SondajRSS Feed

 

Dupa ce a batut pasul pe loc, guvernul nu trebuie decat sa dea voie Clujului sa aduca un plus urias Regiunii N-V

Comisia Europeana este de acord sa dea direct judetului Cluj banii pentru construirea spitalului regional

17 Ianuarie 2019

Presedintele Consiliului Judetean Cluj va apela la omologul sau salajean, Tiberiu Marc, sa sustina proiectul alaturi de ceilalti sefii de consilii judetene din regiunea nord-vest

Comisia Europeana da oficial unda verde Consiliului Judetean Cluj sa construiasca spitalul regional, daca si guvernul, care a intarziat proiectul, va fi de acord ca judetul sa devina titular de proiect, in locul Ministerului Sanatatii, pentru finantarea din fonduri europene.
Consiliul Judetean Cluj ar urma sa primeasca direct banii europeni pentru construirea spitalului regional, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise. Aceta spune ca va incerca acum sa mobilizeze toti presedintii de consilii judetene din regiunea nord-vest sa sustina acest proiect si sa ceara guvernului sa cedeze Consiliului Judetean Cluj rolul de beneficiar al proiectului, in conditiile in care "spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest". Mai ales ca, spune el, Guvernul "vrea sa amâne inceperea constructiei pâna in 2025".
Consiliul Judetean Cluj a primit marti raspunsul Comisiei Europene la solicitarea transmisa in decembrie 2018 de a deveni titular de proiect, in locul Ministerului Sanatatii, si a primi direct banii europeni pentru construirea spitalului regional.
"Am facut o solicitare catre Comisia Europeana in decembrie si am solicitat sa ne comunice daca Consiliul Judetean Cluj poate sa fie titular de proiect si daca putem sa obtinem noi direct banii europeni pentru spitalul regional. Comisia Europeana ne-a raspuns, prin adresa de astazi, ca da, puteti sa fiti titular, sunteti eligibili, cu o singura conditie: ca si Guvernul României sa doreasca asta si anume Guvernul sa modifice ghidul. Este o problema interna a tarii dumneavoastra, daca Guvernul doreste sau nu sa modifice ghidul, iar daca Guvernul doreste sa modifice ghidul, Comisia Europeana este de acord ca si consiliile judetene sa fie titulari de proiect, sa primeasc bani europeni", spune Alin Tise.
"Am primit acest raspuns si voi face o adresa prin care voi cere tuturor consilierilor judeteni sa isi insuseasca aceasta solicitare, voi cere oficial modificarea ghidului de catre Guvern, in asa fel incât noi sa putem deveni titulari si voi face o adresa catre toti presedintii de consilii judetene din regiunea nord-vest pentru ca spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest si sa se implice si ei sa sustina acest proiect, ca sa putem deveni noi titulari si sa putem trage bani europeni in mod direct", a mai precizat Alin Tise.

Clujul vrea aa-si inapoi de la Ministerul Sanatatii terenul
pe care l-a cedat gratuit si total degeaba pentru spital

Presedintele Consiliului Judetean Cluj acuza Guvernul României ca "a decis deja sa duca proiectul in exercitiul financiar 2021 - 2025, asta inseamna ca pâna in 2025 nu se va incepe construirea acestui spital. Este o incercare de a duce proiectele dupa 2021, din cauza ca Guvernul nu mai are bani de co-finantarea proiectelor."
"Pâna la urma, este asa de important cine face spitalul?", se intreaba presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Alin Tise precizeaza ca terenul pe care se construieste era proprietatea Consiliului Judetean si ca acesta a fost predat cu titlu gratuit Ministerului Sanatatii, tocmai pentru a se face spitalul
"(...) dar daca ei tot amâna, atunci eu nu mai am niciun interes sa dau acest teren gratuit si ei sa amâne inca 5 ani - 10 ani pâna vor construi spitalul. Scopul pentru care s-au predat aceste terenuri a fost acela de a se incepe constructia spitalului acum, nu peste 5 ani sau peste 7 ani", spune presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Ministrul Sanat

Comisia Europeana este de acord  sa dea direct judetului Cluj banii  pentru construirea spitalului regional
atii, Sorina Pintea, spune ca guvernul
a amanat constructia spitalelor ca sa le faca mai ieftin

Spitalele regionale (Iasi, Craiova si Cluj) ar urma sa fie construite dupa anul 2021, insa cu un procent mai mare de co-finantare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finantare din bani europeni, in exercitiul financiar 2021 - 2027, de la 50% la 85% - este explicatia ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, pentru amânarea proiectelor celor trei spitale.
"Nu s-a intârziat pentru ca n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sanatatii, ci pentru ca exista niste proceduri pe care acesti consultati le-au respectat si pe mine ma mâhneste ca anumite comunitati locale care nu au fost atât de implicate spun ca Ministerul Sanatatii si Guvernul nu vor", sustinea ministrul Sanatatii, in decembrie 2018.
Constructia celor trei spitale regionale ar urma sa inceapa "pe exercitiul financiar 2021 - 2027, solicitând o majorare a procentului de co-finantare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun ca este un lucru foarte bun si ca aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru ca si sursa de finantare este foarte clara in acest moment", mai spunea atunci Sorina Pintea.
Ministrul Sanatatii mai spunea, in decembrie anul trecut, ca valoarea unui spital regional este de 400 de milioane de euro – constructie plus dotare. In 2014, când s-au cerut bani europeni pentru spitale regionale, s-au cerut doar pentru constructie - co-finantarea României fiind de 50% si co-finantarea Europei de 50%.

Doi fosti vicepresedinti ai Consiliului Judetean
Salaj spun ca ar fi o nebunie ca administratia
judetului nostru si guvernul sa nu sustina Clujul

Am solicitat ieri presedintelui Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, sa ne spuna in ce masura considera oportuna alocarea fondurilor europene direct Clujului si nu prin guvern, dar nu am primit un raspuns pana la inchiderea editiei.
Si-au exprimat in schimb opiniile doi fosti vicepresedinti ai Consiliului Judetean Salaj.
Fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj din perioada 2004 – 2016 Tiberiu Csoka, de la UDMR, spune ca trebuie sa fi nebun sa nu vrei spital regional la Cluj.
"Prin hotarare CJ se aproba exact ce se solicita prin acest program. Si noi ar trebui sa contribuim. Trebuie sa fie cineva nebun sa nu vrea spital regional la Cluj", ne-a declarat Tberiu Csoka, actual consilier judetean UDMR.
Fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj in perioada 2012 - 2016, Valer Crisan, acum presedinte ALDE Salaj, spune ca nu trebuie sa existe niciun impediment din partea Consiliului Judetean Salaj sau a Guvernului pentru construirea acestui spital regional.
"Din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa existe nici un impediment din partea Consiliului Judetean Salaj in privinta emiterii unui acord favorabil in vederea implementarii acestui proiect. Parerea mea, in aceeasi logica favorabila edificarii si punerii in aplicare a acestui proiect, consider ca se impune adoptarea acestor modificari de catre Guvernul Romaniei, raportat la beneficiile edificarii acestor spitale regionale", ne-a declarat Valer Crisan, actual sef de cabinet al secretarului de stat salajean Calin Fort.

Vizualizari 3417
Comentarii articol (25)

>

in 17 Ianuarie 2019 1:26

No amu videm cine-i pantru popor si cine-i lichea !!!

>

in 17 Ianuarie 2019 6:19

TICĂLOȘII PSD-IȘTI,SUNT NIȘTE MINCINOȘI ȘI INCOMPETENȚI,CARE ,SUNT INTERESAȚI DOAR ȘĂ-ȘI UMPLE BUZUNARELE ILEGAL ȘI SĂ NU FACĂ PUȘCĂRIE !!!!

>

in 17 Ianuarie 2019 8:10

Ar fi foarte bine sa fim in alianta nord vest,acesti oameni chiar se intereseaza de binele oamenilor.Dar tare ma tem ca nu prea vreau sa si supere sefii din capitala.

>

in 17 Ianuarie 2019 8:13

Chiar crede cineva ca sudistii nu vor scăpa din mână?

>

in 17 Ianuarie 2019 8:29

Bravo Cluj! Salaju nu o sa se ridice degraba...

>

in 17 Ianuarie 2019 8:52

Crisan asta cand v-a invata sa vorbeasca coret romaneste ?

>

in 17 Ianuarie 2019 9:03

A propos de vorbit "coret": in contextul de mai sus, "v-a" se scrie "va". La buna vedere !

>

in 17 Ianuarie 2019 9:09

Guvernul Dragnea n-o să fie de acord, el vrea în parteneriat public-privat, că așa poate fura mare parte din bani!

>

in 17 Ianuarie 2019 9:24

guvernantii si cei carew i-au pus acolo nu pot risca sa fure din fondurile europene asa ca nu vor sa contribuie nici macar cu cei 15 sau 25 % cat revine Romaniei din finantarte;

PZD-ul>

in 17 Ianuarie 2019 9:42

muma pentru hoti, ciuma pentru romanii care vor sa dezolte tara

>

in 17 Ianuarie 2019 9:57

DOMNILOR CUM SA NU SUTINETI CLUJULC AND UNA DOUA FUGIM LA CLUJ PEPTRU PROBMLEME DE SANATATE! NU AUZITI SAVARILE PE \r\n BULEVARD?????IN LOC SA VA OFERITI VA OPUNETI!

>

in 17 Ianuarie 2019 10:01

Bravo Clujului, RUSINE Salajului! Alo, tovarasu Marc, la noi in judet cand dati drumu la investitii? Dupa ce iesiti la pensie?

>

in 17 Ianuarie 2019 10:42

- Euro este la cel mai inalt nivel din istorie\r\n- Procurorilor care investigheaza 10 august li s-au deschis dosare penale de catre Inspectia Judiciara \r\n- Bursa de la Bucuresti este in cadere libera\r\n- Emisia Realitatea este suspendata de CNA pentru felul in care a relatat 10 august\r\n- Pe strazi sotiile, copiii si parintii vostri sunt asteptati de 15.000 de infractori\r\n- Bugetul Romaniei pe 2019 este in aer si nimeni nu vorbeste de dificitul enorm\r\n- statul roman a fost capturat de un grup infractional organizat abil condus din Rusia. \r\n- sistemul energetic (siguranta nationala) este distrus strategic prin taxe aberante \r\n- toti incompetentii si penalii sunt in functii de conducere\r\n- imaginea Romaniei in Europa este praf\r\n- coruptia este la cel mai inalt nivel dupa revolutie\r\n- va scuipa seminte in cap toate beizadelele analfabete\r\n- mergeti ca vitele la munca, va inghesuiti pe strazi si in metrouri, priviri goale si capete in pamant\r\n- platiti fara sa va puneti intrebari impozite si taxe ca sa aiba niste infractori ce fura.

10;42>

in 17 Ianuarie 2019 11:05

Tote cele care le-ati enumerat mai sus existau si in guvernul Colos si in regimul Basescu... de fapt el l-a generat...infractorii, 10 august, cursul euro sunt subiecte inflamate de cei care au pierdut alegerile si vor iar sa ajunga la ciolan. Sa vedem deci: cursul euro in 2012 era 4.5809 si salarul minim 700 lei, in 10 august protestele au fost regizate anterior ca sa cada guvernul si infractorii au iesit pe legea Pruna... Deci dezastrul creat in tara este provocat de opozitia USR-PNL-PMP... Vede toata lumea asta doar de aceia sunt in opozitie... si acolo vor ramane..

11:05>

in 17 Ianuarie 2019 11:17

Mai bujetarule !taietor de frunze la caini pe bani multi si pe spinarea noastra a celor ce producem plusvaloare.In timpul caror guvernari de dupa 89 incoace economia a fost pusa pe chituci?Nu cumva psd ul tau a fost partas la toate acestea?Toata lumea sunteti voi 3,5 mil votanti ai ciumei rosii .Majoritatea acestui popor vede-in buzunarul propriu- dezastrul creat de guvernarea Psdracnea de 2 ani incoace .Pana cand nu vom iesi masiv la vot ca sa trimitem cele 2 ciumi rosie+portocalie la groapa de gunoi a istoriei ,lucrurile nu vor merge bine in tara asta.

>

in 17 Ianuarie 2019 15:30

Voi votați incontinuare incompetentii/mafiotii din PSD-ALDE și ei nenorocesc justiția pt.ca gulerele albe să nu dea socoteală nimănui pt. nelegile făcute.

>

in 17 Ianuarie 2019 18:20

Psd = ciuma rosie, hoți și talhari!\r\n

>

in 17 Ianuarie 2019 21:49

10.01 pai a dat drumul la inveatitie si-a marit salariile lor ,,,,gunoaiele dar las ceasul ticaie tic tac tic tac nici ceausescu nu l-a auzit din cauza gloantelor .Apropo lunetistii tot in vacanta?

imprumut>

in 18 Ianuarie 2019 17:52

Bună ziua, sunteți interesat să obțineți un împrumut ??? oferim împrumut de afaceri, împrumut de investiții, consolidarea datoriilor și multe altele. oferim o sumă mare firmelor. De aceea, trimiteți-ne un e-mail astăzi la adresa: (fernandohenrietta@gmail.com) pentru a aplica acum pentru un împrumut.

constructii de spitale regio>

in 25 Ianuarie 2019 10:55

Dragi cititori,voi cititi zilnic stiri false care sunt postate de dusmanii tariicum ar fi:pnl,usr,partidul lui ponta ,a lui ciolos,s.a.spitalul judetean zalau,este un model in Romania,acest domn Mark tibi a fost diriginte de santier ani de zile,ca sa se poata realiza aceasta minune la Zalau,cinste lui.Dar oamenii lui KJ werner,Lajos Orban,Ciolos,USR[care actioneaza intr-un mod legionar la moda]denigreza toate aceste realizari.ce a facut pnl-ul lui Boc si basescu,au taiat tot ce s-a putut si au fost furati banii romanilord\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n \r\n\r\n

constructii de spitale regio>

in 25 Ianuarie 2019 10:55

Dragi cititori,voi cititi zilnic stiri false care sunt postate de dusmanii tariicum ar fi:pnl,usr,partidul lui ponta ,a lui ciolos,s.a.spitalul judetean zalau,este un model in Romania,acest domn Mark tibi a fost diriginte de santier ani de zile,ca sa se poata realiza aceasta minune la Zalau,cinste lui.Dar oamenii lui KJ werner,Lajos Orban,Ciolos,USR[care actioneaza intr-un mod legionar la moda]denigreza toate aceste realizari.ce a facut pnl-ul lui Boc si basescu,au taiat tot ce s-a putut si au fost furati banii romanilord\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n \r\n\r\n

constructii de spitale regio>

in 25 Ianuarie 2019 10:55

Dragi cititori,voi cititi zilnic stiri false care sunt postate de dusmanii tariicum ar fi:pnl,usr,partidul lui ponta ,a lui ciolos,s.a.spitalul judetean zalau,este un model in Romania,acest domn Mark tibi a fost diriginte de santier ani de zile,ca sa se poata realiza aceasta minune la Zalau,cinste lui.Dar oamenii lui KJ werner,Lajos Orban,Ciolos,USR[care actioneaza intr-un mod legionar la moda]denigreza toate aceste realizari.ce a facut pnl-ul lui Boc si basescu,au taiat tot ce s-a putut si au fost furati banii romanilord\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n \r\n\r\n

>

in 25 Ianuarie 2019 11:03

acuma se incearca sa se faca din nou acolo unde sunt aceste constructii,dar dece nu se pot face la zalau,satu mare,oradea.baia mare,dece numai la Cluj?????Dragi romani ,Va rog sa va uitati la acei care se straduiesc sa ajute la bunastarea oamenilor si pe aceia sa ii alegeti.Nu va uitati la cei care toata ziua injura,ii vorbesc de rau pe cei care vor sa faca ceva pt tara si popor,nu va lasati intimidati de acesti ciini latrai care striga toata ziua"HOTUL,HOTUL,...."dar ei sunt cei mai mari hoti si mincinosi.Nu aveti incredere in pnl cu lajos orban care vrea sa mute capitala la budapesta si K J Werner la berlin,atentie romani sa nu regretati mai tirziu.

>

in 25 Ianuarie 2019 11:03

acuma se incearca sa se faca din nou acolo unde sunt aceste constructii,dar dece nu se pot face la zalau,satu mare,oradea.baia mare,dece numai la Cluj?????Dragi romani ,Va rog sa va uitati la acei care se straduiesc sa ajute la bunastarea oamenilor si pe aceia sa ii alegeti.Nu va uitati la cei care toata ziua injura,ii vorbesc de rau pe cei care vor sa faca ceva pt tara si popor,nu va lasati intimidati de acesti ciini latrai care striga toata ziua"HOTUL,HOTUL,...."dar ei sunt cei mai mari hoti si mincinosi.Nu aveti incredere in pnl cu lajos orban care vrea sa mute capitala la budapesta si K J Werner la berlin,atentie romani sa nu regretati mai tirziu.

>

in 25 Ianuarie 2019 13:34

Tote cele care le-ati enumerat mai sus existau si in guvernul Colos si in regimul Basescu... de fapt el l-a generat...infractorii, 10 august, cursul euro sunt subiecte inflamate de cei care au pierdut alegerile si vor iar sa ajunga la ciolan. Sa vedem deci: cursul euro in 2012 era 4.5809 si salarul minim 700 lei, in 10 august protestele au fost regizate anterior ca sa cada guvernul si infractorii au iesit pe legea Pruna... Deci dezastrul creat in tara este provocat de opozitia USR-PNL-PMP... Vede toata lumea asta doar de aceia sunt in opozitie... si acolo vor ramane..

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.