SondajRSS Feed

Comemorarea martirilor de la Treznea a fost plina de amintiri infioratoare

10 Septembrie 2013
„Venirea noastra la aceasta comemorare nu trebuie sa fie o povara, pentru ca rostul prezentei noastre aici este acela de a face ca astfel de fapte sa nu se mai repete niciodata. Noi nu-i judecam pe cei ce au savarsit atrocitatile, sa-i judece istoria si bunul Dumnezeu.”

Pline de intelepciune au fost cuvintele de mai sus rostite ieri la Treznea de prefectul Ionel Ciunt, la comemorarea a 73 de ani de la masacrul comis de horthysti. Si, intr-adevar prezenta a peste o suta de persoane la groapa comuna din cimitirul satului, unde se odihnesc 86 de trupuri, si la monumentul ridicat in mijlocul comunei in memoria celor ucisi de trupele horthyste n-a fost o povara. Oamenii au venit cu sufletul deschis spre piosenie, au depus coroane de flori, au varsat o lacrima de durere. Cum era crestineste, la cimitir, preotul sa-tului a tinut o slujba intru pomenirea celor 86 de suflete trecute violent „in locuri cu verdeata si fara suspine”. Dupa un moment de reculegere, la groapa comuna s-au depus zeci de jerbe si coroane de flori. Iar dupa ce preotul a spus „Amin”, manifestarea de comemorare s-a mutat in centrul satului, langa monumentul inchinat celor secerati de gloantele horthystilor. A urmat trecerea in revista a garzii de onoare si intonarea imnului de stat, dupa care oficialitatile judetene, municipale si locale, reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, ai partidelor politice, au urcat scarile cu coroane de flori in maini. Emotionanta a fost prezenta delegatiilor reprezentand detinutii politici, refugiatii, deportatii si exilatii din judetele Maramures, Satu-Mare, Cluj. Cuvantul de deschidere l-a rostit primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, care a fost urmat de fiul si cetateanul de onoare al comunei Treznea, prof. univ. dr. Ioan Puscas. Savantul salajean cu renume international Ioan Puscas a trait pe viu evenimentele din acel 9 septembrie indoliat. Avea 7 ani si a scapat ca prin minune. „Subliniez in mod special ca aceasta comemorare nu este nicidecum o acuzatie la adresa populatiei maghiare din Treznea, cu care am convietuit in relatii bune, ci, din contra, este o acuzatie impotriva grofului Bay Ferencz, autorul acestor atrocitati si a trupelor ucigase pregatite de acelasi grof pentru exterminarea populatiei romanesti din comuna Treznea, spre a deveni el proprietarul tuturor pamanturilor romanilor ucisi.” a tinut sa spuna doctorul Puscas.

Urmasii grofului ucigas Bay au cerut pamant si paduri in Treznea

Si intr-adevar foamea de pamant a grofului, mai bine zis a urmasilor grofului Bay, s-a manifestat si in zilele noastre. Primarul de Treznea Emanoil Stanciu, imi spunea ca avocati ai urmasilor grofului Bay au venit la Treznea dupa aparitia legii funciare nr.247 si au cerut nici mai mult nici mai putin de 86 de hectare de padure si 120 de hectare de teren agricol. Au cerut si despagubiri pentru castel, pentru acel castel unde s-a pus la cale masacrul.Cata nerusinare! Unul dintre supravietuitori, Veronica Juja, avea 6 ani, cand pantecele mamei sale a fost sfartecat de baioneta horthysta si a fost scos la iveala o masa carnoasa in forma de copil. Lelea
Comemorarea martirilor de la Treznea a fost plina de amintiri infioratoare
Veronica ne roaga sa nu-i mai aducem aminte de acele momente, pentru ca „de 70 de ani vad intruna in fata ochilor baioneta ungurului si visez carne cu sange. „Nu, nu-mi mai amintiti de atunci, ca nu va mai spun nimic”. Totusi, dupa ce se linisteste ne povesteste ca, fetita fiind, de 6 ani, isi aduce aminte cum o unguroaica din Treznea (pentru ca traiau vreo 10-15 familii de maghiari in Treznea ani-lor ‘40) a iesit in mijlocul satului si striga la trupele horhtyste: „Impuscati-i pe toti romanii, sa ramanem numai noi ungurii in sat”. Asta isi aminteste lelea Veronica in acest 9 septembrie al anului 2013, cand inca se mai fac auzite voci revizioniste si revansardiste. Ambrozie Pernes avea 14 ani cand au intrat trupele horthyste in Treznea. Era la lucrul campului cu mama sa si cei cinci frati. Acasa a ramas doar tatal sau care era bolnav. „Cand ne-am intors din camp toata gospodaria am gasit-o arsa. „Si tata era ars in pat”, ne spune octuagenarul cu lacrimi in ochi. „Au ars casa, grajdul, porcul,viteii, gainile. Nimic n-a mai ramas. Ne-am refugiat la Ploiesti, la o sora a mamei, pentru ca in Treznea nu mai aveam nimic. Ne-am intors dupa zece ani”. Mai sta badea Ambrozie ce mai sta pe ganduri, apoi parca isi ia inima in dinti si zice: „Am vazut zilele trecute la te-levizor cum ungurii aceia cu fotbalul au stricat restaurante si masini in Bucuresti, cum umblau cu focul pe strazi si asta mi-a adus aminte de gospodaria noastra distrusa de horthysti”. Chiar si dupa 73 de ani, amintirile inca dor. Si o sa doara inca mult, peste generatii si generatii. Fiindca au murit parinti, copii, frati, rude, doar pentru vina de a fi romani. „Fie ca tricolorul sfant al patriei sa le vegheze vesnicia”, sta scris pe soclul monumentului de pe care se inalta drapelul rosu, galben si albastru. Pietate pentru memoria lor!

Masacrul de la Ip

Urmatorul masacru de proportii comis de horthysti dupa Treznea s-a petrecut la Ip, in noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, cand trupele ce faceau parte din armata de ocupatie cantonata la Simleu Silvaniei, impreuna cu localnici maghiari si cu membrii ai organizatiei maghiare „Straja natiunii” au ucis 157 de locuitori romani. Comemorarea tragicelor evenimente de la Ip este programata in fiecare an de ziua Inaltarii Sfintei Cruci, adica pe 14 septembrie. Potrivit primarului de Ip, Markus Lazlo, anul acesta comemorarea va incepe la orele 12.00, la cimitirul unde se afla groapa comuna si va continua la monumentul din centrul localitatii ri-dicat in memoria victimelor din 1940. Versurile din popor spun: „In padurea de la Ip/ Nu auzi cirip-cirip/ Numai vantul haulind/ Oase de roman jelind”.

Vizualizari 4375
Comentarii articol

>

in 10 Septembrie 2013 9:49

sa-i spanzuram pe toti ungurocii

>

in 10 Septembrie 2013 10:34

moarte ungurilor1! Ardealu pamant romanesc!!

>

in 10 Septembrie 2013 12:03

handicapatilor ce vina au unguri care traiesc ziua de azi nimic mai bine sa fim atenti uni de alti sa fim mai toleranti tara este in rapa ne fur politicieni suntem o tara de nimic am vecin ungur sunt oamani extraordinar suntem in secolul 21 boilor daca nu stiti

>

in 10 Septembrie 2013 12:35

Varsta avansata va aduce mai aproape de dr. Alzeihmer decat de realitate. Ce ne puteti spune de fata popii din Treznea anilor 1940? In cartea dvs, afirmati ca toti romanii din Traznea au fost exterminati. Bun! Atunci, cum explicati ca parintii dvs si dvs personal ati supravietuit? Explicatie: ori parintii dvs. au colaborat cu armata de ocupatie, deci sunt tradatori...ori...mintiti in afirmatii , domnule doctor!

>

in 10 Septembrie 2013 12:38

Nu mai atati spiritele cu povesti despre vitejia dvs la 7 ani (mai exact aveati 9 ani. nascut in 1931). Preferabil sa vizitati azilul de batrani din Boghis - si ramineti acolo ca presedinte onorific pe viata. Decenta v-ar obliga la tacere, domnule tovarase dr. Puscas ioan

>

in 10 Septembrie 2013 13:18

Oare dintre autorii masacrului, n-a ramas nimeni in viata. Ar trebui sa fie de varsta lui Visinescu. Toata lumea alearga dupa tortionari, dar uita de acesti criminali, care poate mai sunt in viata. Sa nu uitam nici pe nemernicul rege Carol al II-lea si pe sleahta lui politica, care, in 1940, au cedat Basarabia si Ardealul, fara un foc de arma. Acest REGIM CRIMINAL a lasat fara aparare milioane si milioane de romani.

>

in 10 Septembrie 2013 13:20

De ce cenzurati anumite pareri,stimati tovarasi de la GS?

>

in 10 Septembrie 2013 13:34

De ce tocmai pe VV(viorel varga) l-ati trimis la fata locului,stiut fiind ca el este cel mai sovin ziarist di REGIUNEA DE NORD-VEST?

>

in 10 Septembrie 2013 13:39

REVIN CU COMENTARIUL MEU PE CARE L-ATI RESPINS:Sunteti responsabili de cuvintele folosite in comentariile de la ora 9,49 respectiv 10,34.D-voastra aveti obligatia cel putin morala,sa faceti informare corecta si educatie , nu prostitutie informatica.Comemorarea se face tocmai pentru a nu uita ce s-a intamplat in anii '40 in Treznea si Ip si-n alte localitati din Transilvania si nu pentru a lasa ura sa devina patima.Istoria trebuieste invatata asa cum a fost,nu masluita de interese.Crima nu trebuie sa se prescrie in nici-o imprejurare,dar nici nu se poate generaliza.Unii incearca din rasputeri sa transforme antiromanismul in genocid. Nu ungurii sunt vinovati de distrugerea Tarii in cei 24 de ani ci COMPLICITATEA NOASTRA.S-a facut genocid in economie,educatie,cultura,sanatate,a mai ramas Credinta care mai sustine Neamul.Urmariti cu atentie cum prin diverse mijloace,inclusiv prin fete bisericesti,se sapa la temelia sigurului stalp de susinere care ne-a mai ramas Credinta.

>

in 10 Septembrie 2013 14:01

Nu aveti nici rusine nici obraz ce-i de la 12,35-12,38.D.rul IOAN PUSCAS a facut si inca mai face ceva pentru Tara si cetatenii Ei!Voi ce faceti,ce-ati facut!?Mass-media ne-a trasformat in zeflemisti,ipocriti,ironici,s.a.;a intors scara valorilor prezentand oamenii de valoare in non-valori si prostiituatele in vedete.Majoritatea trusturilor de presa ,radio si televiziune sunt controlate de cozile de topor care au sarcina sa distruga ce a mai ramas din morala ,credinta respectiv spiritualitatea romaneasca. Manipularea a ajuns intr-un stadiu prea periculos pentru a nu lua o pozitie.

>

in 10 Septembrie 2013 14:31

TOLERANTA

>

in 10 Septembrie 2013 14:36

A fost doar o festivitate decenta, fara nicio amintire infioratoare. Doar in inchipuirea autorului.

DA SUNTEM BUNI LA RASCOLIT TRECUTUL>

in 10 Septembrie 2013 14:45

IN SCHIMB POATE NE DAM SI NOI SEAMA IN PROSTIA NOASTRA CA DESI AU MURIT MULTI NICIUNUL NU A AVUT SFARSITUL TRAGIC DE A FI MANCAT DE VIU DE CAINI DE A FI SCALPAT DE VIU SI DE A FI DEZMEMBRAT DE VIU CE ZICETI????MAI ALES IUBITORII DE ANIMALE ASA ZISII DE FAPT IUBITORI!!!

JOS CU UNGURII>

in 10 Septembrie 2013 15:50

AFARA CU UNGURII DIN TARA!!!

>

in 10 Septembrie 2013 16:07

AFARA CU NATIONALISTII EXTREMISTII SI COMUNISTII FIE EI UNGURI,ROMANI SAU ALTCEVA.

>

in 10 Septembrie 2013 18:51

in traznea locuiesc maghiari?ii compatimesc asa oameni rai si razbunatori n-am mai vazut, va ganditi si la casatoriile mixte hm?va ganditi cata vrajba bagati in ei?si la ce folos nu vad nici o solutionare pan la urma ce vreti?sa ne luait capul sa ne inpuscati?reveniti-va odata traim in sec 21!

>

in 10 Septembrie 2013 19:14

zeci de ani de zile si poate si in prezent negrii din america is vazuti cu discrimare...si totusi un negru a ajuns presedinte!!!si???s-a dus america pe apa sambatei???in fine!!!daca aveti sange romanesc in voi ma refer la cei care arunca injurii...adresativa cu numele nu cu puncte puncte...scrietiva numele de familie si prenumele!!!aveti sange in voi si demnitate incat sa va scrieti numele corect?asa ati fost mereu tara de lasi...de aia si-a permis oricine sa faca orice in tara voastra sau si a noastra ca e si a mea ..niciodata nu ati atacat!!!dar atacati acuma pe facebook si ztv..si gs ...ai eroi dupa razboi!!!labari de popor!!!

AFARA CU IDIOTII SI PROSTII DE PE LUMEA ASTA>

in 10 Septembrie 2013 19:16

AR CAM SUFLA VANTUL ATUNCI PE LA NOI...SUNT MULTI PROSTI SI IDIOTI CLAIE GRAMADA...LA TREZNEA SA AJUNS TOCMAI FIINDCA UNII AU VRUT AFARA DIN TARA PE ALTII SI I-AU EXECUTAT!!!!FELICIT IDIOTII SI PROSTII PENTRU ASTA ATAT UNGURI CAT SI ROMANASI DE AI NOSTRII!!!

>

in 10 Septembrie 2013 19:56

Cam diferite comentariile fata de acelasi articol anul trecut... Cred, ca oamenii ca varga nu prea mai au interes in randul romanilor. Si-au dat seama romanii cu nu ungurii sunt bau-bau in tara asta, si defapt nici ungurii din Romania nu vor nicidecum unirea cu Ungaria, dar vor dezlipirea de Bucurestiul... Varga a mers la Treznea, unde si-a (re)umplut sufletul de sovinism, iar acum imparte parerile lui soviniste intr-un ziar care ii permite acest lucru. Poate suntem noi prosti ca il citim... In fine... El, saracu, treieste in (poate) cea mai frumoasa comuna din Salaj, comuna Crasna, spre dilema lui, condusa de un primar maghiar - pai daca nu ar fi ipocrit, s-ar fi mutat, imobilele din Crasna sunt la pret bun, ar fi avut bani pentru a se muta altundeva, de ce sa nu, poate chiar la Treznea...

>

in 10 Septembrie 2013 23:11

Bravo Varga! Si in acest an Ti-ai atins scopul.Dupa aceste comentarii cred ca te simti foarte bine Daca ai avea bun simti ar trebui sa te muti undeva intr-un coltisor unde nu gasesti nici un ungur Rusine!!

>

in 11 Septembrie 2013 0:15

bravo pt cel de la ora 19 56,,,spune varga care e= egal comunist sovinist plus de asta si ramolit!

afara cu ungurii>

in 11 Septembrie 2013 6:59

Varga este un adevarat patriot si ca el suntem multi si cat de curand o sa simti-ti asta toti ungurii din ROMANIA.

Varga>

in 11 Septembrie 2013 21:22

Varga e nume de ungur pur Poate tocmai de aceea e at

toleranta>

in 13 Septembrie 2013 21:49

Cineva a scris un mesaj scurt TOLERANTA. Adica noi romini sa toleram si ei nu ne tolereaza. Ce mama dracului chiar sa fim blegi in fata iredentismului bozgoresc? Nu vedeti ce tupeu au. Sa stige pe stadion ca trnsilvania este a lor, Sa nu dea Dumnezeu sa ajngem la razboi deviza pe care o aplic este "fara prizonieri". Sa nu uitati voi bozgori ca noi romini am mai fost in "vizita" cu armata la Budapesta capitala vostra (O BUDA)!!!!

hai sa lasam mai moale si mitici incet sa secara acasa..cu povest de doi ban reiviat din mormint dat incet uitari..deja..>

in 14 Septembrie 2013 22:11

auz mos puli... cine citi au sutit parale sau tei batrinit si nai bani..de mormintare vino la noi la emisiunea Transilvania liv tv si demascazati intentiile corect si osa fie cemati bozgori cara au construit aceste orase superbe pina in 1920 si noi am can sparlit ..sim noi meteodele noasttre cu care inca ne mindrim ora actuala in europa ca defapt stam la usa consulatului bozgorilor sa nedea o ..su un pasaport bozgoresc sa pot sa maduc in anglia la capsuni finda cu cel romin ma scuipa am reusit sa mincim pe europa sa furam pe bozgori da cam sa dus timpul adevarul mincinos ...acam isit si tarile care atunci necam ajutat cred ca acuma sa fie ....920 cam near trimite cu un sut in cur acasa dela masa tratativelor dea tunci..sint romin patit pe meleagilire Spaniei ,angliei,sa numai vorbesc de Farancezi si italieni..acum moda ...Angli care sa trezit din vis ..repede..pai atunci ca noi numa pela spat si atunc cin prietenul doarme si amcheiat tratatul de pace si noi venim cu armata pe ei in 17 si ne facem ca 16000 mi nulam deporteat i lagarele Trsnistriiene un de am lasat copi femei batrin sa moara de foame ..pai nu noi am inceput..sau ce...hai sa mai lasam cumne zice Sabin si sa reorientam pentru Ardeal

Comemorarea martirilor de la IP>

in 19 Septembrie 2013 11:58

google>

in 7 Martie 2015 4:50

I want to see what what it feels like to have a million dollars in bitcoins. My bitcoin donation address is 3FsNSHj1HTvmTiKdr7NAFBpUo7CGVgsHNe lettheloveflow2015@gmail.com

IQuiRCzQuwxHhF>

in 21 Decembrie 2018 9:29

ewXLOr The Search Engine Optimization services they provide are tailored to meet

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.