Urmele migratorilor in Salaj

Epoca marilor migratii din secoluele IV – X a fost resimtita si de populatia din Zalau. Sunt însa putine descoperiri arheologice care sa ateste valurile migratorii care au trecut prin Zalau.
Printre descoperirile care atesta epoca migratiilor din oras se afla o catarama folosita de avari, care a fost descoerita într-un loc necunoscut în oras, dupa cum sustin istoricii Nicolae Gudea si Valer Parau. O asezare germanica datata cu aproximatie în secolele VI – VII a fost identificata prin sapaturi la Panic, în apropiere de Valea Mitii. Pe traseul soselei de centura, sectorul Hereclean – Aghires s-au descoperit în momentul descarcarilor arheologice mai multe complexe datate din secolele VIII – IX. Printre descoperirile de pe centura se numara locuinte, anexe gospodaresti, gropi menajere, cuptor de topit metale. Au mai fost descoperite si locuinte stop_coloana ce au putut fi datate în secolele XIII – XIV. La capatul de sud al orasului, în zona izvoarelor vaiilor Palvarpatak si Bankertpatak a fost identificata o fortificatie si un cimitir ce dateaza din secolele X – XI si atesta sosirea triburilor maghiare în Zalau.
În Salaj au mai fost identificate urme ale populatiilor migratoare, în special ale hunilor si ale germanicilor. Urme ale poposirii hunilor în Salaj au fost descoperite în zona Porolissum, iar în zona Simleu Silvaniei au fost descoperite urme de germanici.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *