Comuna Valcau de Jos se dezvolta cu pasi repezi si atrage milioane de euro de la U. E.

14
2714
Comuna Valcau de Jos se dezvolta cu pasi repezi si atrage milioane de euro de la U. E.

Am vizitat saptamana trecuta Comuna Valcau de Jos, comuna condusa de Ioan Rosan - inginer industrie alimentara, care se afla la al patrulea mandat de primar. Comuna Valcau de Jos si-a pus la punct si are astazi aductiune de apa, retea de canalizare si acum se lucreaza foarte accentuat la infrastructura rutiera. Omul Ioan Rosan este foarte cunoscut si prin prisma faptului ca este un expert al fondurilor europene. Si cand spun acest lucru, spun pentru ca a ajutat si ajuta in continuare foarte multi agricultori sa atraga fonduri europene pentru a-si dezvolta fermele mici si mijlocii, pentru a-si achizitiona utilaje agricole. Inclusiv in cadrul Primariei Valcau de Jos, primarul Ioan Rosan a infiintat un birou pentru consiliere fonduri europene.Ā 

"Ma numesc Ioan Rosan, sunt primarul comunei Valcau de Jos din anul 2004, la al patrulea mandat. Am incercat inca de la inceput sa prioritizez lucrarile pentru anumite nevoi si sa tin cont bineinteles de nevoile cetatenilor privind infrastructura rutiera, scoala, cultura, sportul si nu in ultimul rand organizarea in cadrul Primariei. Le-am mai spus-o angajatilor si nu odata, voi sunteti in slujba cetateanului si nu invers. Am inceput cu caminul cultural din Valcau de Jos, a fost prima lucrare pe care am realizat-o. Am continuat pe PNDR asfaltarea mai multor drumuri si prin FDSR alte lucrari de pietruire. Un proiect important care s-a realizat a fost aductiunea de apa prin care am asigurat din foraje o statie performanta de tratare a apei, plus 32 de kilometri de aductiune in satele Valcau de Jos, Valcau de Sus si Subcetate. Din fonduri proprii, ulterior am extins aductiunea de apa si in localitatea Lazuri. Era o necesitate sa ne gandim si la canalizare si am facut tot felul de demersuri pentru a gasii finantare. In 2015 s-a finalizat procedurile si s-a acceptat achizitiile pe Fondul de Mediu de doua milioane de euro. Este vorba de statie de epurare in Valcau de Jos, in aval de comuna si in satele Valcau de Jos, Valcau de Sus, Subcetate, retea de canalizare. Am reusit sa finalziat lucrarile si s-a facut receptia finala. Lucram acuma la racorduri si am gasit solutii din bugetul local. Vrem ca anul viitor sa finalizam si racordurile, sa functioneze la standarde normale si sa predam reteua de canalizare la Compania de Apa.", ne-a sitetizat pe scrut activitatea din mandatele anterioare.

Fonduri europene pentru trei obiective de investitii

"Cu fonduri europene lucram la reabilitarea caminului cultural din satul Subcetate, unde lucrarile au inceput deja. Lucrarile de la caminul cultural din Valcau de Sus, cuprins in acelasi proiect, s-a finalizat achizitia si urmeaza sa dam ordinul de incepere a lucrarilor. Este vorba de aproape 400.000 euro. In cadrul acestor proiecte se va face reabilitare, dotare, extindere si inclusiv o instalatie impotriva incendiilor autorizat ISU. In caminele culturale organizam spectacole culturale, sunt organizate nunti, botezuri si alte tipuri de evenimente.", spune primarul Ioan Rosan.
"Un alt proiect pe fonduri europene este vorba de construirea unei capele in cimitirul ortodox, fiind o necesitate si o propunere din partea cetatenilor. Capela va fi dotata inclusiv cu o camera frigorifica adecvata. Valoarea proiectului este de 55.000 euro, proiectul este derulat prin GAL si suntem la faza de incheiere contract. Capela va fi folosita de toate cultele din comunitate, fara exceptie.", spune edilul.

Infrastructura rutiera - 16 kilometri de strazi si ulite asfaltate

"Cel mai mare si de anvergura proiect, dupa cel de canalizare este "Asfaltare drumuri si ulite in comuna Valcau de Jos" cu o valoare de 100 miliarde lei vechi si prin care se vor asfalta 16 kilometri de drumuri comunale si ulite (circa 15 strazi). Am dat ordinul de incepere al lucrarilor sapatamana aceasta si deja se lucreaza pe primul tronson in satul Preotesa. De luni vor venii utilajele in comuna. Apoi vor urma celelalte tronsoane, acolo unde am finalizat racordurile la canalizare. Incercam sa asfaltam dupa ce avem apa si avem canalizarea finalizate. In cadrul proiectelor de asfaltare acolo unde terenul o impune a fost cuprinse si construirea de santuri betonate.", spune primarul Ioan Rosan

Pod si punte pietonala peste raul Barcau

"Un alt proiect cu finantare prin PNDL este contruirea unui pod peste raul Barcau cu o valoare de 9,5 miliarde lei vechi. Acest pod va asigura trecerea dintr-o parte in cealalta a satului Valcau de Jos. Acolo exista in acest moment un pod improvizat de foarte multa vreme pe care nu poate circula cu masini grele pentru ca accesul este foarte greu. Podul nou va fi paralel cu podul existent, care va ramane daor pe post de sustinere pentru conductele de apa si canal care exista prinse de pod. Am finalizat procedurile de achizitie si facem procedurile pentru incheiere contract si inceperea executiei efective. Alt proiect priveste contruirea unei punti pietonale cu o valoare de 88.000 lei. Am depus documentatia pentru avizare achizitie. Fiind o valoare sub 100.000 euro, vom face o achizitie directa pentru a scurta timpul de implementare a proiectului. Puntea va fi construita peste raul Barcau, pe strada Morii spre scoala si va avea o lungime de 12 metri. Acolo exista in acest moment o punte improvizata din lemn facuta de comunitate si la fiecare viitura este distrusa de ape. Puntea respectiva scurteaza drumul copiilor spre scoala.", explica Rosan.

Invatamant prescolar - Gradinita noua cu program prelungit

"Un alt proiect important este cel legat de gradinta cu program prelungit cu o valoare de 7,4 miliarde lei vechi situat in Valcau de Jos. Am finalizat achizitia, constructorul ne-a promis ca din 20 iulie va incepe lucrarile, iar pana atunci vom emite ordinul de incepere a lucrarilor. Vom construi o cladire noua cu anexe si dotarea cu mobilier si tot ce implica, lucrari interioare. Consiliul Local a facut un efort si am achizitionat un teren chiar in apropiere de gradinita cu program normal din centrul satului.", spune edilul.
Invatamant gimnazial - Reabilitare scoala clasele I-VIII
"Un al proiect este cel privind reabilitarea scolii din centru satului Valcau de Jos. Anii anterior am facut diferite investitii, extindere, dotari, lucrari de interior, reabilitare toalete,a ductiune de apa, schimbare instalatie electrica. Iar acum, prin acest proiect dorim sa facem lucrari in exterior, schimbarea acoperisului, tencuieli, zugraveli, amenajare gard, parcare si curte interioara. Este vorba de 5,5 miliarde lei vechi. Proiectul se afla in faza de achizitie publica si este urcat pe SEAP. In comuna avem trei scoli cu clasele I-VIII si doua scoli cu clasele I-IV, iar in satul Lazuri o gradinita.", spune primarul Ioan Rosan.

Contruirea alte doua poduri prin Compania Nationala de Investitii

"Avem o colaborare foarte buna cu CNI si am finalizat in anul 2010 contruirea unei sali de sport in Valcau de Jos. Anul trecut am finalizat o investitie frumoasa - camin cultural Valcau de Jos, un camin modern utilat cu mobilier modern, aer conditionat, incalzire cu centrala, foarte frumos. Acum prin CNI derulam doua proiecte pentru construirea a doua poduri cu o valoare totala de 9 miliarde lei vechi. La un pod s-a inceput lucrarile, iar la celalalt urmeaza., spune primarul Rosan.
Birou de consiliere fonduri europene
"Datorita si sutiilor absolvite, dar si a faptului ca imi place agricultura pentru ca provin din mediul rural, din parinti care au lcurat in agricultura o viata, am incercat ca sa aduc pe masa toate informatiile dealungul mandatelor mele cand au aparut diferite oportunitati de a atrage fonduri europene care se adresau cetatenilor din mediul privat, celor care lucreaza in agricultura. Si pe PNDR am fost campioni la proiecte si acuma pe PNDR-u nou la ultima sesiune din 108 proiecte, 17 sunt castigate in Valcau de Jos. In total au fost trei sesiuni, iar Valcau de Jos are castigate circa 40 de proiecte,a dica cate 15.000 euro pentru 40 de beneficiari. Mai avem si alti beneficiari care au castigat proiecte pe GAL. Adunate toate, valoarea acestor proiecte se ridica la peste 1.2 milioane euro."

Proiecte viitoare - aductiune gaz si piata agroalimentara

"Am depus un proiect acum trei saptamani prin FDI pentru asfaltarea a 25 de kilometrii de drumuri si ulite din comuna Valcau de Jos. Am facut o asociere intercomunitara pentru ca se discuta de PNDL 3, pentru un proiect de extindere aductiune gaz si urmeaza sa face un Studiu de Fezabilitate. Proiectul prevede extinderea conductei de gaz de la Simleu - Valcau de Jos - Banisor spre Marca. Lucram si la un viitor proiect pentru construirea unei piete agroalimentare si chiar am achizitionat deja un teren, urmand sa gasim sursa de finantare. Piata va fi contruita in centrul satului Valcau de Jos."

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.