatelor din invatamantul salajean prin prisma Evaluarii Nationale de anul acesta.
"O treime dintre absolventii clasei a 8-a nu au trecut de Evaluarea Nationala din acest an (45.000 din 150.000, mai precis). Vorbim despre rezultatele dupa primii 8 ani de învatamânt gratuit si obligatoriu asigurat de Stat. Iar rezultatul este tragic pentru societate, pentru cei 45.000 de copii si pentru familiile lor.
Educatia este întotdeauna cel mai important lucru pentru o natiune, asadar cred ca este important sa vedem unde suntem.
Deputata USR Cosette Paula Chichirau a facut o analiza a acestui fenomen la nivel national.
Analizând si datele pe judetul Salaj, concluziile, dureroase pentru viitorul învatamântului românesc, sunt urmatoarele:
1. Rata de participare la Evaluarea Nationala a fost de 94,5% din numarul celor care s-au înscris la acest examen. Sunt multi elevi însa care, desi termina cursurile clasei a 8-a, nici macar nu se mai înscriu la Evaluare. Din pacate, pentru a iesi cât mai bine la raportari, Ministerul nu comunica numarul acestor cazuri.
În Salaj rata de participare a fost de 91,4% din cei ÎNSCRISI.
2. Pornind de la observatia de mai sus, rezulta ca rata reala a promovabilitatii nu este 73,5%, asa cum a fost comunicata de Minister, ci este undeva pe la 68% sau poate chiar mai mic (daca am lua în calcul numarul celor care nici macar nu s-au mai înscris la Evaluarea Nationala).
3. Doar 61,3% dintre elevi au luat note peste 5 la examenul de Matematica (fata de 83% câti au luat note de trecere la Limba si literatura româna). Iarasi, daca tinem cont ca aproape 6% dintre elevi nici macar nu s-au prezentat la examen, înseamna ca, de fapt, doar ju

Concluzii alarmante despre Evaluare Nationala,  prezentate de profesoara de fizica de la CNS  Carmen Gabriela Olar, presedintele USR Salaj
matate dintre absolventii clasei a 8-a sunt capabili sa obtina o nota de trecere la matematica dupa încheierea ciclului gimnazial.
4. Exista o discrepanta enorma între mediile pe judete ceea ce arata, printre altele, diferente majore de calitate între actul educational realizat în mediul urban si cel din mediul rural. Copiii de la sate NU au aceeasi sansa în viata ca cei de la oras, iar statul face prea putin pentru a îndrepta acest lucru. Ponderea notelor în Bucuresti, Cluj si Prahova este de peste 85%, în timp ce în Giurgiu si Teleorman este cu aproape 30 de procente mai mic (56,6% si, respectiv, 56,8%). Nu stau prea bine nici alte judete (Calarasi, Caras-Severin, Vrancea, Harghita, Mehedinti, Dâmbovita, Vaslui) unde doar 65% dintre elevi au obtinut medii peste 5. În judetul Salaj, situatia este din pacate asemanatoare si la fel de îngrijoratoare: 67% rata promovabilitate.
5. Rata promovabilitatii la nivel national la Evaluarea Nationala este cea mai mica din ultimii 4 ani, cu 3,4% mai scazuta decât anul trecut. Dramatic este ca rezultatul din acest an nu pare un accident, ci pare o evolutie în linie cu ce s-a întâmplat pâna acum.
Primul pas pentru rezolvarea unei probleme este sa acceptam ca ea exista. Iar adevarul este ca educatia în România nu reuseste sa produca absolventi cu un nivel mediu satisfacator. Produce vârfuri, dar media este cu mult sub nivelul altor tari. Aici mai este mult de lucrat.
Fara educatie o societate nu poate evalua nici social si nici spiritual sau moral, de aceea USR are ca prioritate în programul de guvernare educatia", spune profesoara Gabriela Carmen Olar.

Vizualizari 2475
Comentarii articol

>

in 5 Iulie 2018 4:13

Daca vrei sa pui faianta si sa castigi mai bine ca un inginer notele nu prea conteaza.

>

in 5 Iulie 2018 7:06

Pentru 4,13. Depinde ce îți dorești de la viață. Să treci totuși prin 8 ani de școală și să nu reți mare lucru e dureros

isj salaj>

in 5 Iulie 2018 7:58

Alo! Cine ne conduce pe noi in ale invatamantului? Pai ce rezultate mai vreti daca ne conduce ...nu mai zic cine.

>

in 5 Iulie 2018 8:37

Nu prea conteaza cine e la inspectorat ca ei vin si pleaca,dar copilul trebuie sa invete pentru el,pentru viitorul lui,de el depinde in cea mai mare masura educatia,binenteles si cei sapte ani de acasa si apoi scoala.Asta nu i un motiv pentru a nu invata,nu?

>

in 5 Iulie 2018 8:45

Nu trebuie sa ne facem probleme pentru aceste rezultate ,celor care nu au trecut evaluarea li se ofera oportunitati serioase in sfera politicului care are permanent nevoie de candidati.\r\nPoate credeti ca actuala clasa politica din Salaj ar trece de aceste evaluari scolare. Daca am putea sa-i punem la o proba am avea mari surprize,poate vreti si exemple.

>

in 5 Iulie 2018 9:05

In Romania cheia succesului e tupeul si nesimtirea, e clar ca pentru a le legs in combinatia perfecta trebuie si un pic de prostie

>

in 5 Iulie 2018 10:14

Manele si fcbk sa fie.

>

in 5 Iulie 2018 10:42

Aveti dreptate,scoala nu conteaza,nu stiu daca un anajat in functii mari la noi in judet ,ca de altfel in toata tara,sa fi facut o facultate buna la stat [nu Goldis,Cantemir ori Spiru Haret].Vedeti cate surse de venit au unii din prefectura din Salaj,s a citit intr un articol din Graiul S de ieri.Cum mai suportam atata nesimtire si goana de acumulare,in timp ce oameni bine pregatiti sunt dati la o parte pentru a lua acesti indivizi multe foloase?Oare pana cand?

>

in 5 Iulie 2018 10:43

din pacate copii de azi si-au ales model pe cei care ne conduc, asa modele , asa rezultate. Cei care exceleaza ajung sa faca treaba celor care taie frunze si sunt promovati...

>

in 5 Iulie 2018 11:15

Nu vor la liceu fiindca nu se mai merge cu Gaudeamus-ul.

>

in 5 Iulie 2018 11:43

Sa nu faca liceul ,dar din pacate si meseriasii priceputi ne lipsesc....asa ca despre ce tot vorbim.. vor sa devina nimicuri,si sa fie someri cu carte de munca ....respinsii ,asistatii de maine!!viitorul suna nazpa de bine,mai vin si migrantii si atunci,vom fi perfecti....rasa alba va pierii!!

>

in 5 Iulie 2018 12:29

Pentru aceste ;DEZASTRE; sunt vinovati : Presedintele , Guvernul, Ministrul invatamintului, profesori, pentru ca nu ii duce capul sa infiinteze din nou scolile de meserii profesionale unde sa poata invata orcare copil o meseriie !!! dar acestia vreau numai pentru ei tot !

>

in 5 Iulie 2018 15:59

Voi nu înțelegeți că nu toți copiii pricep matematica.Toti cei care iau note mici la capacitate ajung exact acolo unde nu le place , adică la Industrial unde se face matematica și fizica.

>

in 5 Iulie 2018 16:17

Pop Gheorghe n-a invatat deloc bine la scoala, dar a ajuns...senator!?! (vezi arhivele de la Scoala din Racas si Liceul Industrial 1 Zalau (API)

>

in 5 Iulie 2018 16:18

Cota Dana conduce un ziar cu toate ca are "Spiru Haret" si ca la toate examenele din viata ei a copiat!

>

in 5 Iulie 2018 16:21

Judetele unde promovabilitatea este scazuta sunt judetele "rosii": Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Calarasi, Vaslui, si... Salaj!

>

in 5 Iulie 2018 16:37

Problema e ca nu platim profesorii dupa performante

>

in 5 Iulie 2018 21:49

cine invata ,invata cine nu se resemneaza oricum,alora nu le pasa,chiar rad in sinea lor,rusinea e a parintilor,care vor un viitor mai bun odraslelor,normal ca nu matematica e un punct forte pt cine nu pricepe,dar mai sunt si alte optiuni,credeti ca psihologii,avocatii,dcriitorii se pricep la matematica? prblema e cu aceia care nu invata la nici o materie!!\r\n

>

in 17 Iulie 2018 8:13

Baiatul lui Firea a luat 2 la bac, a lui Boc 9. Ghici cine intra in politica???

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.