SondajRSS Feed

Saracia lucie din Salaj – o rusine pe care primarii au sansa sa o faca mai mica daca muncesc serios

Comunele nu au bani nici macar sa puna in practica proiectele cu bani de la Uniunea Europeana

31 Ianuarie 2019

Pentru implementarea proiectelor finantate, comunele salajene sunt nevoite sa apeleze la credite. Cresterea taxelor si impozitelor ar impovara inutil populatia, pentru ca oricum nu s-ar aduna bani suficienti, explica primarul din Pericei, Boncidai Csaba, presedintele Asociatiei Comunelor

In sala "Porolissum" a Consiliului Judetean Salaj, a avut loc ieri, miercuri 30 ianuarie, Adunarea Generala a Filialei Salaj a Asociatiei Comunelor din România. A fost prezentat Rapotul de activitate pe 2018, dar au si fost puse in discutie probleme apasatoare, de actualitate, in prezenta prefectului, Florin Florian, subprefectului, Alexandru Vegh, secretarului judetului, Cosmin Vlaicu, vicepresedintelui CJ Robert Szilagyi, parlamentarilor Lucian Bode, Seres Denes, Liviu Balint si Pop Gheorghe, dar si a sefilor de institutii invitati. 

"Am solicitat colegilor sa spuna cam ce tematici ar dori sa dezbatem. Au fost formulate noua intrebari din partea colegilor primari si i-am am invitat pe reprezentantii Prefecturii si pe parlamentari sa discutam aceste probleme", ne-a declarat Bocidai Csaba, primarul din Pericei, care este la al doilea mandat de presedinte al ACOR Salaj.
Saracia cumplita din judet, a comunitatilor locale, a iesi ieri la iveala, cu ocazia adunarii generale a ACOR Salaj. Primariile nu au bani nici macar pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene. Ca sa nu rateze sansa unor investitii mari in infrastructura, cu bani de la UE, vor trebui sa faca imprumuturi pentru a asigura cofinantarea.
"Cu Consiliul Judetean am anticipat discutiile inainte de dezbaterea bugetului; si foarte bine am facut, ca sa avem in vedere la elaborarea bugetului pentru 2019 multitudinea proiectelor accesate de catre UAT-urile (primariile – n.r.) din judet, unde avem o contributie substantiala ca si cheltuieli neeligibile si contributii proprii. Si am discutat sa vedem prin ce metode si de unde vom putea acoperi aceste contributii si aceste cheltuieli neeligibile. Aici am incercat sa facem un tandem cu Consiliul Judetean Salaj, sa evaluam, sa inventariem necesarul de fonduri pentru ca sa putem derula toate proiectele. Aceasta chestiune a fost ridicata si catre Consiliul Judetean si catre parlamentari. Eu sper ca in bugetul pe 2019 vor fi cuprinse aceste cheltuieli neeligibile. Dar aici am vrea sa tragem si un semnal de alarma. Nu este niciun secret. Daca vom avea probleme financiare, daca nu vom avea fonduri suficiente pentru a demara si a realiza aceste proiecte, trebuie sa gasim forme de creditare. Pentru ca daca reusim acum, si cu un credit, sa readucem infrastructura in mediul rural la linia de plutire, ar fi pacat sa nu o facem. Daca nu vom avea fonduri suficiente, fiecare primarie va apela la cate un credit, pentru ca e singura sansa, pentru ca pana acum nu am avut aceste sanse de finantare. Cred ca, impreuna cu secreta

Comunele nu au bani nici macar  sa puna in practica proiectele  cu bani de la Uniunea Europeana
rul judetului, vom lucra la o procedura de creditare, ca sa putem asigura fondurile, pentru ca in fiecare localitate este important sa ai scoala, gradinita, drumuri, infrastructura. Este un strict necesar. Nicio primarie nu a facut un proiect pentru a crea un lux. Primele proiecte facute la nivelul judetului prin PNDL sunt strict necesare pentru un nivel de trai decent si demn pentru o tara membra a Uniunii Europene. Finantari sustenabile sunt proiectele, pentru ca noi nu avem acel capital si nici nu putem pune greutate pe oameni, sa marim taxele si impozitele ca sa putem finanta astfel de proiecte. Fara impozite si taxe nu se poate sustine o administratie, dar nu am dori sa marim exagerat taxele sa cream fonduri pentru a finanta anumite investitii de aceasta anvergura. Mai bine apelam la sume din fonduri guvernamentale sau europene pentru a realiza aceste deziderate. Daca nu ne ajung banii, prima data ne vom gandii sa luam un credit, nicidecum sa marim taxele si impozitele. In anii 90, legea ne-a obligat sa ne facem conturi la Trezorerie. Vecinii nostri din Europa au conturile la banci. Uite ca acum a venit vremea sa facem credite, iar Trezoreria si Ministerul Finantelor trebuie sa ne dea posibilitatea de a lua credit ca sa putem realiza aceste investitii", ne-a explicat Boncidai Csaba, presedintele Asociatiei Comunelor din Salaj.
Comunele Varsolt, Pericei si Valcau de Jos sunt in topul atragerii fondurilor si deruleaza cele mai multe proiecte, fie cu finantare guvernamentala sau europeana.
La nivelul judetului sunt insa si doua comune care nu au depus nici un proiect cu finantare guvernamentala sau europeana.

Presedintele ACOR Salaj, Boncidai Csaba,
indeamna primarii sa puna umarul sa obtina
toate finantarile posibile

"Seriozitate, multa munca, sa fim vigilenti, sa accesam toate posibilitatile de finantare, pentru ca e mai usor sa pui o mica contributie, decat sa tragi de timp in speranta ca vom avea bani altadata. De exemplu, in anii 90, la o canalizare nici nu puteam visa, in mediul rural. Iata ca acum sunt comune care au realizat canalizare si, culmea ironiei, la nivel de capitala mai sunt strazi fara canalizare, ba chiar si fara alimentare cu apa. Deci, se poate si la nivel local, daca vanam aceste posibilitati de finantare. Prin munca, prin perseverenta, se pot obtine rezultate", este indemnul primarului din Pericei, Boncidai Csaba.

Vizualizari 4457
Comentarii articol (35)

>

in 31 Ianuarie 2019 0:48

Primarii,consilierii,neamurile si alti apropiati de-ai lor au bani, stiu sa faca ce si cum ca sa fie bine pt ei. Cand vine vb de cetateni...da-i draq de prosti.

>

in 31 Ianuarie 2019 4:51

MAI FRATILOR SAU ADUNAT AUGACI SA PLINGA PUPATORI IN CUR A LUI DRAGNEA NU EI NEMERNICI FUGEAU DUPA TOTI RETARDATI SA OBTINA O STAMPILA ,AUZI PRIMARI SALAJENI ,MULTI DINTRE EI CU 4CLASE RESTU SCOLI COMPLECTATE ASFEL PUNGUTA CU BANI LA LICEU IN ILEANDA SI ARE DIPLOMA DE LICEU MAI DUCE O PUNGUTA LA CLUJ SI INCA O DIPLOMA DA EL SARACU NU A CITIT DOUA VERSURI DIN IARNA PE ULITA A SCUZATI ASTA ERA LA COM .GIRBOU .DAR A HOST SI LA SURDUC UNU ,CE FRUMOS PE ACEAS RUTA DOAR TOT SOFER ERA SI DACA EI CONDUCMASINI DE CE NUAR CONDUCE COMUNITATI MAI E UNUL PE LA COSEI , CHILIOARA CARE PENTRU A GASI INTRO LADA UN SURUB DE M8 NUMARA PINA LA 8DDDDDDARAU BATUT DIN PALME SI AU SRIGAT DIN SUFLET PSD ASA CA DRAGI SALAJENI ZI DE ZI VA VOI SPINE CITE TRI PROGENITURI PSD CU CV LOR ``ASA CA NU VA MIRATI CA TRAIM INTUN JUDET CONDUS CA IN COMUNA PRIMITIVA UNDE TOTI BULANGII AJUNG PRIMARI

>

in 31 Ianuarie 2019 6:02

Plata ratei creditului cred ca se face tot din bugetul local, deci tot din impozitele si taxele locale.

>

in 31 Ianuarie 2019 6:47

asa le trebuie daca au tinut cu dintii sa ii faca toate fanteziile lui Dracnea... au ajuns in situatia aceasta datorita acestui fapt... bine at fi ca la alegeri sa piarda fotoliul de primar tocmai pentru infumurarea si prostia din capul lor

>

in 31 Ianuarie 2019 7:10

Din cauza lipsei finantarii,primarul de la Pericei si Virsolt , nu au arborat steagul Romaniei pe stalpii din comuna .Au sfidat Centenarul si sarbatoarea nationala a Romaniei.Sa le fie rusine.

>

in 31 Ianuarie 2019 7:58

pt.4:51 - felicitari! ASA LE TREBUIE SALAJENILOR, DACA AU VOTAT CUM LE-AU DICTAT PRIMARII. cT PRIVESTE PERICEI/VARSOLT, ACESTTEA SUNT IN SALAJ CA UN FEL DE TINUTUL SECUISC IN ROLANIA. II DOR IN CUR DE RESTUL ZONEI.

>

in 31 Ianuarie 2019 8:38

La salariu de 10000 pe luna la un primar de comuna + la ceilalti salarii dublate este clar ca nu mai ajung banii si pt alte treburi .

>

in 31 Ianuarie 2019 8:45

Sí creditul pune la impozit aici la Pericei cum a facut sí anul trecut a dús primaria un inginer pt ő strada care nu a fost un proiect sí noi care stam acolo Dar numai uni cind mergem as platim impozitul ár trebuim sa platim 100 de lei in plus.Dar numai uni neamurile sí oameni Mari nu a platit. De ce nu a platit din buget primarie inginerul???DacA strada nu éra pe harta noi pina acuma impozit ár trebuit sa platim sí inginer can sa face casa.Rusine ce face. Aici locul de munca numai pt neamurile .Oameni simple merg la strainatate cu greu cistig pt o casa sí platesc duplu la primarie. Sunt multi care traiesc bine din buget.O intrebare inginerul ár trebuit sa platim pt proiect ül strazi urmeaza sa platim ő firma sa fie sí asfaltata.Deja noi tineri stam la gind sa le vindem casa sí plecam din sat sí ramane altii care merg inainte din buget.Rusine ce faceti la primarie! !!!

>

in 31 Ianuarie 2019 9:00

Sa vanda centrele turistice daca nu mai au bani.

>

in 31 Ianuarie 2019 9:19

No, cioby Bancidai, iti pleaca tinerii din sat. Pe cine mai pacalesti? mare gargara vai in gatul cela!

>

in 31 Ianuarie 2019 9:23

Pai cei doi soferi din comunele vecine de care a pomenit 4:51, DA ASA ESTE. Unul a fost sofer pe la CUASC -Directia aricola si acum se aude ca are si studii superioare , iar celalalt, mai gras si mai solid, chiar avea aliura de manivela. Comune atat de mari sa nu ai tu un sediul modern de primarie, in anul 2019.! Trebuie sa ai si minte sa accesezi fonduri. Nu toti au capul celui de la Arad. Cela -i Doxa, nu alta.

>

in 31 Ianuarie 2019 9:32

Interesant : nici unul dintre noi nu vedem ceea ce trebuie sa vedem , ceea ce este de fapt important si anume faptul ca avem in judet o multime de comune ( si orase ) care au accesat proiecte cu finantare de la UE ( si nu numai ). Cá sunt probleme cu implementarea ... asta e altceva ... . Important este ca au fost accesate. Nu exista ceva sa nu poata fi rezolvat.

>

in 31 Ianuarie 2019 9:40

Oricâți bani le-ar da primarilor, aceștia ar mări întâi și întâi fondul de salarii, concomitent cu angajarea rudelor și afinilor. Primăriile trebuie să renunțe odată și odată la cheltuieli de genul ziua comunei sau a satului X, și sa devină eficiente în privința cheltuielilor salariale, nu ese posibil ca 75% din buget să meargă pe salarii, la ce mai plătim taxe atunci,doar ca să întreținem niște incompetenți?

>

in 31 Ianuarie 2019 9:48

CIUMA ROSIE distruge Romania. Pregatiti-va, ca ce este mai rau abia urmeaza...

>

in 31 Ianuarie 2019 9:48

CIUMA ROSIE distruge Romania. Pregatiti-va, ca ce este mai rau abia urmeaza...

>

in 31 Ianuarie 2019 9:55

Tinari vine acasa pt project .Cind project ül cistigat toti ajung inapoi in strainatate sa cistige. Domnul Bonczidai dacá cineva nu are neam in primarie si la Vakond sí la alte firme nu au local de munca ca unu intra si rezolva pt.toti neamuri. Cél mai multi bani in buget noi ducem cine in strainate. Platim deseuri tót anul nicI 5 ori nu pune tomberole a fare platim paza si pina ajungem acas suntem furati nici nu stim cine. Platim medic tratamente can nu sintem angajati in tára. Credit nu primim nu suntem angajati in tára. Lucram simbata duminica ca sa avem ő casa.Venim acasa vrem un loc de munca aici la comune ocupat cucc neamurile .Unde sunt bánii din buget? ??

>

in 31 Ianuarie 2019 10:04

sa vad citi primari au curajul sa cheme locuitorii la GREVA GENERALA asa ca sa arate ca sint o putere MUIE psd-alde-udmr

>

in 31 Ianuarie 2019 10:31

In comuna Sig se taxeaza paza desi nu este prestat un astfel de serviciu, oare cum se cheama asta in termeni penali?

bine ca aveti bani de salarii>

in 31 Ianuarie 2019 10:51

bine ca aveti bani de salarii la belitorii de ....

>

in 31 Ianuarie 2019 10:54

Salarii nesimtite chiar mai mari decat bugetul unor primarii,din banii bietilor batrani care au mai ramas pe acasa,ca tinerii au fost nevoiti sa-si caute o paine in lumea larga !

>

in 31 Ianuarie 2019 11:02

Candva intr-o primarie era un primar, un secretar ,un preceptor, un om de serviciu care era si paznic, dobas, cocis. Si treaba mergea . Ia vedeti acuma cati is intr-o primarie si ce fond de salarii papa? Mai judecati un pic mai oameni ca asa mergem usor dar sigur spre faliment oricat impozit ne-ati pune sa platatim. Pana la urma tot o sa explodeze iarasi mamaliga ca nun se mai poate.

>

in 31 Ianuarie 2019 11:43

Oferta noua in anul 2019. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC dupa ce ne contactati pe pagina facebook\r\nOferta unica!NU aveti nimic de pierdut!\r\nPentru mai multe detalii lasati un mesaj la adresa:samyseb23@gmail.com\r\n

>

in 31 Ianuarie 2019 11:58

sa nu omitem si la Lozna edilul este specialist in con ducerea tractorului daia a cuparat doua pe bani imprumutati si face dezepeziri numai la prieteni uita de ci cre lau votat dar cred ca laprimavara le va scoate la arat pe unu vicele

>

in 31 Ianuarie 2019 12:16

Acest primar nu este in stre sa resolve titlul de propietate pentru pamintul din parcela togul lui Husti!\r\nDar sa vina la Tv sa rida este in stare !!!

>

in 31 Ianuarie 2019 12:27

poza acestui ungur sovin nu prea at avea ce cauta... sa nu uitam ca a uitat sa angajeze in primarie pe o persoana care nu stia limba maghiara.... el se crede in Ungaria. pentru toate acestea nu a patit nimic, fapt pentru care constatam ca partidele romanesti nu isi respecta si apara cetatenii majoritari fata de discriminarile unor minoritati .... minoritatea maghiara are mai multe drepturi decat majoritatea. in ultim astfel de exemplu este legea invatamantului in care se impunea ca ora de romana sa fie predate de in professor calificat 9gen ora de engleza sau franceze) lucru implementat si anulat dupa 2 saptamani pt ca hunor a dat cu pumnul in masa iar miticul dracnea a executat pt a avea sprijin politic in continuare.... exenplele pot continua........ ore daca era invers cum era? .... sigur nu asa

Pentru toti primarii din Romanica!>

in 31 Ianuarie 2019 12:31

Va plangeti ca nu aveti buget de investitii?! Cine v-a pus triplati salariile din primarii ?! Ati majorat peste noapte salariile la limita maxima permisa, fara un studiu de impact si fara o sursa de acoperire (asa cum cere legea). Aduceti salariile in matca lor normala si sa vedeti ca sunt bani si de investitii!

>

in 31 Ianuarie 2019 13:04

Salar mare are masini lux are cine lucre aza la primarie 2,3 case blocuri la 1 mai numai elé chefuiesc din bani bugetului si la or ice sarbatoare. Ár trebui sa ajute pe tineri cu un loc de teren gratis cu un loc de munca stabil pina fac ő casa sa nu mearga la strainatate distruge sanatate pt.ő locuinte sí pt ő masina mai ieftine.Ca cine la primarie lucreaza deja sí pt nepotii ei a facut patúl sa nu simte lipse de nimic.

>

in 31 Ianuarie 2019 13:55

Cred că paza se plătește în multe comune fără să se execute doar pentru a avea un contract,unde merg banii,cine știe? Prea mare personalul la primării de comune mici comparativ cu sarcinile și obiectivele. Nu se pate face nici o investitie din buget,doar salarii. De acord cu 9,40 și 11,o2.\r\n

>

in 31 Ianuarie 2019 14:50

La Marca primarul si-a angajat finii si slugilr la primarie pe bani multi. Ar fi bine sa se prezinte salariile de incadrare ale persoanelor care lucreaza in primarii.

Alegator impartial .>

in 31 Ianuarie 2019 15:52

Nu au bani la primarii doar pentru salariile nesimtite ale unor TAIETORI DE FRUNZE LA CAINI INTR-O ORGANIGRAMA DUBLATA DE TOT FELUL DE PILE, 90% incompetenti notorii. RUSINE PRIMARILOR DIN TOT JUDETUL SALAJ. CAPUSELOR !!!!!!!!

>

in 31 Ianuarie 2019 16:59

Banii se papa pe salariile voastre administrator bibliotecar femeie serv .......

>

in 31 Ianuarie 2019 20:58

Esh nagy mirrare : cei mai buni in adminisinistratie au kalkat pe un ckt de kine fekete pirosh

mergeti romani la vot....>

in 8 Februarie 2019 5:44

asa ajungi maghhiarii cu functii de conducere....ce mutra autoritara si rautacioasa are....nustiu ce primar o fi asta.....primar pt. maghiari poate, dar nu pt. romani....cand ne-om trezi si noi sa nu mai votam maghiari pt. ca din pacate nu o sa le treaca boala cu Transilvania decat in vreo 200 ani......nu o sa fie ok.....

>

in 8 Februarie 2019 10:12

Ce vorbesti 5:44???Ő comuna majoritatea este maghiari sí primarul. Ar trebui sa tintine cu maghiari. Sí in orice institutii prima Limba maghiara asa ár trebui.Din pacat primarul este maghiari Dar nu tine cu unguri numai cu neamuri, cu SSici cu Badacini. Tót cu Romani acolo face reclama. Nici la Craciuni nici la Anul Nou nu face urari in Limba maghiara ca sí alti primar. Rusine din partea primarului suntem in democratie. SI unguri arat mai múlt fara maghiari Erdély van fi in urma de 500 de ani.Ginditi-va ce vorbiti. Ő localitate cu maghiari are prioritáte in oriunde sa foloseasca Limba materna

>

in 15 Februarie 2019 14:06

si ca sa iesim un pic din treaba asta cu sovinismul...\r\ncred ca ar fi bine sa facem fiecare dintre noi cate ceva pt a schimba imaginea comunitatilor-satelor noastre\r\nar fi multe de facut,dar dintre cele care se pot face fara bani\r\neu as propune sa se taie toti prunii din marginea strazii sau a trotuarului\r\nnu fac altceva decat sa ingusteze vizual strada \r\nsa plantam eventual ceva arbusti decorativi dar care sa nu creasca foarte mari\r\nsa ne facem fiecare curat in dreptul caselor noastre...\r\nsa schimbam imaginea..sa arate mai curat, mai ordonat\r\ndaca vedem la altii(austria,ungaria etc)ca este ordine si disciplina ne place\r\ndar la noi nu facem nimic in sensul asta\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.